1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Kriptovalute

Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• discover
  • February 14, 2020 at 10:12 AM
  • Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 19, 2021 at 4:10 PM
    Quote from mitkko

Mjenjacnice su blokirane, serveri pali pa su zato toliki skokovi. Navodno samo FTX normalno radi. Ja sam pokusao kupovati na Binanceu, ali je i on u banani. Stavis nalog na 30k, on kupi po 32k, limit nalog stavim x komada na kupnju, on prihvati samo trecinu, i tako. Nakon sto sam kupio mi pokaze da na racunu imam jednako novaca kao i prije kupnje. Kupovao sam onda sa market nalozima, ni sam ne znam sta je sve proslo i kakvo mi je stanje na racunu, saznat cu kada se serveri vrate u normalu.

Mislim da je ovo bila super prilika za kupnju. Imali smo FUD koji je pokrenuo lavinu, a onda kada su se mjenjacnice blokirale je nastao jos veci nered. Imate kaskadni efekt unaprijed zadanih stop naloga koji se automatski izvrsuju i izazivaju lavinu, bid ostane prazan jer su serveri pali i nitko ne moze zadati novi nalog... i eto sranja.

https://www.reuters.com/technology/chi…ess-2021-05-18/

Au.... zvuci kao raspad sustava. Ne zvuci to dobro. Bez obzira sto se može dogoditi neki oporavak.

• sasab
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • May 19, 2021 at 4:12 PM

Na Binance ulovio Cardano po 1.02. USDTa pa cu vidjet sta bude

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • May 19, 2021 at 4:48 PM
    Quote from Flight

Au.... zvuci kao raspad sustava. Ne zvuci to dobro. Bez obzira sto se može dogoditi neki oporavak.

meni zvuci kao raspad NY burze kad je GME ludilo bilo. Takodjer je bio raspad sustava. i dogodilo se nista.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 19, 2021 at 4:53 PM
    Quote from emil
    Quote from Flight

meni zvuci kao raspad NY burze kad je GME ludilo bilo. Takodjer je bio raspad sustava. i dogodilo se nista.

Je, al ako je GME bio financijski inženjering, onda to nije bio ostatak tržišta. Vidiš, Crypto je zapravo jedna vrsta široko prihvaćenog inženjeringa gdje su svi oduševljeni dok raste, a “malo manje” dok ne raste. Al i kada raste i kada pada nitko ne zna zašto se to zapravo događa i sto je to u danom trenutku utjecalo na cijenu i vrijednost. Jel da većina zaista misli da je Crypto “rock solid” ne bi nikad postojala ovakva volatilnost. U dugom i u kratkom roku.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • May 19, 2021 at 4:55 PM

Na tržištu kriptovaluta se barem nešto događa za razliku od ZSE. Otkad sam prodao ATPL ni ne otvaram gledalicu kad znam da nema ništa novog (HPB, CROS, JDOS, KODT, ADPL, TPNG, itd.) :D

Za ekipu koja uspoređuje sve kriptovalute s tulipanima predlažem da se malo educiraju o pojedinim altcoinovima (ALGO, IOTA, VET, ADA i slično) kojima se otvara vrlo široko polje primjene izvan korištenja isključivo kao sredstva plaćanja. Meni je interesantan primjerice

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 19, 2021 at 5:05 PM

Zaboravio si na Caspera i Internet Computer

Super su ti altcoini, oni su nerijetko još volatilniji od crypta.

I još vise podložni inženjerstvu od samih purecoina.

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • May 19, 2021 at 5:09 PM
    Quote from Flight

Zaboravio si na Caspera i Internet Computer

Super su ti altcoini, oni su nerijetko još volatilniji od crypta.

I još vise podložni inženjerstvu od samih purecoina.

Altcoini su SVE kriptovalute osim bitcoina....a kolokvijalno ih nazivaju i shitcoins, purecoins ili štatiaznamcoins...

pecunia non olet

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • May 19, 2021 at 5:12 PM

ma to kripto tržište sve je super i divno i krasno dok se pare mjenjaju u coine i vrte tamo, mene samo zanima što bi bilo ili što će biti kada će se pojaviti pritisci da se te coine malo žešće počne vračati, tj. kapitalizirati natrag u real pare...do toga će svakako i neizbježno kad tad morati doći i veliko je pitanje, pošto je sve ovo jedna ponzijeva shema koja funkcionira sve dok je pritoka novih korisnika i njihovih novaca, ima li uopće još tih novaca, u stvari, koliko ima tj. da li ima dovoljno da svi sretni i zadovoljni iz žetona izađu u keš poziciju :?: :/

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • May 19, 2021 at 5:12 PM
    Quote from Flight
    Quote from emil

Je, al ako je GME bio financijski inženjering, onda to nije bio ostatak tržišta. Vidiš, Crypto je zapravo jedna vrsta široko prihvaćenog inženjeringa gdje su svi oduševljeni dok raste, a “malo manje” dok ne raste. Al i kada raste i kada pada nitko ne zna zašto se to zapravo događa i sto je to u danom trenutku utjecalo na cijenu i vrijednost. Jel da većina zaista misli da je Crypto “rock solid” ne bi nikad postojala ovakva volatilnost. U dugom i u kratkom roku.

Pa volatilnosti ima i u dionicama bez da su ikakav inzinjerig. Eto jucer +60% ONTX- danas -25%.

Kripto gledam iz mining perspektive i ovakvi padovi skokovi su za mining savrsenstvo. Sve padne diff naraste al nastane ludnica i onda nagrade porastu .Evo zadnjih par sati 700%. znaci nagrada je pokrila i porast diffa na 8.1 i pad etha na 2300 . dobijes u 2 sata etha ko za cijeli dan jucer. onda jos na to dodas da eth ode natrag na 4000 pa radi tog pada dobio USD-a u 2 sata ko za 2 dana. Stime sto ta dva sata nisu 2 sata . To traje jos uvjek i potrajace da se nagrade smanje odnosno da transakcije opet pojeftine.... Primjer od proslog tjedna. transakcija etha je bila 176kn. prije toga je bila oko 35kn.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 19, 2021 at 5:19 PM

Ovo trziste je jos uvijek vrlo mlado, u razvoju je. Ovo je jos "mila majka" u odnosu na kako je to i zgledalo 2017, ili jos gore 2013. Puno je jos tu djecjih bolesti. Ovo je prvi ispad mjenjacnica u zadnjih valjda dvije godine. Prije je to bilo valjda jedna mjesecno.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 19, 2021 at 5:21 PM
    Quote from barbosa 2.0

ma to kripto tržište sve je super i divno i krasno dok se pare mjenjaju u coine i vrte tamo, mene samo zanima što bi bilo ili što će biti kada će se pojaviti pritisci da se te coine malo žešće počne vračati, tj. kapitalizirati natrag u real pare...do toga će svakako i neizbježno kad tad morati doći i veliko je pitanje, pošto je sve ovo jedna ponzijeva shema koja funkcionira sve dok je pritoka novih korisnika i njihovih novaca, ima li uopće još tih novaca, u stvari, koliko ima tj. da li ima dovoljno da svi sretni i zadovoljni iz žetona izađu u keš poziciju :?: :/

A nema. Al ne izlaze bas svi u isti čas iz kockarnice, tako ni iz Crypta. Upravo ta famozna mogućnost taljenja jednog crypta u drugi omogućila je kontinuitet rasta. Kad se ploča okrene naopačke, to će biti i jest katalizator pada.

Ma Crypto je postao Asset, al tu vise nema onog stofa kao prije koju godinu.... al obzirom na volatilnost u njemu ne treba drzati vise od par posto imovine. Sve ostalo je iz moje perspektive preriskantno. Za trejdere i zanesenjake.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • May 19, 2021 at 5:22 PM

Ovo tržište je smeće i biti će smeće dok god se štancaju nove ponzijeve kripto šeme. Prije ih je bilo stotinjak, sad ih je već na znam koliko tisuća.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • May 19, 2021 at 5:34 PM
    Quote from NaBiduAsku

Ovo tržište je smeće i biti će smeće dok god se štancaju nove ponzijeve kripto šeme. Prije ih je bilo stotinjak, sad ih je već na znam koliko tisuća.

upravo na to sam mislio, neki štancaju žetone i prodaju na tim mjenjačnicama za keš a ovi koji daju keš su hepy dok te žetone mjenjaju za druge žetone i sve virtalno raste...sve 5 kada se subjektivno kapitalizira po par k usd ali doći će vrijeme žešče kapitalizacije i što tada jer ovi koji su naštancali žetone su keš već odavno unaprijed potrošili ?(

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • May 19, 2021 at 5:38 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from NaBiduAsku

upravo na to sam mislio, neki štancaju žetone i prodaju na tim mjenjačnicama za keš a ovi koji daju keš su hepy dok te žetone mjenjaju za druge žetone i sve virtalno raste...sve 5 kada se subjektivno kapitalizira po par k usd ali doći će vrijeme žešče kapitalizacije i što tada jer ovi koji su naštancali žetone su keš već odavno unaprijed potrošili ?(

pa tako mozes rec i slijedece:

Neki stampaju nekakve dolare i onda s njima kupuju firme po svijetu a neki su sretni da im daju svoje firme/stanove/zemljista za te nastampane dolare.

Pokrica nema ni za te dolare pa eto okrecu svijet....

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • May 19, 2021 at 5:39 PM

Kako nema kada iza dolara stoji US gospodarstvo.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 19, 2021 at 5:40 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from NaBiduAsku

90% tih svih coina su pump&dump sheme, prevare. Ali ne treba zbog toga generalno odbaciti kripto. Kazem, trziste je mlado, filtrirat ce se to vec vremenom i regulativom.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • May 19, 2021 at 5:51 PM

je kolega emil ali iza dolara stoji jedan hebeni monetarni regulatorni sustav, također, u kockarnici ti bar sama kockarnica stoji iza svog žetona a što stoji iza cripto coina...možda cripto luft...

kol. mitkko, ma naravno, to tržište je mlado ali i opće prihvaćeno zadnje 2 god. i neće nestati ali će se kad tad regulirati...do tada ono što želim sugerirati je da je keš ipak keš i da ako je npr. kol. emil. danas zatrejdao kako je napisao 700%, možda bi bilo dobro nešto od toga kapitalizirati i dalje nastaviti virtualno vrtiti virtualno...samo to...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 19, 2021 at 5:58 PM

Ne pustajte profit iz ruku, stop loss je zakon. Cesto zna biti ovakav "rug pull" - jucer ste milijunasi, a danas nemate vise doslovno nista. Mnogi su tako prosli, ne valja biti lakom. Zamislitr sada da ste imali otvorem long sa samo minimalnom x2 polugom, sada bi vjerojatno biti likvidirani. A takvih je uzasno puno. Mozda je malo poznato ali strasno je puno likvidacija u bull marketu - covjek bi mislio da se ljudu opeku jer pokusavaju shortati, ali nije tako, likvidirane budu long pozicije jer se igraju sa velikom polugom na jako volatilnom marketu - i to je ono sto najvise boli - prepoznao si smjer marketa, ali si svejedno ispao iz igre.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • May 19, 2021 at 6:02 PM
    Quote from barbosa 2.0

je kolega emil ali iza dolara stoji jedan hebeni monetarni regulatorni sustav, također, u kockarnici ti bar sama kockarnica stoji iza svog žetona a što stoji iza cripto coina...možda cripto luft...

MA ok. ja sam samo malo uvelicao. Biden je izvukao milijarde odakle? na osnovu cega. Kako je preko noci odjednom naraslo americko gospodarstvo da pokrije te silne milijarde koje je nastampao? odakle? sve ce t ona kraju platit mali cojek kroz inflaciju a veliki ce imat u svom posjedu firme-zemljista itd koje su platili s tim nastampanim dolarima.

Sto se regulacija tice. Pa coinbase je pod strogom regulacijom kao i sve oko dionica. ja ne gledam shitcoinove nego btc kao sto nisam rekao nista o nekoj nikad cuo valutu iz neke niakd cuo africke drzave nego sam spomenuo dolar. Znaci najveci u kriptu i najveci u fiatu.

Sta ima itko stajat iza icega. Tko stoji iza zlata? srebra? silicija? helija? nafte? danas je ima sutra je nema - Dans je traze sutra je nitko nece i placaju da je uzmes.....

PS ja nisam zatrejdao 700%-

tih 700% dolazi iz rudarenja i nagrada a ne trgovanja i trejdanja-Nikakve veze jedno s drugim nema. al sto se se prebacivanja kapitala iz kripta u dionice i obrnuto tice- potpuno ste u pravu. to i radim. Nikad sva jaja u isti kos. To me moja/naša zlocka naucila :)

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 19, 2021 at 6:25 PM
    Quote from emil
    Quote from barbosa 2.0

MA ok. ja sam samo malo uvelicao. Biden je izvukao milijarde odakle? na osnovu cega. Kako je preko noci odjednom naraslo americko gospodarstvo da pokrije te silne milijarde koje je nastampao? odakle? sve ce t ona kraju platit mali cojek kroz inflaciju a veliki ce imat u svom posjedu firme-zemljista itd koje su platili s tim nastampanim dolarima.

Sto se regulacija tice. Pa coinbase je pod strogom regulacijom kao i sve oko dionica. ja ne gledam shitcoinove nego btc kao sto nisam rekao nista o nekoj nikad cuo valutu iz neke niakd cuo africke drzave nego sam spomenuo dolar. Znaci najveci u kriptu i najveci u fiatu.

Sta ima itko stajat iza icega. Tko stoji iza zlata? srebra? silicija? helija? nafte? danas je ima sutra je nema - Dans je traze sutra je nitko nece i placaju da je uzmes.....

PS ja nisam zatrejdao 700%-

tih 700% dolazi iz rudarenja i nagrada a ne trgovanja i trejdanja-Nikakve veze jedno s drugim nema. al sto se se prebacivanja kapitala iz kripta u dionice i obrnuto tice- potpuno ste u pravu. to i radim. Nikad sva jaja u isti kos. To me moja/naša zlocka naucila :)

Display More

Ja mislim da ti pojednostavljeno gledaš na mehanizme funkcioniranja gospodarstva. I čak mislim da to namjerno banaliziras ne bi li opravdao svjesnost o “pussy smoke-u” u kojem rudaris i u koji ulažeš.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

1,846 Replies, 5 years ago
  • Bitcoin rudarenje

19 Replies, 4 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovine s kriptovalutama

13 Replies, 3 years ago

Slične teme

• Dobrodošli