da predložim da se držimo zajedno, ne smijem, ali ova situacija upravo to nalaže
Komentari trgovanja na burzi - LIVE
-
-
-
https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2168239
neki su neki dan pričali, kako su britanci i nizozemci super pametni i super narodi iznad svih, te da njima karantena me treba u borbi protiv virusa......
Taj sam. I dalje mislim isto o Britancima i Nizozemcima. Zašto?
Povijest je pokazala...
A i za koronu će također povijest dati sud. Ako se svake godinu - dvije javi ovakav soj, toliko zarazan, prenosiv. Razmislite što će biti s ekonomijama i posljedično s tržištima kapitala. Ovo će nas po procjrnama vratiti na razine 2008. god. Danas EK moli da se otvore granice za robu. Frend mi je pilot, nema ni tu kruha više. Pojavom niskobudžetnih svi posluju na tankim marginima. Prvo će legnut ove nacionalke koje su već sanirane. Kaže da se zatvaraju i aerodromi pa i kad imaš koga voziti, nemaš gdje.
Disruption samo takav. Ljudi, ne volim crnjake ali neki ne shvaćaju da buy and hold ne bude funkcioniralo.
Evo svaki dan se razmislja kako gledati stvari sta se dogadjaju i kako ce utjecati to sve, trenutno sve tj skoro sve je stalo ili ce stat sta se tice ekonomske aktivnosti po tom pitanju trenutno je lova zlato jer i da oces ne mozes je zaraditi osim na burzi i s hranom iako su i tu bakice potjerali, a troskovi idu prvi 15 dana jos nekako ce ljudi kako bude vrijeme promicalo to ce bit nervozniji ako nemas dobrih zaliha, drugo pitanje se postavlja recimo da je zakljucak da ce ovo trajat dva mjeseca do pocetka nastavka ekonomske aktivnosti i da sve se nastavi normalno i da je to najgori scenarij to je u tom slucaju pad na godisnjoj razini samo s izostankom tih prihoda cca 20% da ne ulazimo u sezonske poslove itd ali ako i njih obuhvatis oni isto zive od potrosnje tih poslova koji nisu sezonski pa dodje na isto i onda druga jednadzba posljedica na potrosnju nakon ovoga kroz cijelu godinu koliki je to utjecaj i sad recimo da mozemo to procijenit nekako, a ne mozemo ali s ovih 20% to je sve skupa bar 30% ovu godinu i vjerovatno sam malo reka i sad da eto u valuaciju uvrstis tih bar 30% pa da to bude neka polazna osnova medjutim ono sta me muci u svemu tome je onaj problem s likvidnosti znamo kako su gradjevinari stradali najvise od toga tako sta su propadali jer su gubili lovu zbog onih koji su propali pa im nisu mogli vracat dugove i onda su morali otpisivat i to je bio zacarani krug, ali onda je samo gradjevina stala sad je stalo sve, ok ovaj put su mjere pomoci barem bolje ali da li ce svima pomoc da li ce netko odlucit zatvorit sve i ponovno otvorit drugu firmu, a dugove ostavit drugima, da li ce uopce imat prihode i da moze nastavit radit normalno, ovdje ima previse rizika cini mi se ?
-
Smiješno je da RIVP danas raste (barem trenutno) više i to uz značajno veće promete od ARNT. Njemački TUI je RIVP-u otkazao sve aranžmane za ovu godinu. Usto, uopće ne mogu računati na Talijane i Slovence. To je za RIVP vrlo ružna situacija s obzirom na to u kakvim se kreditnim i dužničkim dubiozama nalaze. A još su i dividendu obećali. Nasuprot tome, ARNT ima vrlo dobar cash flow i podršku ADRIS-a koji ne zna kud bi sa novcem na svojim računima. Pa sad, tko će od ovog dvojca na kraju ove krize izaći manje okrznut, vidjet ćemo. Iako je lako za pretpostaviti.
Pišete neutemeljeno i neistinito. Adris ne daje nikakvu podršku Arenaturistu to je izmišljotina. Cijena RIVP danas je sa uračunatom 2020. i 2021. godinom bez ijednog gosta u kampu ili hotelu. Kada bi padao ispod (što nije nemoguće burza je to) to je već sa 3. godinom bez gostiju što nema smisla. Na burzi pod jakim psihološkim utjecajem sve je moguće. Za mjesec ili dva bit ćemo sa više znanja. Pojavio se jak kupac Allianz mirovinski fond koji kupuje stotine tisuća dioniva od 34 kn do dansas i nastavio je kupovati iako zna za peripetije sa corona virusom. Što bi trebalo rasti ĐĐ ili Tehnika ? Valamar vode profići.
-
U cijelom svijetu je "korona" uzdrmala tržišta, pa prema tome kod nas treba netko i ovo regulirati. Ne mogu se ljudi "guliti" do kože a banke svoje uzimati kako ih je volja, jer ovo su specifični uvjeti koji nisu našom voljom došli.
Je li netko nekoga tjerao da uzima margin kredit? Ne uzimaju banke ništa kako ih je volja, nego samo prema ugovoru s klijentom.
"Specifični uvjeti koji nisu našom voljom došli"? Pa, ljudi moji, nije burza dječje igralište nekog vrtića na kojem tete paze da dijete ne padne s ljuljačke ili ne lupi guzom o zemlju spuštajući se s tobogana! Je li bitno čijom voljom, to jest uslijed čega, rastu ili padaju cijene dionica? Pa nije se "našom voljom" dogodio ni Crni ponedjeljak 1987., dot-com bubble desetak godina kasnije ili ona velika dvadesetak godina poslije toga. Pa to i jesu čari trgovanja dionicama. Malo je ipak rizičnije, jelte, nego oročenje u banci.
-
guverner u ovoj situacije ne bi smio žaliti potrošiti devizne rezerve, jer to nije njegov novac, nego naš i treba služiti upravo stanovništvu u ovakvim situacijama, ako bude kojim slučajem drugačije postupao, onda je jasno za koga i u čijem interesu radi, za sada je čini mi se Marić odbio bilo kakve pregovore s MMF o njihovoj kreditnoj "pomoći"
-
pojava ovag virusa je potencijalni game changer, tj. kvantni skok za čovječanstvo u nekom smjeru.
pandemijski je, samim time i potencijal za mutaciju.
kako će tek izgleadati mutant, to nitko ne zna.
ozbiljni virolozi prognoziraju cijepivo za 12-18 mjeseci, a do tada se može već pojaviti i mutant.
govorim o pravom cjepivu, a ne koktelu antibiotika i nekih antivisurnih lijekova koji se koriste sada u nedostatku pravog riješenja.
i na kraju, pojavom korone, gripa nije nigdje otišla.
rekao bih da je masovnom plaženju ljudi po cijelom svijetu (čitaj turizmu) došao kraj barem na nekoliko godina.
kada/dali i na kojoj razini će se vratiti, možemo čitati iz graha.
dakako, možda sam totalno u krivu pa je prilika za shoping.
kao i uvijek, prosuditi će svatko za sebe.
ovo zelenilo ne bih komentirao kada vidim da govnara raste 6%.. palete i šoder idu ko ludi
-
Smiješno je da RIVP danas raste (barem trenutno) više i to uz značajno veće promete od ARNT. Njemački TUI je RIVP-u otkazao sve aranžmane za ovu godinu. Usto, uopće ne mogu računati na Talijane i Slovence. To je za RIVP vrlo ružna situacija s obzirom na to u kakvim se kreditnim i dužničkim dubiozama nalaze. A još su i dividendu obećali. Nasuprot tome, ARNT ima vrlo dobar cash flow i podršku ADRIS-a koji ne zna kud bi sa novcem na svojim računima. Pa sad, tko će od ovog dvojca na kraju ove krize izaći manje okrznut, vidjet ćemo. Iako je lako za pretpostaviti.
Pišete neutemeljeno i neistinito. Adris ne daje nikakvu podršku Arenaturistu to je izmišljotina. Cijena RIVP danas je sa uračunatom 2020. i 2021. godinom bez ijednog gosta u kampu ili hotelu. Kada bi padao ispod (što nije nemoguće burza je to) to je već sa 3. godinom bez gostiju što nema smisla. Na burzi pod jakim psihološkim utjecajem sve je moguće. Za mjesec ili dva bit ćemo sa više znanja. Pojavio se jak kupac Allianz mirovinski fond koji kupuje stotine tisuća dioniva od 34 kn do dansas i nastavio je kupovati iako zna za peripetije sa corona virusom. Što bi trebalo rasti ĐĐ ili Tehnika ? Valamar vode profići.
Nemoj se ljutit, ali slaba ti matematika. ARNT u odnosu na RIVP ima oko 2,15 puta više novaca zadržane dobiti i rezervi. Usto, imaju oko 3,6 puta manje ljudi na plaći. Book ARNT je 342,5 kuna (usporedi sa trenutnom cijenom dionice), a book RIVP je 19,74 kune (usporedi sa trenutnom cijenom dionice). Usto, RIVP ima puno više infrastrukture koju je puno skuplje održavati u hladnom pogodnu. Pa mi sad opravdaj cijenu dionice na burzi jedne i druge firme. Skroz iracionalno.
-
Kolega Hugh,
Evo na tragu onog što sam pisao, dakle UK i Nizozemska su pokušali odgovoriti drugačije, ali naravno da bi se poteglo pitanje političke odgovornosti a sad i WHO glasno govori ono što svi i misle:
(znam Admin da je ovo prije za temu Corona ali molim...)
-
Nemoj se ljutit, ali slaba ti matematika. ARNT u odnosu na RIVP ima oko 2,15 puta više novaca zadržane dobiti i rezervi. Usto, imaju oko 3,6 puta manje ljudi na plaći. Book ARNT je 342,5 kuna (usporedi sa trenutnom cijenom dionice), a book RIVP je 19,74 kune (usporedi sa trenutnom cijenom dionice). Usto, RIVP ima puno više infrastrukture koju je puno skuplje održavati u hladnom pogodnu. Pa mi sad opravdaj cijenu dionice na burzi jedne i druge firme. Skroz iracionalno.
Sorry, ali čim spominješ knjigovodstvenu vrijednost kao važan pokazatelj vidim da ti ne bi uspio objasniti. Prouči sam i/ili zaobiđi RIVP nije to jedina dionica.
-
Knjigovodstvenu sam spomenuo uzgred, uz sve ostalo što je ovog trena bitnije. Ali ipak, BVPS marginalizirati u turističkim firmama je zaista smiješno.
Oni u svojoj djelatnosti primarno iznajmljuju svoju infrastrukturu (prostor). Oni ne prodaju pamet, tehnologiju i što ti ja znam sve. Ovdje je bitnije nego bile gdje drugdje da što više smještajnih nekretnina imaš, više vrijediš. A RIVP-ove su u odnosu na ARNT-ove prema trenutnim cijenama na burzi debelo precijenjene.
-
-
Novca je bilo naštampano brdo, kamate nikakve..
slom burzi nekome upravo sjeda kao budali šamar da kupi ono što inače ne bi mogao tako jeftino...
a dionice ne mogu ostati u zraku, mogu samo promijeniti vlasnika.. dakle sve što je netko prodao netko drugi je kupio
tko se zeznuo vidjet će se za koji mjesec
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ci/2167946.aspx
A najjača odluka im je -
"Vlasti u najteže pogođenim državama, New Yorku i Kaliforniji, već su naložile bolnicama da izbjegavaju testiranje pacijenata koji nisu hospitalizirani, već hodaju okolo šireći zarazu. Nestašica testova i dalje znači da mnogi zaraženi neće biti testirani dok možda ne bude prekasno. A pravi broj zaraženih je i dalje nešto o čemu se može samo nagađati".
Čini se da će i tamo biti uskoro vrlo veselo.
-
I sad bi neki zatvarali burzu. Promet je baš lijep, kontinuiran (pa neka malo i brokerske zarade nešto nakon svega). Zašto ne dozvoliti ljudima da kupuju i prodaju? Netko će na tim valovima možda nešto i zaraditi.
Evo, Kinezi najavljuju labavljenje: China’s Hubei province said it will allow transportation to resume for the city of Wuhan on April 8, effectively lifting a mass quarantine over the city where the coronavirus first emerged last December. https://www.bloomberg.com/news/articles/…=premium-europe
Ja mislim da treba zatvoriti burzu, pogotovo u ovom trenutku. Ovaj plus je samo navlačenje malih investitora na "povoljnu kupnju" .. HANFA, vlada gdje ste????
(sarcasm mode off)
-
Sorry, ali čim spominješ knjigovodstvenu vrijednost kao važan pokazatelj vidim da ti ne bi uspio objasniti. Prouči sam i/ili zaobiđi RIVP nije to jedina dionica.
Pazi ovog Profesionalca. U drugim postovima navodiš "zanemarimo krizu", vrijednost zemljišta i nekretnina iznosi toliko i toliko, treba kupovati do besvijesti i ako turista ne bude ... a u ovom si se obrecnuo na kolegu jer je spomenuo tu knjigovodstvenu vrijednost .
Vrijednost se određuje isključivo jednim parametrom - onoliko koliko je netko spreman platiti nešto u datom trenutku. Sve ostalo možemo okačiti mačku o rep Mr. Profesionalcu. Stoga, nakon ovog dead cat bouncea, pitanje je što će biti sa praznim betonskim blokovima RIVP, a i svih ostalih turista...
-
Reci xu vam jednu stvar koju sam naučio na svojoj koži (tj dzepu) prilikom prodaje LRH. Kolega dalibor je napravio million tablica koliko firma vrijedi na racun poslovanja plus vrijednosti nekretnina koje posjeduje, a LRH je imala tih nekretnina more. Nije bilo šanse po tim računicama da se proda manje od 5000 kn/dionici. Na kraju je prodana po 3800 kn što odgovara nekim vrijednostima gdje se uzima u obzir samo poslovanje, a nekretnine uopće nisu bitne. Stoga nemojte zaboraviti, ako rivp ne posluje, ne vrijedi ništa (ne baš doslovno ništa Al nažalost tako je to) . Ako ne vjerujete u ovo, pročitajte na poslovnom temu LRH zadnjih stotinu strana.
-
Dok na plaži ne možeš naći mjesto za svoj ručnik, hoteli ti daju krila. Kad turista nema, hoteli ti postaju uteg oko vrata. Tim više što ih više imaš. Sve to barik zna, ali se pravi čupav, ovisno o tome u kojem smjeru mu drukovi idu.
-
upravo tako. Ako nešto ne donosi prihod tj. zaradu to je mrtvi kapital. A ako je nešto mrtvi kapital onda mu je cijena jako, jako niska- da ne kažem nula (u kapitalističkom svijetu to je tako). Iskusio na svojoj koži i još iskušavam zbog nekretnine koju nitko neće
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ci/2167946.aspx
A najjača odluka im je -
"Vlasti u najteže pogođenim državama, New Yorku i Kaliforniji, već su naložile bolnicama da izbjegavaju testiranje pacijenata koji nisu hospitalizirani, već hodaju okolo šireći zarazu. Nestašica testova i dalje znači da mnogi zaraženi neće biti testirani dok možda ne bude prekasno. A pravi broj zaraženih je i dalje nešto o čemu se može samo nagađati".
Čini se da će i tamo biti uskoro vrlo veselo.
ova pandemija je za ameriku jako bitna...ako će kontrolirati zarazu u eu okvirima onda se ništa neće bitno promijeniti u geostrateškom smislu ali ako uzme maha i us se organizacijski pokaže kao jedan totalni debakl a na što mnogi indikatori upučuju, onda us gubi reputaciju i poziciju "lidera" demokratskog svijeta i svima će biti jasno da se ispod hollywood make up-a nalazi tek slabašan tigar od papira
-
i još iskušavam zbog nekretnine koju nitko neće
ili ju stvarno nitko nece ili je cijena nerealna,
moji susjedi prodaju nekretnine vec par godina po suludo napucanoj cijeni i zale se da ne mogu prodati,
prodali bi bez problema da spuste cijenu
tako je i s hotelima.. po 40 se trenutno ne može prodati ali po 20 može, i to je sasvim u redu
i ne treba zatvarati burzu, neka roba nađe kupce
a onaj koji ne misli prodavati tako mu je svejedno radi li burza ili ne
-
upravo tako. Ako nešto ne donosi prihod tj. zaradu to je mrtvi kapital. A ako je nešto mrtvi kapital onda mu je cijena jako, jako niska- da ne kažem nula (u kapitalističkom svijetu to je tako). Iskusio na svojoj koži i još iskušavam zbog nekretnine koju nitko neće
ja bi jos nadodao da je to doslovno trosak u to vrijeme, jer treba odrzavati hladni pogon a prihoda nema, bez obzira na vrijednost nekretnine
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADRS (Adris grupa d.d.) 1.2k
- harpun