kad će mrdnuti ova dionica?
Na prvoj objavi dividende! Do tad stagniramo ili padamo🤷♂️
Na prvoj objavi dividende! Do tad stagniramo ili padamo🤷♂️
Ako si poziciiniran budi sretan da ne mrda
U iščekivanju FI za 1Q25
Za mene su malo zakasnili sa takvim planovima
to je samo "moguće"
to je samo "moguće"
Ja sam ih cekao i cekao i odpozicionirao se u totalu. I nije mi ni najmanje krivo.
to je samo "moguće"
Ja sam ih cekao i cekao i odpozicionirao se u totalu. I nije mi ni najmanje krivo.
sad nije ali možda ti bude
Prosle godine sam mislio da ce mozda biti kako kazes, al ove sam siguran da nece. Adpl je mozda podcijenjen, ali svjetla buducnost im je sve dalja i dalja za razliku od onih u koje sam dopozicionirao. Vidjeti ces vec na kraju godine bez obzira i da nesto zaradis na adpl. A ako se ne prikljuce kinezima .... Inače Renault i Byd razvijaju modularni hybridni motor ali kinezi mogu sve proizvesti na visem nivou i jeftinije pogoto elektriku tako da ce jednostavno pregaziti sve. Da su ljudi realniji odavno bi vec to bilo al nemos ti konzervativcu objasniti da svabo radi duplo preskupo i jos k tome poluproizvod za razliku od kineza. Prije tri godine su me razapinjali kad sam to rekao, a i sada ima jos onih koji ce radije preplatiti švapski poluproizvod nego da se blamiraju sa "kineskim kršem". Živi bili pa vidjeli
Prosle godine sam mislio da ce mozda biti kako kazes, al ove sam siguran da nece. Adpl je mozda podcijenjen, ali svjetla buducnost im je sve dalja i dalja za razliku od onih u koje sam dopozicionirao. Vidjeti ces vec na kraju godine bez obzira i da nesto zaradis na adpl. A ako se ne prikljuce kinezima .... Inače Renault i Byd razvijaju modularni hybridni motor ali kinezi mogu sve proizvesti na visem nivou i jeftinije pogoto elektriku tako da ce jednostavno pregaziti sve. Da su ljudi realniji odavno bi vec to bilo al nemos ti konzervativcu objasniti da svabo radi duplo preskupo i jos k tome poluproizvod za razliku od kineza. Prije tri godine su me razapinjali kad sam to rekao, a i sada ima jos onih koji ce radije preplatiti švapski poluproizvod nego da se blamiraju sa "kineskim kršem".
Živi bili pa vidjeli
motori sa unutarnjim izgaranjima još nisu izgubili svoju draž .
bmw ,audi ,mercedes nisu poluprizvodi već imaju svoje modele od nižih prema većoj klasi prema potrebi kupaca .
zasto je jeftiniji kineski auto?
neka druga tema.
motori sa unutarnjim izgaranjima još nisu izgubili svoju draž .
bmw ,audi ,mercedes nisu poluprizvodi već imaju svoje modele od nižih prema većoj klasi prema potrebi kupaca .
zasto je jeftiniji kineski auto?
neka druga tema.
Nije kineski auto jeftiniji nego je švapski preskup, a da je zaostao ces se i ti jednom uvjeriti a do tada .... Mozda sam to pregrubo rekao, al jednostavno mi nije jasno cemu borba oko stvari koja je vidljiva iz aviona. Sjetio se hrvanja kada sam kupio kinesko smeće Huawei ili sjetimo se 80-ih ili 90-ih japanskih vozila. Neki jos uvijek vjeruju u njemačku kval'tetu ... Nemam nista protiv, al ADPL ako se ne pronađe u kineskim proizvodima upitno je koliko ce raditi jer htjeli mi ne htjeli koristimo kineske laptope, mobitele, elektroniku, a ne Njemačku a uskoro ce biti tako i sa vozilima ....
Što mislite sa kime je potpisan novi ugovor od 125 mil €. Koji to novi proizvođač specijaliziran za električne aute gradi tvornicu u Europi i taman mu sada treba razvoj alata da bude spremna serijska proizvodnja plastike za sljedeću godinu kada tvornica bude gotova?
Meni amateru Izvješće izgledalo super pa pitao računovođu:
Na prvi pogled, izvješće izgleda sjajno – dobit je višestruko porasla, marže su snažno skočile, a neto dug se smanjio. No, ako se zagrebe ispod površine, postaje jasno da se rezultat vjerojatno „uljepšavao” računovodstveno.
Zanemarimo sada dividendu iz Rumunjske i pozitivne tečajne razlike (jer rublja i forinta nisu rasle nakon Q1, čak i pale).
Materijalni troškovi (TPOZ) pali su za cca 8 milijuna EUR, iako su prihodi mnogo pali, a Capex je istovremeno pao za preko 68%. Zanimljivo je da su materijalna i nematerijalna imovina u pripremi porasle, što sugerira da su dijelovi materijala, rada i usluga knjiženi kao ulaganje umjesto kao trošak – što automatski povećava dobit. Klasična kapitalizacija troškova.
Osim toga, postoji još nekoliko metoda kojima se troškovi mogu „umjetno smanjiti”:
Zaključno, dobit jest veća – ali ne zbog jače prodaje ili produktivnosti, već vjerojatno zbog kreativnog računovodstva. Svakako za pratiti naredna izvješća i kretanje zaliha, jer će pravi trošak kad tad isplivati.
Display MoreMeni amateru Izvješće izgledalo super pa pitao računovođu:
Na prvi pogled, izvješće izgleda sjajno – dobit je višestruko porasla, marže su snažno skočile, a neto dug se smanjio. No, ako se zagrebe ispod površine, postaje jasno da se rezultat vjerojatno „uljepšavao” računovodstveno.
Zanemarimo sada dividendu iz Rumunjske i pozitivne tečajne razlike (jer rublja i forinta nisu rasle nakon Q1, čak i pale).
Materijalni troškovi (TPOZ) pali su za cca 8 milijuna EUR, iako su prihodi mnogo pali, a Capex je istovremeno pao za preko 68%. Zanimljivo je da su materijalna i nematerijalna imovina u pripremi porasle, što sugerira da su dijelovi materijala, rada i usluga knjiženi kao ulaganje umjesto kao trošak – što automatski povećava dobit. Klasična kapitalizacija troškova.
Osim toga, postoji još nekoliko metoda kojima se troškovi mogu „umjetno smanjiti”:
- Promjena metode obračuna zaliha (npr. s FIFO na LIFO).
- Napuhavanje vrijednosti završnih zaliha.
- Preagresivna kapitalizacija troškova u imovinu u pripremi.
- Odgoda priznavanja stvarnih troškova.
- Podešavanje troškovnika da se prikaže manja potrošnja materijala.
- Preklasifikacija troškova u druge rashodovne stavke.
- Prerano knjiženje popusta od dobavljača.
Zaključno, dobit jest veća – ali ne zbog jače prodaje ili produktivnosti, već vjerojatno zbog kreativnog računovodstva. Svakako za pratiti naredna izvješća i kretanje zaliha, jer će pravi trošak kad tad isplivati.
Čemu ove teorije zavjere kad u revidiranom izvješću za svaku stavku postoji objašnjenje što je i kako rađeno; kad se i kako priznaju prihodi, kad se i kako priznaju zalihe, potencijalne promjene računovodstvenih politika i sve drugo.
Jedino što je blesavo u izvješću je da valjda 50% izvješća se odnosi na ESG i pripadajuće budalaštine, ali takva su vremena i nemaju baš previše izbora što se toga tiče...
Nisu to teorije zavjere nego je čovjek pitao računovođu jer mu nije bilo jasno. Imam i ja računovođu u firmi pa sam mu refinancirao stambeni kredit jer mi je tvrdio da to nije moguće u njegovom slučaju. Sad plaća 100 eura mjesečno manju ratu. A ADPL je inače poznat po netransparentnosti i muljaži, pogotovo prema dioničarima.
.... A ADPL je inače poznat po netransparentnosti i muljaži, pogotovo prema dioničarima.
Imaš neki dokaz za ovu tvrdnju?
Ili bar razmišljanje, nagađanje...?
Nisu to teorije zavjere nego je čovjek pitao računovođu jer mu nije bilo jasno. Imam i ja računovođu u firmi pa sam mu refinancirao stambeni kredit jer mi je tvrdio da to nije moguće u njegovom slučaju. Sad plaća 100 eura mjesečno manju ratu. A ADPL je inače poznat po netransparentnosti i muljaži, pogotovo prema dioničarima.
Dobro ADPL, ali valjda i mišljenje revizora znači nešto. Ili su svi zajedno u muljaži?
.... A ADPL je inače poznat po netransparentnosti i muljaži, pogotovo prema dioničarima.
Imaš neki dokaz za ovu tvrdnju?
Ili bar razmišljanje, nagađanje...?
Ne znam da li se vi zezate ili ozbiljno pitate, jer je moje bilo ironično upravo zato što ako je netko uvijek bio transparentan i ozbiljan prema dioničarima onda je to ADPL. I onda netko dođe i bubne ovakvu blago rečeno glupost (jer ne vjerujem da je zlonamjerno), nemam ništa protiv Kitolovaca, al ovako se ne lovi ni sitna riba.