1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Manu
  • February 20, 2020 at 8:07 PM
  • etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • October 6, 2021 at 1:03 PM

"Što će nas zapravo upropastiti? Stravično političko kadroviranje"

Što će nas zapravo upropastiti? Stravično političko kadroviranje
    Izbor predsjednika Vrhovnog suda, ali i kadrovsko koprcanje Tomislava Tomaševića u Zagrebu, potvrđuju tezu kako je kadroviranje najteži, ali i najvažniji…
    www.24sata.hr

U sridu!

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • October 7, 2021 at 10:06 PM

Evo još jedna lijepa domaća priča:

Cirkus u našem gradu – anteportas

Zapaljiva ispovijest razriješenog člana uprave Holdinga: ‘Vikao je da je on vuk, a Vuković ovca!‘
    Kao glavni kamen spoticanja u suradnji ističe Ratka Bajakića, člana nadzornog odbora i čovjeka bliskog gradonačelniku Tomaševiću
    www.jutarnji.hr

U gradu koji puca po šavovima, vodovod se raspada, mostovi truli, od davnog potresa obnovljene su kuće samo onih zaduženih za obnovu, promet u kolapsu, nastavi niz ...

A, najbolje od svega, još uvijek živimo u jednom od najboljih mjesta za život na svijetu. Koliko god veliki lopine i nesposobnjakovići bili ovi kojima dajemo da upravljaju, oni nas ne mogu zajebat. Nesposobni su i za to. Da ima natjecanje za najlišije političare naši bi bili drugi, najlošiji su ali su nesposobni.

Samo da u Njemačkoj nakon Merkel dođe netko dobar. Za to ću platiti misu.

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • October 11, 2021 at 5:50 PM

infrastrukturnu zapustenost zagreba ,potres je jos vise razotkrio. Umjesto da se priblizava beču ,on sve vise tone u "balkanski mulj"

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • October 21, 2021 at 9:31 AM

Kako su leasing kuće (banke) ukrale 700 mil kn građanima (index.hr)

i tako... HANFA svira qurcu, HNB ne nadzire ništa i za ništa nije nadležan, MFIN čak ima odjel za kontrolu leasing društava ali to rijetko tko uopće zna

kao jedino sredstvo ostaje tužiti se na sudu za naknadu štete, a to zbog dugog procesa, često ode u zastaru

i to sve u okrilju Europske unije

fuj!

tko nam kriv što smo dizali kredite u francima, tko nam kriv što smo kupovali aute za business preko leasinga... sami smo si, valjda, krivi kad nas nitko ne štiti?

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 21, 2021 at 10:01 AM
    Quote from accountant

i tako... HANFA svira qurcu, HNB ne nadzire ništa i za ništa nije nadležan, MFIN čak ima odjel za kontrolu leasing društava ali to rijetko tko uopće zna

kao jedino sredstvo ostaje tužiti se na sudu za naknadu štete, a to zbog dugog procesa, često ode u zastaru

fuj!

tko nam kriv što smo dizali kredite u francima, tko nam kriv što smo kupovali aute za business preko leasinga... sami smo si, valjda, krivi kad nas nitko ne štiti?

Display More

btw., sad ispada da nam je pravosuđe još i dobro, kad je jedino ono detektiralo određene probleme.

p.s. nakon što si dignuo tužbu, u parnici nema zastare.

kazneno je pak druga priča, tu se namiješta kako je tko na vlasti, pa se dokumentacija "kiseli" po ladicama dok ne "sazori" vrijeme za TV uhićenja, a onda se opet "kiseli" dok se ne donesu presude, itd.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • October 21, 2021 at 10:08 AM

Teško je naći riječi ili nisu za forum napisat.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • October 21, 2021 at 10:13 AM
    Quote from accountant

fuj!

Display More

Mislim da je iz onog videa koji je postala kolegica Ledica jasno zašto nadzor šteka. Ti isti subjekti koje HANFA i HNB "nadziru" ih direktno financiraju, kako očekivati drukčije rezultate? Volio bih i ja mogućnost da poreznom inspektoru koji mi dođe u nadzor ostavim "manću",

ali za nas obične ljude je to kazneno djelo.

Bilo bi interesantno da nekoga iz RBA stvarno osude za prijevaru u gospodarskom poslovanju jer se i građanska zastara produljuje ako je potraživanje proizašlo iz kaznenog djela. Znaju i oni to, inače ne bi odbijali davati pregled plaćanja za leasing da je potraživanje 100% zastarjelo...

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • October 21, 2021 at 10:26 AM

Taj isti Adrović, koji je bio u RBA banci i u NO RBA leasinga, sad je nagrađen mjestom u HUB-u

i tamo ista mantra: nije bilo prevare ni u RBA ni u 'slučaju Franak', banke i fin. institucije rade sve prema slovu zakona

a ako ste gledali izlaganje (tada kandidata) predsjednika VSRH g. Dobronića koje sam stavio ovdje u linku, komentirao je i nelegalnost poslovanja leasing društava u RH, to se nikada nije ni smjelo dopustiti!

međutim mi smo poligon za iživljavanje talijanskim, austrijskim i njemačkim bankarima

kako mu se da (Adroviću) lagati čim zine za neku crkavicu koju tamo prima u HUB-u

još jednom - fuj!

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • October 21, 2021 at 3:17 PM
    OTKRIVAMO Šef Hanfe ima kredit u RBA. Smanjili su mu kamatu s 5 na 2.5%
    BIVŠOJ direktorici u RBA Leasingu, koja je prijavila prevaru, RBA banka podigla je kamatnu stopu za duplo. U isto to vrijeme onom tko ih je istraživao, čelniku…
    www.index.hr

Lijepo čovjek kaže da nije u sukobu interesa 😂 moram izvući lovu s ove močvare od burze čim prije

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 21, 2021 at 3:47 PM
    Quote from Philidor

https://www.index.hr/mobile/clanak.…_vijesti_prva_m

Lijepo čovjek kaže da nije u sukobu interesa 😂 moram izvući lovu s ove močvare od burze čim prije

nikada ni odsječeni nokat ne bih stavio u vatru za ovakve, ali u ovome slučaju nema stvarno ništa spektakularno, jer su banke stvarno urednim klijentima smanjivale kamatu na zahtjev (možda bolje, na prijetnju da će prijeći u drugu, koja takvu kamatu nudi) , što potvrđuje i ova gospođa, gdje navodi da je svatko s ceste mogao dobiti 2,9 %

• xdado
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    124
    • October 21, 2021 at 4:56 PM
    Quote from Moller
    Quote from Philidor

nikada ni odsječeni nokat ne bih stavio u vatru za ovakve, ali u ovome slučaju nema stvarno ništa spektakularno, jer su banke stvarno urednim klijentima smanjivale kamatu na zahtjev (možda bolje, na prijetnju da će prijeći u drugu, koja takvu kamatu nudi) , što potvrđuje i ova gospođa, gdje navodi da je svatko s ceste mogao dobiti 2,9 %

Nekada i bez zahtjeva. Kada mi je isticao APN potpisao sam sa njima negdje 4.5%+Euribor. Kako su pale kamate gledao sam gdje refinancirati, ali kada je došla prva rata visio sam da mi obračunavaju 3.6%+Euribor pa sam ostao sa njima.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • October 21, 2021 at 5:17 PM
    Quote from Moller
    Quote from Philidor

ja imam nakon konverzije u EUR-ski u ZABA-i 3,23% p.a., i to nakon umanjenja za pola postotna boda kao 'uredan platiša', što god to bilo

od čega je cca 3,50% fiksni dio + EURibor koji je trenutno negativan, jbga prilikom konverzije je bilo 'uzmi ili ostavi'

tako da me i nakon Franka čeka neki novi užas prema najavama guvernera

i ja bih rado imao 2,5% ali očito nisam Žigman i ne radim u HANFA-i

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 21, 2021 at 9:55 PM
    Quote from accountant
    Quote from Moller

ja imam nakon konverzije u EUR-ski u ZABA-i 3,23% p.a., i to nakon umanjenja za pola postotna boda kao 'uredan platiša', što god to bilo

od čega je cca 3,50% fiksni dio + EURibor koji je trenutno negativan, jbga prilikom konverzije je bilo 'uzmi ili ostavi'

tako da me i nakon Franka čeka neki novi užas prema najavama guvernera

i ja bih rado imao 2,5% ali očito nisam Žigman i ne radim u HANFA-i

to vam dosta ovisi o vašem mjesečnom prilivu na račun, tu banke imaju prilično rastezljive uvjete, nije njima jednako nafatati 10klijenata koji imaju priliv kao jedan, a nisu ni kreditnim potencijalom baš atraktivni za plasman njihovih proizvoda, znam jednoga što ima 1,9% na kredit, da ne reklamiram sada banku, ali gledaju, opravdati tvoje povjerenje :)

nije nebitno s kim bankarite, neki to čak i sami potenciraju kroz reklamu a nisu najpovoljniji,

osim toga, naravno da svi teže da vam uzmu što više, ako vide da mogu i da ćete im bez otpora to omogućiti

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • October 22, 2021 at 8:59 AM

Sukob interesa ne znači quid pro quo. Sukob interesa je i situacija u kojoj privatni interes pojedinca može (ne i mora) utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti. Da je dobio nešto što drugi nisu mogli dobiti onda bi vjerojatno pričali o mogućem podmićivanju i kaznenim postupcima, ali to ne znači da čovjek nije u sukobu interesa. Jasno kao dan.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 24, 2021 at 10:33 AM
    Fina postoji samo u Hrvatskoj. Je li nam uopće potrebna?
    STRUČNJACI vjeruju da Fina ne bi izdržala jedan dan na slobodnom tržištu bez državne podrške i da je najbolje da se ona ukine.
    www.index.hr

Nisam nikada razmišljala o FINI

Uvijek je bila tu. Prirodna pojava. Sunce izlazi i zalazi i imamo FINU. :S

Stvarno, FINA je svojevrsni mastodont. I tvrđava

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • October 24, 2021 at 5:25 PM
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d

Nije oduvijek...nekad je bila SDK /služba društvenog knjigovodstva....i nije imala ovakve ovlasti i gluposti... X/

pecunia non olet

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • October 24, 2021 at 6:16 PM

Jenom davno u jednoj malenoj državi, bijaše jedan brkati ministar koji je najavio državnu rejting agenciju a koja bi ocjenjivala istu državu... :love:

Ali vrag nikad ne spava, a ni sorosevi plaćenici pa ga svrgnuše prije nego je uspio usrećiti napaćeni narod.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • October 25, 2021 at 9:25 AM
    Quote from zlocesti

Ja sam se nedavno upoznao sa njihovim uslugama. Zbog javnog naručitelja trebao sam uzeti e-račun (za 2 računa). Nekako su ostali bili puno skuplji,

e-Račun u javnoj nabavi - Fina

"Putem besplatne Finine web aplikacije e-Račun za državu za izdavatelje"

pa sam izabrao FINA-ino rješenje. Koja greška!!!!

Prvo, živa muka otvorit jer je site totalno razbacan.

Onda kad sam konačno uspio, dobijem poruku - ne može jer imam FINA certifikat preko banke. Otvaram preko banke. Sve trajeeeeeee ....

Idem pisat račune - tako nejasno i neintuitivno sučelje nisam nikad vidio. Milion nekih nepotrebnih (bar meni) opcija, upute katastrofa ...

Računi izdani i plaćeni, kad slijedeći mjesec dana stiže FINA račun ... mjesečna naknada (to naravno, nije bilo vidljivo u fazi istraživanja cijena)

Pokušam otkazat - ne može, moraš preko banke.

Probam preko Internet bankarstva otkazat - pošaljem poruku - TUP, evo novog računa od FINA-e ali ovaj puta papirnatog.

Sad sam u drugom pokušaju otkazivanja preko banke ...

• stefek
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • October 25, 2021 at 10:05 AM

Postoji puno jednostavnije i poprilično besplatno rješenje...

e-racuni.com

Quote from etoimene
    Quote from zlocesti

Ja sam se nedavno upoznao sa njihovim uslugama. Zbog javnog naručitelja trebao sam uzeti e-račun (za 2 računa). Nekako su ostali bili puno skuplji,

https://www.fina.hr/e-racun-u-javn…slovni-subjekti

"Putem besplatne Finine web aplikacije e-Račun za državu za izdavatelje"

pa sam izabrao FINA-ino rješenje. Koja greška!!!!

Prvo, živa muka otvorit jer je site totalno razbacan.

Onda kad sam konačno uspio, dobijem poruku - ne može jer imam FINA certifikat preko banke. Otvaram preko banke. Sve trajeeeeeee ....

Idem pisat račune - tako nejasno i neintuitivno sučelje nisam nikad vidio. Milion nekih nepotrebnih (bar meni) opcija, upute katastrofa ...

Računi izdani i plaćeni, kad slijedeći mjesec dana stiže FINA račun ... mjesečna naknada (to naravno, nije bilo vidljivo u fazi istraživanja cijena)

Pokušam otkazat - ne može, moraš preko banke.

Probam preko Internet bankarstva otkazat - pošaljem poruku - TUP, evo novog računa od FINA-e ali ovaj puta papirnatog.

Sad sam u drugom pokušaju otkazivanja preko banke ...

Display More
  • etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • October 25, 2021 at 10:16 AM
    Quote from stefek

Postoji puno jednostavnije i poprilično besplatno rješenje...

e-racuni.com

To sam koristio ali su uveli naplatu ako želiš promijeniti izgled računa. Prilično nebesplatnih 149 kn. https://e-racuni.com/erhr/WikiPage?…t&lang=Croatian

Ispalo bi me bar 5 puta jeftinije ako obračunam svoje utrošeno vrijeme. :)

To što tamo nisam platio mi je još veća greška od izbora FINA-e.

Toplo preporučujem rješenje.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Politika
  • Stranke
  • Korupcija
  • Sinekure
  • Porezi
  • Zakoni
  • Birokracija

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy