Fintech aplikacije za trgovanje dionicama (Trading 212, Revolut i dr.)

 • Postoji nekoliko tema na kojima se pisalo o Trading 212 i Revolutu a spominjalo se i druge, manje poznate. Te teme su zamrle, prošlo je i pola godine od zadnjih komentara.

  Mislim da bi jedna tema posvećena samo Trading 212 i Revolutu mogla biti zanimljiva.

  Evo, za početak i pitanje koje mene muči: koliko novaca imate na računima u ovim app?

  Ili, ako nećemo o apsolutnim iznosima, kolika je vrijednost vašeg portfelja u fintech apps u usporedbi sa portfeljem kod "pravih" brokera?

 • Sta to imas neku aplikaciju za pracenje portfelja ili od brokera?

  Da, to je ovaj ShareSight (https://www.sharesight.com).


  Ideja mi je bila koristiti jedan alat za sve (jednostavniji, jeftiniji, primjeren nama manjim "retail" investitorima), da mogu na pregledan način imati i konsolidrani pogled na sve što imam kod različitih brokera (strane dionice i ETF-ove, domaće dionice), i po grupama razno definiranim, osnovne pregledne analize, da vidim strukturu/diverzifikaciju, povrate (ne trebaju mi one fancy stvari da mi računa Sharpe, Sortino itd. - to npr. radi Interactive Brokers PortfolioAnalyst ali njega koristim samo za ono što imam kod njih), i posebice mi važno da se ispravno računa total return (jer dividende su itekako bitne u dugom roku), i da se može staviti u usporedbu s benchmarkom. Ovdje čak računa i currency gain/loss što je zgodno za vidjeti u kraćem roku (manje bitno dugoročno, mean-reverta to manje-više), pa stvarno daje potpunu i preciznu sliku svega.


  Sad možda postoji i nešto bolje, nisam već neko vrijeme istraživao (neda mi se to mijenjati kad si na jednom mjestu sve postavim), ali problem je što ti alati inače ne podržavaju ZSE (logično, jer stranci nemaju jednostavan pristup našoj burzi, retail investorima ne pada na pamet otvarati brokerski račun u tamo nekoj Hrvatskoj samo zato što su negdje na fintwitu čuli za neku cool kompaniju u Hrvatskoj, jer naša burze se ne nudi kod glavnih globalnih brokera kao što je Interactive Brokers, niti ovim novim alternativnim kao Trading212, a, nikome se očito ne isplati raditi podršku samo radi malog broja hrvatskih klijenata).


  ShareSight nažalost također još uvijek ne podržava ZSE automatski kao one bitne svjetske burze (možda dodaju..., kažu da stalno razmatraju nove burze za dodati), no imaju koncept Custom Investment gdje se može domaće dionice dodati ručno (i mora ručno održavati, unositi cijene... to je malo zamorna adiminstracija, ali meni nije problem jer imam mali broj domaćih dionica i transkacije radim jako rijetko) ali nakon čega su u reportingu one u potpunosti ravnopravne ovim automatski praćenim stranim pa mi to ispunjava svrhu (https://help.sharesight.com/unquoted-instruments/ ).

 • mislim da sada hdz radi sve u layerima radi izbora, nemogu previse vijesti odjednom


  sad ce se navlacit sa kauflandom oko parizera, pa nakon toga nadam se trezorci


  nemogu vise cekat, zvat cu pbz da mi daju 1.5%

  Imate onda na Revolutu duplo više.

 • Imate onda na Revolutu duplo više.


  nije mi taj revolut toliko pouzdan za vece kolicine novaca

  cak i ibkr, uvijek malo strijepim nadajuci se nece nesto desiti

  kod svih tih "internet" brokera , ako se nesto desi, mozes imat ogromnih problema

  kad su mi novci u banci ili kod brokera u hrvatskoj, barem mogu doci u ured osobno ako treba


  nekako lakse spavam

 • Razumljivo, imati sve i u HR ima svojih prednosti.


  Ja imam nešto malo u Revolutu i dosta u ibkr. Ibkr bi trebao biti siguran, ne znam za boljeg brokera. Radio sam preko njih i uplate i isplate i uvijek odgovaraju na poruke.

 • ma da sve je ok dok nije :D


  nije tolko dal je siguran ili ne, siguran je sigurno, ali sve je za nas preko neta i mobilne aplikacije.

  nemres se logirat, izgubis mobitel, itd itd, i ne mozes rijesit nikako osim preko neta


  ovdje kad mi ne radi token ili kupim novi mob i imam problema sa kodovima, odem u ured i rijesim za pet minuta


  inace sam paranoican sto se toga tice


 • budi siguran da nećeš moći kada (ako) bude trebalo, imao sam davno iskustvo da sam išao u DAB-u, najprije te pred ulazom pretresu i sve oduzmu, a onda te unutra dočekaju dva tri naoružana zaštitara, tako da i dalje možeš biti samo fin i kulturan, sreća pa su i oni takvi i vrate ti tvoje novce, ako su u rasponu do osiguranja

 • pa mislim da si mi samo potvrdio to sto sam rekao, otisao si kod njih fizicki, normalno da postoji osiguranje

  no kod ibrka/revoluta mozes samo slati mail, ili nedao bog da dobijes support iz indije "i please you sir"


  citao sam horror pricu negdje , nemrem sada se sjetit di, kada je tipu riknuo mobitel gdje ima key, i jedva jedvice je uspio to rijesiti

  najgore je sto je to trajalo mjesecima


  to kod nas rijesis jednim odlaskom u banku


  fin u kulturan moras biti uvijek, i preko maila i ako si u uredu

  psovanjem majke sluzbenicima neces nista postici