Prebačajem u zakonsko sredstvo plaćanja (kuna, euro, dolar) vam nastaje obveza plaćanja poreza. Ako ne prebacite kripto u fiat nego npr u USDC ili koji god stablecoin vam paše, po trenutno važećem stavu Porezne uprave radi se o financijskom instrumentu jer nije zakonsko sredstvo plaćanja (samim time ne nastaje niti porezna obveza) iako njegova vrijednost ne odstupa od vrijednosti iste te valute, zlata ili uz što god je vezan stablecoin pa si samim time praktički eliminirate rizik od znatne deprecijacije. Ali mislim da bi vam svakako bilo korisno integralno pročitati mišljenje i zauzeti svoj stav o tome ako nastavljate ulagati u kripto...
dakle konnkretno ako prebacim u USD T na Binanceu nemam poreznu obvezu a on je ekvivalent USDu ?
hvala
Nije to tako jednostavno.
znacio imate na kartici usdt usdc ili BNb ili btc potpuno je nebitno ako ga ne trosite.
Kad krene potrosnja e tu nastaje veliki upitnik.
Pri kupnji karticar u vase ime radi konverziju i to porezna smatra izlaskom u fiat pa samim time podljeze porezu ako je preslo 160kn godisnje.
Kako karticar radi konverziju kuna euro tako radi i btc kuna euro. Nasa porezna se ne zove porezna kad bi je veslao svatko kako hoce.
Naravno da ostaje mogucnost ne prijavljivanja takvog trosenja al ako se hocete drzat zakona vi morate prijavit i izlazak u fiat nakon drzanja kripta 2 godine. Znaci poreznu morate predat al necete platit porez. tako bi trebali i ovo prijavit al tu pak nastaje problem. Sto da poreznoj saljem racune od kupje kruha s btc karticom?
znaci vrlo kompleksno pitanje s puno podpitanja al sve najgore sto sam ja tu napisao je sigurno kamilica sto ce vam sve porezna rec da morate platit pri placanju kripto karticom.