Uh, uh kakva je ovo zvijer od dionice, porast prihoda, porast dobiti, porast..... svega dobroga i tako već godinama nema joj ravne na ovim prostorima.
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Izvješće je jako dobro, ali ovdje mnogi drukaju naveliko...
Dobar dio ove fantastične dobiti su jednokratne stavke i toga neće biti dogodine. Dakle ovaj zaista odličan kvartal nije došao samo iz poslovanja, pa se ovakvim rezultatima ne treba nadati u budućnosti.
Kolega ne drukam, samo sam sretan...
1. Točno je da je na dobit prije oporezivanja u iznosu cca. 17 mil kuna utjecao jednokratni događaja (ukidanje rezervacija). Međutim, taj jednokratni događaj je meni jako bitan jer uvećava iznos dividende...ovo nije računovodstvena gimnastika kojom se pumpaju prihodi i dobit (npr. INGR-a) ovo je lova meni u džep...velika razlika
Dobit prije oporezivanja u q4 iznosit će 18.139 mil kn (30% u ukupnoj godišnjoj dobiti, što je znatno niže nego prethodnih godina) što je rast od 6% u odnosu na 2019. Ukupna godišnja dobit prije oporezivanja bi iznosila 60.465 mil kn i bilježila bi rast od 22% yoy. Ako bi dobit q4 participirala sa 34% u ukupnoj godišnjoj dobiti onda bi dobit kvartala bila skoro 22 mil kn.
U q4 sam konzervativno očekivao dobit prije oporezivanja u iznosu 18mil kn ili u najboljem slučaju 22 mil kn. Oni su rasturili i ostvarili 26 mil kn bez jednokratnog događaja. Skoro za 50% su prebacili moja očekivanja...ovo im je i bez jednokratnog događaja najbolji kvartal u povijesti...
U izvješću navode da su završili investiciju "Proširenja kapaciteta"...sami zaključite što možemo očekivat ove godine...
Usporedbom konsolidiranog i nekonsolidiranog izvješća razvidno je da je i Poljska počela raditi s lijepim plusom (cca 10 mil kn) sto do sada nije bio slučaj...
Obzirom na rast ugovorenih poslova, povećanje kapaciteta, sve bolju integraciju Poljske i trend rasta prihoda ne bi me začudilo da u 2021. godini svaki kvartal imaju preko 17 mil kn dobiti prije oporezivanja...pa čak i da "prebace" ovu godinu...
Jedino što mi nije dobro sijelo je pad bruto marže (posl prihodi vs. materijalni troškovi) pa se bojim da su im inputi poskupili ili da im prodajna cijena pada (možda zato imaju rast ugovorenih poslova)...na ovo ću sigurno obratiti pažnju u budućim izvještajima...a možda je caka u stavci "promjena vrijednosti zaliha"...
Trenutno najveći rizik predstavlja novi PU matice/KOEI, a i samog KODT-a...načuo sam da PU matice vrši veliki pritisak da se KODT solidarizira sa ostatkom Grupe...kod bivšeg PU to nije prolazilo i nadam se da će tako i ostat...
Kako god, izvješće je bomba, a jednokratni događaji su samo dodatni "šlag na kraju"...
-
U ljeto 2018. Šuškalo se o kinezima kao kupcima KODT, možda se interes vrati nakon novonastala situacije EU-Kina
-
Odnosno
KOEI je vlasnik 68% KODT
Manjinski dioničari imaji 30mil. Kn
Daje ukupnu dobit za KODT cca 100mil. Kn
Po meni više vrijedi tih 32% manjinskih dionica nego cijeli KOEI bez KODT.
Tnx, ali pretpostavljam da ne spads samo KODT u manjince...tu je jos 15 povezanoh drustav i nisu svi u 100% vlasnistvu KOEI-a...kako god, malo cu pogledst u prosla izvjesca i provjerit tezu...hvala jos jednom
Provjerio sam koliko se točno može predvidjeti dobit KODT-a preko RDG-a od KOEI (manjinci)...
Pogledao sam izvješća za posljednje tri godine i rezultati su jako slični...omjer između dobiti pripisanoj manjincima (KOEI) i dobiti KODT-a kreće se od 0,58 do 0,52...odnosno dobit KODT je u posljednje tri godine bila malo manja od dvostruke dobiti pripisanoj manjincima u KOEI...dobro je za znati...
P.s. Vaši inputi (pa onda i omjeri) u postu nisu točni jer se tih 30mil kuna kod KOEI odnosi samo na q4, a dobit KODT u q4 nije 100mil kn nego 67,5mil kn...što znači da je u q4 omjer između manjinaca i KODT-a 0,45...ali pretpostavka je točna i hvala na inforimaciji...sharing is caring
-
Tnx, ali pretpostavljam da ne spads samo KODT u manjince...tu je jos 15 povezanoh drustav i nisu svi u 100% vlasnistvu KOEI-a...kako god, malo cu pogledst u prosla izvjesca i provjerit tezu...hvala jos jednom
Provjerio sam koliko se točno može predvidjeti dobit KODT-a preko RDG-a od KOEI (manjinci)...
Pogledao sam izvješća za posljednje tri godine i rezultati su jako slični...omjer između dobiti pripisanoj manjincima (KOEI) i dobiti KODT-a kreće se od 0,58 do 0,52...odnosno dobit KODT je u posljednje tri godine bila malo manja od dvostruke dobiti pripisanoj manjincima u KOEI...dobro je za znati...
P.s. Vaši inputi (pa onda i omjeri) u postu nisu točni jer se tih 30mil kuna kod KOEI odnosi samo na q4, a dobit KODT u q4 nije 100mil kn nego 67,5mil kn...što znači da je u q4 omjer između manjinaca i KODT-a 0,45...ali pretpostavka je točna i hvala na inforimaciji...sharing is caring
Ja ne kuzim uopće o čemu vi ovdje pisete? Ono kaj vrijedi je većinski interes jer on ostvaruje kontrolu, manjinski interes je samo knjigovodstveno iskazivanje dijela rezultata nakon konsolidacije i oporezivanja koji pripada manjinskim dioničarima društva odnosno društva kćeri koja ili koje su bile konsolidirane od strane matice.
Treba provjeriti kako se iskazuje dobit društava koje Končar vodi metodom udjela i da li te udjele iskazuje kroz manjinski interes. Konkretno, kakva je knjigovodstvena politika naprimjer kod Končar energetskih transformatora.
-
Kod ulaganja najvažnije je odrediti budućnost, a ja predviđam bitku KOEI i Kineza podržanih od EU i politike za ovaj biser, da li je slučajnost ulazak Adriatic osiguranja u ovu priču? Ne treba zaboraviti na koji način su Kinezi kupili Gorenje.
-
Nevjerojatna činjenica je da ni nakon 3-4 godine brutalnog rasta vlada nepovjerenje investitora koji nikad ovu dionicu nisu na gradili prije FI nego poslije. Ova dionica je predobra za ovu lošuZSE i sigurno je da je još dugo nećemo gledati na ZSE.
-
Otkud to da je nećemo gledati nemojte tako odjednom
-
Nevjerojatna činjenica je da ni nakon 3-4 godine brutalnog rasta vlada nepovjerenje investitora koji nikad ovu dionicu nisu na gradili prije FI nego poslije. Ova dionica je predobra za ovu lošuZSE i sigurno je da je još dugo nećemo gledati na ZSE.
Delistirat će se, odakle takva informacija ?
-
Prebacit će se u Kopenhagen ili Oslo?
-
-
Ovo je zaista nevjerojatno.Umjesto razgovora o fenomenalnim rezultatima i podcjenjenosti ove dionice razgovara se o delistiranju i fantomskom preuzimanju.
-
Moguće su raznorazne kombinacije preuzimanja ove KOMPANIJE, da je izlistana na nekoj normalnijoj EU burzi vrijedila bi mnogo više. Zašto bi jedna najzaostalija zemlja EU bila lider na zanimljivom energetskom tržištu u proizvodnji transformatora. Kupit će nas i to je to.
-
ovo je super firma, super fi, ali slaba dionica za zaradu.
ne daju joj da raste, lako je kotrolabilna...
-
Ekipice! Ako čemo gledat ATL pa do danas ostvaren je rast od 400% plus sva isplačena dividenda! Pa šta bi htjeli više? Još da ja nisam prodao sa 10% zarade bilo bi super.
-
A jos slabija za pogubit novce sto Vi kao iskusni ulagac itekako znate...
-
A jos slabija za pogubit novce sto Vi kao iskusni ulagac itekako znate...
istina.
ali ne možeš izvući malo veći novac ako ti treba.
-
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36414
U skladu sa zakonskim i statutarnim ovlastima Uprava i Nadzorni odbor rasporedili su dobit poslije oporezivanja u iznosu od 92.090.589,62 kune na slijedeći način: u statutarne rezerve iznos od 47.249.806,82 kune te predlažu Glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu u zadržanu dobit iznos od 18.563.458,00 kn i isplatu preostalih 26.277.324,80 kuna dobiti poslije oporezivanja u dividende. Time predložena dividenda iznosi 51,40 kuna po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici.
-
Brutalna firma. Žalosti me koliko sam malo uložio u nju u ožujku prošle godine.
Jednostavno nisam mogao ni zamislti ovakav rasplet.
Da je više ovakvih na ZSE, možda bi nam burza nešto i vrijedila.
-
70% KODT 30% ERNT i meni je žao što lani iz čarape nisam izvadio još malo keša.
-
Brutalna firma. Žalosti me koliko sam malo uložio u nju u ožujku prošle godine.
Jednostavno nisam mogao ni zamislti ovakav rasplet.
Da je više ovakvih na ZSE, možda bi nam burza nešto i vrijedila.
70% KODT 30% ERNT i meni je žao što lani iz čarape nisam izvadio još malo keša.
Tko vama dvojici brani da sljedeći tjedan ne udarite po asku? Kada bude na 2.000 kn, ponovno će vam biti (još više) žao. -
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner
May 26, 2021 at 12:21 PM - Dionice