Dakle optužujete Ukrajinu i Amerikance u biti u većoj mjeri. Ne, kriva je Merkelica i njezina politika, i nadasve europska politika, njemačka, britanska, francuska, koju su KGB ovci jučer danas mafijaši podmitili kupili i na kraju prevarili. Ukrajina je u nezavidnom položaju ovisna. Nadam se da će proći u ratu bolje nego Hrvatska koja je praktički uništavana punih 5 godina od jugoslavenske vojske. Ekvivalent bi bio 160.000 mrtvih i preko 400.000 ranjenih na veličinu Ukrajine, tako je prošla Hrvatska i ipak pobjedila. Naravno da svi susjedi Rusije znaju što je Rusija, komunistička i teroristička. Kina čeka trenutak da ih pregazi i krene na dalje na zapad. Srećom dok Kinezi dođu do Mađarske neću biti živ. ZSE samo može rasti, posebno dividendne dionice. Razumijem da je kod nas mentalni sklop i dalje ljevičarski orjentiran pa ne voli Ameriku, ali rad u RH i BIH je zaustavila Amerika i ozbiljna Hrvatska vojska tada. Jugoslavija je imala preko 500 aviona, a RH nabavlja tek 12 pa jugonostalgičari ne žele platiti. JNA imala 5.000 tenkova to je sve pretežbk Hrvatska plaćala i Slovenija. Dakle treba naručit 2 eskadrile po 12. Rafale i najnovijih F-35 USA ako bi htjeli prodat.
Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala
-
-
-
Kina čeka trenutak da ih (Ruse) pregazi i da krene dalje na Zapad.
Pa Kina je Ruse na ekonomskom, a vjerojatno i u 100 drugih područja, već pretekla. Kina je u međuvremenu postala (ekonomska) velesila, a Rusija, da nema nafte, plina i sirovina, bila bi vjerojatno siromašna zemlja.
-
Bit će ovo duga zima kako mi se čini, krenule su provokacije i pokušaji uvlačenja cijele Europe u rat, a to mi se ne sviđa kod Ukrajinaca i njihovih najvećih saveznika koji su ovo sve od početka i zakuhali. Prvo su ispalili projektil na Zagreb, gdje je samo pukom srećom izbjegnuto 20-tak a možda i više mrtvih studenata, pa su digli u zrak sjeverni tok 2, te sada projektili na Poljsku sa mrtvima. Rusi jesu agresivni i imperijalni sa Putinom na čelu, ali ovakve provokacije sa druge strane su vrlo vjerojatno i dovele do toga stanja, a Ukrajincima se trenutno sve gleda kroz prste, pa zato naši ni ne smiju objaviti da je raketa koja je pala na Zagreb vjerojatno bila Ukrajinska.
Sve to ne djeluje poticajno na ZSE, te je većina kupaca na hold, dok se stuacija malo ne smiri i svi stanu na loptu, nogometnim žargonom govoreći. Možda ovo svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru malo pomogne ljudima da se smire i razmišljaju o ljepšim stvarima, ali ekipa koja potpiruje sukobe ne miruje i na sve moguće načine pokušava sve ostale uvući u njihove sukobe i rat, a to mi se ni malo ne sviđa, a vjerujem ni ostalima.
Čini se nevjerojatnim, ali čini se da trenutačna situacija je ustvari voda na mlin Hrvatskoj. Što si bliže Rusiji manje si privlačan za strane investicije trenutno. Mogla bi u sklopu tzv. nearshoringa Hrvatska pokupit vrhnje ovog puta, imamo luke, energetska situacija je bolja nego drugdje, relativno smo dobro obrazovani i politički stabilni, blizu smo, uskoro u eurozoni i shengenu, nismo preskupi kao radna snaga i ovom trenutku kad u Poljskoj padaju granate možda izgledamo bolji za investicije nego Poljska, Mađarska, Litva, Estonija i drugi koji su nam prvi konkurenti.
-
Bit će ovo duga zima kako mi se čini, krenule su provokacije i pokušaji uvlačenja cijele Europe u rat, a to mi se ne sviđa kod Ukrajinaca i njihovih najvećih saveznika koji su ovo sve od početka i zakuhali. Prvo su ispalili projektil na Zagreb, gdje je samo pukom srećom izbjegnuto 20-tak a možda i više mrtvih studenata, pa su digli u zrak sjeverni tok 2, te sada projektili na Poljsku sa mrtvima. Rusi jesu agresivni i imperijalni sa Putinom na čelu, ali ovakve provokacije sa druge strane su vrlo vjerojatno i dovele do toga stanja, a Ukrajincima se trenutno sve gleda kroz prste, pa zato naši ni ne smiju objaviti da je raketa koja je pala na Zagreb vjerojatno bila Ukrajinska.
Sve to ne djeluje poticajno na ZSE, te je većina kupaca na hold, dok se stuacija malo ne smiri i svi stanu na loptu, nogometnim žargonom govoreći. Možda ovo svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru malo pomogne ljudima da se smire i razmišljaju o ljepšim stvarima, ali ekipa koja potpiruje sukobe ne miruje i na sve moguće načine pokušava sve ostale uvući u njihove sukobe i rat, a to mi se ni malo ne sviđa, a vjerujem ni ostalima.
Čini se nevjerojatnim, ali čini se da trenutačna situacija je ustvari voda na mlin Hrvatskoj. Što si bliže Rusiji manje si privlačan za strane investicije trenutno. Mogla bi u sklopu tzv. nearshoringa Hrvatska pokupit vrhnje ovog puta, imamo luke, energetska situacija je bolja nego drugdje, relativno smo dobro obrazovani i politički stabilni, blizu smo, uskoro u eurozoni i shengenu, nismo preskupi kao radna snaga i ovom trenutku kad u Poljskoj padaju granate možda izgledamo bolji za investicije nego Poljska, Mađarska, Litva, Estonija i drugi koji su nam prvi konkurenti.
Evo kolege pogledajte koliko smo sinoć u stvari bili blizu globalnog sukoba i ww3, pa nek mi netko kaže da to itko trenutno želi, osim možda par usijanih glava. Nisam na ničijoj strani, već na strani logike, razuma i čovječnosti, a nadam se da i ostali vide što se trenutno dešava, a može promijeniti sve naše živote i to drastično, ne samo na burzi, već i općenito.
Koliko smo stvarno bili blizu rata? Isti čas dignuto stotinu NATO aviona, noćna drama na nebu iznad PoljskeRuska agresija postaje sve opasnija za sve nas.www.vecernji.hr -
voda na mlin ?! mi da smo imali mozga već smo švicarska trebali biti. položaj, energenti, hrana, ljudski resursi. prateći nove tokove energenata koji se sele na jug (tipa turska i td.) vidi se da se i za nas nešto sprema. tvornice će valjda pratiti tokove energije. naši i onako vani rade za 6-20€ (prvo, ja i neznam šta oni tamo traže osim da malo vide svijeta i nauče strane jezike). usporedo sa tim u komšiluku ima viška energenata. radi totalne depopulacije srbija (s kosovom ili bez) ima ogromne količine energije po glavi stanovnika. jeste da je lignit i da to malo čadi ali je energija. crna gora? njihova iskorištenost hidro potencijala ne prelazi 20% (skandinavske zemlje su već davno prešle preko 90% prihvatljivog) i sad na kraju jedino se postavlja pitanje da li ćemo se mi sami izboriti da na vlastitom teritoriju radimo za tih 6-20€ ili će to raditi netko iz bangladeša ili nepala. glavni idikator će biti kad neki bezvezni fond poželi da nam isporuči šleper,dva papirića ili bolje rečeno kilobajta dolara za energentski potencijal. tko god misli da hep nije na nišanu gadno se vara.
-
Kolega S-300 u sluzbi ima barem 130kg eksploziva, do 150kg ovisno o tipu rakete. Prve varijante su imale 100kg. To je ogromna raketa, viđena jednom i na Jarunu.
S-300 | Missile ThreatThe S-300 is a family of Russian-made surface-to-air missile (SAM) systems capable of engaging aircraft and UAVs in addition to providing some cruise and…missilethreat.csis.org -
da sad ne širimo temu 9M82 znači da je to modernizirana verzija iz 82. godine. to je toliko zastarijelo da sad s njima gađaju kopnene ciljeve. na ruskim sajtovima sam našao da je to od tipa do tipa puno manje. eksploziv koji se tu koristi je višestruko jači od normalnog. na kraju krajeva za tenk je dovoljno cca par kg, a avion nije tenk premda je ogromna razlika između rasprskavajućeg i kumulativnog djelovanja.
-
da sad ne širimo temu...
Oprostite, dečki, mislim da ste otišli preduboko u stručnu analizu oružja (raketa), teško je pratiti i nije ni toliko bitno za političko razumijevanje situacije.
-
To su čvrsti karakteri koji razmišljaju šire i dalekovidnije, a ne piz*e kao neki koji ne žele dopustiti obuku na svojem teritoriju ljudima koji se bore ni za što drugo nego za svoj dom!
Češka: Obučit ćemo do 4000 ukrajinskih vojnika
Češka Republika planira obučiti do 4000 ukrajinskih vojnika 2023. godine, rekla je danas ministrica obrane te zemlje.
Jana Cernočova rekla je da će se obuka odvijati u pet ciklusa od četiri tjedna, a u svakom će sudjelovati do 800 vojnika. Dodala je da bi to Češku koštalo oko 41,6 milijuna dolara. Češka je snažno poduprla Ukrajinu od ruskog napada u veljači ove godine, te joj je poslala lako i teško naoružanje i streljivo.
-
Jesu li razmišljali o ovome kada su pokretali "specijalnu operaciju"? Ili su mislili da će bolje i ljepše živjeti ako budu otimali teritoji i tlačili druge narode? Nisam upućen, ali pretpostavljam da je ovo tek početak lavine.
Rusija ušla u recesiju
Rusija je ušla u recesiju nakon što im je BDP u trećem kvartalu pao četiri posto, javlja AFP.
-
-
Zidovi u modi. Nakon što je Ukrajina počela graditi zid prema Bjelorusiji, sada bi i Finska rado gradila zid prema Rusiji.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ezane_vijesti_d -
Odlična stranica s popisom poduzeća koja su otišla iz Rusije ili su suspendirali ili smanjili proizvodnju. Lista navodi i one koji dalje normalno rade.
https://leave-russia.org/staying-compan…q%5D%5B%5D=9057 -
Mene samo zanima jel ima neko da iskreno misli da će Ukrajinci bit spremni za povratit cijeli teritorij na proljeće i ljeto '23 i zašto to misli ? Jel neko misli da će pomoć obuka 100-1000 vojnika u tome ? Svašta.
-
ja iskreno mislim da ce ukrajinci rastjerat rusku bagru nazad u jazbine.
nije to 100 1000 obuceih vojnika u pitanju nego zapadno oruzje. ako to stane onda ce ukrajinci nahebat al ako SAD i dalje bude slao naoruzanje ukrajinci ce ih natamburat samo tako, jos ak im posalju malo bolje naoruzanje (dalekometno) bit ce bezanije prema sibiru.
zar netko stvarno misli da je ovo vojska?
-
Mene samo zanima jel ima neko da iskreno misli da će Ukrajinci bit spremni za povratit cijeli teritorij na proljeće i ljeto '23 i zašto to misli ? Jel neko misli da će pomoć obuka 100-1000 vojnika u tome ? Svašta.
tko god ima barem dva grama mozga u glavi vidi da je ovo replika napolenovog pohoda na istok.
-
tko god ima barem dva grama mozga u glavi vidi da je ovo replika napolenovog pohoda na istok.
Ukrajinci su Ruse naprosto pomeli. Doslovce, pod su pomeli s njima. A sto ce tek biti kad Ameri skontaju da trebaju dati tenkove i avione... To ce biti traktorijada, ali bas atraktivna. Ona srpska je bila jadnjikava. Ovo ce biti mnogo ljepse.
-
Postoji napast uspoređivati Domovinski rat sa ovim u Ukrajini ali osim činjenice da jedni napadaju a drugi se brane tu staje sva sličnost. Mi smo bili lokalna klaonica bez globalnih implikacija. Ne očekujem do travnja ništa, a eventualni prelazak Dnjepra bi bilo zaista veliko vojno postignuće.
-
Postoji napast uspoređivati Domovinski rat sa ovim u Ukrajini ali osim činjenice da jedni napadaju a drugi se brane tu staje sva sličnost. Mi smo bili lokalna klaonica bez globalnih implikacija. Ne očekujem do travnja ništa, a eventualni prelazak Dnjepra bi bilo zaista veliko vojno postignuće.
Domaći političari uspoređuju ovaj sukob (koji je geopolitički gledano globalnih razmjera) sa ratom kod nas kako bi tupoglavci znali koju stranu trebaju podržavat. Nekad je narativ u medijima doslovno takav da je: Ukrajina=Hrvatska a Rusija=Srbija.
Ali kao što si rekao, sličnost je zapravo minorna. Radi se o neusporedivim događajima, i po intenzitetu i po posljedicama.
-
Domaći političari uspoređuju ovaj sukob (koji je geopolitički gledano globalnih razmjera) sa ratom kod nas kako bi tupoglavci znali koju stranu trebaju podržavat. Nekad je narativ u medijima doslovno takav da je: Ukrajina=Hrvatska a Rusija=Srbija.
Ali kao što si rekao, sličnost je zapravo minorna. Radi se o neusporedivim događajima, i po intenzitetu i po posljedicama.
Ali je princip vrlo slican, i uopce je nejasno zasto se to minorizira. I nama su Srbi odricali pravo na drzavu jer jelte, Hrvatska nikad nije bila drzava. Odricali su i pravo na jezik, jer Vuk Karadzic je govorio da su svi stokavci Srbi. Pa u konacnici kad nas nisu uspjeli uvjeriti niti da smo Srbi niti da nam je bolje s njima u Jugi onda su navaljivali da smo genocidni, da nemamo pravo na drzavu, pa kad ni to nije uspjelo onda se islo na cistu otimacinu teritorija.
I sad, recite vi meni, tko je tu tupoglavac? Ili obican zlikovac? Odgovor znate: onaj tko ne vidi ili namjerno ne zeli vidjeti ove frapantne slicnosti ili identicnosti, koje su zapravo daleko bitnije od svih razlika. Taj je tupoglavac.
-
Ali je princip vrlo slican, i uopce je nejasno zasto se to minorizira. I nama su Srbi odricali pravo na drzavu jer jelte, Hrvatska nikad nije bila drzava. Odricali su i pravo na jezik, jer Vuk Karadzic je govorio da su svi stokavci Srbi. Pa u konacnici kad nas nisu uspjeli uvjeriti niti da smo Srbi niti da nam je bolje s njima u Jugi onda su navaljivali da smo genocidni, da nemamo pravo na drzavu, pa kad ni to nije uspjelo onda se islo na cistu otimacinu teritorija.
I sad, recite vi meni, tko je tu tupoglavac? Ili obican zlikovac? Odgovor znate: onaj tko ne vidi ili namjerno ne zeli vidjeti ove frapantne slicnosti ili identicnosti, koje su zapravo daleko bitnije od svih razlika. Taj je tupoglavac.
Ipak rat ne treba idealizirati. Za rat i ljubav potrebno je dvoje. Zar mislite da bi nas itko priznao bez rata i sentimenta za događaj u Vukovaru i uništavanje povijesne jezgre Dubrovnika, pa mi smo 25.6.1991.proglasili nezavisnost pa nitko nije trepnio, pa i Katalonija je proglasila nezavisnost pa su im političare hvatala policija po EU, eto rat je potreban bio i nama i njima.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun