gosp.trial,koliko je stara ta anketa...
Još uvijek je aktualna i aktivna. Dakle moguće je glasati.
gosp.trial,koliko je stara ta anketa...
Još uvijek je aktualna i aktivna. Dakle moguće je glasati.
Ovaj forum za sada vodeći po informacijama temama i pouzdanosti. Na konkurentskom neki bolestan čovjek stalno piše katastrofično i vadi iz konteksta podatke. Danas piše kako je index burze na Tajlandu (nebitna burza) pao za 8%, ali prešućuje da je samo dan prije rastao punih 8%. Stanje nije dobro nego je loše i neizvjesno i cijene mogu biti razne. Pitanje je tko će nastaviti poslove prije virusa. Meďutim lažljivci i manipulatori dobivaju prostor. Ovdje toga nema. Što prije prođe val korone to bolje. U USA tek dolazi..Koliko i do kada ida li mi možemo još padat vidjet ćemo.
Display MoreMože izvor za to? A da nije star više od 5 dana...
Trump eyes grounding jets, halting stock trading, and ordering shelter in place
https://www.washingtonexaminer.com/washington-sec…helter-in-place
Neću stavljati druge izvore gdje trejderi ovo komentiraju. Ljudi na ovom forumu nisu skloni TA, pa da ne provociram, zadržat ću to za sebe.
Danas opet FED nešto pokušava sa upumpavanjem novca. Za sada su futuresi zeleni, ali vidit ćemo kako će se sve dalje odvijati. U svakom slučaju, valja biti dobro informiran.
https://www.washingtonexaminer.com/news/stock-fut…redit-and-money
Fox nije relevanta izvor , zna se koga oni podržavaju
Što se tiče Azije ja ujutro uvijek volim pogledati Australiju. Dok ona ne krene nema tu kruha (Australija --rude --- Kina). Dosad je to bio više nego pouzdan znak kakav će biti dan u svijetu.
https://money.cnn.com/data/world_markets/asia/
tu ne pomažu neki veliki drukovi jer na CNNu je jasno naglašeno koliko su pali dosad:
-32.90% Year-to-Date
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2168239
neki su neki dan pričali, kako su britanci i nizozemci super pametni i super narodi iznad svih, te da njima karantena me treba u borbi protiv virusa......
Ako gledamo Valamar vidim da je tržišna vrijednost kompanije br.dionica x cijena oko 2.3 milijarde kuna. To je ravno cca 1 godišnji prihod kompanije. U praksi to znači da su u ovu cijenu uračunate i 2020. i 2021. godina bez ijednog gosta i prodane sobe. Ako pada niže počinjemo uračunavati i 3. godinu bez turista. Ovako niska cijena bitno umanjuje rizik za kupce a obzirom da prodaju manji investitori pod jakim stresom OPRAVDANIM i strahom od bolesti koja hara svijetom pitam se koliko će biti interesa za prodajom. Jer tko je htio prodati mogao je i već mu je cijena pobjegla vrlo nisko.
Ako gledamo Valamar vidim da je tržišna vrijednost kompanije br.dionica x cijena oko 2.3 milijarde kuna. To je ravno cca 1 godišnji prihod kompanije. U praksi to znači da su u ovu cijenu uračunate i 2020. i 2021. godina bez ijednog gosta i prodane sobe. Ako pada niže počinjemo uračunavati i 3. godinu bez turista. Ovako niska cijena bitno umanjuje rizik za kupce a obzirom da prodaju manji investitori pod jakim stresom OPRAVDANIM i strahom od bolesti koja hara svijetom pitam se koliko će biti interesa za prodajom. Jer tko je htio prodati mogao je i već mu je cijena pobjegla vrlo nisko.
Kolega, prodaje će uvijek biti, na ovim ili onim cijenama......i na Valamaru na 25 kn ako i kad bude i na 2,5 kn ako i kad bude......shvatite da Vam ništa nije jasno kao ni meni ni ikome od nas ovdje danas.....zašto?....zato što uopće ne možemo znat kakav će biti Svijet nakon ovog virusa u nekom, ne sam kratkom nego i srednjoroćnom razdoblju......gledam brojke zaraženih upravo.....i dalje su mi male kao i prije proglešenja pandemije.....ali i tih manje od 400 000 zaraženih u odnosu na 8 milikardi ljudi na svijetu izazvalo je totalni kolaps neviđenih razmjera gdje više nitko ništa trenutno ne može predvidjeti......osim dan za danom, a ko zna gdje će nas to odvesti, jel što je danas jeftino za mjesec, dva, tri može biti brutalno skupo, ili ne a sad ti znaj....ovo je postala gotovo obična kocka za nas smrtnike a i za one "prve međ7 jednakima"......i sam imam i dionice i keš i nezam više jel bi "piškio ili kakio" i dali da rasprodam sve pa da imam "čisti start" jel pitanje je veliko treba li u sljedećim godinama uopće imati dionice na duže od nekog trenutnog trenda.....u svakom slučaju moramo izabrati jedan broj a 90% nas sigurno će pogriješiti......
Kolega, prodaje će uvijek biti, na ovim ili onim cijenama......i na Valamaru na 25 kn ako i kad bude i na 2,5 kn ako i kad bude......shvatite da Vam ništa nije jasno kao ni meni ni ikome od nas ovdje danas.....zašto?....zato što uopće ne možemo znat kakav će biti Svijet nakon ovog virusa u nekom, ne sam kratkom nego i srednjoroćnom razdoblju......gledam brojke zaraženih upravo.....i dalje su mi male kao i prije proglešenja pandemije.....ali i tih manje od 400 000 zaraženih u odnosu na 8 milikardi ljudi na svijetu izazvalo je totalni kolaps neviđenih razmjera gdje više nitko ništa trenutno ne može predvidjeti......osim dan za danom, a ko zna gdje će nas to odvesti, jel što je danas jeftino za mjesec, dva, tri može biti brutalno skupo, ili ne a sad ti znaj....ovo je postala gotovo obična kocka za nas smrtnike a i za one "prve međ7 jednakima"......i sam imam i dionice i keš i nezam više jel bi "piškio ili kakio" i dali da rasprodam sve pa da imam "čisti start" jel pitanje je veliko treba li u sljedećim godinama uopće imati dionice na duže od nekog trenutnog trenda.....u svakom slučaju moramo izabrati jedan broj a 90% nas sigurno će pogriješiti......
Najbolji komentar do sad.
Pratim vecinu investitorskih "gurua" (Dalio, Buffet, Ravikant, Ackman...) i jedino zajednicko je da nitko nista ne zna. Ova situacija se dogada po prvi puta u povijesti (gledano s aspekta modernih financijskih trzista) i vec je to dovoljna enigma.
Iduce pitanje je - koliko ce trajati?
Kad doznamo odgovor na to mozemo krenuti s spekulacijama kakve ce to posljedice ostaviti na financijska trzista.
Osobnos sam optimista (i trenutno biljezim veliki gubitak :)) i mislim da ne idemo prema kraju svijeta. Kad i koliko brzo cemo se oporavit, koje kompanije ce imati vece a koje manje gubitke, to cemo znati tek kad sve prode. Nesto se moze procijenit po sektorima, trenutnoj bilanci ali egaktnih podataka necemo imat jos neko vrijeme.
Ono sto me drzi optimistom je cinjenica da nismo u ratu, nije eruptirao mega vulkan ili udario meteor. Hocu reci da je cijela moderna infrasktura netaknuta (osim centra Zagreba, malo crnog humora). Dakle globalno, sigurno da ce bit gubitaka ali ne vidim razloga za sirenje panike i ocaja.
Da li bi bilo bolje bez virusa? Sigurno. Da li moze gore? Bez sumnje.
Naravno da ne znamo ono najbitnije, znamo da corona virusi postoje već 60 ili 70 godina,
vjerojatno i prije ali nisu izolirani. Da ovaj soj potječe od šišmiša i ovdje imate članak u ozbiljnom
časopisu da je praktički taj virus dobiven u laboratoriju gdje je miksan sa tada postojećim virusom SARS.
Ako su ga proizveli prije 4 godine i cjepivo je tu negdje zar ne ? Izumitelji tj. imatelji će uzeti lovicu.
https://www.nature.com/articles/nm.3985
Moguće da je virus instrument rušenja burzi. Namjeran ili nenamjeran. Nisam poklonik teorija zavjera,
pa bih rekao da je splet okolnosti takav i da će nakon katastrofe Italije, vrlo loše proći Španjolska.
U USA ionako trećina ljudi nema htio sam napisati HZZO, dakle zdravstveno osiguranje tako da će i tamo posljedice
biti velike. Ali vjerujem da će rješenje biti poznato i prije nego se očekuje. Tek smo na početku rasta oboljelih u Hrvatskoj.
Već za 3 tjedna biti će lakše. Brzo ćemo doseći 500, pa 1.000 oboljelih.
Ostanite doma.
Evo ga jedan with cojones (spomenut je iznad). Dakle, on je jedan od onih koji baš ovih dana grdnu lovu upucavaju vjerujući da je sad vrijeme za biti bik.
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2168239
neki su neki dan pričali, kako su britanci i nizozemci super pametni i super narodi iznad svih, te da njima karantena me treba u borbi protiv virusa......
Taj sam. I dalje mislim isto o Britancima i Nizozemcima. Zašto?
Povijest je pokazala...
A i za koronu će također povijest dati sud. Ako se svake godinu - dvije javi ovakav soj, toliko zarazan, prenosiv. Razmislite što će biti s ekonomijama i posljedično s tržištima kapitala. Ovo će nas po procjrnama vratiti na razine 2008. god. Danas EK moli da se otvore granice za robu. Frend mi je pilot, nema ni tu kruha više. Pojavom niskobudžetnih svi posluju na tankim marginima. Prvo će legnut ove nacionalke koje su već sanirane. Kaže da se zatvaraju i aerodromi pa i kad imaš koga voziti, nemaš gdje.
Disruption samo takav. Ljudi, ne volim crnjake ali neki ne shvaćaju da buy and hold ne bude funkcioniralo.
Sad je pristojna cijena za PRODATI RIVP Valamar tko želi ako će hoteli propasti i sijedi stečaj. Ja ne mislim tako. Očekujem prinose, pa jutros kao da su otvoreni hoteli. Ima li smisla ovolu cijenu toliko dizati
Da unesemo malo optimizma. Dionice S&P500 i STOXX600 su unazad mjesec dana pale za trećinu. Pa i mi. To znači da su sad već toliko pale da se vjerojatno bližimo razini na kojoj su svi koji su trgovali uz financijsku polugu već prodali što su morali i imali za prodati, pa će se količina margin call-ova uskoro početi smanjivati. Da li će to biti presudeno za daljnje kretanje cijena na svjetskim vodećim burzama? Teško. Glavni utjecaj će i dalje biti Covid-19 i stanje gospodarstva kao njegova posljedica. Ali da će ispucali margini imati izvjesnog utjecaja u usporavanju daljnjeg pada cijena - sigurno hoće.
Pomozi Bože, zeleni se sve jutros! Samo da se ljudi malo opuste od svih ovih negativnih vijesti i depresije, i naša burza može
malo gore krenuti. Mi smo sve vrijeme dok su druge svjetske burze oscilirale samo padali, možda j i tome polako kraj.
Smješno mi je gledati ERNT ispod 1200-1300 kn
I sad bi neki zatvarali burzu. Promet je baš lijep, kontinuiran (pa neka malo i brokerske zarade nešto nakon svega). Zašto ne dozvoliti ljudima da kupuju i prodaju? Netko će na tim valovima možda nešto i zaraditi.
Evo, Kinezi najavljuju labavljenje: China’s Hubei province said it will allow transportation to resume for the city of Wuhan on April 8, effectively lifting a mass quarantine over the city where the coronavirus first emerged last December. https://www.bloomberg.com/news/articles/…=premium-europe
U cijelom svijetu je "korona" uzdrmala tržišta, pa prema tome kod nas treba netko i ovo regulirati. Ne mogu se ljudi "guliti" do kože a banke svoje uzimati kako ih je volja, jer ovo su specifični uvjeti koji nisu našom voljom došli.
1. Margin Call-ovi na dionicama
Profesionalni špekulanti na Wall Streetu često pri trgovanju koriste financijsku polugu, tj. “trguju na kredit”. Primjerice, sa samo jedan milijun dolara na brokerskom računu kupe dionica u vrijednosti pet milijuna. Svrha takvog načina trgovanje je ostvarivanje pet puta većeg profita ako se cijena kreće u željenom smjeru. No, ako cijena krene na krivu stranu (u ovom slučaju prema dolje), gubitak postaje pet puta veći te može nadmašiti početni ulog investora. Banke i druge financijske institucije koje omogućuju trgovanje uz financijsku polugu naravno ne žele dopustiti da netko drugi izgubi njihov novac, stoga imaju određena ograničenja pri korištenju financijske poluge. Jedno od tih ograničenja je takozvani Margin Call – obavijest klijentu da mu je količina kapitala na računu postala premala i da pod hitno treba nadoplatiti još novca, inače će doći do automatske prodaje dionica bez da se klijenta uopće pita za dopuštenje. Budući da je trenutni pad cijena dionica na burzama jedan od najvećih i najbržih u povijesti, mnogi sudionici trenutno dobivaju “Margin Call” i da bi došli do novca za nadoplatu na brokerske račune prodaju bilo što drugo što posjeduju, međuostalim i financijske ugovore na zlato. Ta prodaja dovodi do trenutnog pada cijene žutog plemenitog metala.
Burza je oduvijek iracionalna.
Državni minimalac traži 23 tisuća radnika
-Jutarnji list
Do 15 sati u ponedjeljak 2680 tvrtki, pretežno malih i srednjih, predalo je zahtjev, a broj radnika za koje se traži potpora iznosi 15.660 (u ove podatke nisu ušle tvrtke koje su zahtjev poslale putem maila ili osobnim dolaskom, već samo one koje su prijavu poslale putem online sustava HZZ-a). U Ministarstvu rada su istaknuli kako su spremni isplatiti pomoć za 400 tisuća radnika u iduća tri plus tri mjeseca, a to znači neto 3,9 milijardi kuna ukupno.
Smiješno je da RIVP danas raste (barem trenutno) više i to uz značajno veće promete od ARNT. Njemački TUI je RIVP-u otkazao sve aranžmane za ovu godinu. Usto, uopće ne mogu računati na Talijane i Slovence. To je za RIVP vrlo ružna situacija s obzirom na to u kakvim se kreditnim i dužničkim dubiozama nalaze. A još su i dividendu obećali. Nasuprot tome, ARNT ima vrlo dobar cash flow i podršku ADRIS-a koji ne zna kud bi sa novcem na svojim računima. Pa sad, tko će od ovog dvojca na kraju ove krize izaći manje okrznut, vidjet ćemo. Iako je lako za pretpostaviti.