Cerp prodaje, tradicionalno
LRHC (FTB TURIZAM d.d.)
-
-
-
Ne vidim da im se broj dionica minja i tako zadnjih 15-tak dana, a stalno se prodaje...
-
Cerp otpusti vecu kolicinu zasluznim domoljubima i onda oni idu unovcit posto poto. Uvijek jednaki broj dionica otpustaju na lrh i lrhc
-
Cerp otpusti vecu kolicinu zasluznim domoljubima i onda oni idu unovcit posto poto. Uvijek jednaki broj dionica otpustaju na lrh i lrhc
Ovo izlazak bi taman mogao biti gotov do Fi za 2Q....
-
Snh gama većinski prebacio 25% na hita vrijednosnice. Opet neka njihova raskusurivanja? Malo je grčkih slova za sve te pretumbacije alfa, beta, gama...
-
Snh gama većinski prebacio 25% na hita vrijednosnice. Opet neka njihova raskusurivanja? Malo je grčkih slova za sve te pretumbacije alfa, beta, gama...
Ovo je dionica koja je baš volatilna i može se doslovno u par dana zaraditi 20-30%...
-
Ide spajanje LRHC u GAMA.
-
Ide spajanje LRHC u GAMA.
Je li ovo fini način za izbaciti dioničare po bagatelnoj cijeni i pobjeći sa burze bez potrebe za pravičnom odštetom tko glasa protiv? GAMA se nedavno spojila 5:1 i sada dionica vrijedi 7500€ i naravno nije na burzi nego HITA OTC. Ugovor se naravno izgubio putem do burze, a trebao bi biti sastavni dio obavijesti. Ako se ne pojavi do ponedjeljka džabe su zaustavljali trgovinu kada će se trgovati na slijepo. Vjerojatno to bude prošlo kao dokapitalizaciji i postojećim dioničarima LRHC bi išle dionice GAMA, ali malima naravno manje od jedna pa isplata ili tko bi ga znao što???
-
Koliko vidim na hita otc, gama je zadnje išla po 1500. Sad vidim da je spajanje bilo prošli tjedan.
A da spajanje je zgodan način za izbaciti manjinske - jest.
-
Gama ide u istiskivanje, sada mi je još manje jasno što će biti sa dioničarima LRHC...
-
-
Ima li kakav seik na vidiku da otkupi sve alfabete?
-
kakva su ovdje ocekivanja? Osobno mislim da je ovo kraj price. Vjerojatno ce se za svakih npr 45 dionica dobit 1 GAMA - ostatak LRHC ide isplata po tromjesecnom prosjeku. Nakon toga za dionice game ide istiskivanje. Neznam ima li netko neku drugu verziju
-
Mora da su nasli kupca pa malima treba pokupit mrvice sa stola a onda ce se oni uvalit u vrhnje.
-
Nije li davnih dana, možda i na onom starom forumu, jedan od forumaša govorio ovako: ako te uprava ne želi u dionici, onda zaista nema razloga u njoj i biti. Uz slabu zaštitu manjinskih dioničara (općenito je sudstvo u banani..) i bez prisutnosti institucionalaca kao većih igrača, čak ni pravni koraci nemaju smisla. GFIjevi su također upitne istinitosti (uprave odabiru revizore, skupština samo potvrđuje) i posljedično zrcaljenje biznisa kroz fer vrijednost dionice je besmisleno.
Uličnim rječnikom: na burzi su ostali krupni mafijaši, a na OTC-u ulična banda koja ni po kojim pravilima ne želi igrati.
The Game is Rigged!
-
kakva su ovdje ocekivanja? Osobno mislim da je ovo kraj price. Vjerojatno ce se za svakih npr 45 dionica dobit 1 GAMA - ostatak LRHC ide isplata po tromjesecnom prosjeku. Nakon toga za dionice game ide istiskivanje. Neznam ima li netko neku drugu verziju
Bilo je poprilično ocito da se cijena stopira a ozbiljnijeg kupca nije bilo da to potjera gore.
Isto mi se čini da je cilj izbaciti ove ispod 40ak dionica koje Ce trebati za 1 dionicu game i približiti se istiskivanju.
-
To je možda samo nastavak vlasničkih raskusuravanja
-
Prihvatis ponudu 2400kn pa se u kesu raskusuras sa svojima.
Nekad nas je Ostoja castio u hotelu Ambasador.
-
Prošli tjedan sam završio kupnju željene količine na ovaj dionici pa bi podijelio svoje razmišljanje. Ovo je druga dionica koju sam kupio na ZSE u zadnjih 7 mjeseci (nakon HPB prošle jeseni) – što je dosta više nego prosjek zadnjih 10 godina na ZSE.
Strategija za ovu dionicu je špekulacija da će se u cijelosti prodati do kraja 2025. te ću u tom trenutku izaći iz ove investicije.
Trenutna cijena odraz je uglavnom dva negativna faktora. Prvi je naravno, iznimno loše poslovanje posljednje dvije godine. Drugi je CERPovo dijeljenje dionica, koje u kombinaciji s jako ograničenom likvidnosti, dovodi do, iz moje perspektive, iznimno podcijenjene dionice za rok ulaganja od 3 godine.
Upside potential
Kao što sam već naveo, špekuliram da će se LRHC prodati 31.12.2025. Ne očekujem značajnu promjenu u valuaciji turističkih firmi pri prodaji, tako da sam koristio EV/EBITDA u rasponu od 9.5 – 10.5. Iz konzervativne perspektive očekujem da će EBITDA za 2025. bit u rangu s 2019. – što znači nekih 75m. Za navedeni raspon multiple, EV bi nam bio između 710m – 790m. Za razdoblje 2022-2025 očekujem kumulativnu EBITDA od 250m kao i investicije za „održavanje“ od 20m godišnje. S tim pretpostavkama, očekujem neto dug 2025 za 170m manji nego danas. Kad podijelimo i pomnožimo navedene pretpostavke dobijemo raspon cijene dionice od 2615 – 2880. Na ulaganje u trajanju od 3.5 godina, i donji dio raspona, dobijem annualized return od 28%.
Downside potential
Dva su glavna rizika koja vidim u ovoj investiciji – likvidnost dionice i vlasnička struktura. Ulaz i izlaz iz ove dionice traje dosta dugo čak i s mojom količinom. Budući da sam završio ulaz, trebao bi me brinuti samo izlaz – koji bi trebao biti pri preuzimanju – tako da me likvidnost na burzi kroz idućih nekoliko godina ne treba zanimati previše. Vlasništvo je pogodno mojoj špekulaciji prodaje firme (kao i godine Ostoje), ali objektivno postoji određeni rizik budući da vlasnici nisu baš najtransparentniji (već sam se bio malo opekao u SN holdingu). Rizik na ovoj dionici procjenjujem na 10% tako da dobijem iznimno solidan R/R od 2.8. Alokacija u ovu investiciju je ca. 3.5% cjelokupnog portfelja.
LP i sretno svima
Evo prošla je godina dana od kad sam završio kupnju LRHC, tako da je došlo vrijeme za reviziju strategije pozicije.
Ukratko – strategija za ovu poziciju ostaje ista kao i prije godine dana – špekulacija da će se prodati do 31.12.2025 . Ništa pametniji nisam danas nego što sam bio kad sam ulazio u ovu poziciju. Iznenađujuće, čak je i cijena više manje odradila koliko očekujem na annualized bazi ca. 20% vs 28% (uzimam tržišnu cijenu od 190 eura). Nije neka pretjerano bitna brojka ali ipak veseli
Tokom prošle godine imali smo ono čudno prodavanje vlastitih dionica preko burze gdje je većina kupljena od strane SNH. Osobno ne mogu naći koja je motivacija tog poteza osim za neko raskusuravanje među vlasnicima - iako bi tu očekivao da se to odradi u dogovorenoj transakciji. Kao što je očekivano, transparentnost vlasnika je minimalna tako da nemamo obrazloženje u izvještaju, što sam uzeo u obzir pri procjeni rizika na ovoj poziciji. Izgleda da je to čar ove dionice . Moja interpretacija (ili nada) je da se radi o raskusuravaju što bi bio pozitivan znak da se spremaju za prodaju. Ako netko ima neki insight ili drugo mišljenje drage volje bi ga čuo.
Za FI 2023 očekujem EBITDA od ca. 10m eura. To bi nam dalo EV/EBITDA na kraju godine od 6.1 što bi vjerojatno značilo da smo najjeftiniji turist na burzi (ili barem ove što povremeno pratim). Uz istu EBITDA za 2024 i 2025 i uz pretpostavku da će se prodati po 9.5 EV/EBITDA dolazimo do targeta od 360 eura (2700 kn – skoro isto kao prošle godine). Na ulaganje od 2.5 godine dobijemo annualized return od 29%.
Toliko od mene, sretno svima i vidimo se dogodine
Bas me zanima kako će ovaj kolega koji je bio izgradio cijelu strategiju za ovo (dugoročno) ulaganje reagirati.
-
Što cemo sad. Ne kontam je postoji obveza za preuzimanje posto se dion. Izlazi sa burze ili samo dobijemo dionice game
-
Što cemo sad. Ne kontam je postoji obveza za preuzimanje posto se dion. Izlazi sa burze ili samo dobijemo dionice game
Dobiješ samo gamu i eventualno tlak i visoki secer
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k