A tih 90% je za sve male cenzus bio, ili?
Koliko su kolege s foruma, ako nije tajna i ako zele podijeliti info s javnoscu, cca uplaćivali?
A tih 90% je za sve male cenzus bio, ili?
Koliko su kolege s foruma, ako nije tajna i ako zele podijeliti info s javnoscu, cca uplaćivali?
ja 50k kuna, dobio dionica za 45k
Ja 150k kn...dobio 90%...135k kn
Koliko vidim po forumu (i okolo), svi mali su dobili 90%
To je onda izvrsna alokacije. Očito je bio unaprijed određeni postotak alociran svakoj skupini jer ne vjerujem da su institucionalci, pogotovo mirovinci, ako su navodno sudjelovali, upisivali tako malene iznose da je ukupan “oversubscription” bio 10% iznad ponuđene količine dionica.
Ja 150k kn...dobio 90%...135k kn
Koliko vidim po forumu (i okolo), svi mali su dobili 90%
To je izvrsno! Eto a svi su imali očekivanja kako mali neće moći do papira doći. Kad ono 90% upisanog realizirano, pa stvarno trebate biti zadovoljni!
Svaka čast za dobru alokaciju, baš sam iznenađen, uskoro će se znati je li to posljedica unaprijed predefinirane količine namijenjene svakoj kategoriji ulagača ili naprosto nedostatka interesa velikih. Bumo vidjeli, rekli bi slijepi...
zaposleni 34% manje
Za radnike je bilo rezervirano 49000 komada, znači sve je to upisano a interes je bio za 70000, ako ne i više. Pošto na tih 45000 idu bonus dionice, barem 12250 dionica mora ostati u trezoru za tu svrhu
zaposleni 34% manje
Pretpostavljam da su onda unaprijed bile definirane kvote, ne samo za radnike.
Za radnike je bilo rezervirano 49000 komada, znači sve je to upisano a interes je bio za 70000, ako ne i više. Pošto na tih 45000 idu bonus dionice, barem 12250 dionica mora ostati u trezoru za tu svrhu
Al za te kasnije dodjele može društvo ako ima ili bude imalo skupštinsku odluku o kupovini vlastitih dionica u trezor i kasnije stjecati te dionice, a ne čuvati ih sada za tu namjenu.
Sad mi žao da nisam upisao koliko sam si u početku zamislio...ali sam smanjio jer sam se bojao ponavljanja nekih prethodnih IPO-a koji nisu baš nešto briljirali, pa sam si rekao lako ću dokupiti na burzi ako bude likvidnosti a ako ne bude onda je dobro da ne upišem baš puno. Trebalo je upisati puno čini se
Kolega ne predbacujte si, donijeli ste razumnu odluku, bilo je za očekivati pojačan interes radnika obzirom na mamac dodatnih dionica. Ovaj ipo nije jeftin, valuacije su duple u opdnosu na dosadašnja preuzimanja u it sektoru u hr, što naravno ne znači da neće uspjeti u smislu inicijalne cijene na burzi.
Kolega ne predbacujte si, donijeli ste razumnu odluku, bilo je za očekivati pojačan interes radnika obzirom na mamac dodatnih dionica. Ovaj ipo nije jeftin, valuacije su duple u opdnosu na dosadašnja preuzimanja u it sektoru u hr, što naravno ne znači da neće uspjeti u smislu inicijalne cijene na burzi.
U odnosu na koje to točno preuzimanje ili preuzimanja?
Na ono što je rečeno u medijima, listajte unazad ovu temu, bile su špekulacije da je ht nudio 50% ove cijene...
stranica prije ove link, tekst u jutarnjem
Pa što je HT bitan za vrednovanje nečega? I što su mediji konkretno napisali glede valucije SPAN-a.... navodno, možda, bilo je interesa i priče u kuloarima, priča se.... i sl.
HT kao i svi ostali hoće kupiti nešto povoljno i jasno je da će za privat firmu nuditi manje nego je njihova procjena vrijednosti odnosno cijena na burzi jer tamo obično moraju platiti premiju. HT oko svega njuška i traži nešto što će mu povećati/stabilizitati padajuće prihode i profitabilnost iz osnovnog biznisa. Čak ni ne znamo kad je to točno bilo i što su konkretno nudili.
SPAN možda nije dostatno proftiabilan za neke mnogo više valuacije, al na pola "sales-a" uz rast prihoda od 15-20% CAGR nije skup. Nema šanse da bi se ovakva firma na razvijenijim tržištima, na burzi tržila ispod godišnjih prihoda uz rast poslovanja od 15-20% godišnje.
samo sam citirao članak u jutarnjem, tamo čak ne navode ht već eksplicitno koriste formulaciju usporediva preuzimanja...ne vidim kod spana iskorak, prostor da nabiju dobit, oni su distributeri laički rečeno...no dobro, ljudi imaju tendenciju emotivno doživljavati svoja ulaganja i onda stvari gledaju nekritički, kad se samo sjetim riječi Lubure da je optima prenapregnutih valuacija i salve kritika na to po forumima kad je dionica bila na 7-8 kn.
Ok, ti ne vidiš.... ja sam siguran samo da imaju rast prihoda i uz ovakvu dobit da će za dvije-tri godine vrijediti možda i milijardu kuna na burzi.
ERNT je profitabilniji pa je na 1,15-20 sales. I nema takav rast.
Lubura je sudski vještak i nije financijaš odnosno nije stručnjak za vrednovanje i vjerojatno je u procesu prodaje bio angažiran od jedne zainteresirane strane za svoje istupe. Al to i njegovi istupi nemaju nikakve veze sa SPAN-om i njegovom valuacijom.
Ja nisam sudjelovao u IPO, al nisam baš toliko neiskusan da ne vidim da burzovna valuacija ima upside i do 50% na cijenu iz IPO-a. Trebalo se zakockati.
pa naravno da nemaju, nego pokazuju psihološki presjek reakcije malog ulagača, i to je svugdje identično...apropos lubure, eh baš je bio pristran, nije pogodio čovjek, a otišla za manje pare nego na burzi sada:)
Otišla je al mi ne znamo u točno kojoj varijanti i što su se sve HT i Zaba dogovorili s UG. Al to za nas više nije ni bitno, barem ne za mene.
Što se tiče SPAN, mene ne zanima psihologija, nego poslovni rast. Rast postoji i to je dovoljan razlog, uz naravno ne pretjeranu cijenu u IPO, da se stvori solidan temelj i za rast cijene dionice. Firma nije zadužena, u rastućem je trendu poslovnih rezultata, očito je da ima i potporu investitora, odnosno postojećih vlasnika i uprave, kao i solidan outlook da njezina dionica postane dionicom od (šireg) interesa. Mislim da su to dovoljni razlozi koji će nadjačati sveprisutnu negativnu psihologiju, da kod nas ništa ne vrijedi i svi smo mi u zabludi ako uopće pomislimo - da (nešto) vrijedi.
HT ne brine ni o vrednovanju vlastite imovine, oni brinu samo za svoje bonuse. Pogledaj njihov Telekom Crne Gore, trži se na 2 Ebitda. Bez duga. Sa Ebitda maržom od 35-40%. To je uvjerljivo najjeftnija telekom dionica na Balkanu, al obzirom da za razliku od HT-a se ne kupuju dionice u trezor i povremeno se stopira i dividenda, interesa za fer vrednovanje - nema. Dakle, za cijenu na burzi moraš imati odgovarajući setup. I vrijednost naravno. Kod SPAN-a postoji vrijednost, još treba posložiti ostale uvjete.... a uprava je čini mi se fer i korektnom alokacijom na najboljem putu da podupre i pripomogne rastu, i napravi jednu novu - za hrvatske uvjete - dosta uspješnu priču.
Flight - tvoj post otprije par stranica:
Nemam pojma jel ima. Al poanta je kupiti povoljno, a ne platiti fer cijenu i onda se ufati u to da će netko drugi "potegnuti". Mislim moguće je da netko popegla priču da učvrsti vlasničku nakon dokapa, al ja ne vidim tu neki značajan upside u kraćem roku. Možda on i postoji i ja ne razumijem biznis i njegovu valuaciju pa zato ne vidim. Fali tu profitabilnosti koliko ja vidim na prvi pogled.
dajte ljudi barem pazite kaj ste pisali prije par dana:)
Da, nisam vidio al sam sad progledao. Naknadno sam se uputio. Otišao na sudreg i pogledao financijska izvješća, malo pročitao prospekt i shvatio da sam možda i pogriješio. I podcijenio potencijal i prostor za rast i razvoj poslovanja, ali i cijene dionice. Ja o toj firmi nisam apriori ništa znao, i zaključivao sam naprečac.
Nažlost, kako nisam bio u ZG posljednja dva, tri dana IPO-a, nisam išao ništa upisati i sad mi je žao. Hebiga. Shit happens.
Nije to najbolja firma na svijetu niti na ZSE, ali ima i otvara prostor za rast prihoda i proftiabilnosti, a to je upravo što obom učmalom i zaostalom tržištu nedostaje.