ima li SNB dovoljno zlata da brani franak, obzirom na Credit Suisse i portfolio američkih dionica?
Forex - Trgovanje valutama
-
-
-
euro i yen ne treba ni komentirati. kad kažem svesti dolar u ralne okvire onda mislim na njegovu zastupljenost u svijetu. trenutno je to oko 60% svjetske trgovine. da li je realno očekivati da će npr. indija i kina što je skoro pa pola svjetske populacije nastaviti u međusobnoj trgovini koristiti $ koji je valuta u najmanju ruku konkurentske zemlje? značajno smanjenje utjecaja dolara u svijetu će imati i druge implikacije.
-
euro i yen ne treba ni komentirati. kad kažem svesti dolar u ralne okvire onda mislim na njegovu zastupljenost u svijetu. trenutno je to oko 60% svjetske trgovine. da li je realno očekivati da će npr. indija i kina što je skoro pa pola svjetske populacije nastaviti u međusobnoj trgovini koristiti $ koji je valuta u najmanju ruku konkurentske zemlje? značajno smanjenje utjecaja dolara u svijetu će imati i druge implikacije.
prvo moraju stvoriti povjerenje u svoju valutu.
ne znam nikoga tko bi svoju plaću htio primati u yuanu ili rupiju.
o nekim drugim "egzotičnijim" valutama da ni ne pričam.
njima bi i plaća u BTC-u došla kao budali šamar
-
prema kome treba stvoriti povjerenje? valjda njihovo stanovništvo koristi te valute. za iste te valute možeš od rusa kupiti nafti i dr. oni da bi živjeli i radili ne treba im dolar, a ponajmanje funta gdje je samo 8% bdp realna ekonomija i koji nisu u stanju sami lansirati satelit i šarafe na nuklearnoj podmornici lijepe super lijepilom. tome svijetu je došao kraj i sad smo u novim okolnostima.
-
prema kome treba stvoriti povjerenje? valjda njihovo stanovništvo koristi te valute. za iste te valute možeš od rusa kupiti nafti i dr. oni da bi živjeli i radili ne treba im dolar, a ponajmanje funta gdje je samo 8% bdp realna ekonomija i koji nisu u stanju sami lansirati satelit i šarafe na nuklearnoj podmornici lijepe super lijepilom. tome svijetu je došao kraj i sad smo u novim okolnostima.
generalno, svaka štednja u valuti je katastrofa (Ameri sad pokušavaju s rastom kamata vezati šta više ljudi i poduzetnika na svoje obveznice), a pogotovo u zemljama di inflacija divlja.
tamo ni poduzetnici ni građani u tu valutu nemaju povjerenja.
uostalom, vidi inflaciju i kamate u EU,UK i Švici, a valuta im jača.
to je već viša razina ludila.
-
hmm. pa uzmite sebe. stedili ste u kunama? prije u hrdima i dinarima? spremate u madrac kune?
mislim da ne i da su svi spremali marke a kasnije eure. pa gdje je to povjerenje u dinare-hrde-kune?
e upravo takvo ne"povjerenje" imaju i rusi u svoje rublje. to ne znaci da oni nece trgovat rubljima al daleko je to od povjerenja u svoju valutu.
-
hmm. pa uzmite sebe. stedili ste u kunama? prije u hrdima i dinarima? spremate u madrac kune?
mislim da ne i da su svi spremali marke a kasnije eure. pa gdje je to povjerenje u dinare-hrde-kune?
e upravo takvo ne"povjerenje" imaju i rusi u svoje rublje. to ne znaci da oni nece trgovat rubljima al daleko je to od povjerenja u svoju valutu.
ja sam u kunu imao veće povjerenje nego u €. od kud ti to da rusi nemaju povjerenje u rublje? (inače smo pričali o juan rupi rublje niko nije spominjao ali tebi paše da se priča u prazno). ruska guvernerka je preporučila narodu da kupuju zlato i došlo je do naglog porasta kupovine jer su im ukinuli i pdv na isto.
-
ja sam u kunu imao veće povjerenje nego u €. od kud ti to da rusi nemaju povjerenje u rublje? (inače smo pričali o juan rupi rublje niko nije spominjao ali tebi paše da se priča u prazno). ruska guvernerka je preporučila narodu da kupuju zlato i došlo je do naglog porasta kupovine jer su im ukinuli i pdv na isto.
pa ti si izuzetak koji samo potvrdjuje pravilo.
zato je i postojala kunska a ne devizna(euro) klauzula jer su svi imali povjerenje u kune a ne u eure .
eto ja nisam stedio u kunama pa sam u pravu bar koliko i vi koji kao jeste.
Dal su rublji -kune -rupiji ili forinte je potpuno nebitno. ktome ste spomenuli ruse vi a ne ja u svom postu. od rusa neces kupit u forintama naftu nego u rubljima.
valjda ste pisali tek toliko da pisete u prazno pa ste odma i zaboravili sto ste napisali...dogodi se i najboljima
odo sad odmorit uz stranu valutu
-
ja u opće nemam ušteđevinu. treba mi bar dva dana da dođem do ozbiljnije love. sve je uloženo. na burzi 90% ljudi gubi a 10% dobija. to se zove izuzetak.
-
evo još jedan tendenciozan članak
Jedna tema sastanka Putina i Xija mnogima je promaknula, a jako je važna za budućnostRUSIJA i Kina pokušavaju srušiti dolar. Uspijevaju li u tome?www.index.hr"Rusija je dolar i euro zamijenila kineskom valutom, Kina je sve više drži u šaci"
moš mislit.
ima lijepo na Financial Times-u da je Yuan zamijenio Euro, a udio dollar-a je ostao na istim razinama.
ali, naravno, u našim medijima postoji apsolutna centura na bilo šta protiv Eura i monetarne politike ECB-a.
btw., baš sam malo gledao koji je problem s regionalnim bankama u USA (hrpa nekretninskih kredita) i nek me sad netko uvjeri da se, u slučaju recesije, i naše banke ne mogu naći u sličnoj poziciji.
da ne spominjem i "labavost" prilikom plasmana nenamjenskih kredita uslijed pojačanog priljeva lockdown depozita.
bit će ovdi još igranke na Forex-u, a treba pratit i hoće li Japan napokon prestati sa QE i negativnim kamatnim stopama.
-
-
odmah vidiš indexovu laž. 2/3 trgovine između kine i rusije ide u rublja/yuan 1/3 ostale valute. s. arabija je od neki dan i sa afričkim državama počela zaobilaziti $. inače interesantan podatak na 1$ u americi iz realnog sektora dolazi 17$ iz financijsko špekulativnog sektora. koliko to odgovara recimo naftašima i bilo kome drugom koji nešto proizvodi. na toj osnovi ide raskol jer je bankarski sektor odavno prekardašio.
-
odmah vidiš indexovu laž. 2/3 trgovine između kine i rusije ide u rublja/yuan 1/3 ostale valute. s. arabija je od neki dan i sa afričkim državama počela zaobilaziti $. inače interesantan podatak na 1$ u americi iz realnog sektora dolazi 17$ iz financijsko špekulativnog sektora. koliko to odgovara recimo naftašima i bilo kome drugom koji nešto proizvodi. na toj osnovi ide raskol jer je bankarski sektor odavno prekardašio.
to sve stoji, ali bez vezivanja Rusije ili Arapa za Euro, Euro je sada doslovce WC papir.
svi pokušavaju zaobići dollar, ali se prešućuje činjenica da se zapravo zaobilazi Euro, dok je razmjena u dollarima ostala, više manje, na istim razinama.
btw., ne brinem ja dollar, jer oni će se već snaći za sebe, već za Euro, jer trenutno ne vidim neke napore EU-a da Euro opet učini relevantnom valutom 🤷
-
euro je zapravo presvučeni dolar i on je već otpisan. proces će malo potrajati ali to je 1/1. kisinger je to rekao prije 5 godina.
-
ja u opće nemam ušteđevinu. treba mi bar dva dana da dođem do ozbiljnije love. sve je uloženo. na burzi 90% ljudi gubi a 10% dobija. to se zove izuzetak.
Ako se smije znati u kojim imovinskim klasama držite imovinu. Onako okvirno.
Vidim da su ljudi većinom u eurima ili nekretninama. Kod mene mix svega i svačega. Ali opet velika izloženost kešu i euru i dolaru.
-
Ako se smije znati u kojim imovinskim klasama držite imovinu. Onako okvirno.
Vidim da su ljudi većinom u eurima ili nekretninama. Kod mene mix svega i svačega. Ali opet velika izloženost kešu i euru i dolaru.
nekretnine, dionice i nešto sitno zlata. sjetio sam se da imam i cca tonu super likvidnog otpadnog građevinskog željeza. trava raste i smeta mi. raste i cijena. inače bi bez ikakve zahebancije preporučio otkup bakra, mesinga, olova i td. čekanje cijene i po mogućnosti prodaju u italiji.
-
de-dollarizacija, kažete.
podatci kažu da se trenutno radi de-eurizacija.
i "naši" bi htjeli printati novac bez pokrića, kao i Ameri, samo šta ih trenutno nitko ne doživljava, pa su sada dobri i drugovi iz KP Kine
Francuski ministar: Ne moramo biti protiv Kine jer smo saveznici SAD-aFRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron kreće u dvodnevni državni posjet Nizozemskoj, gdje će predstaviti svoju viziju europskog suvereniteta i sigurnosti u…www.index.hrnaravno, ne treba biti puno pametan za zaključiti šta će se onda dogoditi sa industrijskom proizvodnjom u EU () , ali i kakav će efekt to imati na tržišta kapitala, ali i nekretnine ()
btw., Ameri su to sve već prošli pa sada poduzimaju reverzibilne korake, a EU birokrati sami sebi kopaju jamu.
da ne spominjem da je sada i opskrba energentima isključivo u rukama USA i Arapa, koji trenutno drže konce u rukama i odlučuju koliku će EU imati inflaciju.
dok FX tržište misli da je Euro trenutno bolja opcija od dollara.
zanimljivo
-
fx tržište nitko normalan ne može shvatiti. ja sam davnih dana tamo gaće na štapu ostavio pa i ne pokušavam. kibiciram ali opet se čudu ne mogu načuditi.
-
EURUSD mi se čini zreo za jednu solidnu korekciju (tj. nastavak trenda dolje).
-
USD dobro praši danas.
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k