Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

 • kada kripto raste onda je prenapuhani ponzi balon, kada pada onda je mrtav da da.


  Sto je usd? Kada fed printa $ i to odlazi u napuhavanje trzista i techa, djeli helicopter money...di je tu zero sum game??


  Glede transparentnosti, tko voli nek izvoli. Ko da atpl daje transparentna izvjesca i na vrijeme, ih. A crypto nije ni reguliran.

 • kada kripto raste onda je prenapuhani ponzi balon, kada pada onda je mrtav da da.


  Sto je usd? Kada fed printa $ i to odlazi u napuhavanje trzista i techa, djeli helicopter money...di je tu zero sum game??


  Glede transparentnosti, tko voli nek izvoli. Ko da atpl daje transparentna izvjesca i na vrijeme, ih. A crypto nije ni reguliran.

  Ovo je sve trampovština, whataboutism.

  Ništa što navodiš ne opovrgava tvrdnje, niti koju, iz članka već uspoređuješ s FIAT novcem. Ja bih htio kontraargument: zašto kripto konkretno BTC treba rasti u uvjetima povlačenja likvidnosti, recesije i manjeg raspoloživog dohotka, prijetnjama regulacijom itd.? Na LUNI smo vidjeli kako može u roku par dana sve u papar, kako kaže kol. BSOD

  To što je Andreessen Horowitz i pokoji fond s WStreeta u igri, ne znači ništa. Na kraju balade, oni sve mjere dolarima, a ne u bitcoinu ili etheru zar ne?

 • jbg clanak koji si poslao trazi pretplatu.


  Nisam tu da nikog uvjeravam, btc bi trebao rasti u uvjetima nesigurnosti tj biti bliži zlatu i uzeti njegovu funkciju.

  Zadnjih 6 mjeseci to apsolutno nije tako. Chart mu izgleda kao hypani tech stock.

  Što sad, ne znam.


  Ali jednog dana ili godine kada se nafta bude mogla platiti BTCom, kada 401 fondovi budu ulagali mirovine u crypto, kada defi procvjeta a u zabi budem mogao kupiti crypto..to je to

 • Sheriff

  kolega, nemam namjeru niti ja nikog uvjeravati

  hoće li se nafta plaćati u BTC? nemam pojma, do malo prije se nije trebala plaćati ni u rubljama, pa eto neki su prisiljeni na to


  no pogledajte recimo ovaj video uradak: Stablecoins

  ovo što čovjek govori nije nuklearna fizika; imate $100.000 viška koje ste pozajmili, zauzvrat dobili 100.000 stablecoin tokena uz 8% prinosa dok u isto vrijeme na računu leži tih vaših $100.000 uz možda 0.01%-0.05% kamate

  kako se zarađuje razlika u imovini koja nije produktivna imovina, nema intrinzičnu vrijednost i ne može se diskontirati kroz budući novčani tok za vaših 8%?

  nije li to po definiciji piramidalna shema prevare? dok je likvidnosti stvari idu, kad se povuče otirač ispod nogu, što onda?

  i naravno, banke to isto rade sa štednjom: pod pretpostavkom da štediša neće podići sav depozit, oni novac pozajmljuju i zarađuju na kamati, pa ovaj koji je uzeo zajam možda opet dio novca položi kao novi depozit na koji banka daje novu pozajmicu nekom drugom...

  no depoziti su osigurani na razinama država, kripto koliko znam nije niti osiguran, niti reguliran

  međutim opet se vraćamo na pitanje trenutne razlike između kamatne stope na depozit i ove kamatne stope gore na stablecoin


  stvari su mnogo gore: ide se dalje u piramidi prema više pa se za te 'stable' coinove (tokene) kupuje BTC i ostali kripto i dodaje na napuhanoj vrijednosti cijelog kripto tržišta koje je prema coinmarketcap.com trenutno oko 1.27 tisuća milijardi dolara!!

  koliki je leverage nitko ne zna u stvari?!


  ako mislite da BTC ne može niže od ovog (cca $30.000) pogledajte kako su izudarali WMT, TGT, kako će vjerojatno završiti u četvrtak COST nakon reporta

  dionice iza kojih stoje biznisi koji zarađuju svojim dioničarima, koji proizvode radna mjesta...


  ništa ne oslobađa kao istina, kažu, ili edukacija u ovom slučaju

  vjerujte, znam mlađe kolege na poslu, prijatelje, poznanike, muževe... koji su cijelu ušteđevinu 'puknuli' u tokene i coinove, a LUNA ne da ih nije prepala nego su odlučili podebljati ulog

  nismo još vidjeli ništa, ni približno, od onog što nas čeka na tržištima kapitala!

 • istina. neizbježna i sada neshvačena i nerazumljiva evolucija tržišta na djelu. sve ono od prije poznato i logično, danas je nepoznato i zamagljeno.

  uz spomenuti crypto i zlato i ostali plemeniti metali stagniraju ili padaju. a očekivalo se upravo suprotno.

 • BTC je imao dobru pricu zbog ogranicenog supply strane, dok se nisu ukljucili ostali ponzi igraci, a sad je to sve cini mi se kolateral nad kolateralom kad pocme pucat onda ce piramidalno zahvatit sve ostale sastavnice jer sve su nekako povezani, a cijeli sustav je generalno skup jer se okrece ogromna lova i onda svi trose lovu koja ulazi na troskove "rada" razvoju proizvoda i u principu oni su prodali coin kao dionice i uzeli lovu da razvijaju taj proizvod, a zapravo proizvod je dionica i pri tom osmisljaju razne nacine kako ucinit prividno primamljivi povrat kao taj 8% jer si kao zalozio svoje "coine-dionice" da bi dobio 8%, a onda je pitanje kako je iskoristen taj zalozeni coine kao kolateral negdi drugdje ili kao oblik smanjenog supply strane s kojim podizu cijenu coina umjetno samo onda kad se taj kolateral napuse i nastane problem s njegovim vracanjem onda se otvaraju rupe.

 • Što je onda problem crypta?

  Overleverage, utility, previše ponzinomic shema?


  Zašto na zse cvilimo za stranim ulagačima? Da dođu sa svojom parom i napucaju tržište. Povecana likvidnost na ovoj crnoj bari bi dala novi dah života. Opet da ide sve up up.

  Sto je bilo u usa nakon covid crasha. Printer je radio na max 24/7. Lova se slijevala u tech sektor, rizicna ulaganja, spekulacije.

  Crypto tadođer + abnormalni leverage.

  Znaci ja na crypto imam 10 000 $, mogu to uloziti u stable coine, farme i dobivati do 20% kamata. No on top daju liquid staking pa 'račun' koji sam dobio na depozit od 10 000 $ staked stablecoina mogu dalje založiti ili kupiti štogod, preko mirror-a sp500 dionice.

  Ekvivalent je npr da za 100 000kn kupim atpl, zalozim racun i kupim 50 000 ht i 50 000 rivp. Onda zalozim 50 000 rivp i kupim 25 000 podr i 25 000 atgr...itd.

  Toga ima u cryptu i puno je overleverage s time da mogu raditi derivate i onih npr 25 000kn se kladiti da Cola nece pasti ili hoce 50% on top.

  Znaci stereoidi na n-tu, kad je rast nenormalan je kad je bear pad je brutalan zbog chain likvidacija.

  Naravno da onda postoje manipulacije tržistem, kitovi znaju srušiti, izazvati masovne likvidacije i pokupovati coine jeftino.

  S druge strane mozete samo drzati btc i dca.

  Slazem se sa gore navedenim, crypto je volatilna mlada grana i alocirati dio portfelja koji je prihvatljiv.

  Pozinomics je također usd i sto radi fed. Trziste ovisi o njihovim odlukama, trenutno se ne libe izazvati recesiju i bear market da obuzdaju inflaciju. Isto tako nisu se libili imati kamate nisko i printati lovu i konzekventno napucati trziste. Zemlje koje su siromasnije, ne zele valutu i robe u $ i njihovu centraliziranost tj njihove ekonomije su posljedicno vezane uz nesto sto ce vlada USA napraviti zele se okrenuti btc-u. Decentraliziranoj valuti koju nece neki FED sjebavati kako mu se prdne.

  Dollar index je najveci u 20 god na ova sumatuta printanja koja su i izazvala inflaciju (putin samo podgrijao). Kolko su jadne ostale svjetske valute ako je taj usd all time high?

 • Da, apsolutno ni jedna centralna banka neće biti in favor of crypto. Pa jednostavno, crypto im poljulja temelje i svrhu. To im je poison pill. Neće biti ni stari prdonje poput Buffeta. Zasto, zato jer je bogatstvo stekao na tradicionalnom stock marketu, zna kako stvari funkcioniraju, prati cikluse i svoje frendove u FEDu i kupuje jeftino prodaje skupo. Iz njegovih i njihovih cipela nece se toga odreči i naravno da ce reci da je crypto ponzi i nema vrijednost. I ja bi da imam milijarde ili sjedim na takvoj moći. Nesto sto im moze to izbiti iz ruku je opisano kao neprijatelj i blate ga.

 • Centralne banke planiraju uvesti digitalni dolar, digitalni euro, yuan. Smeta im alternativa.

  Crypto privlaci inovacije, razvija novu tehnologiju, programeri i developeri imaju posla. Nova generacija mladih ide u crypto, vrhunski manageri su dali otkaze iz prestiznih kompanija i otiali u crypto. Isto tako i developeri. Taj ljudski potencijal nesto znaci, inovativnost i potencijal je gdje ima smisla ulagati. Pratitit ih nije fail.

  Epic fail terre i lune se dogodio ali terra je tek koju godinu postojala. Algo stablecoin nije uspio ali je zapanjujucom brzinom stvorio eko sustav gdje je upumpano 60 mld $. To je sve jos u povojima i treba regulirati.

  Sjecam se interneta i adoption interneta. U pocetku sam mislio kakva glupost, moram se negdje ulogirati i tipkati da vidim vremensku prognozu. Jer nista drugo nije ni postojalo, par stranica i yahoo. Adoption interneta je promijenio i poslovni i privatni svijet. Crypto ima brzi adoption rate od interneta.

 • to da će države prijeći na digitalnu valutu je valjda svima jasno. treba im vremena da uspostave nekakav okvir u kojem će to funkcionirati. tu se radi o kardinalnoj promjeni u monetarnoj politici na koju ni pod razno ne mogu utjecati nekakvi devloperi i slične priče koje nam se serviraju. ja tu ne vidim ništa inovativno. osim što moćni kompjuteri troše realnu struju, zagrijavaju planetu i proizvode nešto što nikome nije jasno. pomenuli ste internet kao nešto što se je samo od sebe desilo pa nam onda svima postao nezaobilazan. nije to baš tako. internet je produkt vojne idnustrije (tko iza nje stoji znamo i neznamo manje više) kao i masa drugih stvari koja se proizvede prvenstveno radi njih pa se onda spusti u civilnu upotrebu. nekakvi gatesi, bezosi, maskovi i td. su samo eksponenti onih koji su to osmislili ali im ne pada na pamet da se eksponiraju i trče od panel diskusije do prezentacije trošeći zube da narodu objasne ono što nas neminovno čeka. možda više vole duže spavati, u miru se probuditi, popiti kavu, čaj ili konjak pipnuti neku meksičku sobaricu. ona trojica gore navedenih su samo glumici koji rade šta im se kaže. nešto kao zelenski u ukrajini.