Danas trgovano skoro 1000 kom. Ja opet kupio.
Nekako mi se cini jako jeftina s obziron na fudamente. Imam jos manjih naloga, na 260 i 250. Ispod ne bumo gledali.
Danas trgovano skoro 1000 kom. Ja opet kupio.
Nekako mi se cini jako jeftina s obziron na fudamente. Imam jos manjih naloga, na 260 i 250. Ispod ne bumo gledali.
SMA mjesecna linija Crobexa na 1860, a Saponije na 262kn. Pad Crobexa ravno do linije odbijanja, a ovu Saponiju nikako da sruše. A ja nakrcao naloga iznad 260kn da ulovim sto vise.
Ovaj Adikko non stop kupuje vec danima i cim ja stavim nalog na kupnju eto i njih odmah.
Kao da nema dovoljno dionica za sve. Ovdje se smijesi odbijancina, barem do 360kn, a nadam se do 420-460kn. Da ne bi bilo kasnije nismo znali.
Al ok, vjerovatno je dobar dio ulagaca kupovao po 330-340kn sto je takodjer dobar ulaz.
Ova dionica je postala preopasna.
Jutros sam skratio svojih 100kom.
Nije mi se svidjelo sto je nedavno objavljeno.
Drastican pad prihoda, tesko servisiraju obveze. Mogla bi Maraska biti prodana za kikiriki.
Tesko ce netko nuditi puno ako je firma u problemu. Probije li 276kn, onda se ulazi u bear teritorij. U svakom slicaju strpljen spašen.
Procitas zadnja 2 posta i vidis o kakvom se investitoru radi.
Ja kuzim da neka firma ne ode u smjeru u kojem si ocekivao pa rasprodas i gotovo, ali ovako mijenjati targete svaka 2 dana.....strasno!
Saponija je rasknjizila konačno sve dubioze oko Agrokora. Novčani tok je stabilan, prihodi takodjer. Dug je sveden u održive okvire. Očekujem snažniji investicijski ciklus uz rast poslovanja. Vidim i da se rješavaju ostatka starih kadrova (Kandit) koji su kompaniju doveli u probleme, ponajprije s Agrokorom.
Nažalost, vremena su teska na burzama, a investitori oprezni. No, prilično sam siguran da za Saponiju predstoje bolja vremena. Svi preduvjeti za to su solidno postavljeni.
Eh, vrana vrani ne kopa oči. Zoran primjer.
A sad na temu. Malo sam si dao truda proučiti SAPN jer me na to potaknuo korisnik Iknow, koji definitivno razumije puno toga. A bogmeć i Neo, čije postove ne smijete nikad zanemariti. Što god mi mislili o njegovoj TA, činjenica je da njegova TA točno predvidi gubitke SAPN mjesec dana prije izlaska izvješća.
Stari lisac kaže "proučite upravu". Ja sam to učinio i meni ona nimalo ne ulijeva povjerenje. Stari,hrvatski tip, čak me i struktura firmi gospodina G. podsjeća na na jedan bivši, elitan holding.
Možemo mi tu čistiti bilancu, brojati EV i EBIDTU ali stvari su jasne. SAPN može otključati vrijednost samo ako dođe do prodaje. Vidim da nitko više ne poziva na kupnju SAPN jer eto prodana je Maraska pa postavljam pitanje, po kojoj cijeni je prodana Staniću? I je li prodana, odnosno hoćemo li to vidjeti u izvješću 1Q, kako su neki najavljivali (kupi dok je jeftino).
Da skratim, brand i industrija definitivno vrijede, ali vlasnik i uprava ne ulijevaju povjerenje (hint: a što ako se prije prodaje SAPN, ona delistira?) .
Puno je, dakle varijabli, ali ova priča ima previše nejsnoća. Opet, odluka je na pojedincu "who dares wins".
Imao ulaz 290 izisao 286 i u cemu je problem?
Koliko vidim pametno sam napravio.
Tpng je zakon i tu guram cijenu..i vec u debelom plusu.
Glede Saponije ako se ne odbije od 276kn gledat cemo razine 200kn uskoro opet.
Sretno dionicarima! Nakon procitanog izvjesca nadalje ne mislim u Saponiju.
Stvarno ste smiješni, dva posta jedan za drugim. Prvo kupnja pa prodaja po bidu vuuuš. Tako je to kad se ne prate izvješća, ne gleda novčani tok koji je katastrofalan.
Zapamtite: TA je pogled u retrovizor a GFI-jevi u budućnost.
Pa ne prodaju oni MRSK na vrhuncu moći, ovo je prije potez očajnika. Matici prihodi padaju već godinama. Jedino Kandit... Ali i tu je bio fokus na osvajanje udjela na marketu, ne na profitabilnost.
Dok ne vidim kud Dajana ovo vodi, niti štapom ne diram. Ima boljih prilika. Kupiti Lider svakako.
Kolega tek sam danas stigao pogledati izvjesce.
I nije mi se svidjelo.
Usao sam tehnicki na 292 i 280 radi odbijanca, ali malo sam proucio materiju i odustao.
TA je brza za skuziti i otud sam se ravnao prema njoj. Ok malo je bilo drukanja s moje strane za rast da rijesim kupljenih 100kom. Al eto i to je rijeseno na vrijeme.
ni
Nadam se da su bolji trgovci po pitanju (profitabilne) Maraske. Inače...
Kolega accoun.
Priznajem da nisam dobro shvatio vaš post, "dva posta jedan iza drugoga", ali evo ako se to odnosi na mene, ovo sam napisao prije tjedan ili malo više. Ne znam jesam li tada trebao biti jasniji, ali ne usudim se jer me se banira ako dovodim u pitanje pozitivnu perspektivu određenih firmi (da sad ne kažem koju i odma popušim ban jer eto sa 700 na 300 kn pad nije relevntan doprinos temi).
Na tragu ovoga što ste eksplicitno i točno rekli je bio i moj post: SAPN jedino vrijedi ako se gospodin odluči prodati biznis. I zato je nekolicina eminentnih forumaša bilo ili jest u dionici, A ne zbog nekih divnih fundamenata ili nedajbože TA koju ja iznimno cijenim.
Inače, jako cijenim vaše postove još od PD i uvijek ih volim pročitati - i što je još važnije - uzeti ih ozbiljno
Display Moreni
Nadam se da su bolji trgovci po pitanju (profitabilne) Maraske. Inače...
Kolega accoun.
Priznajem da nisam dobro shvatio vaš post, "dva posta jedan iza drugoga", ali evo ako se to odnosi na mene, ovo sam napisao prije tjedan ili malo više. Ne znam jesam li tada trebao biti jasniji, ali ne usudim se jer me se banira ako dovodim u pitanje pozitivnu perspektivu određenih firmi (da sad ne kažem koju i odma popušim ban jer eto sa 700 na 300 kn pad nije relevntan doprinos temi).
Na tragu ovoga što ste eksplicitno i točno rekli je bio i moj post: SAPN jedino vrijedi ako se gospodin odluči prodati biznis. I zato je nekolicina eminentnih forumaša bilo ili jest u dionici, A ne zbog nekih divnih fundamenata ili nedajbože TA koju ja iznimno cijenim.
Inače, jako cijenim vaše postove još od PD i uvijek ih volim pročitati - i što je još važnije - uzeti ih ozbiljno
A sto nedostaje fundamentima Sapn?
Meni se cini da tebe vise muče ovi koji su u papiru ili su bili nego sama Saponija kao firma (njezino poslovanje) i njezini upravitelji.
Zamjetno je da najčešće oni koji prodaju dionicu, nakon njezine prodaje blate tu dionicu i firmu daleko vise nego prosječni ulagač sa strane (pogotovo ako na tom ulaganju nisu ostvarili ono sto su prvotno planirali ili je ista krenula neželjenim smjerom). To je čak i legitimno, al je bezveze isto kao i oni koji kad su je kupili pišu hvalospjeve o njoj.
Oliti ti stvarno misliš da Saponija nema značajno vecu vrijednost od trenutne na burzi, cisto likvidacijski gledano?
Ne, tu se slažemo, SAPN ima veću vrijednost (likvidacijsku, realnu, kako god hoćeš).
Ja samo želim napomenuti ključne stvari:
1. kod nas ne vrijede multiple kao na likvidnim tržištima, nego treba računati sa nižim...
2. tržište u Hrvata kakvo god je neefikasno, anticipira ono o čemu sam pričao u postu #132 i #136.
Ma jel, znaci Kras je bio na 8-9 EV/Ebitda (prije preuzimanja), pa na 20 u preuzimanju. Daj mi reci da je sad Saponija na 8 EV/Ebitda kolika bi joj bila cijena?
548 kuna. Ili dvostruko vise od trenutne cijene.
Trenutna EV/Ebitda je 5,77 prema reportu Saponije, a ne s moje dionice.
Inače bas gledam, Saponija je od prošle godine uskladila troskove promidžbe i naknadno odobrenih rabata i za to umanjila prihode retroaktivno. Dakle, prihod nije značajnije pao. Manje od 2%, samo je drugačije iskazan (primjena MSFI 15). Priznajem, ranije su to čudno iskazivali, ali ova izmjena neće utjecati na profitabilnost. Smanjen je i neto financijski dug i sada je na 3,4 Ebitde koliko vidim. I kompanija se sad uskladila sa svim prethodnim mišljenjima sa rezervom od strane revizora koji nije neki lijevi, nego se radi o Deloitte. Dakle, ne samo da su počistili Agrokor nego su se uskladili i sa svim zahtjevima revizora i to je značajan korak naprijed u smislu transparentnosti i jasnijeg komuniciranja rezulatata prema javnosti. IMHO. Sad ćemo pričekati cijenu za Sapn i pokusati procijeniti efekte na RDiG i bilancu. Al nije da se ne radi u dobrome smjeru i da to može biit pozitivno za buduće vrednovanje i odnos kompanije prema javnosti i investitorima.
PS
Nimalo me ne muce oni koji su dionicari, naprotiv, radi se o firmi tj. dionici koja mi je potencijalni target. Sad kad sam napravio svoju dubinsko seljacku analizu i objavio ju u prethodnim postovima, jasno mi je da je to preveliki rizik za mene. Ostalima zelim srecu sa ovim papirom i necu vise smetati na ovoj temi.
Imao ulaz 290 izisao 286 i u cemu je problem?
Koliko vidim pametno sam napravio.
Tpng je zakon i tu guram cijenu..i vec u debelom plusu.
Glede Saponije ako se ne odbije od 276kn gledat cemo razine 200kn uskoro opet.
Sretno dionicarima! Nakon procitanog izvjesca nadalje ne mislim u Saponiju.
kolega, cijenim Vaše analize.
još uvijek čekamo bull run na CROBEX-u.
ništa, parkiram se na 200 da mi ne pobjegne kao i OPTE sa 2,5 na 1,5 kn
Dakle, ne samo da su počistili Agrokor nego su se uskladili i sa svim zahtjevima revizora i to je značajan korak naprijed u smislu transparentnosti i jasnijeg komuniciranja rezulatata prema javnosti. IMHO. Sad ćemo pričekati cijenu za Sapn i pokusati procijeniti efekte na RDiG i bilancu. Al nije da se ne radi u dobrome smjeru i da to može biit pozitivno za buduće vrednovanje i odnos kompanije prema javnosti i investitorima.
Inače, ako niste primjetili imenovali su i posebnu osobu za odnose s investitorima. Pretpostavljam da se planira uvrštenje na Službeno tržište (https://zse.hr/default.aspx?id=36771)
Htio sam napisati da ćemo pricekati cijenu za MRSK, a ne SAPN i onda utjecaj te transakcije na RDiG SAPN. Lapsus calami.
Stvarno ste smiješni, dva posta jedan za drugim. Prvo kupnja pa prodaja po bidu vuuuš. Tako je to kad se ne prate izvješća, ne gleda novčani tok koji je katastrofalan.
Zapamtite: TA je pogled u retrovizor a GFI-jevi u budućnost.
Pa ne prodaju oni MRSK na vrhuncu moći, ovo je prije potez očajnika. Matici prihodi padaju već godinama. Jedino Kandit... Ali i tu je bio fokus na osvajanje udjela na marketu, ne na profitabilnost.
Dok ne vidim kud Dajana ovo vodi, niti štapom ne diram. Ima boljih prilika. Kupiti Lider svakako.
Potez očajnika?
Trolali ste na poslovnom, nastavljate ovdje. Jadno
ništa ja ne trolam... kupite Lider
zbrojite dobiveni novac od Fortenove i ovo što se vrti kao procjena za Marasku
taman da pokrije gubitke Agrokora (51 mil kn u '18. i još 38,5 mil kn kao gubitak na udjelu Fortenova)
ili držite da će dobiti više od 80 kn za dionicu MRSK? (to je cca 92 kn po dionici SAPN)
MRSK su dokapitalizirali po 70 kn
Trolas, trolas... na ruku ti ide panika oko Corone i pad marketa, al sentiment će se okrenuti i pokazati ti da nisi bio u pravu.
Ne radi se tu koliko će dobiti nego koliko firma vrijedi i koliko je cijena burzi. Sapn je izrazit primjer tog nesrazmjera.