Display MoreO kojem padu je riječ?
Valamar je imao pad prihoda blizu 70% (nije ni 50%, ni 75%), a usprkos značajnom pokrivanju troškova plaća od strane države i odgodi dijela financijskih rashoda, pad ebitda 80%, pad EBT 160%.
Isto tako ima i porast neto duga (bez zadnjeg kvartala) 15% i pad prosječne cijene smještajne jedinice od 12%.
Za približiti se rezultatima 2019, treba rast u odnosu na prošlu godinu biti >100%. Bez jake predsezone i post-sezone to nije realno očekivati. U špici su i lani svi pisali o tome kako je sve puno i praktički nema mjesta na plažama. Predsezona za sada, nažalost, ne izgleda obećavajuće.
Al ne efektuira se i ne procjenjuje vrijednost samo na temelju jedne sezone, iako “ta” sezona može imati snažan utjecaj na procjenu.
I da mi je znati kako to nešto padne 160%.... to valjda spada u one “male tajne velikih majstora kuhinje”.
Pa nisam ni pokušao procijeniti vrijednost firme, samo mi je glupo kada se šamara po forumu nekakvim postocima, a postoje podaci iz firme, koji jesu kakavi jesu, za nekoga dobri, za nekoga loši.
Slažem se da treba gledati i budućnost, samo što povrat na staro nije za očekivati ove godine, a i bilanca nije rdg da 1.1. starta od nule, loša godina se ne može baš samo tako izbrisati.
I ono što želim reći je da prihodi nisu jedini relevantan podatak. Ja osobno, kod ozbiljnih investicija, puno pažnje posvećujem novčanom toku i dugu, a ipak najviše gledam ljudske potencijale.
Pad dobiti sa +482mioKN na -292mioKN je -160%, tako bar stoji u tromjesečnom izvješću. Za pretpostaviti je da u godišnjem rezultat može biti samo lošiji.