1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• brajakica
  • February 12, 2022 at 7:32 PM
  • 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 23, 2022 at 5:25 PM
    • #2,261
    Quote from jocaAMsterdam
    Quote from 5. Element

I ono sto sam zaboravio, ali sad spominjem, u smislu da se Ukrajina zauvijek istrgne iz zlocinacke ruske sfere utjecaja, je jezik: iskorijeniti ruski jezik iz javnij sluzbi, skola, javne upotrebe. Na svaki moguci nacin, bolje milom nego silom, ali to nakon ovog mislim da nece biti problem.

Jednom kad se napravi kompletan language shift proces je dovrsen.

Nacija je stvorena, samostalna, potpuno odvojena od Rusije.

I nakon toga ulazak u NATO i EU.

6. flota u Sevastopolju.

Rusija duboko u Aziji, ali Europi niti prismrditi vise ikada.

Display More

The first data on the results of strikes in Ukraine: emergency power outages have been introduced in all regions, Ukrenergo reports

▪️A series of powerful explosions in Kiev. Mayor Klitschko announced a hit on an infrastructure facility. The whole city is without water and partly without electricity.

▪️Also, in the Vinnytsia region and the Lviv region, attacks were carried out on critical infrastructure facilities;

Power outage at:

– Kyiv and regions

— Dnepropetrovsk

— Krivoy Rog

— Poltava

— Zaporozhye

— Nikolaev

- Odessa and the region.

— Rivne and regions

– Khmelnytskyi and the region

— Kremenets-Podolsk

— Kirovograd region

— Kharkov

— Lutsk

— Cherkassy

— Chernihiv

— Sumac

— Zhytomyr

Interruptions and shutdowns of water in:

— Kyiv

— Sumac

— Nikolaev

— Kharkov

— Dnepropetrovsk

— Odessa

Ups, jos jedna rokaona za ekipu iz Kijeva.

Display More

Nego, pokrenuli opet proizvodnju Moskvića! ^^

Trebat ce za brzu evakuaciju s Krima. Ipak je traktorisanje ruzno za vidjeti, docim je evakuacija u osobnom automobilu ruske proizvodnje stilski i estetski nesto sasvim drugo.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• jocaAMsterdam
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • November 23, 2022 at 5:35 PM
    • #2,262
    Quote from 5. Element
    Quote from jocaAMsterdam

The first data on the results of strikes in Ukraine: emergency power outages have been introduced in all regions, Ukrenergo reports

▪️A series of powerful explosions in Kiev. Mayor Klitschko announced a hit on an infrastructure facility. The whole city is without water and partly without electricity.

▪️Also, in the Vinnytsia region and the Lviv region, attacks were carried out on critical infrastructure facilities;

Power outage at:

– Kyiv and regions

— Dnepropetrovsk

— Krivoy Rog

— Poltava

— Zaporozhye

— Nikolaev

- Odessa and the region.

— Rivne and regions

– Khmelnytskyi and the region

— Kremenets-Podolsk

— Kirovograd region

— Kharkov

— Lutsk

— Cherkassy

— Chernihiv

— Sumac

— Zhytomyr

Interruptions and shutdowns of water in:

— Kyiv

— Sumac

— Nikolaev

— Kharkov

— Dnepropetrovsk

— Odessa

Ups, jos jedna rokaona za ekipu iz Kijeva.

Display More

Trebat ce za brzu evakuaciju s Krima. Ipak je traktorisanje ruzno za vidjeti, docim je evakuacija u osobnom automobilu ruske proizvodnje stilski i estetski nesto sasvim drugo.

Display More

Pa mislim ako ovako izgleda pobjeda, da moram cekati u redu za vodu u glavnom gradu, onda mi ta pobjeda bas i ne izgleda tak super.

Ne znam za vas.

Files

slika_2022-11-23_173421715.jpg 158.67 kB – 0 Downloads
  • Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • November 23, 2022 at 6:06 PM
    • #2,263

Legendo tako smo i mi cekali na vodu i uz sterike ucili u Dubrovniku i to mjesecima.

Ali na kraju da, natamburisali ih samo tako, jer sve te nedace samo ti cune volju snaznijom.

A jesi li ti cekao na vodu ili??

• jocaAMsterdam
    Student
    Reakcija primljeno
    73
    • November 23, 2022 at 6:19 PM
    • #2,264
    Quote from Shogun

Legendo tako smo i mi cekali na vodu i uz sterike ucili u Dubrovniku i to mjesecima.

Ali na kraju da, natamburisali ih samo tako, jer sve te nedace samo ti cune volju snaznijom.

A jesi li ti cekao na vodu ili??

Dada, ti si bio iz one cuvene Minken brigade jel

Cuo sam ja da ste vi decki odradili dobar posao

Nebi to islo bez vas

Nego daj mi reci, kak to da nije bilo vode u kaficu na Marienplatzu ?

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • November 23, 2022 at 6:45 PM
    • #2,265

Pa sa 7 godina nisam siguran da sam lutao po Njemackoj a narocito iz okruzenog Grada. Ali ok, vidim da ti nisi to ti okusio.... Ali cek cek, mozda kad je NATO sasuo po Beogradu???

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 23, 2022 at 8:09 PM
    • #2,266

Jadno je kad se mi običan puk svađamo oko stvari koje su nam političari servirali, i njima je super jer nam bolji život nemogu ponuditi, najjednostavnija je politika zavadi pa vladaj

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 23, 2022 at 8:32 PM
    • #2,267
    Quote from jocaAMsterdam
    Quote from 5. Element

Pa mislim ako ovako izgleda pobjeda, da moram cekati u redu za vodu u glavnom gradu, onda mi ta pobjeda bas i ne izgleda tak super.

Ne znam za vas.

Ukrajina je vec pobijedila.

Jer je stvorena nacija, cvrsta, brutalna, u krvavom ratu, a vezivno tkivo je najjace moguce: svirepa mrznja prema Rusima.

Iz koje ce se, potpomognuto s nekih milijuncic vojnika i zapadnim oruzjem, roditi kvalitetna traktoriska. Rusi znaju sto ih ceka kad krene ukrajisnka oluja. Bjezat ce brze nego sto ce ovi stici tenkovima voziti.

I ne da Rusija vise nikada nece imati nikakav utjecaj u Ukrajini nego ce Aeroflot morati zaobilaziti ukrajinski zracni prostor narednih barem nekoliko desetljeca.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • November 23, 2022 at 10:18 PM
    • #2,268

Retired US General: Whoever Comes After Putin Will be Much Worse

Former Commander of US Army General Ben Hodges admitted that Putin’s successor will be “much worse.” This is what I have warned, as Putin is surprisingly a middle-of-the-road leader compared to others. Hodges believes that the Russian government is already split on the Ukraine war, as many have personally faced sanctions and monetary losses. People think that the war can end by simply removing Putin, but this is simply not true.

To vam je osnova i temelj. Nema tu konačnog pobjednika.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 24, 2022 at 7:24 AM
    • #2,269
    Quote from KultLicnosti

Former Commander of US Army General Ben Hodges admitted that Putin’s successor will be “much worse.” This is what I have warned, as Putin is surprisingly a middle-of-the-road leader compared to others. Hodges believes that the Russian government is already split on the Ukraine war, as many have personally faced sanctions and monetary losses. People think that the war can end by simply removing Putin, but this is simply not true.

To je otprilike kao da kazete da je dovoljno biti radikalan, vise zeljeti pobjedu u Ukrajini i onda ces pobijediti. Medjutim, ne ide to bas tako. Treba nesto napraviti i na terenu. Jednostavno ne vidim da ce u narednom periodu ista pozitivno se desiti za Ruse na istome.

Plima se okrenula. Ukrajina je sve modernije naoruzana, a ovi pokrecu proizvodnju Moskvića. :D

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • November 24, 2022 at 9:42 AM
    • #2,270
    Quote from 5. Element
    Quote from KultLicnosti

To je otprilike kao da kazete da je dovoljno biti radikalan, vise zeljeti pobjedu u Ukrajini i onda ces pobijediti. Medjutim, ne ide to bas tako. Treba nesto napraviti i na terenu. Jednostavno ne vidim da ce u narednom periodu ista pozitivno se desiti za Ruse na istome.

Plima se okrenula. Ukrajina je sve modernije naoruzana, a ovi pokrecu proizvodnju Moskvića. :D

Display More

bolje da ga nazovu Kremljić, ili još bolje Krmeljić po Putinu dok je bio mali

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 26, 2022 at 4:10 PM
    • #2,271

baš sam malo bacio pogled na ukrajinske obveznice

World Government Bonds - Investing.com
    Benchmark yields for a global array of the most popular world government bonds.
    www.investing.com

to je trenutno investicijsko groblje.

e sad, zamislite kad bi ECB postao garant ukrajinskog duga, a njima se dozvolilo da uvedu Euro, po sistemu Crne gore, i šta bi to značilo za Euro kao valutu :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 26, 2022 at 4:16 PM
    • #2,272

nemojte misliti da to nije moguć scenarij, obzirom da je Societe Generale svojedobno bio poprilično bullish

Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie

živo me zanima kako im to trenutno izgleda na bilanci i čeka li nas još jedan Credit Suisse? :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 26, 2022 at 4:24 PM
    • #2,273
    Quote from st-brajo

https://www.investing.com/rates-bonds/world-government-bonds

e sad, zamislite kad bi ECB postao garant ukrajinskog duga, a njima se dozvolilo da uvedu euro, po sistemu Crne Gore, i šta bi to značilo za euro kao vrijednost :/

Al ak bude sve ok, bit ce fini prinos na obveznicama :/

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 26, 2022 at 4:43 PM
    • #2,274
    Quote from havi

to svakako, još kad bi bio neki ETF 🤑

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 26, 2022 at 5:16 PM
    • #2,275
    Quote from havi
    Quote from st-brajo

https://www.investing.com/rates-bonds/world-government-bonds

e sad, zamislite kad bi ECB postao garant ukrajinskog duga, a njima se dozvolilo da uvedu euro, po sistemu Crne Gore, i šta bi to značilo za euro kao vrijednost :/

S tim da je najrizicnija ova na 1 g, najveci je prinos. Sto znaci da trziste percipira da ako prezive jos 6 do 12 mjeseci da ce onda biti ok. Da su nasi mirovinci malo agilniji kupili bi za par mlrd kuna ukrajinske obveznice i na njima zaradili u 2 godine vise nego od 20 godina na hrvatskim.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 26, 2022 at 5:29 PM
    • #2,276

Negdje sam procitao da se obveznice drzava vezu na teritorij, u teoriji kraljevina shs je nastavila placat obveznice ( jedan dio ) koje je izdala Austro Ugarska, a Juga je nastavila placat dugove stare juge ,dok smo mi preuzeli dio duga Jugoslavije.

U teoriji obveznice Ukrajine nisu toliko rizicne jer da i nestanu netko bi preuzeo dugove tko bi nasljedio jedan dio ili cijelu drzavu.

:/ :/ :/

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 26, 2022 at 5:43 PM
    • #2,277
    Quote from havi

Negdje sam procitao da se obveznice drzava vezu na teritorij, u teoriji kraljevina shs je nastavila placat obveznice ( jedan dio ) koje je izdala Austro Ugarska, a Juga je nastavila placat dugove stare juge ,dok smo mi preuzeli dio duga Jugoslavije.

U teoriji obveznice Ukrajine nisu toliko rizicne jer da i nestanu netko bi preuzeo dugove tko bi nasljedio jedan dio ili cijelu drzavu.

Tocno, ali kljucna rijec je ovo "u teoriji".

Rusi su rekli da smatraju vlasti u Kijevu nacistickim rezimom i sasvim je moguce da bi nakon "denacifikacije" Ukrajine te obveznice proglasili odioznim dugom i odbili ga platiti.

Medjutim, gotovo je izvjesno da se to nece desiti, a sadasnje, vec izdane obveznice koje su nekad nosile npr. 9% prinosa se sad vjerovatno trze za 30 centi na dolar. S tim da ce Zapad davati lovu Ukrajini da ne propadne i bankrotira, a to znaci da ce ih morati otkupiti po nominali, recimo 2025.

Po meni, sasvim dobro ulaganje.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • November 26, 2022 at 5:46 PM
    • #2,278
    Quote from 5. Element
    Quote from havi

Rusi su rekli da smatraju vlasti u Kijevu nacistickim rezimom i sasvim je moguce da bi nakon "denacifikacije" Ukrajine te obveznice proglasili odioznim dugom i odbili ga platiti.

Medjutim, gotovo je izvjesno da se to nece desiti, a sadasnje, vec izdane obveznice koje su nekad nosile npr. 9% prinosa se sad vjerovatno trze za 30 centi na dolar. S tim da ce Zapad davati lovu Ukrajini da ne propadne i bankrotira, a to znaci da ce ih morati otkupiti po nominali, recimo 2025.

Display More

Da, al onda opet postoji mogucnost da se nebi mogli zaduzivat jer nisu vratili "stare" dugove.

lenjin je vracao dugove od Romanovih .

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 26, 2022 at 5:52 PM
    • #2,279
    Quote from havi
    Quote from 5. Element

Da, al onda opet postoji mogucnost da se nebi mogli zaduzivat jer nisu vratili "stare" dugove.

lenjin je vracao dugove od Romanovih .

Display More

Pa to je tocno. Ali Lenjin se nije iskljucio iz medjunarodne zajednice. Dok su ovi sad pod sankcijama. Istinabog, samo zapadnim, ne ostatka svijeta.

Anyway, vjerovatno ne moramo strahovati da ce isplata ukrajinskih obveznica ovisiti o Rusima. Jer ce ih ovi porazbijati.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 26, 2022 at 6:52 PM
    • #2,280

izgleda da ovi iz N1 čitaju forum :S

Koliko je realno da Rusija plati odštetu Ukrajini? - N1
    Rezolucija Opće skupštine UN-a poziva Rusiju da plati reparacije Ukrajini za počinjena razaranja. Stručnjaci smatraju da bi Rusiji trebalo ukinuti sankcije u…
    n1info.hr

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Rat

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt