Tko što nauči, neka nas i poduči
Naked i Covered, Put i Call..
Pa - to buy i sell, ali i - to write
Tko što nauči, neka nas i poduči
Naked i Covered, Put i Call..
Pa - to buy i sell, ali i - to write
Evo bas naletio danas na jedan twitt na takvu temu i sire
Baš sam nedavno naletio na nekoliko videa na YT u kojima je navedeno objašnjeno:
No meni je i dalje nejasna ideja kako za opcije ne moram imati puno novca. Ti ugovori su po stotinu dionica ili koliko.. Ako se radi o smeću, onda oke.. Ali ako se ide s AAPL i takvima, kaj, 170 ili koliko dolara jedna? Gle..stvarnost je da većina ljudi(pa makar i negirali, nije me briga) nema 17.000 dolara sa strane.. Opcije su za ekipu s jačim novcem i vještinom. A onaj tko ih kupuje, mora biti svjestan da vrijeme na njih djeluje destruktivno i mora biti spreman trpiti to u očekivanju da zaradi.
No meni je i dalje nejasna ideja kako za opcije ne moram imati puno novca. Ti ugovori su po stotinu dionica ili koliko.. Ako se radi o smeću, onda oke.. Ali ako se ide s AAPL i takvima, kaj, 170 ili koliko dolara jedna? Gle..stvarnost je da većina ljudi(pa makar i negirali, nije me briga) nema 17.000 dolara sa strane.. Opcije su za ekipu s jačim novcem i vještinom. A onaj tko ih kupuje, mora biti svjestan da vrijeme na njih djeluje destruktivno i mora biti spreman trpiti to u očekivanju da zaradi.
Ne mora značit. Ima raznih strategija i papira. Eto 100 komada Zima je 4200$, ili 100 komada Danaosa 6700$, a 100 komada TGA je samo 350$.
Ako želim kupit papir koji košta npr 40$, nekih 100 komada, u većini slučajeva ću šortati put opciju sa strike cijenom 38$ koja dospjeva za mjesec dana i uzeti nekakvih 1.20$ premije nego direktno kupiti papir odmah po 40$. Isto tako kad taj papir kupim tj. dođe do izvršenja opcije rado šortam call opciju i opet uzmem nešto sitno premije, pogotovo ako ne očekujem da bi moglo brzo rasti.
Ne znam jedino za ekipu koja vrti s 1000$ ili nešto sitno.
evo link kolega: investopedia.com
pogledaj što piše pod 1. Cost-Efficiency, a odmah ispod daju primjer
naravno, ovisi koju opciju kupuješ, riskantnije su jeftinije, značajno jeftinije od onih bliže trenutnoj cijeni dionice
upravo zbog ove značajke fond manageri kupuju opcije da bi zaštitili poziciju u slučaju većeg pada, a da ne moraju brinuti i izlaziti iz pozicije
možda može kol. BSOD pojasniti bolje? on je više u tome
Samo jedna napomena, nemojte sve novce potrositi na opcije, jer kada dođe do izvršenja opcije, morate imati novac za kupnju navedenih dionica po cijeni navedenoj u opciji...
Ne mora značit. Ima raznih strategija i papira. Eto 100 komada Zima je 4200$, ili 100 komada Danaosa 6700$, a 100 komada TGA je samo 350$.
Ako želim kupit papir koji košta npr 40$, nekih 100 komada, u većini slučajeva ću šortati put opciju sa strike cijenom 38$ koja dospjeva za mjesec dana i uzeti nekakvih 1.20$ premije nego direktno kupiti papir odmah po 40$. Isto tako kad taj papir kupim tj. dođe do izvršenja opcije rado šortam call opciju i opet uzmem nešto sitno premije, pogotovo ako ne očekujem da bi moglo brzo rasti.
Ne znam jedino za ekipu koja vrti s 1000$ ili nešto sitno.
Znači kupis papir koji košta 40$ za 39.20$? Puno je to zafrkancije za sitno bolji ulaz...
Display MoreDisplay Moredanas dvije totalno različite strane tržišta: CRM i NVDA
oboje teško razočaranje u izvješćima
no na papiru NVDA je dosta novca bacila u vjetar, lošija nego CRM
CRM -7%
NVDA +0,21%
NVDA na kraju jučerašnjeg dana +4%
ajmo trančirati ER (kod njih je zadnji report naziva Q2/2023, zbunjujuće):
- ovdje imate sažetak, velik pad bruto marže (Gross Margin), dok se zarada više nego prepolovila (sa 64 centa na 26 centi)
- ovdje pregled RDiG, obratite pažnju na mali rast prihoda, povećanje 'Cost of Revenue' i R&D troškova
- po divizijama rast (pad) prihoda kvartal na kvartal:
- Data center +1%, Gaming (-44%) (!), Pro Visualization (-20%) i Automotive +59% (Automotive ima mali udjel...)
- tijekom kvartala su (po ovim napuhanim cijenama) uk. vratili dioničarima $3.44B kroz otkup dionica i dividendu (mnogi financijaši se zalažu da se ovakav način 'vraćanja novca dioničarima' ukine ili ograniči jer prvo, uprava može to zbog krive procjene poslovanja činiti po većim cijenama nego što je fer i drugo, upitan je takav način držanja cijene dionice na višim razinama dok istovremeno imate i program nagrađivanja menadžmenta u dionicama, i to često po nekim unaprijed dogovorenim opcijskim cijenama koje su onda vezane uz performance )
Izgledi za slj. kvartal su katastrofa, jedno milijardu dolara manji prihod od očekivanja analitičara, + očekuju povratak bruto marže na >60% hhmmmm
Kripto se manje rudari, recesija i smanjena kupovna moć stanovništva se već naziru... ovo bi trebalo potrajati još jedno 2 kvartala u nizu
Pretpostavljam da će biti rezanja troškova
Pa ako nećete šortati dionice, onda koji putić s dospijećem pola godine-godinu dana uplatite, bolje nego euro-jackpot
Jer tko zna što će fodovi sad u kratkom roku, možda još malo dizati cijenu da uvuku sitni retail u igru?
No očito je da su i čipovi, poput automobila, ciklična industrija
TSMC ti se ne sviđa?
U onom gore slučaju nije ulaz 39.20$, nego 36.80$ a tu zajebancija ima smisla
Ja se slažem s kolegom Ivan1902 .
Puno zujanja, a malo meda. Ja tu umanjim rizik, istina. Umanjim i gubitak, naravno. Ali što ako cijena papira eksplodira, a kod tih jeftinih se baš to zna dogoditi i nitko ne zna kad će... Daaaaleko više bih zaradio da sam long. Svatko tko se hvata opcija mora biti svjestan da će možda ostati bez svojih dionica.
Display MoreNo meni je i dalje nejasna ideja kako za opcije ne moram imati puno novca. Ti ugovori su po stotinu dionica ili koliko.. Ako se radi o smeću, onda oke.. Ali ako se ide s AAPL i takvima, kaj, 170 ili koliko dolara jedna? Gle..stvarnost je da većina ljudi(pa makar i negirali, nije me briga) nema 17.000 dolara sa strane.. Opcije su za ekipu s jačim novcem i vještinom. A onaj tko ih kupuje, mora biti svjestan da vrijeme na njih djeluje destruktivno i mora biti spreman trpiti to u očekivanju da zaradi.
evo link kolega: investopedia.com
pogledaj što piše pod 1. Cost-Efficiency, a odmah ispod daju primjer
naravno, ovisi koju opciju kupuješ, riskantnije su jeftinije, značajno jeftinije od onih bliže trenutnoj cijeni dionice
upravo zbog ove značajke fond manageri kupuju opcije da bi zaštitili poziciju u slučaju većeg pada, a da ne moraju brinuti i izlaziti iz pozicije
možda može kol. BSOD pojasniti bolje? on je više u tome
My point exactly. Fond menadžeri, čovječe... Pa s kakvim oni ciframa vrte...
A jeste se zakopali.
Ja vam blage veze o isteku opcija nemam, niti o strike price, niti o shortu put opcija.
Za mene vam je stvar dosta jednostavna.
Ako je spy na 420, kupim put opciju strike price 419, za 1 dolar. Kada SPY dođe do 491 ja sam ITM (in the money), i ako SPY nastavi padati, na 418 moja put opcija koju sam kupio za 1 dolar (odnosno 100 sam ju platio), odjednom vrijedi 400$.
Evo danas primjer, TSLU su morali nagurati na 300, jer je bila hrpa call opcija na 300, kupio sam xx call opcija za 1.20$, strike 300, kada je papir bio na 294, u 16.03h, za 10 minuta je papir bio na 303 opcija kupljena na 1.20 vodletila na 4 (cca). Pogledajte graf. Nakon toga naravno pad, ponor, onda sam se natrpao sa zaradom SPY put sa istekom za 2 tjedna. Strike 390.
Po 10 centi komad. 10 komada. "Natrpao".
Opcije su krasne, ja sam apsolutno sve trgovao, sve klase, osim obveznica, ali za sada opcije, posebice SPY su mi najbolje.
Najviše volumena. I nisu riskantne.
3000$ koliko imam na račun za trgovanje opcijama ne koristim niti 1/3. Ma dosta je i 500$. Nije potrebno, jer se sa jako malo novaca može zaraditi dobar burek (vidi TSLA danas, sa 90 uloženih dolara se moglo uzeti 350). Pa da zaradim 250$ na dionici, long ili short, moram uložiti 10000$ i čekati tri gladne godine.
Ček, sad sam se potpuno izgubio, pa ti plaćaš premiju kad kupuješ opciju, kako to možeš oduzeti od cijene?
Pa i sama opcija nešto košta, to ne uračunavaš u jednadžbu?
Imam osjećaj da se razmimoilazimo po pitanju terminologije, ali nisam siguran...
Samo pazi, ako si kupio 10 put opcija, i to se na kraju izvrši, imaš obavezu prodaje 1000 SPY... Lijepo što do strike datuma malo zaradiš, ali pazi se...
Stvar je u tome da uzima opcije sa jako kratkim rokovima dospijeća. Heh, da, ne izdaje ih, nego ih kupuje da plaća premiju.
Zarađuje za burek, ali ako mu je to oke, gle, ne osuđujem.. Svatko ima svoj stil...
I stare babe poput mene zarade svoje ćevapčiće na HTu pa me nitko ovdje ne osuđuje. Drugi forumi su druge priče..
Bitno je da zarađujemo..da ne gubimo novac..
Nego jedna me stvar zanima, jel imao tko fail-to-deliver situaciju? Jel moze to netko malo objasniti, kako se to tretira? Jel postoje kazne? Kakve su?
Samo pazi, ako si kupio 10 put opcija, i to se na kraju izvrši, imaš obavezu prodaje 1000 SPY... Lijepo što do strike datuma malo zaradiš, ali pazi se...
Naravno, nikada ne čekam izvršenje. Za takve stvari treba novaca (i živaca), uostalom, broker likvidira poziciju ako nemaš novaca da platiš.
Dakle, opcijama trgujem jednako kao i sa dionicama, samo što ulažem puno manje novaca i puno brže sam gotov sa "radnim" danom. Treba biti oprezan i hladne glave, i stvarno nije za svakoga.
Ponavljam, prošao sam sve klase, svugdje se može zaraditi, ali treba imati stil, i plan i držati ga se. Meni nije nepoznanica da na ulog od 400$ zaradim 100% u par sati, ali to onda znači da bi trebao provesti barem 4 sata pred monitorom (za što nemam vremena). Dovoljno je i 20/30% zarade.
Small consistent gains make big difference što bi rekli. Dio današnje zarade sam ulupao osim u tih par put opcija i u LUMN.
Kada sam bio puno aktivniji sa trgovinom dionicama (govorimo o day trade ili čak skalpu), nije mi bilo strano shortati tipa NVDA 300 kom po 250$. No, ako krene krivo, brate, znoj i suze. Tu govorimo o velikoj izloženosti. Ovako, pušiona max 50$, zarada, ha, kako koji dan. Mislim da sam ovaj tjedan uzeo dobru mjesečnu plaću za svega 5 sati rada (bio je jedan negativan dan).
Dakle, opcije su super, ali disciplina, disciplina, disciplina...
Došao sam do zaključka da bi svi prvo trebali početi sa opcijama, jer tu se gradi karakter, a onda na dionice.
No to je za neku novu temu pod nazivom "psihologija jednog špekulanta".
Zadnju veliku zaradu (pod velikom zaradom mislim zaradu preko 1000$ u jednom danu) sam imao prije dva tjedna, od onda sitno, 100/200/500/-200 itd.
Sve skupa, bitno da se zarađuje, konstantno, i da se u tome uživa.
Edit: nije baš burek uzeti 1000$ tjedno?
Ili?
Display MoreSamo pazi, ako si kupio 10 put opcija, i to se na kraju izvrši, imaš obavezu prodaje 1000 SPY... Lijepo što do strike datuma malo zaradiš, ali pazi se...
Naravno, nikada ne čekam izvršenje. Za takve stvari treba novaca (i živaca), uostalom, broker likvidira poziciju ako nemaš novaca da platiš.
Dakle, opcijama trgujem jednako kao i sa dionicama, samo što ulažem puno manje novaca i puno brže sam gotov sa "radnim" danom. Treba biti oprezan i hladne glave, i stvarno nije za svakoga.
Ponavljam, prošao sam sve klase, svugdje se može zaraditi, ali treba imati stil, i plan i držati ga se. Meni nije nepoznanica da na ulog od 400$ zaradim 100% u par sati, ali to onda znači da bi trebao provesti barem 4 sata pred monitorom (za što nemam vremena). Dovoljno je i 20/30% zarade.
Small consistent gains make big difference što bi rekli. Dio današnje zarade sam ulupao osim u tih par put opcija i u LUMN.
Kada sam bio puno aktivniji sa trgovinom dionicama (govorimo o day trade ili čak skalpu), nije mi bilo strano shortati tipa NVDA 300 kom po 250$. No, ako krene krivo, brate, znoj i suze. Tu govorimo o velikoj izloženosti. Ovako, pušiona max 50$, zarada, ha, kako koji dan. Mislim da sam ovaj tjedan uzeo dobru mjesečnu plaću za svega 5 sati rada (bio je jedan negativan dan).
Došao sam do zaključka da bi svi prvo trebali početi sa opcijama, jer tu se gradi karakter, a onda na dionice.
Zadnju veliku zaradu (pod velikom zaradom mislim zaradu preko 1000$ u jednom danu) sam imao prije dva tjedna, od onda sitno, 100/200/500/-200 itd.
Ili?
Sve je to oke, ali valja spomenuti i dane i mjesece kada su pretrpljeni i gubici.
Kad bi options trading bio baš tako jednostavan i ne bi nosio svoje rizike, onda bi se puno više ulagača toga hvatalo.
Čovjek je prodao naked put opcije, sa minusom od cca 4% na SPY je napravio -14300% u jednom danu...
O tome sam mnogo puta polemizirao ovdje: otkupi (izdavanje) dionica za nagrađivanje mngmta (razvodnjavanje), jednokratni otpisi imovine, cijena kapitala kao kamata koju plaćaš (razina zaduženja), te na kraju jedina prava metrika koja valja i koja se ooet vraća na velika vrata a to je FCF ili OCF odn. slobodni novac koji biznis generira i koji se može vratiti dioničarima, vrijednost koja je u stvari stvorena.
Nikakve Ebitda-e, non-GAAP metrike: show me the money
QuoteWhat the FED just told the mkt is: the era of cheap $ is over, even when job losses pick up & stocks selloff. That means the stuff everyone hates to look at (cash flows/products people want/etc.) now matter A LOT. Good luck fraud stocks & those using non-GAAP metrics!
Gordon Johnson, equity research analyst
Zato Buffett kupuje OXY. Iako drugi bježe u TSLAu. Jer makar OXY i otišao u stečaj 2035. godine do tada će generirati svu silu novca na računu. A ako im država ne olabavi malo uvjete, novih ulaganja u R&D neće biti.
I tako stari senilac već radi godinama uspješno zaobilazeći fin. krize, dot.com balone, meme stocks manije...
Display MoreDisplay MoreNaravno, nikada ne čekam izvršenje. Za takve stvari treba novaca (i živaca), uostalom, broker likvidira poziciju ako nemaš novaca da platiš.
Ili?
Sve je to oke, ali valja spomenuti i dane i mjesece kada su pretrpljeni i gubici.
Kad bi options trading bio baš tako jednostavan i ne bi nosio svoje rizike, onda bi se puno više ulagača toga hvatalo.
Naravno, gubitci su dio posla, bio sam flat 3 mjeseca za redom (svibanj, lipanj, srpanj). Tri dana dobro, četvrti potop, i tako 60 trgovinskih dana. Frustracija ja rasla.
Onda sam uzeo pauzu, što je trebalo napraviti 30 dana ranije, no, ovo je cjeloživotno obrazovanje pa...
Sve skupa, treba naći svoj stil, svoju klasu, razraditi sistem i toga se držati.
Ma, mogao bi napisati disertacije o glavi, psihi, teoriji i stvarnosti... i tak...
Nemaš frke. Napisali su drugi već knjige i papire. Razbijali glavu kao i mi sad. Al' džabe teorija dok ne probaš. Mene ništa ne otrijezni kao gubitak. Bilo opcije, bilo dionice.
Glava je to. I ego. Teško se boriti s time. Kad izbaciš ego (što misliš da će tržište napraviti) i ostane graf (što vidiš da tržište radi) onda si konačno pobjednik u igri s prekoncepcijama, biasima. Ostaje samo tajming odn. kad otvaraš i zatvaraš trejd, no to utječe samo na konačno manji plus, ništa više. Tu jako pomažu linije potpore/otpora koje je dovoljno ucrtati na tjednoj osnovi pa odbijanje ili proboj kaže što je za činiti.
A tek kad u istom danu odigraš long i šort... To je to!