Izgleda da je rafalna paljba i rast Crobexa završio jučer. Vratili se ljudi s praznika, malo entuzijazma se potrošilo u jednom danu, i sad opet po starome.
mi u Atlantskoj čekamo polikliniku specijaliziranu za kardio bolesti i onda krećemo
Izgleda da je rafalna paljba i rast Crobexa završio jučer. Vratili se ljudi s praznika, malo entuzijazma se potrošilo u jednom danu, i sad opet po starome.
mi u Atlantskoj čekamo polikliniku specijaliziranu za kardio bolesti i onda krećemo
isto mislim ali sam čekao da to netko drugi napiše jer me pojedini optužuju da crnjačim bez veze. juče su fjučersi bili zeleni i kad je evropa zatvorila ameri su to brzo okrenuli u crveno. jedino mi je nejasan valutni par €/$. juče je u nekim momentima bilo +1% što je za forex ozbiljan pomak. sumirani podaci za prošlu godinu govore da je tržišna kapitalizacija svih svjetskih burzi smanjena za 18 000 milijardi $.
isto mislim ali sam čekao da to netko drugi napiše jer me pojedini optužuju da crnjačim bez veze. juče su fjučersi bili zeleni i kad je evropa zatvorila ameri su to brzo okrenuli u crveno. jedino mi je nejasan valutni par €/$. juče je u nekim momentima bilo +1% što je za forex ozbiljan pomak. sumirani podaci za prošlu godinu govore da je tržišna kapitalizacija svih svjetskih burzi smanjena za 18 000 milijardi $.
Ne znam jel gledamo isti Crobex jer ovaj koji ja gledam se mrcvario na 1900 neko vrijeme i sad je u nekoliko radnih dana skočio na preko 2000 sa vrhuncem jučer kad je na trenutke bio u plusu oko 2%. I danas je tu kao i jučer, vrti se na toj razini gdje je jučer i zatvorio na oko 2030-2040. I šta je sad tu "opet po starom"? Pa šta je danas trebo, skočiti još 2%? Pa ovo je prirodno dnevno kretanje indexa, skok pa nekakva stagnacija na nekoj razini.
Meni je drago što su ovdje na zse blue chipovi realno vrednovani, neko će reći da su poneki čak i skupi. Jel bi vi radije npr u jedan KODT ulazili na p/e 10 ili na p/e 30? Meni je ovako po p/e 10 puno bolje, sigurnije i s više potencijala. Generalno gledano, burza će rasti ako zarade budu rasle i to je to. Ajmo pljuvati po stvarnom krivcu za broj izlistanja na burzi i generalno stanje na burzi, a to je politika. Politika koja sputava kompanije da budu profitabilnije i konkurentnije a ne pljuvati po burzi i po indexu.
Muka mi je od slušanja i čitanja kako ljudi pljuju po burzi. Takva je kakva je. Nama koji ulažemo tu je očito dobra i primamljiva samo je potrebno prilagoditi se, npr ne ulupavati u nelikvidna izdanja koja jesu stvarno jeftina i tu čekat da se cijena utrostruči pa gledat kako izać s par hiljada eura bez da se cijena ne prepolovi. Meni je tu logičnije i zanimljivije pucati na blue chipove koji su relativno jeftini i sigurni i na njima čekati dividende. To bi bio nekakav generalni koncept u mojoj glavi kako se prilagoditi ovako mrtvom i plitkom tržištu kao što je ZSE.
I još jednom, navijajmo za veće zarade, a onda će i cijene i index rasti, a ako nekim čudom dugoročno ne narastu još i bolje, jeftinije ćemo kupovati dividenduše koje će imati veće dividende (znači opet si se prilagodio toj istoj "mrtvoj" ZSE)...
otkrit ću ti jednu tajnu koju je meni otkrio čovjek koji je dugo trgovao na W st. besplatno pošto sam i ja kupio po istoj cijeni. ono što se proda u prvih sat vremena to je to. ostalo je onako. otprati transakcije i vidi kad je prva bila. svo ovo drugo što si napisao je tvoj privatni stav koji može biti od dana do dan kakav god hoćeš.
Vidim zadnje vrijeme se piše o stranom kapitalu koji kupuje na ZSE, razlog uvođenje eura. Sad mene zanima od ovih domaćih brokera koji imaju dopuštenje trgovati na ZSE, koliko je od njih sklopilo ugovore sa vanjskim brokerskim kućama da posredno preko domaćih brokera mogu kupovati dionice na ZSE?? Mislim možda ovo već postoji ,ali ja nisam upoznat.
crobi napušta zonu sumraka, pa ako još ima slobodnog keša, može se još pokupiti kakvog jeftinog turista prije dolaska euro(se)zone
crobi napušta zonu sumraka, pa ako još ima slobodnog keša, može se još pokupiti kakvog jeftinog turista prije dolaska euro(se)zone
Pred sezonu bi većina mogla Kineski pričati uz more
(...) Potrebno je prilagoditi se, npr. ne ulupavati u nelikvidna izdanja koja jesu stvarno jeftina i tu čekat da se cijena utrostruči pa gledat kako izać s par hiljada eura bez da se cijena ne prepolovi.
Nelikvidna izdanja. Kako kada, kako gdje.
Spomenuo si u svojem gornjem postu KODT pa da se podsjetimo što se s dionicom u pogledu likvidnosti bilo događalo u prošlosti.
Naime, prije 10-ak godina ili više godina, dva KODT izdanja (redovna i povlaštena) su bila nelikvidna, trgovalo se u posebnom režimu, jednom dnevno, točno u 13.00 sati (ili neko slično vrijeme), postupno, rastom cijene ta su dva izdanja bila izišla iz posebnog režima trgovanja i ušla su u redovito trgovanje, doduše, trgovanje je u nastavku bilo sporadično, znalo je proći po nekoliko dana ili tjedan dana da se ništa nije trgovalo, nekto je u to doba dionice KODT-a nazvao "polulikvidušama".
Daljnjim uspješnim poslovanjem, a time i rastom cijene, dionice su čak i uz skromne i padajuće ZSE promete dogurale do (gotovo) svakodnevnih transakcija. Negdje sam bio postao usporedbu likvidnosti dionica KODT (oba izdanja zajedno) i Viktor Lenca gdje je ispalo da se sa KODT trguje otprilike 2 x više nego s dionicama Viktor Lenca. (Malo je nezgodno to što u KODT-u postoje dva izdanja pa kad gledaš svako izdanje posebno, stječe se dojam da je likvidnost manja nego što to zapravo kumulativno jest.)
Kako bilo, dionica KODT2 (povlaštena) je u međuvremenu ušla u sastav indexa CROBEX Plus (https://zse.hr/hr/indeks/365?…&tab=stock_info) te je također sastavnica indeksa CROBEX INDUSTRIJA što znači da se stanje s likvinošću, u odnosu na nekada, bitno popravilo.
Pretpostavljam da će se daljnjim napretkom poslovanja i rastom cijene likvidnost dodatno poboljšavati. Evo, to je dobar primjer gdje se strpljenje s "polulikvidušom" isplatilo u što je, ako se ne varam, uključeno i spomenuto utrostručenje cijene. Nisam računao. Možda će i neke druge nelikvidne, a jeftine dionice, krenuti tim putem, tko zna?
Koliko se trguje na ZSE, mose se sa svima trgovati samo jedan sat, 12-13 i sve bi sve obavili.. ili jednom tjedno, da ne trose struju i grijanje 🤣
Vidim zadnje vrijeme se piše o stranom kapitalu koji kupuje na ZSE, razlog uvođenje eura. Sad mene zanima od ovih domaćih brokera koji imaju dopuštenje trgovati na ZSE, koliko je od njih sklopilo ugovore sa vanjskim brokerskim kućama da posredno preko domaćih brokera mogu kupovati dionice na ZSE?? Mislim možda ovo već postoji ,ali ja nisam upoznat.
Nazovi Zabu i pitaj ih da ti otvore skrbnicki. Pa nam javi sto su ti rekli.
Nisam bas siguran da su stranci navalili na nas tocno na kraju godisnjeg odmora, ali je ocito da se dio svjetskog kapitala preljeva u EU. Koliko dugo ce to trajati je vec pitanje za neke iznad mojeg platnog razreda. A danas je, nakog mjeseci plasenja, stigla i jedna interesantna vijest iz energetski opustosene Njemacke.
QuoteGross trading flow increased for a 2nd straight week, which resulted in modest net selling (-0.6 SDs) driven by short sales outpacing long buys ~2 to 1. Single Stocks saw the largest net selling in 7 weeks, while Macro Products were modestly net bought. North America was by far the most notionally net sold region, driven by short sales, while EM Asia and Europe were the most net bought, both driven by long buys. 8 of 11 global sectors were net sold on the week, led in notional terms by Info Tech, Health Care, Comm Svcs, and Energy, while Financials, Real Estate, and Materials were net bought.
Hedge Fund Shorting Of Tech Stocks Hits Record High, Goldman Prime Finds | ZeroHedge
Nazovi Zabu i pitaj ih da ti otvore skrbnicki. Pa nam javi sto su ti rekli.
Niste me vidim razumili, ja kao stranac koji živim recimo u Finskoj i trgujem preko neke veće brokerske kuće, recimo Interactive Brokers. Hoću li ja sada moći kupiti preko Interactive Brokers-a dionice na ZSE?!
Dakle zanima me jesu li ovlašteni brokeri na ZSE počeli sklapati ugovore o posredništvu sa vanjskim brokerskim kućama, barem ovim velikima. Pa kad ja zadam nalog za kupnju na ZSE u Finskoj preko Interactive Brokers-a isti bude i proveden. Jer bez ovoga ne treba očekivati navalu stranaca, neće nijedan stranac(fizička osoba) otvarat brokerski račun samo za ZSE, to možemo zaboravit.
i da nemaju ugovor sklope ga za jedan dan. od uvijek su stranci mogli kupovati. prije je čak na transakcijama pisalo skype. ja se sjećam toga još od 2008. ako je preko skaypa onda je valjda neko iz vana. tad su bili u modi oni off shore otoci preko puta kalifornije. to su bili naši perači novca.
Koliko se trguje na ZSE, mose se sa svima trgovati samo jedan sat, 12-13 i sve bi sve obavili.. ili jednom tjedno, da ne trose struju i grijanje 🤣
Svaki dan od 1200h do 1210h, nasikamo se i pravimo haos!
Malo mi je suludo da je ADPL skočio gotovo 25% u tri radna dana, a da se realni nije dogodilo ništa što bi taj rast odjednom potaknulo.
Dionica ADPL je bila 50% ispod svoje likvidacijske vrijednosti, pa i nije tako čudno što je porasla, jer i druge blue chip dionice rastu sa ulaskom u euro zonu, te je sada lakše ulagati stranim fondovima u hrvatske firme i dionice. Najjednostavnije objašnjenje je da je tržište prepoznalo da je podcijenjena, te da vrijedi više od likvidacijske vrijednosti, jer bez obzira na rat u Ukrajini tvornice im rade i proizvode, a potpisali su ugovora u vrijednosti 250 milijuna Eura. Napisao sam vam da ste prerano prodali, ali sve je to stjecanje iskustva. Lijepi pozdrav i sretno dalje!
Malo mi je suludo da je ADPL skočio gotovo 25% u tri radna dana, a da se realni nije dogodilo ništa što bi taj rast odjednom potaknulo.
bile su reklame, možda niste pozorno pratili
I meni je bilo suludo kad mi je ARK u cryptu skočio sa 0,25 usd-a po koliko sam kupovao na 1,86 usd-a u dva sata, a nalozi su mi bilo poklopljeni na +30%. A cijeli crypto porfelj u jednom coinu, uf.
Ako održite cijenu na ovim razinama uzet ću par tisućica ADPL-a bez ikakvih novih info. Da ne kažete da nisam rekao . Htio sam reći, nema vam tu pravila ako imate novaca i smatrate da je nešto ok za kupit (jedini razlog je da mi fali malo ADPL-a u portfelju ).
Čini se da je HR pravi eldorado za poslovanje, stalno treba oporezivati neki ekstra profit
https://www.poslovni.hr/hrvatska/hoce-…-u-2023-4370924
Čini se da je HR pravi eldorado za poslovanje, stalno treba oporezivati neki ekstra profit
pa sve potpore se tovare u privatne džepove, dok Plenki i semafordžija skuže da to ništa ne doprinosi sitnozuboj raji, ond aće oni kao fol ići nju štititi, ma kako da ne, ima da i bez sitnih zubi ostanu od njihove zaštite i pomoći
Vrijeme "spašavanja" radnih mjesta je prošlo.
Treba nekako pokazati građanima da je vlada tu za njih