LURA (DUKAT mliječna industrija d.d.)

 • LURA - DUKAT mliječna industrija d.d.

  Tržište Redovito tržište
  Sektor: CA
  Vrsta vrijednosnog papira Dionica - redovna
  Broj uvrštenih 3.000.000
  Nominalna vrijednost 100,00 HRK
  Prospekt vrijednosnice PDF prospekt

  Long by day, short by night!

 • Ovo danas - budimo potpuno iskreni - se nije smjelo dogoditi.


  Cjenovno izuzetno osjetljiva informacija. Bilo je apsolutno nuzno blokirati trgovinu ili to objaviti nakon kraja radnog vremena - za zastitu svih ulagaca - a u ovom slučaju posebno prodavaca (cijena na 800kn na burzi, a ponuda po 928kn)

  Recimo ovaj koji je imao nekih 1000kom na 850 je na ovaj način uskraćen za barem 70k kuna zarade samo u jednom danu.

  Nama, kupcima, koji smo se donekle snašli u tih par minuta, su napravili veliku uslugu - to uopce nema sumnje.

 • Ovo danas - budimo potpuno iskreni - se nije smjelo dogoditi.


  Cjenovno izuzetno osjetljiva informacija. Bilo je apsolutno nuzno blokirati trgovinu ili to objaviti nakon kraja radnog vremena - za zastitu svih ulagaca - a u ovom slučaju posebno prodavaca (cijena na 800kn na burzi, a ponuda po 928kn)

  Recimo ovaj koji je imao nekih 1000kom na 850 je na ovaj način uskraćen za barem 70k kuna zarade samo u jednom danu.

  Nama, kupcima, koji smo se donekle snašli u tih par minuta, su napravili veliku uslugu - to uopce nema sumnje.

  M čekaj malo, pa nisi od jučer tu. Kakvo blokiranje trgovanja?!??!Kakvo uskraćivanje?!?!! Već 4 mjeseca se zna da ide procjena. Ko je zelio znati procjenu prije svoje kupnje/prodaje, nije morao stavljati dionice na prodaju/kupnju prije nego je dosla procjena. Onaj tko je stavio na 850 je dobio koliko je trazio i koliko je sam procijenio!


  Zbilja svasta ljudima pada na pamet. Tu su godinama, ali nista ne nauce!

  O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

 • Svakako. Izvagati cemo i vidjeti. Tko god je kupio, zaradio je. Međutim, nije samo stvar u zaradi nego u fer vrednovanju. Ako je pred 13 godina vrijedila 750kn, nemoguće da uz stalno pozitivno poslovanje i širenje sada vrijedi samo 20-ak% više, odnosno, da su stvarali samo 1.5% godišnje nove vrijednosti.

  O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

 • Sad sam bacio oko na brojke! Ovo ne da je sramota, nego je tolika sramota da je to neopisivo. Od kad su je Francuzi kupili 21.3.2007. godine za 750kn, tvrtka je zbrojene NETO dobiti (pazi, NETO!!!) u razdoblju 2007-2019 imala 1,7 milijardi kuna. To je 560kn po dionici! I tu se radi o neto dobiti. Da ne ulazimo dalje u sva ulaganja koja vrijede, a koja će se ispaltiti u narednim godinama (ali vrijede već sada!)! Dodamo li samo tih 560kn NETO dobiti po dionici na njihovih 750kn iz 2007, to je 1300kn. Ej, pazi, to je NETO dobit, koja je nataložena u firmi! Nikad isplaćena!


  Zbrojena EBITDA u istom razdoblju iznosila je 3,8 milijardi kuna, to je 1266kn po dionici!


  Firma nikad s gubitkom nije radila. Nikad isplatila dividendu! Firma ima 0 kuna obaveza prema bankama i drugim financijskim institucijama!!! Ukupno dugoročnog duga ima 55 milijuna kuna (na knjigovodstvenu vrijednost od 2 miljarde kuna i na prihode od 3.5 milijardi kuna!!!!


  Ovo ne da je sramota, nego nemam riječi. Da su ponudili 1400 kn, što bi njima bilo isto jeftino ne bi se vjerojatno niko bunio (iako bi ukazivali kako su to jeftino dobili), al ponuditi 928 kn za OVO????? SRAMOTA!


  Jedino onaj tko ne zna ništa o dionicama (i općenito o biznisu), ni najosnovnije može reći da je ovo OK cijena. Ovo je g.vno, a ne fer cijena!

  O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

 • Na kraju krajeva MidEurooa je 2015 platila Bambi, Knjaz i Imlek 575 milijuna eura. I u međuvremenu dezinvestirala Bambi i Knjaza.... al najveći ponder u toj tranakaciji je imao Imlek. A on je dosta manja kompanija od Dukata. Nije da se regionalno luduje za mljekarama, no ove najveće su prilično profitabilne i daleko vise vrijede, čak i u ovoj zabiti od poslovanja i fer vrednovanja.


  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Imlek_a.d.


  Ja osobno nemam dionice Dukata, jednom davno sam ih ponešto imao, prije prve prodaje Lactalisu. Al relativno dobro poznajem vrednovanje ovog sektora i mislim da su podcijenili vrijednost i da se cigane oko par desetaka miljuna kuna. Za međunarodnu kompaniju koja konsolidirano ostvaruje cca 18–19 milijardi eura prihoda to je zaista sramno.

 • Nije uopće bitna za današnju valuaciju. Ali moze se pretpostaviti da su i tada oni radili neki neku procjenu. Pogledaju li se parametri od tada vidit ce se da unatoč tome sto je "i kamenje letjelo" cijena tada nije bila uopće napuhavana, cak se moze reci da je bila povoljna za Lactalis. A ako se krene od te premise, onda se moze svakako usporedivati s današnjom cijenom i vrijednoscu.

  O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

 • Hvala na odgovoru. Cijena u preuzimanje, i to pogotovo iz 2007, nema nikakvih utjecaja na danasnju vrijednost. To zbrajamje dobiti i rasta na tu osnovicu iz 2007 je metodoloski krivo.


  Znaci uzmemo EBITDA i druge pokazatelje poslovanja za 2019 i malo ih umanjimo radi losije 2020 i pomnozimo sa sadasnjim prosjecnim multiplama industrije (ne u preuzimanje- jer se tada placa premija ca. 20-25%).


  Produktu oduzmemo sve Kredite i dodamo eventualni visak financiskih sredstava (naglasak je na visak - nikako npr. svu kratkotrajnu imovinu ili novac ili zadrzanu dobit).


  Kad se to sve napravi dobije se iznos po dionici.


  Skolski bi jos trebalo napraviti diskont jer vecinski vlasnik ima c. 97%. dionica.


  Da su zbilja htjeli biti pokvareni, kako im imputirate, mogli su dukat pretvotiti u d.o.o. i kroz daljnje pravne radnje potpuno razvodniti udjelnicare.

 • Ajde, daj onda uzmi EBITDA i druge pokazatelje pa nam daj iznos po dionici.


  Puno si nadrobio diskonta, praktički su nam poklonili 927 kuna.


  Dukat ima 55milijuna dugoročnih obaveza, a dug prema bankama i finansijskim institucijama je 0 kuna (to je NULA kuna). Ova godina je za Dukat mozda 10% lošija nego inače, sto ne utječe puno na valuaciju. Kakav diskont zbog 97% što ima većinski kod istiskivanja umjesto 95%?


  Ja sam napravio jednu brzi i šturi osvrt, a ti slobodno daj nabaci valuciju prema svojim uputama

  O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

 • NewUser1

  Mislim da nisi u pravu jer njima je njihova reputacija u javnosti i među potrošačima najvažnija. Da su to napravili, pretvorili društvo u doo svi bi rekli, pogledaj ih koji ganci i to bi u javnosti moglo utjecati možda čak i na potražnju za njihovim proizvodima, a sasvim sigurno na percepciju i ugled kao investitora. Ovako su ispoštovali formu i ponudili nešto više od najniže moguće procjene, ali daleko od fer vrijednosti.


  Treba ih udarati tamo gdje najviše boli... na reputaciju, ponašanje i ugled. Šteta je, a njihova prednost što su oni privat kompanija pa im se fučka za burzu i regulatore, al da su negdje vani na burzi, to ciganjenje ne bi bilo nimalo ugodno i mislim da se ne bi kockali ovako kako se kockaju sada.


  Ja čak ne bih stavio ruku u vatru da oni s nekim od dioničara nisu dogovorili ili pokušali dogovoriti i nešto u nekoj kombinaciji da se puno ne talasa i da prođe i ovakva cijena bez puno pompe i daleko od šire javnosti. To naravno ne znam nego baš ono nagađam, al ne bih se iznenadio da je moguća i strategija Divide et impera.

 • KressoM


  Svoju zadacu sam napravio prije ove objave i po meni je ponudjeni iznos prihvatljiv. Nije predobar, ali privatne kompanije se ne razbacuju sa novcima.


  Siguran Sam da i Vi kada kupujete npr. nekretnine i pokretnine ne placate vise nego sto morate, nego pregovarate za svaku kunu.  @naim


  Koliko javnost uopce zna o dionicama i koliko ima fizickih osoba koji su jos dionicari dukata?

  Vi zbilja mislite da ih mozete ucjenjivati sa javnim misljenjem?


  Moje skromno misljenje je da si utvarate neku moc ili poziciju oko toga.


  Procjenitelj je PWC i da li Vi mislite da netko iz Dukata moze utjecati na PWC da znacajno smanji cijenu i Vas namjerno osteti?


  Mislite li Vi da PWC ne zivi od svoje reputacije?  Ako imate podlogu za Vase misljenje da dionica vrijedi 1.400 kn podijelite ga i sa argumentima skupite male dionicare pa onda ozbiljno utjecite na proces.


  Ovakvom galamom i vasom medodom zbrajanja zadrzane dobiti na osnovicu iz 2007 !!!, sto je metodoloski potpuno krivo, ste na pogresnom putu. Ali to znate i sami ....


  Zelim Vam srecu sa tuzbom i bio bih Vam zahvalan da nas za par godina obavijetite koliko ste vremena i novaca potrosili Te kako ste financijski prosli. Stvarno bi me zanimalo.


  Sretno Vam bilo :)