1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Turističke dionice i perspektive

• Aruce
  • February 28, 2020 at 12:11 PM
  • nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • May 4, 2020 at 6:03 PM
    Quote from barbosa

vodeći se logikom porasta cijena koje tu neki zastupaju , onda isto možemo očekivati kavu na 15-20kn, pivo i sokove 30, pizza od 100, a o glavnim jelima, pogotovo ribi se ne usudim špekulirati...:/

pa u Dubrovniku su popularne cijene godinama. I u Dubaiu. Točno tako. Ko voli nek izvoli. Smanjiti cijenu da bi dobio vecu kolicinu gostiju...ne dobro. Ok, neki popust, ali kvaliteta za kvalitetu. Ne nužno za turizam na moru.

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • May 4, 2020 at 6:21 PM

Vidim dosta bajkovito ovdje.Cijene neće ići dolje?

Ako granice ostanu zatvorene nema koristi i da cijene odu dolje jer nasi ljudi nemaju love za takve hotele.Znam bar par ljudi koji ureduju apartmane preko kredita.Bit će smještaj za sitnu lovu.

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • May 4, 2020 at 6:50 PM

Naši nemaju love za takve hotele... Jednom prilikom nova godina ja u suitu veličine stana sa 2 velike kupaonice +DB itd kreveti i posteljina luksuz pravi u Rovinju u najskupljem dizajn hotelu od Maistre. Konobari udvoje poslužuju večeru i prilaze nam u istom času svaki puta u bijelim rukavicama, za doručak jelen, vepar, francuske paštete, prepeličja jaja, a degustacije ulja, vina, pjenušaca cijeli dan. Na večeri jedna šira obitelj mlado i staro njih 10 ak naručuje botelje najskuplje cijelu večer oni su za tu večeru potrošili najmanje 10.000 kn samo za piće. Hrvati naravno. Iznenadili bi se koliko Hrvati imaju novaca ali takvi uglavnom ne troše u Hrvatskoj. Sada će trošiti ipak više. A dajte mi primjer proguglajte gdje je hotel 5* a smještaj koštao 300 do 500 eura, a da je sada recimo 150 do 250 eura išao bih 10 ak dana tamo između 20.07. do 10.08.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 4, 2020 at 8:52 PM

Sniziti cijene barem dvadesetak posto i u hotelima visoke kategorije u ova korona vremenima stvar je poštovanja gosta , kulture i etike jer gost to očekuje i zaslužuje , a da li će cijeniti takav odnos vidjet ćemo slijedeće godine jer borba za goste trajati će nešto duže od jedne sezone.

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • May 4, 2020 at 10:48 PM

20% slažem se i to je to, korektno i pristojno.

ekipa ne očekuje 20 nego 20x3 ili 80% l. to je smješno.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • May 5, 2020 at 12:36 AM

Meni bi bila uvreda zdravoj pameti da ovo ljeto plaćam isto kao i prošle. Imam osjećaj da bi mi se recepcioneri smijali koji sam levat. Daklem, bukiram u last minutu,garantiram vam bar 50 % popusta na prošlogodišnju cijenu.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 5, 2020 at 10:48 AM
    Quote from Mrcash

Meni bi bila uvreda zdravoj pameti da ovo ljeto plaćam isto kao i prošle. Imam osjećaj da bi mi se recepcioneri smijali koji sam levat. Daklem, bukiram u last minutu,garantiram vam bar 50 % popusta na prošlogodišnju cijenu.

Uz povećane troškove radi pridržavanja svih propisanih mjera zaštite i smanjenog broja gostiju popusti od pedeset posto nose čisti gubitak po svakom gostu , što više gostiju više minusa pa takav turizam u objektima visoke kategorije gubi svaki smisao i isplatljivije je ne otvarati ih uopće i preskočiti sezonu.

Velike popuste mogu ponuditi privatni iznajmljivači soba i apartmana koji plaćaju paušal po krevetu što predstavlja zanemariv trošak , a i taj trošak će im biti vjerojatno umanjen ili ukinut.

Ali tko zna na što će se odlučiti hotelijeri pa ako budu tako drastični popusti kako vi predviđate preselit ću se iz svog apartmana u Malom Lošinju na nekoliko dana uživancije u butik hotel Alhambra 5 * plus na Čikatu . Toplo vam ga preporučam , nije u Istri , ali vrhunski je.

.

• barbosa
    Guest
    • May 5, 2020 at 11:31 AM

naravno da prostora za korekciju uvijek ima ali ne ide to samo tako ko od oka, formiranje cijene kao i korekcija su matematička kategorija i tu ne treba očekivati neke velike promjene jer troškovi poslovanja se i nisu promijenili na manje nego upravo suprotno, dakle, jedine uštede bi se mogle naći u cijeni rada, nešto nižim parafiskalnim nametima, amortizaciji i umanjenju marže a to sve teško da može iznositi više od 20% kako je kol. ledica navela u postu iznad.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 5, 2020 at 12:42 PM
    Quote from Ledica
    Quote from accountant

Ledice, check ovo: Maistra, early booking popusti

jel si uvjerena da i drugi neće slijediti isti primjer?

ok nije 50% popust ali ipak, mjesta za sniženje očito ima

Napisala sam u prethodnom postu " barem " dvadeset posto , pa može i 25 % , može i 30 % , ali to je vjerujem limit , granica izdržljivosti , sve preko toga nema nikakvog rezona, bolje ključ u bravu i vidimo se nagodinu.

ni to nije rješenje, jer se treba sačuvati barem one turiste što budu mogli i imali volju doći, jer ako ih prepustite da lutaju po nekim drugim destinacijama, povećavaju se šanse da ih trajno izgubite, složena je situacija, ali ja vjerujem da naši vrli ministri tipa Capelli :)imaju viziju kako privući sve u Hrvatsku, neki dan sam ga počeo slušati i na žalost morao prekinuti njegovo daljnje izlaganje, u dijelu koji sam čuo nije uopće pričao konkretno što će, kako i kada poduzeti, oni su čini mi se većina naviknuti da sve ide svojim tijekom, a kada je dobro da se malo pohvale rezultatima, bojim se da je došlo vrijeme da će se hoteli naći u velikim problemima, a mali iznajmljivači će se morati dobro potruditi i konačno naraditi da priskrbe nešto šoldi od eventualnih turista, medo je stigao i na njihova vrata

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • May 5, 2020 at 8:35 PM

Turistička kompanija koju je u stečaju preuzeo mirovinski fond PBZ CO i vlasnik je 77,5% i nalazi se pod upravljanjem najveće turističke kompanije u Hrvatskoj Valamara koji je vlasnik 20% dionica. Nominalna vrijednost dionice 10 kn = 1 komad.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 6, 2020 at 8:03 PM

Ove godine svatko gleda sebe.

https://www.vecernji.hr/vijesti/obitel…rvatsku-1399825

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • May 7, 2020 at 10:01 AM

TUI je vrlo nisko i na to jutros minus 9%

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 7, 2020 at 10:44 AM

počela je borba svih za svoje domaće turiste, biti će ovo napeta sezona

https://www.vecernji.hr/vijesti/obitel…rvatsku-1399825

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 7, 2020 at 10:55 AM

Ha..... ako oni prežive... mi nećemo. Još tri mjeseca , dakle

Jedna zdjela, puno žlica

https://www.index.hr/vijesti/clanak…va/2181053.aspx

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 7, 2020 at 11:01 AM

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…ljeta/10277068/

Možda će i nas u " perspektivi " uključiti , ali za sada ništa , nismo susjedna država do koje se putuje automobilom , samo se nadam da će Nijemci ipak radije u corona free Hrvatsku nego u koronom opustošenu Francusku , Nizozemsku , Španjolsku i Belgiju.

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,075
    • May 7, 2020 at 11:14 AM

Što znači corona free u turizmu ?

Ne razumijem taj pojam odnosno bolje rečemo nije mi jasno što želite reći time, pa ako znate pojasniti. Hvala.

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • May 7, 2020 at 11:23 AM

Ma kakav turizam i kakve mrtve epidemioloske mjere!?!! Pa dajte kad ce vise prestati ovo odurno predizborno bulaznjenje o spasavanju sezone?? Nece doci NITKO!! Niti nekoliko tisuca robinzona s automobilima u hotele i gdje vec. Mozda tu i tamo dodje neki vlasnik vidjeti svoj brod na odrzavanju i to je to. Nitko ziv ne zeli dolaziti u socijalno distanciranje, maske, Cernobil... I jos putovati i placati za to.

Trenutno sam u Dalmaciji u jednom manjem mjestu, eee, ovo je sablast, ljudi su izfrikirani, prodavacica se dere na ljude koji udju u ducan bez maske, nema psa na cesti, najveci dio kafica nece niti otvarati, restorani skoro nitko, jer za par ljudi se ne isplati. I nitko, ali ama bas nitko s kim sam pricao ne ocekuje da itko dodje. Zapravo sad vise niti ne zele. Ako nema prave zetve nikome se ne da zezati s par turista koji mozda nose zarazu, a korist ni za troskove. Onda najbolje nista, hladni pogon i bok.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 7, 2020 at 12:15 PM
    Quote from Barikb

Ne razumijem taj pojam odnosno bolje rečemo nije mi jasno što želite reći time, pa ako znate pojasniti. Hvala.

U prenesenom značenju ,imamo vrlo nisku stopu zaraženih i korona nas nije poharala kao neke zapadno europske države ,točnije rečeno samo nas je okrznula.

Meni je 2150 zaraženih na 4 milijuna stanovnika beznačajna brojka pa sam si dozvolila malo pjesničke slobode u izražavanju.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • May 7, 2020 at 1:46 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Barikb

U prenesenom značenju ,imamo vrlo nisku stopu zaraženih i korona nas nije poharala kao neke zapadno europske države ,točnije rečeno samo nas je okrznula.

Meni je 2150 zaraženih na 4 milijuna stanovnika beznačajna brojka pa sam si dozvolila malo pjesničke slobode u izražavanju.

stvarno Ledice?

a čemu se onda Capak svako malo javlja, ono hakl, tenis, drugi val... koja mala stopa zaraženih (ili umrlih, svejedno) kad NE ZNAMO input?

Capak je rekao da se otprilike nema vremena ni resursa baviti proučavanjem briseva ljudi koji su bili još zimus 2019. pod sumnjom gripe primani u domove zdravlja i bolnice

dakle on prvi iz nekog njemu znanog razloga ne želi znati (dati) pravo stanje?! kad bi imali širi uzorak ispitanih na Sars-CoV-2 onda bi imali uvid u 'prokuženost' nacije koja je sigurno veća (ozdravljeni, preboljeli ili nezaražljivi...) a ne samo brojali mrtve svaki dan što ionako nema više smisla jer ih je malo

meni stvarno nije jasno kakvo smo mi to društvo?

nikako da se dogovorimo, jel jesmo kako kažu 'corona-free' ili nismo, kaj onda taj Capak hoće? znam ja - izbori na ljeto!

ako smo 'corona-free' otvorite sve granice i butige, nek ljudi rade i putuju, privređuju i troše, pa nije li to smisao i ekonomije i društva? čovjek je prije svega društveno biće i njegov napredak, još od doba sapiensa, je krenuo jer se znao dobro sporazumijevati, udruživati i djelovati s drugima iz plemena

to što nemamo toliko slučajeva bih prije pripisao pukoj sreći (zatvoreno smo društvo, smanjenih putovanja radi poslovnih aktivnosti) a ne nekom znanju

ne čudi onda ona objava na FB od g. Lauc i ona slikica s putokazom 'vamo-tamo'

• TwinSpark18
    Student
    Reakcija primljeno
    56
    • May 7, 2020 at 1:55 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Barikb

Je, kod nas nema previše zaraženih ali kako očekivati da će to ostati tako ukoliko dođe, recimo 500 tisuća stranaca iz svih dijelova svijeta? Kako ćemo onda ostato corona free? Sve ćemo ih testirati kod ulaska? Jedan dan si negativan, sutra pozitivan. Jedino ako je ovo sve preuveličano i ako ovaj virus zbilja nije opasniji od gripe onda da, možemo se nadati nečemu.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt