That's all folks, vrijeme za noć.
Podsjećam mlade lavove na dobru staru izreku.
- Dugoročni ulagač je špekulant koji se nije izvukao na vrijeme.
That's all folks, vrijeme za noć.
Podsjećam mlade lavove na dobru staru izreku.
- Dugoročni ulagač je špekulant koji se nije izvukao na vrijeme.
Ipak, mi smo tradicionalno zemlja rentijera.
Bili smo i 2004 - 8 isto pa su ljudi svejedno ulagali i u dionice i to puno novaca dok nije puklo. Sve je stvar percepcije. Treba razumjeti da nema puno smart investitora koji točno znaju što žele, a još manje ih ima koji znaju kako to i realizirati. U suprotnom bi svijet bio pun Warena Buffeta. a očito nije. A eksponencijalni rast koji uvijek završi slomom naprave oni koje povuče za sobom mogućnost lake i brze zarade koje ništa osim toga i ne zanima - nikakvi fundamenti ni tehnička - jel raste? - Raste! - Kupuj brale dok ima. Tesla - samo trpaj, kakvi baloni što je to? To je mindset prosječnog ulagača kada izgubi početni strah i eventualno nešto i zaradi. To je jednostavno tako.
Big Short upravo o tom fenomenu govori. Ta pojava neće nestati samo će poprimiti neki malo drugačiji oblik i to je to. I ponavljati će se dok god budu postojale prilike da se ponovi. A kod nas se upravo stvara podloga za jedan takav novi ciklus. Oni svjesni toga to znaju i polako pripremaju čeke. Naravno postoji rizik izbijanja krize na bilo koji način prije nego se to realizira, ali zato i postoje modeli upravljanja portfeljem da se rizici smanje. Naravno - tko na taj način razmišlja.
Jedan primjer - gledam proljetos svoj vrt koji je bio na mjestima gola zemlja. Mjesecima se ništa nije pojavljivalo tamo i izgledalo je beznadno. Sada nakon ovih silnih kiša je to ako se ne kosi - doslovno neprohodna travnata džungla. Isto je i s ovom burzom. Sada to još izgleda kao gola ledina, ali ako se ovdje počne stvarati novac koji netko može uzeti, a hoće kada se za to stvore uvjeti - neće proći dugo vremena da to krene poznatim putem. Ne traje dugo- godinu dvije, ali kad krene nitko se više neće sjećati da su dionice 2020 bile na ovoj razini. Naravno dok opet ne dođe do sloma pa opet ispočetka.
I još jedna stvar - većina nije sposobna naučiti ništa iz tuđih iskustava sve dok sami ne osjete kako to izgleda. Npr čitao sam i gledao priče o velikom slomu 1930 - vjerujte 2006-7 mi to nije značilo ništa. Bilo je i kolega na Poslovnom koji su na to upozoravali. Džabalesku. E nakon 2008-9 sam skužio uz osobno iskustvo koliko je to stvarno i bolno. Ali i 2006-7 su isto tako bile stvarne i oni koji imaju to iskustvo danas su vjerojatno puno bolje pripremljeni na ono što se ovdje može dogoditi. A ako imaju dovoljno strpljenja i mudrosti - dobro zaraditi.
I za kraj malo fantaziranja - kada bi se kojim čudom 300 milijardi zbilja slilo na burzu - s današnjim prometom od 8 miliona mogli bi trgovati oko 37.500 dana ili oko 150 godina. Ne treba nam toliko novaca za trgovanje, ali je sasvim moguće da se dio toga u vrijeme naglog rasta ovamo preusmjeri i onda treba biti pametan gdje kada i kako postaviti targete za exit. Inače će nam ostati još jedno gadno iskustvo.
Display MoreIpak, mi smo tradicionalno zemlja rentijera.
Bili smo i 2004 - 8 isto pa su ljudi svejedno ulagali i u dionice i to puno novaca dok nije puklo. Sve je stvar percepcije. Treba razumjeti da nema puno smart investitora koji točno znaju što žele, a još manje ih ima koji znaju kako to i realizirati. U suprotnom bi svijet bio pun Warena Buffeta. a očito nije. A eksponencijalni rast koji uvijek završi slomom naprave oni koje povuče za sobom mogućnost lake i brze zarade koje ništa osim toga i ne zanima - nikakvi fundamenti ni tehnička - jel raste? - Raste! - Kupuj brale dok ima. Tesla - samo trpaj, kakvi baloni što je to? To je mindset prosječnog ulagača kada izgubi početni strah i eventualno nešto i zaradi. To je jednostavno tako.
Big Short upravo o tom fenomenu govori. Ta pojava neće nestati samo će poprimiti neki malo drugačiji oblik i to je to. I ponavljati će se dok god budu postojale prilike da se ponovi. A kod nas se upravo stvara podloga za jedan takav novi ciklus. Oni svjesni toga to znaju i polako pripremaju čeke. Naravno postoji rizik izbijanja krize na bilo koji način prije nego se to realizira, ali zato i postoje modeli upravljanja portfeljem da se rizici smanje. Naravno - tko na taj način razmišlja.
Jedan primjer - gledam proljetos svoj vrt koji je bio na mjestima gola zemlja. Mjesecima se ništa nije pojavljivalo tamo i izgledalo je beznadno. Sada nakon ovih silnih kiša je to ako se ne kosi - doslovno neprohodna travnata džungla. Isto je i s ovom burzom. Sada to još izgleda kao gola ledina, ali ako se ovdje počne stvarati novac koji netko može uzeti, a hoće kada se za to stvore uvjeti - neće proći dugo vremena da to krene poznatim putem. Ne traje dugo- godinu dvije, ali kad krene nitko se više neće sjećati da su dionice 2020 bile na ovoj razini. Naravno dok opet ne dođe do sloma pa opet ispočetka.
I još jedna stvar - većina nije sposobna naučiti ništa iz tuđih iskustava sve dok sami ne osjete kako to izgleda. Npr čitao sam i gledao priče o velikom slomu 1930 - vjerujte 2006-7 mi to nije značilo ništa. Bilo je i kolega na Poslovnom koji su na to upozoravali. Džabalesku. E nakon 2008-9 sam skužio uz osobno iskustvo koliko je to stvarno i bolno. Ali i 2006-7 su isto tako bile stvarne i oni koji imaju to iskustvo danas su vjerojatno puno bolje pripremljeni na ono što se ovdje može dogoditi. A ako imaju dovoljno strpljenja i mudrosti - dobro zaraditi.
I za kraj malo fantaziranja - kada bi se kojim čudom 300 milijardi zbilja slilo na burzu - s današnjim prometom od 8 miliona mogli bi trgovati oko 37.500 dana ili oko 150 godina. Ne treba nam toliko novaca za trgovanje, ali je sasvim moguće da se dio toga u vrijeme naglog rasta ovamo preusmjeri i onda treba biti pametan gdje kada i kako postaviti targete za exit. Inače će nam ostati još jedno gadno iskustvo.
Vau, zadivljen sam kolega toluen , pa vi ste ziva enciklopedija. Samo tako nastavite, svaka cast!!
Citam hrpu postova i svakih tjedan dva procitam nesto pametno sto me odusevi i pogledam tko je napisao, a svaki put ste to vi. Imate followera
Kolega BudFox hvala na svemu što ste napisali. Ali nemate se čemu diviti jer svatko može danas naučiti svašta o svemu ako ga to zanima jer internet nam je svima jednako dostupan, samo je pitanje za što ga koristimo.
Ono što mene osobno zanima je (očito) puno šire od samog trejdanja ili investiranja, ali primjećujem ponekad u tom istraživanju određene situacije i obrasce koji se povremeno pojavljuju i uz malo obične jednostavne logike otkrivaju neke potencijalno dobre nove prilike da ih (ako skužimo kako) pokušamo korisno upotrijebiti. I to je to.
Na kraju krajeva tu smo (na Zemlji) da bi se i dobro zabavili, a osobno mi čitanje mnogih postova ovdje osim dobre edukacije daje i mogućnost da se mnogo čemu nasmijem i tu činjenicu uvijek pozdravljam. Humor je pokazatelj zdravog razuma i istinske inteligencije. I toga nam nasreću ne fali. Još ako se usput štogod i zaradi - di ćeš bolje.
Ljudi, pad BDPa će ove godine biti - 10%, vani isto plus što se očekuje gadna inflacija, a ovi fantaziraju o nekom rastu, balonima...
Treba znati kad je vrijeme za brojati pare, a kad za kupovati konzerviranu hranu...
Tako je kolega. Ja sam već u lokalnom dućanu pokupovao sve paštete i mesne zajutrake. Već sve to pomalo slažem u bunkeru na police. Ni pivu nisam mimoišao na dućanskoj polici.
Kakve dionice... kakvi bakrači...
Točno, ali koliko predviđaju rast za 2021ili kasnije? Naravno ako stvari budu išle tim putem. Krize su najveće prilike. Osobno ovu ne namjeravam propustiti kao onu prije xx godina kada nisam bio niti svjestan što se uopće događa dok već nije prošla baba s kolačima, a ja uskočio u vlak prekasno. U međuvremenu se ponešto i naučilo. Vrijeme će pokazati da li je to dovoljno da se ovaj val uspješno savlada. Ili ne - sve je moguće.
Ovo još nisu prilike.
Ovo su neprilike
Predstoji nam tek hlađenje balona vani
Ovo još nisu prilike.
Ovo su neprilike
Predstoji nam tek hlađenje balona vani
Vi o hladjenju balona pricate od 3. mjeseca, isto kao o prodaji Optime kao da je to vec gotova stvar
Ključ je u konzistentnosti u pisanju. U jednom trenutku će se upravo to i dogoditi...
Ja................... i Warren Buffet
Market ima kapitalizaciju od 33 trilijuna dolara, a estimated GDP je 19 trilijuna
Buffet je uložio u zlato, sve skupa. za zamisliti se
Ključ je u konzistentnosti u pisanju. U jednom trenutku će se upravo to i dogoditi...
Kako kaže Sun Tzu: Ako sjediš i čekaš na obali dovoljno dugo vidjet ćeš jednom kako rijeka nosi tijelo tvoga neprijatelja
Kako kaže Sun Tzu: Ako sjediš i čekaš na obali dovoljno dugo vidjet ćeš jednom kako rijeka nosi tijelo tvoga neprijatelja
Skrbi o velikome kada je još malo (Sun Tzu).
Skrbi o velikome kada je još malo (Sun Tzu).
Dobiti sto pobjeda u sto bitaka nije vještina. Vještina je pobijediti neprijatelja bez borbe (Sun Tzu)
Tko nije čitao evo nekih citata
Kolega, ovu razinu ludila i neodgovornosti FED-a nitko nije očekivao, sad ćemo umjesto teške recesije imati stagflaciju od čega nema goreg. A sve da bi se lopta prebacila malo dalje, bar par mjeseci. Kao teški ovisnici o heroinu koji bi prodali mater za još jedan šut...
Što se luk više napinje, to će reakcija biti žešća, akcija - reakcija.
Ne možete imati pad BDP-a i rast TK.
Ne možete upumpati trilijune u sistem i ne dobiti inflaciju.
Trebali bi se i vi zabrinuti o onome što nas čega, a ne tu jadno drukati da bi dobili svoju dnevnu razinu bureka. Pojest će nadolazeći reset i vas i taj burek...
Kolega, ovu razinu ludila i neodgovornosti FED-a nitko nije očekivao, sad ćemo umjesto teške recesije imati stagflaciju od čega nema goreg. A sve da bi se lopta prebacila malo dalje, bar par mjeseci. Kao teški ovisnici o heroinu koji bi prodali mater za još jedan šut...
Trebali bi se i vi zabrinuti o onome što nas čega, a ne tu jadno drukati da bi dobili svoju dnevnu razinu bureka. Pojest će nadolazeći reset i vas i taj burek...
You are talking to me?!
Ja se kolega sa vama slažem. U matematici su dva i dva cetiri, a ne pet ili deset.
Ja već imam pravilo da sam u petak u cash-u. Izlazim iz long pozicija. Sada ce netko reći da crnjacim jer hoću kupiti jeftinije iako i sama pisem da trejdam za burek dok ide.
Mislim da smo sigurni do izbora u USA. Nakon nove godine otreznjenje. Nama na Zse je možda još dobro jer mi se nismo oporavili od prosle krize. Daleko smo mi od pregrijanosti.
Ovo nisam vidjela na monitoru još od Crnog čelika
Bravo Đuro !
Gledala sam ga na 1,5 kn... kupiti ću... pa zaboravila........
Nevažno je odakle novac dolazi, kažu.... izuzev ako nije ukraden
Al' da je ludilo, je.
Ovako je to izgledalo 18.06, al' izgledalo je izgledno kao Zemlja zove Mars.
ali ti puno premala zelena strelica prema gore!
neki dan razmišljam da li je počeo jesenjski reli. od juče sam u to siguran. još kad optima eksplodira koja će to detonacija biti ajmeeee