Ronimo 100% dtugi tjedan, Sj. Irska zatvara škole na 16 tjedana , toliko o rješenju situacije kod nas s dvotjednim 'domovanjem'. Lažu i samo lažu
Ne siri paniku bez veze... Nasi drze stvari pod kontrolom, koliko god ti i slicni tebi smatrali da nije tako...
Imamo gdju. Alemku Markotic koja je vodila obranu od epidemije hantavirusa (misja groznica) 1995. i koja je prezivjela ratno stradavanje Sarajeva. To iskustvo primjenjuje u obrani od Covid-19 danas i to iskustvo nema NITI JEDAN epidemiolog u zapadnoj EU ili USA. Nacin na koji djeluje organizacija obrane od Covid-19 u Hrvatskoj je za primjer svim drugim drzavama. Pogledaj malo sto se desilo Sloveniji, Norveskoj pa i toj nesretnoj Italiji zato sto nisu na vrijeme reagirali.
Sto se civila tice, ovo je razdoblje koje je najslicnije ratu i u odnosu na ostatak EU i USA, mi ovdje (HR, BiH i mozda SRB) imamo najrelevantnijeg iskustva u tome i znamo najgori moguci scenarij i znamo kako je to zivjeti pod granatama i u svojevrsnoj karanteni. Borba protiv Covid-19 ce biti puno laksa od ratnih strahota i vjerujem da ce svi prihvatiti svoj dio odgovornosti.
Ne mislim da ce burze roniti drasticno kao do sada jer je sve sto se moglo ukalkulirati ukalkulirano... Sto se tice ekonomije, mislim da se sada zapinje pracka i kad pusti, onda nece bit spavanja... Turisti bi mogli ovu sezonu biti zatvoreni zbog mogucnosti 'uvoza virusa', no sada sve ovisi o dokazivanju termolabilnosti virusa - ako se pokaze da ga sunce i visoke temperature unistavaju, onda ce cak nesto i biti od turisticke sezone... Za sada predvidjam da ce telekomi imati nesto vece profite nego obicno zbog povecanog gledanja TVa, zatim prehrambena industrija koja ce imati trenutni spike u trajanju mjesec-dva, farmaceuti mislim da nece rasti jer nemaju lijek, kemijska industrija poput Saponije ce isto imati trenutni spike u Q1/Q2 i to je to...
I naravno, za cca. 9 mjeseci ocekujem generaciju C...