Zašto ne bi iskoristili demokratičnost i otvorenost novog foruma i progovorili o stvarima koje do temelje urušavaju tržište kapitala u Hrvatskoj sve ove godine.
Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE
-
-
-
Jedan od prijedloga kako potaknuti veću likvidnost na ZSE bi bio da se gubitak može prenijeti u
slijedećih 5-10 godina kao odbitak kod obračuna poreza na kapitalnu dobit. Čini mi se(nisam siguran)
da je u nekim zemljama EU situacija po tome pitanju slijedeća: Francuska - 10 godina, Italija - 5 godina
Drugi prijedlog bi bio da se obračun i uplata poreza na kapitalnu dobit automatiziraju, da pojedini
ulagači na kraju godine ne moraju sami ispunjavati obrasce, nositi ih u poreznu i uplaćivati porez
na račun od porezne.
-
Niti jedno niti drugo ne dolazi bez povecih negativnih reperkusija.
Prvo, ako se gubitak prenosi nekoliko godina automatski bi trebalo znaciti isto i za dobitak. Znaci nema vise neplacanja poreza na dobitak izvan dvije godine. Sto je ustvari bolje nije odmah jasno.
Drugo, dok bi automatski obracun od SKDD-a pomogao, i dalje ostaje pitanje provizija, mjesecnih cijena koristenja platformi kao i bankovnih troskova koji ulaze u obracun. Takodjer, trgovanje izvan SKDD-a treba uracunati u obracun. Rasprava s poreznom da je buduci SKDD izvjestaj krivi bude poseban sport.
Ponekad je lagano veci problem pojednostavniti i onda na takav naci rjesenje. No dok smo sad olaksali zivot jednom dijelu nas, drugom dijelu odjednom stvari postaju osjetno kompliciranije. Nisam siguran da je to pravi smjer.
-
I ja smatram da je trenutno najbolji smjer da se priznaje gubitak mozda jedini koji moze olaksat malim ulagacima, zagovaranje ukudanje poreza jednostavno nije realno prije ce se porez povecat nego sta ce ga ukinit, sigurno da vremenski period priznanja gubitka mora biti isto kao i za priznavanje poreza, mislim da je skroz dovoljno ove dvije godine za priznanje gubitka jer je zapravo najbitnije potaknut broj transakcija i mislim da bi to bilo skroz dovoljno jer bi bilo manje kalkulacija i rizika trgovat kao inace ih ima malo i bez toga i mozda uvest neki prag zarade koji se ne bi oporezivao da se i s tim potakne trziste kapitala
-
Trenutno je prag na 112kn zarade, ako si ispod nije obavezno predavati JOPPD
-
I ja smatram da je trenutno najbolji smjer da se priznaje gubitak mozda jedini koji moze olaksat malim ulagacima, zagovaranje ukudanje poreza jednostavno nije realno prije ce se porez povecat nego sta ce ga ukinit,
ne slažem se da se ne treba zalagati za ukidanje poreza pogotovo što postoji vrlo dobar razlog a to je oživljavanje tržišta, treba stalno raditi pritisak
-
najbolji primjer za to je švicarac, sigurno da ne bi ništa postigli da nisu stalno radili pritisak a mislim da je više ljudi bilo pogođeno i stvoren je daleko veći gubitak na burzi u krizi nego s švicarcem
-
Po meni ovaj sadašnji model oporezivanja zarade na dionicama nije totalno nefer jer prije ili kasnije netko će te poreze nametnuti bilo kroz mirovinske reforme ili bilo koje druge velike potrošače poreznog novca. Meni osobno (kad već nije bolje) paše dvogodišnji period nakon kojeg se ne plaća nikakav porez na zaradu na dionicama jer je to način na koji trgujem - pomalo kad osjetim da treba. Ali vjerojatno će se to s vremenom mijenjati na lošije jer je glad za uzimanjem od poreznih obveznika neutaživa. Osim ako se ne dogodi čudo pa se promjeni mentalitet stanovnika RH. Malo vjerojatno.
Meni osobno, a vjerujem i drugima je puno veći problem što se većina tog poreznog novca (takva je percepcija) izgubi u netransparentnom klijentističkom okruženju RH po tko zna čijim džepovima. Osobno ne bih imao ništa protiv plaćanja bilo kojeg poreza kada bih jasno vidio da se od tog novca okolina u kojoj živim zaista razvija i raste za dobrobit svih, a ne da se tri puta farbaju tuneli i mi skup s njima ili politički uhjebi zapošljavaju u javnim institucijama bez reda vožnje za plaće koje nikada neće opravdati svojim radom. Ovako to ostavlja kao i sve drugo okus čiste pljačke i doslovno ne želim dati niti lipe za to stoga kao i svi tražim sve moguće načine da to izbjegnem. Ovaj dvogodišnji model je moja rupa u zakonu, nije idealna i pitanje je do kada će tako biti.
Što se tiče oživljavanja tržišta samo ukidanje poreza tu ne bi previše napravilo možda na kraći rok jer je po meni puno veći problem izrazita nesigurnost na našem tržištu za koje nemam pojma kako bi se u sadašnjem pravno financijskom sustavu mogla poboljšati. Rješenja sasvim sigurno postoje, ali u uvjetima gdje svi radije žele da susjedu crkne krava nego da svi prosperiramo nema puno kruha.
Međutim - ništa nije nemoguće, kao što je i ovaj forum pokazao da se ono što nam treba može relativno brzo i jednostavno postaviti onda kada se nađu ljudi koji ne žele prihvatiti status quo i tiho propadanje u zaborav. Sve je moguće kada se hoće i ljudi nađu model da zajedno nešto izgrade.
Razmislite o tome i djelujte jer samo tako se nešto može stvarno promijeniti u željenom smjeru. Inače - nosiš kako ti ga skroje.
-
Sam porez na kapitalnu dobit, kad smo se već njega dotakli, je katastrofa.
Porez ovakav kakav je imao bi smisla kad bi se na tržištima kapitala trgovalo isključivo s dobiti, u što zakonodavac izgleda vjeruje.
Kao prvo, barem kad je o dionicama riječ, kad ulažeš u njih vjerojatnost da ćeš biti u dobiti je oko 50% na razvijenim tržištima dok je kod nas to još i puno niže. Nakon toga ako si u gubitku, on je samo tvoj dok dobit uvijek dijeliš s državom.
Evo samo jednog našeg nedavnog primjera primjene apsurdnog poreznog naplatnog savršenstva u savršeno kaotičnom okruženju kojeg samo čudesna kombinacija hrvatske zakonodavne alkemije i još kreativnija birokratska konzumacija njihovih zakona može stvoriti.
Uzmimo samo primjera dioničara Agrokora. Ako je netko izgubio recimo 200 000 kuna na tim dionicama a u prošloj godini zaradio nekih 2000 kn na trgovanju, platit će porez kao da se ništa dogodilo nije.
A možda je za onih 200 000 izgubljenih kuna barem jednak dio krivice snosi katastrofalna društvenopolitička elita koja definira razinu sistemskog rizika u Hrvatskoj dok istovremeno skuplja poreze kojima se sve to financira.
-
I ja smatram da je trenutno najbolji smjer da se priznaje gubitak mozda jedini koji moze olaksat malim ulagacima, zagovaranje ukudanje poreza jednostavno nije realno prije ce se porez povecat nego sta ce ga ukinit,
ne slažem se da se ne treba zalagati za ukidanje poreza pogotovo što postoji vrlo dobar razlog a to je oživljavanje tržišta, treba stalno raditi pritisak
Treba ipak gledati ono sta je realno postic i ici u tom smjeru nego gurati ono sta realno ima najmanje sanse, s druge strane jel mislite da se ukidanje poreza tice samo nas, prvo bi eu imala svoju rijec protiv toga pa onda mmf i tko zna tko jos treba ici prema onome sta je posteno, a posteno je ipak platit neki porez ako zaradujes na taj nacin samo regulirati da to nije na stetu ulagatelja tj da je veca fleksibilnost i priznavanja gubitka i poreznih olaksica ako je mozda gubitak i neoporezivi dio mozda i jednostavnija prijava i obracun iako nije ni to bas komplicirano treba samo broj koji treba platiti unijeti itd
-
-
Treba ipak gledati ono sta je realno postic i ici u tom smjeru nego gurati ono sta realno ima najmanje sanse, s druge strane jel mislite da se ukidanje poreza tice samo nas, prvo bi eu imala svoju rijec protiv toga pa onda mmf i tko zna tko jos treba ici prema onome sta je posteno, a posteno je ipak platit neki porez ako zaradujes na taj nacin samo regulirati da to nije na stetu ulagatelja tj da je veca fleksibilnost i priznavanja gubitka i poreznih olaksica ako je mozda gubitak i neoporezivi dio mozda i jednostavnija prijava i obracun iako nije ni to bas komplicirano treba samo broj koji treba platiti unijeti itd
ja idem od toga da je tržište u krizi, mislim da će se svi složiti s tim, jedan od načina kako mu pomoći je da se ako ne ukine ali onda smanji porez
-
Smanjenje poreza ne bi pomoglo bez reguliranja gubitka
-
tržište kapitala je u krizi, slažete li se
-
A što u RH niije u krizi osim uhljebničkih primanja ? Mirovinsko, zdravstveno, poljoprivreda, industrija, porezni sustav, politički sustav ...nastavite niz.
Ogromna hrpetina besmislica i proturiječnosti u zakonima i propisima po kojima restoran za 23 kn viška u novčaniku konobara mora platiti 25 tisuća kn kazne zbog "očite društvene opasnosti" i s druge strane jednog župana faraona (ubojicu s licencom) koji reviziju uputi da po tim istim važećim propisima "mogu pitati svoju mamu" na što je potrošio 550 tisuća kn. Što onda očekujemo da se može pozitivno dogoditi na tržištu kapitala koje trenutno imamo?
Koliko ljudi možemo nabrojiti da u trenutnom ustroju političkih snaga u RH zanima jedno beznačajno tržište kapitala i to što je već punih 11 godina u komi ? Bojim se da ih nema previše i da nemaju gotovo nikakav utjecaj da se to promijeni , a to se u sljedećem periodu vjerojatno neće bitnije mijenjati na bolje. Kome je dobro njemu je dobro kome nije - može ići kako je to "lijepo" konstatirala naša bivša predsjednica. Naravno s vremenom će se i to promijeniti, ali kada bojim se da ne zna ni baba Vanga.
-
to je dosta fatalističko
-
...
Drugim riječima, podatak od 1,2 milijarde kuna odnosi se i na porez na dividende, zatim dobit ostvarenu od razlike u prodajnoj i kupovnoj cijeni dionica ili od ulaganja u investicijske fondove, ali i od prodaje udjela u tvrtkama.
....
Što se tiče najkontroverznijeg dijela ovog poreznog trolista, a to je porez od 12% na dobit ostvarenu trgovanjem dionicama – ako se prodaju unutar tri godine od kupnje – financijska zajednica neslužbeno procjenjuje da država godišnje po toj osnovi ubere minornih 50-ak milijuna kuna.
https://www.poslovni.hr/trzista/drzavi…apitala-4212934
S obzirom da su proračunski prihodi oko 135 milijardi to znači da se po osnovi poreza na kapitalnu dobit uprihodi manje od 0.04% proračuna, naravno uz uvjet da je podatak točan.
A posljedice što je crobex manji možda i 20% mjere se u milijardama.
-
A što u RH niije u krizi osim uhljebničkih primanja ? Mirovinsko, zdravstveno, poljoprivreda, industrija, porezni sustav, politički sustav ...nastavite niz.
Ogromna hrpetina besmislica i proturiječnosti u zakonima i propisima po kojima restoran za 23 kn viška u novčaniku konobara mora platiti 25 tisuća kn kazne zbog "očite društvene opasnosti" i s druge strane jednog župana faraona (ubojicu s licencom) koji reviziju uputi da po tim istim važećim propisima "mogu pitati svoju mamu" na što je potrošio 550 tisuća kn. Što onda očekujemo da se može pozitivno dogoditi na tržištu kapitala koje trenutno imamo?
Koliko ljudi možemo nabrojiti da u trenutnom ustroju političkih snaga u RH zanima jedno beznačajno tržište kapitala i to što je već punih 11 godina u komi ? Bojim se da ih nema previše i da nemaju gotovo nikakav utjecaj da se to promijeni , a to se u sljedećem periodu vjerojatno neće bitnije mijenjati na bolje. Kome je dobro njemu je dobro kome nije - može ići kako je to "lijepo" konstatirala naša bivša predsjednica. Naravno s vremenom će se i to promijeniti, ali kada bojim se da ne zna ni baba Vanga.
Ja razumijem i dijelim vašu ogorčenost ali ne mogu prihvatiti taj pesimizam i stav da je stanje takvo i da se ništa ne može napraviti. Moramo vjerovati u mogućnost promjena da bi promjene mogli tražiti. A mogućnost su ogromne, ako se potiču ulaganja, mali i srednji poduzetnici, obrtnici i svi ost. treba se naći način i da se pomogne tržištu kapitala, pa ne ulažemo mi u zanzibar.
Ovo je još uvijek najjeftiniji način stjecanja kapitala za kompanije(da istaknem samo jednu mogućnost)
-
Kolega Harpun,
citam zadnju recenicu vaseg posta!
Pitam se nakon sto sam na hrpu pozicija docekao razvodnjavanje, delistiranje pa istiskivanje, sto mi mali dionicari znacimo vecinskom, ne gledaju oni nas kao jeftino prikupljeni kapital.
Mi smo "kamencic u cipeli" koji zulja, nije ovo pesimizam to je stvarnost.
Gdje ulagati? Sigurna opasnost je gdje veciniski drzi puno, gdje kompanija lose posluje i potrebno je vasu poziciju razvodniti pa eventualno prodati ili pokloniti, cega je sve manje jer je sve vec poklonjeno.
Dakle vrlo malo kompanija na nasoj burzi je ostalo gdje mozete "mirno" uloziti kapital.
Poticanje na ulaganje je u vrlo losem segmentu, tu zakone treba mjenjati, jer u ovakvim uvjetima je to "krvav" posao, tezak, naporan i vrlo, vrlo neizvjesan.
-
Kolega Harpun,
citam zadnju recenicu vaseg posta!
Pitam se nakon sto sam na hrpu pozicija docekao razvodnjavanje, delistiranje pa istiskivanje, sto mi mali dionicari znacimo vecinskom, ne gledaju oni nas kao jeftino prikupljeni kapital.
Mi smo "kamencic u cipeli" koji zulja, nije ovo pesimizam to je stvarnost.
Gdje ulagati? Sigurna opasnost je gdje veciniski drzi puno, gdje kompanija lose posluje i potrebno je vasu poziciju razvodniti pa eventualno prodati ili pokloniti, cega je sve manje jer je sve vec poklonjeno.
Dakle vrlo malo kompanija na nasoj burzi je ostalo gdje mozete "mirno" uloziti kapital.
Poticanje na ulaganje je u vrlo losem segmentu, tu zakone treba mjenjati, jer u ovakvim uvjetima je to "krvav" posao, tezak, naporan i vrlo, vrlo neizvjesan.
Slažem se ja s vama, desilo se to naravno i meni i očekujem da će se desiti još par puta ali moram ovdje istaknuti jednu stvar , bio sam naime prije nekoliko mjeseci na skupštini društva čije dionice imam i osim mene bila su tu još dva (brojkom 2) mala dioničara od njih stotine koji posjeduju dionice.
Molim vaš komentar na ovu činjenicu.
-
evidentno je da dionicari ne dolaze na skupstine drustva. Posebno mali dionicari, a to sve naravno nije u redu. Kada i ako dođe do bitnih tema gdje ne bi smijeli izostati, na zalost opet ih nema.
Da to je stvarnost, a opravdanje se nalazi u onome kako svejedno mi mali ne mozemo nista promjeniti!
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner