kolega, gospodarstvo juge i trendovi i okolnosti onog vremena i zadnjih 10 god su NEusporedivi ali osnovna stvar koju zanemaruješ je da se yu monetarnom politikom, pa i uz inflaciju koja je obilježila 80-te, izgradilo takvo gospodarstvo i takve dodane vrijednosti od kojega nakon 30 godina devastacije i rasprodaje hr i dan danas živi
također, nisam gledao dokumentarac, ali da li si možeš zamisliti da se danas, u milenijsko hi-tec doba vrše takvi infrastrukturni zahveti kao onda, 70-ih u jugi kada su cijeli gradovi izgrađeni i svako selo imalo tvornicu ili kakav polj. kombinat a nisu imali niti kamione, niti kompjutere, niti strojeve, niti nikakve resurse bez kojih je danas nezamislivo poslovati, graditi, tj. stvarati dodane vrijednosti...kako se onda moglo baš sve a danas se ne može ništa
pa o tome Vam ja cijelo vrijeme i pričam, a Vi me ne kužite.
Vi se bojite inflacije potrošačke košarice, a sad imate inflaciju u cijenama nekretnina.
inflacija potrošačke košarice nije problem, ako Vam plaće rastu više od stope inflacije.
a inflacija cijena nekretnina je problem, jer se kupnjom precijenjene nekretnine novac koji bi cirkulirao u sustavu iz njega izvlači, kao i stavljanjem istoga na štednju.
na taj način jednostavno ostaje manje novca za prevrnuti preko istog broja ruku, pa onda ispada da svi imamo manje novca (to Vam piše i u mojem potpisu )
borba protiv toga je povećana potrošnja.
ali povećana potrošnja višeg broja dobara, a ne istog broja dobara, jer onda imate hiperinflaciju.
kad se ekonomija okrene na taj način, onda nemate nikakvih problema.
a pogotovo ako stvarate proizvode visoke dodane vrijednosti, pa iste izvozite (još bolje).
ako već povlačimo paralele s Yugom, tamo se imali punu zaposlenost (znači, novac se prevrtao preko puno ruku) i svi su si mogli priuštiti neki relativno pristojan život, ali problem Yuge je bio što nismo izvozili proizvode visoke dodane vrijednosti nego jeftine Fiatove kopije (koje su se zvale kao i država), a sve zato kako bi na brži način prikupili što više dolara za refinanciranje duga (i onda su postojale dolarske obveznice), jer je i Yuga imala vanjski dug koji je trebalo plaćati.
a ranije sam Vam naveo i apsurdnu situaciju vezano za digitalnu pismenost naših mladih i njihovu nezaposlenost.
znači, iako su prvaci u EU po digitalnoj pismenosti, njihova nezaposlenost je 17% (znači veća je zaposlenost digitalno nepismenih ljudi).
ne znam za Vas, al mislim da digitalno pismeni ljudi prije mogu stvoriti proizvode visoke dodane vrijednosti nego digitalno nepismeni, al naše društvo me očito demantira.