Sve je to osmišljeno očito davno... Jednostavno nedaju hrvatima
AGROKOR
-
-
-
Veliki obrat u slučaju Agrokor: Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća!Optužnom vijeću dana je uputa da moraju utvrditi koje su osobe sudjelovale u izradi knjigovodstveno financijskog vještačenja, te jesu li bile u sukobu interesawww.jutarnji.hr
E moj Plenki jabuko sa grane.
Dionice nulovane, firma prodana, a sve na temelju izvješča koje su napravile osobe u sukobu interesa.
Bude država platila, ona je i zakuhala...
-
svaka rit dođe na šekret, rekli su stari...a kad-tad će doči i plenkovičeva i od one katastrofe borg dalić
-
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…vijeca-15110970
E moj Plenki jabuko sa grane.
Dionice nulovane, firma prodana, a sve na temelju izvješča koje su napravile osobe u sukobu interesa.
Bude država platila, ona je i zakuhala...
Moram reći da ovu odluku kao ni izbor Dobronića nisam očekivao dok je HDZ i Plenković na vlasti, zanimljive stvari se događaju.
-
Radovan Dobronić položio prisegu: Kad se radi složno, rezultati mogu doći vrlo brzoIzabrani predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić prisegnuo je u ponedjeljak pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem da će dužnost…hr.n1info.com
Samo cackaj frende koliko god mozes, sretno u radu i cackaj 🙃🙃🙃🙄🙄🙄
-
Todorićev odvjetnik: Ako padne optužnica, on ima pravo na naknadu štete od Republike HrvatskeFran Olujić, odvjetnik Ivice Todorića, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao današnju odluku Visokog kaznenog suda koji je naložio novo propitivanje…hr.n1info.com
Jos malo ulja na vatru
-
A glede izbora sudca Dobronića ne razumijem u čemu je napredak kada je HDZ sve oduzeo Vrhovnom sudu i bitno prenio na novoformirani Visoki kazneni sud, a kojemu je Željko Horvatović na čelu, a sudi im Turudić. Čemu uopće služi i što radi taj Vrhovni sud ? Što je to ?
Opet bacanje prašine u oči i staklenih perli pred Indijance.
-
Vrhovni sud odlučuje o Adrisovoj reviziji protiv nagodbe u postupku izvanredne uprave za početak...
-
Vrhovni sud odlučuje o Adrisovoj reviziji protiv nagodbe u postupku izvanredne uprave za početak...
OK, a za SVA ostala kaznena ( čitaj kriminalna ) djela zadužen je Visoki kazneni sud. Jučer sam od jednog sudca čula čuđenje da niti oni ne znaju čemu služi Vrhovni sud uz Visoki kazneni sud. Ovo je opet bacanje prašine u oči Indijancima. Reforma pravosuđa my ass...
-
Ne znam čemu čuđenje, najviši sud ili kasacijski u mnogim razvijenim zemljama ne postupa kao redovni žalbenk sud, nego samo u posebno biranim slučajevima. Mislim da je donedavno uz RH možda bio još jedan u Europi koji je to radio. Od svih područja u hrvatskom sudstvu koja se mogu kritizirati, ovo je stvarno bezvezna kritika...
-
-
Ne znam čemu čuđenje, najviši sud ili kasacijski u mnogim razvijenim zemljama ne postupa kao redovni žalbenk sud, nego samo u posebno biranim slučajevima. Mislim da je donedavno uz RH možda bio još jedan u Europi koji je to radio. Od svih područja u hrvatskom sudstvu koja se mogu kritizirati, ovo je stvarno bezvezna kritika...
Ovo nije kritika društva nego kritika " reforme pravosuđa ". Koje se inače pravim imenom naziva " krivosuđe ".
Krivosuđe u prijevodu na engleski jezik, koji ne mora biti bukvalan, a da je u duhu jezika i sa istim smislom - Croatia has a rightdishes .
To je pozitivno što je samo jedan sud uz ovaj Hrvatski od svih sudova u Evropi imao " birane slučajeve " ?
Pravo nije moja struka, ali da pojednostvnimo pitanje i čuđenje pa čak i sudaca sa visokih sudova : Tko izabire kome ide koji predmet ? Tko odlučuje što je za Visoki kazneni sud, a što je za Vrhovni sud ?
Tj kojim " posebnim predmetima " sudi Vrhovni sud ?
-
Vrhovni sud bi trebao osiguravati jedinstvenu primjenu prava i odlučivati gotovo isključivo o pravnim pitanjima. Ali nije sud koji provodi dokaze, saslušava svjedoke i slično već zauzima stav o pojedinim pravnim elementima iz predmeta koji bi bili bitni za rješavanje predmeta. Npr. postavi se pravno pitanje je li dokaz (vještačenje u predmetu Agrokor) nezakonit ako nije poznato koji ga je vještak u pretežnoj mjeri izradio. I onda oni na takvo pitanje daju odgovor i korigiraju odluku ako treba ili vraćaju predmet na ponovno odlučivanje.
Nitko ne bira kome ide predmet, propisano je u Zakonu o kaznenom postupku ovisno o težini kaznenog djela. Kreće ili na općinskom ili na županijskom ovisno o djelu, zatim svakako ima pravo na drugi stupanj, a pod određenim uvjetima i na treći (dakle ako krene sa ŽS može doći i do VSRH). Još jedan primjer ako ŽS oslobodi Todorića, a VKS ga osudi, predmet bi došao VSRH jer prije toga Todorić zapravo nije imao pravo na žalbu. Ako Vas zanimaju detalji imate zakon.hr sve fino piše...
"Kritika reforme pravosuđa", a sve druge zemlje koje imaju bolje pravosuđe od nas imaju najviši sud koji funkcionira po istom režimu 😂 odličan prijedlog 👍
-
Ok, onda preformulati pitanje : Čemu onda služi Visoki kazneni sud ? To je kao "nadsud " županijskom sudu ? Zar to nije trebao biti Vrhovni sud ?
Jedan od ta 2 suda su prekobrojni.
Time se kazneni postupak umjesto skraćuje samo produžava. Jer se ionako nakon odluke Visokog kakznenog suda opet žali Vrhovnom sudu cijeli postupak traje duže.
Jedan od ta 2 suda izgleda suvišno. To je HDZ reforma pravosuđa ? Produžiti kazneni postupak ? Kako izgleda HDZ je između Županijskog suda i Vrhovnog sudaubacio još jedan sud. Izmsilio ga i dao mu ime Visoki kazneni sud. Tamo kriminalcsa oslobodiš ( nrp Sanader ili npr hipotezski neki sada aktivan političar ) i njegovi se odvjetnici ne žale. On postaje slobodan. Ako su odvjetnici nezadovoljni žale se pa opet sve ponovo ako tako kaže vrhovni sud.
Po toj reformi pravosuđa možemo ubaciti još koju stepenicu sudovanja. I sve izgleda logično, ali samo na prvi pogled.
Npr pobijedi možemo na izborima u Hrvatskoj. i Možemo ubaci još jedan sud između Viskog kznenog i Vrhovnog suda
-
Zapravo i ne, VSRH uglavnom odlučuje o izvanrednim pravnim lijekovima u kojima se postavljaju pitanja poput gore navedenog primjera. U 99,9% slučajeva će presuda VKS biti konačna i najkasnije nakon nje optuženik ide u zatvor. Ali kako imamo ustavno pravo na pravni lijek samo u iznimnim slučajevima će predmet doći na VKS, a da se optuženi prije toga nije mogao žaliti na presudu (drugi lrimjer iz gornjeg posta) pa se ovakvim režimom rasterećuje VSRH od operative u živim predmetima, a opet se štiti to pravo na pravni lijek.
Skraćeno, poanta Vrhovnog suda je zauzimanje stavova o određenim pravnim pitanjima o kojima još nema kvalitetne sudske prakse ili je ista nejednaka. Koliko sam upoznat najveći dio predmeta na tom sudu su građanski predmeti (revizije po presudama županijskih sudova i VTS), ne može ga se gledati samo kroz kazneni aspekt koji je ovom reformom bitno umanjen.
-
" najveći dio predmeta na tom sudu su građanski predmeti (revizije po presudama županijskih sudova i VTS), ne može ga se gledati samo kroz kazneni aspekt koji je ovom reformom bitno umanjen "
bingo, to sam čekala da guknete i shvatite...HDZ je oduzeo smisao postojanja Vrhovnom sudu jer je kaznena djela, ona koja se tičU NJIH SAMIH, oduzeo Vrhovnom sudu, a postavio međusud ( visoki kazneni sud ) kojega je izmislio i nazvao to " reformom pravosuđa " Zato su HDZ i pristali na Dobronića jer će on biti nešto kao fikus.
-
"Kritika reforme pravosuđa", a sve druge zemlje koje imaju bolje pravosuđe od nas imaju najviši sud koji funkcionira po istom režimu 😂 odličan prijedlog 👍
Bingo..i to ste trebali shvatiti: Koliko je stepenica do supreme court u normalnim zemljama ?
Zašto se u Rvackoj pojavljuju novi i novi sudovi kao stepenice prije supreme court ?
-
Dva do tri stupnja su prije kasacijskog ovisno o državi i sustavu. Znači vi ste protiv reforme pravosuđa jer je prije bilo dobro? 😂 Smisao postojanja Vrhovnog suda nije oduzet, nego on nikada nije niti trebao biti ovo što vi navodite, a niti je takav u razvijenijim pravnim sustavima. Btw on je uglavnom odlučivao o građanskim predmetima i u prijašnjem sustavu, novi je tek uveden pred malo više od godine dana, to nije produkt reforme kako imputirate. Izgubio sam volju za borbu s vjetrenjačama, toliko od mene
-
Dva do tri stupnja su prije kasacijskog ovisno o državi i sustavu. Znači vi ste protiv reforme pravosuđa jer je prije bilo dobro? 😂 Smisao postojanja Vrhovnog suda nije oduzet, nego on nikada nije niti trebao biti ovo što vi navodite, a niti je takav u razvijenijim pravnim sustavima. Btw on je uglavnom odlučivao o građanskim predmetima i u prijašnjem sustavu koji je tek uveden pred malo više od godine dana, to nije produkt reforme kako imputirate. Izgubio sam volju za borbu s vjetrenjačama, toliko od mene
Onda recite zašto je u Hrvatskoj 3 do 4 ( češće 4 nego 3 ) stupnja prije Supreme court, a u svim normalnim ( funkcionalnim ) državama 2 do 3 stupnja.
Radite lolgičku pogrešku kada govorite da je ovo sa 3 do 4 stepenice do supreme court reforma pravosuđa. Ovo je promjena , ali nije afirmativna što je smisao reforme.
-
Nema potrebe za stavljanjem riječi u usta, rekao sam da su uglavnom 2 do 3 stupnja PRIJE kasacijskog što znači da je takav sud treći ili četvrti. Kod nas ne može biti sud četvrtog stupnja niti sam ja to rekao, a potpuno je nejasna vaša izjava da je najčešće četvrti. Vaš pogrešan zbroj nije moja logička pogreška, ali otišli smo u teški off topic i tu stajem, kako bi rekao jedan cijenjeni kolega s foruma ne ispravljaju mi se krive Drine.
-
Općinski kazneni - županijski kazneni - visoki kazneni - vrhovni sud
kako je smanjena nadžnost vrhovnog suda, kako ste i sami rekli, i je i nije Vrhovni sud, sud četvrtog stupnja.
Znači ubacili su visoki kazneni sud i izmislili ga kao poslijednju instancu, ali ipak, ako nisi zadovoljan možeš se žaliti vrhovnom pa taj vraća nazad. Činjenično je da postoji Vrhovni sud kao četvrti u nizu. Ne vodi rasprave, ali je ČETVRTI.
Sorry, ali to NIJE reforma pravosuđa. To nema N I G D J E.
Ja sam pogriješila kada sam rekla 3 do 4 prije Supreme cort, a trebalo je pisati 3 do 4 zajedno sa Supreme Court je u Hrvatskoj. Dok je u drugim zemljama, normalnim, 2 do 3 stepenice zajedno sa Supreme Court,
Mi imamo jedan sud viška.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k