1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 23, 2021 at 7:10 PM

15 capeova na utovaru port hedland aus

za danas se očekivao dolazak ciklona,čini se da će izostati prekid operacija.

koliko se vidi po prognozi od četvrtka moguće.

capeavi su potonuli u strahu od ciklona,znači jedan je smjer izgledniji za početak novog tjedna?

Files

image_2021-01-23_191031.png 63.72 kB – 0 Downloads ScreenShot095.jpg 45.57 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 23, 2021 at 7:17 PM

orderbook se smanjuje dugi niz godina i sad je pred zidom u sinergiji sa snagom rasta demanda

odredit će intenzitet super ciklusa.

korona još štopa,možda će još neko vrijeme ali neizbježno sljedi, u najgorem slučaju sa manjim odmakom.

Files

ScreenShot096.jpg 13 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• alias
    Guest
    • January 24, 2021 at 8:21 AM
    Quote from migra

moguće da će neki ili više stranih bulkera citius altius fortius od atpl ali ne mogu logički pojmiti tvoj stav da samo od cijelog svijeta bulkera samo atpl neće profitirati na beneficijama u značajnom poboljšanju supply demand ratio???

da si napisao da će atpl manje od peer grupe ili x% manje to bi mi bilo ok i stvar osobne procjene a ovako. :/

gdje sam to ja napisao da jedino atpl nece profitirati? ja samo kazem kojeg je brodara po meni logicnije i pametnije kupiti. daj mi molim te odgovori na ovo. šta je po tebi pametnije kupiti; atpl ili nmm? i nemoj sad kao politicar pokusavati izvrtati činjenice kako to nije usporedivo jer je prošlost i jer su kontenjeri itd. želim da odgovoris, a kako je to u američkim odvjetnickim filmovima često, samo s izjavom; atpl ili nmm

Quote from migra

moj motiv,cilj zadatak za ulazak je bio neefikasnost ZSE i ispodprosječna fin pismenost i zainteresiranost hrvata,neprepoznavanje tektonskih poremečaja

u financijsku nepismenost ubrajas i sebe ili? sjetio sam se da si prije neke tri ili cetri godine pisao na jadroplovu i ponudio svoju investitorsku diplomu. koliko ti tih diploma imas?

Quote from migra

a koji su tvoji motivi,ciljevi zadaci ako se smije pitati? :)

s obzirom na količinu energije koju ulažeš oko atpl?respect

za zeku dobro bi pitanje bilo: spremaš li se na preuzimanje atpl? :)

u 7 dana koliko si na forumu si napisao 7000 poruka o atpl-u, ali ja imam skrivene motive? pa sta nisi cuo da sam placenik banaka kako bi rusili cijenu atpl-u da zaradimo milijun kuna? ne znam dal sam ovo uopce smio napisati da me hanfa ne goni. da to postignem sam napravio 30 laznih accounta da spammam temu teškim dezinformacijama. ono sta je fascinantno je da nitko nikad nije pobio niti jednu moju laž. jel moguce da onda ja pišem istinu? da li to onda znaci da su mene bankari i masoni platili da istinom, preko foruma, rušim cijenu atpl-a? svakako. prvo sta smo se dogovorili na tajnom sastanku je bilo da ja, a koji pišem na forumu sto godina, krenem pisati lazi o dionici, kako bi vas male lišili dionica. tako se to radi kod najvecih prevara. dobro je da postoje ljudi kao ti i ekipa koji brane male ljude da ih monstrumi poput mene, i nas takvih, ne orobe

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 10:19 AM

alias@

napisao sam ti nedavno mislim da je završilo u birtiji da ovakve rasprave na kraju završe da se ispostavi da se oko velikog dijela stvari slažemo?

vidim tvoj iskorak u tom smjeru sa :

"gdje sam to ja napisao da jedino atpl nece profitirati? "

izjava koja je u kolizija sa tvojim generalnim pozitivnim outlockom za sektora ali istovremeno kažeš za atpl:

"...Dakle, jedino ja kazem da ova godina nece biti po nicemu posebna...."

svjestan si kontradiktornosti?

pitanje NMM ILI ATPL?

to je pitanje za mene promašeno jer bi svakome preporučio diverzifikaciju unutar sektora pa i JDPL u mom konkretnom slučaju jdpl u simboličnom

dijelu radi tada aktualne prodaje a tko zna možda baš uskoro?rezimirat ćemo ali svakako će i on profitirati od onog što očekuješ za sektor zar ne?

"u 7 dana koliko si na forumu si napisao 7000 poruka o atpl-u, ali ja imam skrivene motive? "

napisao sam ih stotinjak dominantno o dry bulku,atpl je neizbježna podtema.

dioničar sam pa je valjda normalno,koje li ironije da netko tko nije ,niti planira meni predbacije broj kometara?

daj molim te uloži mikro dijelić vremena koje trošiš na atpl, utroši na prebrojavanje svojih komentara na temi atpl.

jak si sa brojevima iako ti kalkulator dokazao sam izbacuje i po 130% preuveličane izračune(razmotri promjenu baterija)

izbaci nam broj svojih komentara i % svojih komentara,nemoj druge tjerati da odrade ono što bi ti trebao.

meni amputiraš nametljivost brojem ispisanih poruka?

onome tko je otvorio ovu temu baš da nebi komentiro na temi atpl?

onome tko nudi ako ćeš ti tražiti da uopće više ne pišem na atpl?

samo trebaš napisati i želja će ti biti ispunjena.

ja sam ovdje javno napisao koji su moji motivi,ciljevi zadaci,ako ti želiš ok ako ne opet ok .

još ti napišem da je zeka? :/

sorry ali ako smijem, prenapet si,moje skromno mišljenje je da te "ubija" višekratno ponavljanje istog.

nema tko nije polovio,pročitao više puta tvoja očekivanja i prognoze,sada je faza moramo strpljivo čekati

za rezime naših procjena i očekivanja.

nije ovo američki film pa da premotamo na kraj? bolje da nije jer prije toga kraja biti će nemalo vremena za uživanje u životu.

čekanje ljepšeg vremena vani je moj najveći povod komentiranja,sa ljepšim vremenom moji će se komentari

jaaaako prorijediti pa.....

pozivam i tebe da ne dozvoliš da zamre jedna ovakva tema za kojom uvjeren sam da ima potrebe a biti će još i više.

ako se to ipak dogodi,tamo negdje u kasnu jesen sa lošim vremenom vratit ću se ja pa .....

iskoritit ću odmah priliku da se ogradim oko izglednog neažurnog komentiranja u međuvremenu,posebice u ljeto.

• alias
    Guest
    • January 24, 2021 at 10:33 AM

Kako si ti to iz "godina nece biti po nicemu posebna" iscitao da to znaci da ATPL nece od toga profitirati? Ja kazem i tvrdim da prosjecna godina nije dovoljna za ATPL. Zasto ja to mislim? Pa u zadnjih 10 godina iliti 40 kvartala se to pokazalo kao tocno. Zasto ja pisem samo na ATPL-u i inozemnom trgovanju? Pa jer samo o tim dionicama znam sta govorim. Nekad sam pisao i na viru jer sam napravio analizu itd. Dakle, ja ne skacem od teme do teme samo da serem, nego pisem o onome što znam. Zasto pisem negativno ako nemam dionicu? Pa od kad je svijeta i vijeka, od prvog atoma, postoji materija i antimaterija. Dakle, postoji netko tko je za i tko je protiv. To je bit rasprave. Inace rasprava ne bi postojala. Meni ono sta smeta je totalno drukanje bez pokrica. Onda ako ja znam da je to laz onda napišem da to nije tocno i ispravim. Zasto toliko pisem? Pa u zadnih 7000 poruka si me u 95% njih prozvao. Kazem, ja nikad ne pisem dok se ne laze ili dok me se ne prozove. Vjeruj mi da bih i ja rado prestao pisati, ali kad stalno brujis dotur ovo dotur ono. Kad odgovorim onda se cudis i kazes da spammam temu :)

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 24, 2021 at 10:41 AM
    Quote from migra
    Quote from migra

pozivam sve koji žele,imaju potrebu,hrabrosti,nemaju problema sa testiranje vl investitorske diplome,investitorske intuicije i spremni su na rezime da mi se pridruže u objavljivanju svojih očekivanja(targeta) kroz crni,srednji i najbolji scenarij,a može i samo jedan(srednji) kojeg očekuju za ovaj sektor odnosno dionicu ATPL.

nije nužno eleboriranje istih argumentima ali takvi targeti ipak imaju manju težinu od onih drugih.

svatko može izvući nekoliko argumenata u par riječi na čemu temelji svoja očekivanja.

bez obzira dali se netko odazove ili ne moji će biti objavljeni do ned 24.01.21.(22h)

za sada nema tuđih targeta pa ću ja otvoriti sezonu.

2021.

crni scenarij 250

srednji scenarij 300

najbolji scenarij 350

važna napomene da u 2022. očekujem inteziviranje tog rasta + dodatno intenziviranje ako bi podbacio u 2021.

kao očekavana posljedica još manje isporuka i dodatnog povečanja demanda u odnosu na 2021.

očekujem i pozivam najveće oponente koji su zagovornici pesimizma na atpl da se odluče sami sebi dati na vjerodostojnosti iznošenjem vlastitih targeta, u protivnom ih neću moći uzimati za komentatore koji i misle ono što pišu.

oni koji za sebe drže da su dobri poznavaoci sektora nebi smjeli imati problema sa time.

Display More

Evo da ja odgovorim na izazov i dam svoje targete.

U ozujku ce se trziti na 100 kuna. Razlozi? Jako los FI za 2020 godinu, sezonalni pad BDIa u veljaci i rasprodaja preostalih zalozenih dionica od vodeceg dionicara. Krecemo ove godine od niske baze. Mislim da je cijena prosle godine u sijecnju bila 280 kuna.

Top bi mogao biti na ljeto 250 do 270 kuna, ako bude sve dobro i ako ne predloze PSN zbog nemogucnosti placanja dospjelih obaveza. Tada cijenu necu predvidjati.

P.S. Investitorsku diplomu necu poderati jer ju nemam. Ja sam po struci inzenjer, nigdje nisam napisala da imam licencu financijskog savjetnika i da smijem davati takve savjete.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 10:45 AM
    Quote from alias

Kako si ti to iz "godina nece biti po nicemu posebna" iscitao da to znaci da ATPL nece od toga profitirati? Ja kazem i tvrdim da prosjecna godina nije dovoljna za ATPL. Zasto ja to mislim? Pa u zadnjih 10 godina iliti 40 kvartala se to pokazalo kao tocno. Zasto ja pisem samo na ATPL-u i inozemnom trgovanju? Pa jer samo o tim dionicama znam sta govorim. Nekad sam pisao i na viru jer sam napravio analizu itd. Dakle, ja ne skacem od teme do teme samo da serem, nego pisem o onome što znam. Zasto pisem negativno ako nemam dionicu? Pa od kad je svijeta i vijeka, od prvog atoma, postoji materija i antimaterija. Dakle, postoji netko tko je za i tko je protiv. To je bit rasprave. Inace rasprava ne bi postojala. Meni ono sta smeta je totalno drukanje bez pokrica. Onda ako ja znam da je to laz onda napišem da to nije tocno i ispravim. Zasto toliko pisem? Pa u zadnih 7000 poruka si me u 95% njih prozvao. Kazem, ja nikad ne pisem dok se ne laze ili dok me se ne prozove. Vjeruj mi da bih i ja rado prestao pisati, ali kad stalno brujis dotur ovo dotur ono. Kad odgovorim onda se cudis i kazes da spammam temu :)

hoćeš li reći da ti ustvari očekuješ od atpl dobre rezultate ove godine?

dobre?

to je relativan pojam ali 2020 će biti loša,jedna od lošijih radi covida.

znači očekuješ profitabilnost nekih razmjera u skladu sa kretanjem BDI?

nije isključena i značajna profitabilnost s obzirom i na refinanciranja koja će smanjiti troškove?

početak Q1 je brutalan,neusporedivo bolji od Q1 2020,vozarine su +180%pmaxi,supre +110%,handy +125%.

dali se slažemo da će 2021 godina biti u rasponu dobra do jako dobra?

p.s.

što se mene tiče piši koliko ti srce želi i tipkovnica može izdržati,nisam ni ja daleko od toga u jednom dijelu godina :)

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 24, 2021 at 11:03 AM
    Quote from migra
    Quote from alias

hoćeš li reći da ti ustvari očekuješ od atpl dobre rezultate ove godine?

dobre?

to je relativan pojam ali 2020 će biti loša,jedna od lošijih radi covida.

znači očekuješ profitabilnost nekih razmjera u skladu sa kretanjem BDI?

nije isključena i značajna profitabilnost s obzirom i na refinanciranja koja će smanjiti troškove?

početak Q1 je brutalan,neusporedivo bolji od Q1 2020,vozarine su +180%pmaxi,supre +110%,handy +125%.

dali se slažemo da će 2021 godina biti u rasponu dobra do jako dobra?

p.s.

što se mene tiče piši koliko ti srce želi i tipkovnica može izdržati,nisam ni ja daleko od toga u jednom dijelu godina :)

Display More

Problem je da je Atpl poslovao lose i kada je godina bila dobra.

2019 je BDI bio visok pa je FI za 3Q svejedno pokazao gubitak od 2 milijuna kuna. Ekipa na Poslovnom je tumacila da je to ustvari plus zbog tecajnih razlika.

Zbog loseg poslovanja, i jedino toga, je tada cijena dionice pocela padati od 475 do 135 kuna.

Sada je stanje losije, dug je veci, imovine ima manje.

• alias
    Guest
    • January 24, 2021 at 11:05 AM

Molim te da prestanes usporedivati prošlu i ovu godinu jer ce mi i ovo malo kose s glave ispasti. prošle godine je kina u 1Q uvela lockdown i zemlja se, a koja je odgovorna za 50% prometa drybulka, kompletno zatvorila. kako onda da ova godina nece biti bolja? Uz to su i hladnoca i svađa izmedu kine i australije napravili svoje. Pa normalno da je bolja godina. Oko cijene se ne slazemo, ali se mogu sloziti s mariaelenom donekle. Ako ne bude PSN, i ako se ovakve vozarine nastave, onda ce atpl narasti. Nebitno koliko, jer meni targeti ne igraju nikakvu ulogu iz razloga što mi je dionica prerizicna, i sigurno je necu ici za 20 ili 30%, pa i 50% kupovati, a pogotovo ako ima nesto jeftinije i bolje. ŽAŠTO MI STALNO IZVRCETE RIJECE I NE ZELITE SHVATITI STA PISEM? Dakle, ja pisem da postoje dionice koje su manje rizicne i kvalitnije od ATPL-a. Nista drugo. Dal da kupite ili prodate dionice ATPL-a? Pa meni je svejedno. Ja samo pisem da bih rade kupio neku drugu dionicu da je na meni. Nigdje nisam napisao da prodate dionicu.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 11:10 AM

OK prošla je bila covid godina pa nije baš najprimjerenija ali daj ti izaberi jednu od ovih sa spiska pa usporedi?

više od 10 godina nije bilo ovakvog početka godine kakogod okreneš i koju bazu uzmeš za komparaciju?

iako nije ok s jedne strane uzimati 2020 kao relevantnu a sa druge opet nije relevantna?zar ne?

po meni je zaista jedinstvena i bilo bi je bolje ne uzimati kao referencu ali očekuje se dosljednost od svih.

Files

ScreenShot093.jpg 76.04 kB – 0 Downloads

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 11:26 AM
    Quote from alias

Molim te da prestanes usporedivati prošlu i ovu godinu jer ce mi i ovo malo kose s glave ispasti. prošle godine je kina u 1Q uvela lockdown i zemlja se, a koja je odgovorna za 50% prometa drybulka, kompletno zatvorila. kako onda da ova godina nece biti bolja? ....

ok ako su svi za zanemarivanje 2020 kao nereprezentativne radi covida i ja sam za pa evo prilke da se komparira sa 2019

molim zanemariti tamo plavu liniju iako i svjetlo plava je tu negdje pa ne vidim...

Files

ScreenShot094.jpg 22.72 kB – 0 Downloads

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 24, 2021 at 11:26 AM

Svi koji vjeruju u rast cijene dionice, mogu lupati po asku. Ja trenutno ne kupujem jer ocekujem pad.

Pa da nije isao u PSN, i da su nasli novac za blokadu, i Viru bi cijena otisla gore. Da je baba musko, zvala bi se Dusko.

Ja ne razumijem da ekipa koja je kupila na 400 kuna i pogrijesila vide u svima problem osim u sebi. Umjesto u nekriticno drukanje mogli su Atpl prodati na 300, 250, 200 pa i 170 i opet kupovati na 135 itd. Nego se meni rugaju sto sam napisala da sam Viro prodala na 30 ili Dlkv na 7.11 kuna, pa ja te dionice danas mogu vratiti po 28 ili po 6. Ne kupujem jos jer ne vidim dno. Ja trejdam sa smecem i otprilike 50 posto dobim, 50 posto izgubim. To je i teorija vjerojatnosti. Ja samo sve napisem na forumu. Ne prijavljujem samo velike dobitke. Znaci, neobjektivnost vam je najveci neprijatelj.

• alias
    Guest
    • January 24, 2021 at 11:47 AM

Pa ove godine je strasna zima. I to sam objasnjavao da je jednokratan dogadaj i dugorocno ne govori o nicemu. Recimo da ATPL ima taman slobodan brod ili dva, bude i nesto zaradio, ali nista nezapamceno. Svakako da su vece vozarine dobre, ali FFA se ne mjenja, a to mi govori da nit trziste ne vjeruje previše u dugorocni oporavak. Evo ja cu tu stati.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 11:55 AM
    Quote from Marielena
    Quote from migra

za sada nema tuđih targeta pa ću ja otvoriti sezonu.

2021.

crni scenarij 250

srednji scenarij 300

najbolji scenarij 350

važna napomene da u 2022. očekujem inteziviranje tog rasta + dodatno intenziviranje ako bi podbacio u 2021.

kao očekavana posljedica još manje isporuka i dodatnog povečanja demanda u odnosu na 2021.

očekujem i pozivam najveće oponente koji su zagovornici pesimizma na atpl da se odluče sami sebi dati na vjerodostojnosti iznošenjem vlastitih targeta, u protivnom ih neću moći uzimati za komentatore koji i misle ono što pišu.

oni koji za sebe drže da su dobri poznavaoci sektora nebi smjeli imati problema sa time.

Display More

U ozujku ce se trziti na 100 kuna. Razlozi? Jako los FI za 2020 godinu, sezonalni pad BDIa u veljaci i rasprodaja preostalih zalozenih dionica od vodeceg dionicara. Krecemo ove godine od niske baze. Mislim da je cijena prosle godine u sijecnju bila 280 kuna.

Top bi mogao biti na ljeto 250 do 270 kuna, ako bude sve dobro i ako ne predloze PSN zbog nemogucnosti placanja dospjelih obaveza. Tada cijenu necu predvidjati.

P.S. Investitorsku diplomu necu poderati jer ju nemam. Ja sam po struci inzenjer, nigdje nisam napisala da imam licencu financijskog savjetnika i da smijem davati takve savjete.

Display More

opet će potoci tinte biti proliveni,tipkovnice završiti u snjegu i na kraju će ispasti da i pesimisti i optimisti ustvari očekuju vrlo slično,tako to mora biti.. :) ^^

tvoj je target ustari veći od mog najnižeg pa to dokazuje izrečeno o tinti i....

očito nam se samo razlikuju putevi kako planiramo do sličnih targeta doći a u tom slučaju to ipak smanjuje opseg rasprave.

"100kuna"?

zanimljiva teorija koja će po meni vrlo izgledno ostati samo teorija jer je sentiment na dry bulku dugogodišnje neviđen.

istina više je to izraženo na stranim brodarima ,za sada iako po broju pregleda dao bi se steći potpuno suprotan dojam :/ .

meni ipak nešto bliži tome da je ta želja za ukrcajem na brod još dobro prikrivena jer malo tko može vjerovati da se neće dogoditi što se dogogdišnje događalo.

ni je ne vjerujem,a nisam ni očekivao 10g neviđene vozarine u siječnju,tako snažne futurese,nadao sam se boljem ali ovo je iznad mojih očekivanja.

kome nije iznad neka se pohvali ovdje.

ako veliki dio nas nije očekivao to implicira i da se veliki dio nas nije ukrcao?još?

biti će interesantno za ispratiti ,taj veliki operativni poduhvat ,bottlenack?s obzirom na uski timeframe?:/

još interesantnije analizrati kako je protekao taj izazov.

slažem se da jeftinije može ali vrlo izgledno samo za malobrojne u malobronjim količinama.

vidim da se slažemo da oni koji neće uspjeti da će izgledno proputiti barem dobru ako ne i bolju od toga priliku.

hvala na javno podijeljenom targetu te pozivam i ostale poznavaoce da si dodaju na vjerodostojnosti.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 24, 2021 at 12:36 PM
    Quote from migra
    Quote from Marielena

opet će potoci tinte biti proliveni,tipkovnice završiti u snjegu i na kraju će ispasti da i pesimisti i optimisti ustvari očekuju vrlo slično,tako to mora biti.. :) ^^

tvoj je target ustari veći od mog najnižeg pa to dokazuje izrečeno o tinti i....

očito nam se samo razlikuju putevi kako planiramo do sličnih targeta doći a u tom slučaju to ipak smanjuje opseg rasprave.

"100kuna"?

zanimljiva teorija koja će po meni vrlo izgledno ostati samo teorija jer je sentiment na dry bulku dugogodišnje neviđen.

istina više je to izraženo na stranim brodarima ,za sada iako po broju pregleda dao bi se steći potpuno suprotan dojam :/ .

meni ipak nešto bliži tome da je ta želja za ukrcajem na brod još dobro prikrivena jer malo tko može vjerovati da se neće dogoditi što se dogogdišnje događalo.

ni je ne vjerujem,a nisam ni očekivao 10g neviđene vozarine u siječnju,tako snažne futurese,nadao sam se boljem ali ovo je iznad mojih očekivanja.

kome nije iznad neka se pohvali ovdje.

ako veliki dio nas nije očekivao to implicira i da se veliki dio nas nije ukrcao?još?

biti će interesantno za ispratiti ,taj veliki operativni poduhvat ,bottlenack?s obzirom na uski timeframe?:/

još interesantnije analizrati kako je protekao taj izazov.

slažem se da jeftinije može ali vrlo izgledno samo za malobrojne u malobronjim količinama.

vidim da se slažemo da oni koji neće uspjeti da će izgledno proputiti barem dobru ako ne i bolju od toga priliku.

hvala na javno podijeljenom targetu te pozivam i ostale poznavaoce da si dodaju na vjerodostojnosti.

Display More

Pa da, vidjeti cemo. Ne tvrdim da mogu predvidjeti u lipu i da ce biti 100.00. Nisam vidovita, ali mislim da je 182 bio vrh ovog vala i da ce iduce dno biti blize 100, nego 200. Znaci ja ne kupujem sada.

E pa tko je bio u krivu, tko u pravu, cemo kasnije analizirati.

P.S. Pa meni su mali iznosi dovoljni, ja niti ne ulazim sa puno u ovakve visokorizicne pozicije.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 12:46 PM
    Quote from alias

Pa ove godine je strasna zima. I to sam objasnjavao da je jednokratan dogadaj i dugorocno ne govori o nicemu. Recimo da ATPL ima taman slobodan brod ili dva, bude i nesto zaradio, ali nista nezapamceno. Svakako da su vece vozarine dobre, ali FFA se ne mjenja, a to mi govori da nit trziste ne vjeruje previše u dugorocni oporavak. Evo ja cu tu stati.

one off?

meni je to već realtiviziranje jer svake je godine zima,svjedočimo klimatskim promjenama koje guraju vremenske (ne)prilike u extreme,dapače sasvim bi očekivano bilo da sljedeće godine bude još veća zima?ili jedna od sljedećih?

osim toga dižu se standardi u svijetu a o kini da ne spominjemo,avg kinez više nije sirotinja,svašta već on može kupiti pa shodno tome i da si

sobni termostat umjesto na 18 stavi na 20 ili više a posljedice su tektonske zar ne?

pa može avg kinez i ove godine za svoju obitelj u 365 dana ukupno kupiti 2-3 kile mesa više,govorimo o stotinama mil obitelji zar ne?

posljedice?

cijene soje isprati u prilogu,da nema je dovoljno ali što se dešava sa proizvodnjom kada roba značajno poskupi?posljedice za dry bulk?

one off ili su godine u pitanju?

a raste i kupovna moć indijaca,afrikanaca to je tek u povojima ali trend je snažno up,posljedice?

one off ili dugogodišnje?

i do sad je demand rastao sada će neviđeno sinergijski povezano istovremeno stimulusi cijelog svijeta?

posljedice?on off ili višegodišnje?

di bi bio kraj tom nabrajanju a sve ovdje u priličnoj mjeri već obrađeno samo treba utrošiti malo truda i vremena.

rezime one offa ima i toga ali puno više onog drugog,zdravog barem višegodišnjeg rastućeg demanda

a sve pri orderbooku pred zidom,ne može niže gotovo je,još je samo teoretski moguć i negativan supply kao posljedica demolition koji bi

dignuo val kakvom se svjedoči "jednom u životu"

neka bude i manje od toga biti će dovoljno da strpljivi se imaju čemu veseliti,trošiti godinama.

rezime po investitorski

p.s.

od 2020 očekujem loše rezultate u skladu sa covidom ali to je za mene sada sa ovakvim outlockom za mene bespredmetna rasprava.

tko misli da će na krilima toga se jeftinije pozicionirati sretno mu bilo,nije isključeno da ću se i ja pohvaliti ako se uspijem dokrcati ;)

ako DA win a ako NE opet win

može li bolje u životu?

Files

ScreenShot100.jpg 23.79 kB – 0 Downloads

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 24, 2021 at 12:58 PM
    Quote from migra
    Quote from alias

one off?

meni je to već realtiviziranje jer svake je godine zima,svjedočimo klimatskim promjenama koje guraju vremenske (ne)prilike u extreme,dapače sasvim bi očekivano bilo da sljedeće godine bude još veća zima?ili jedna od sljedećih?

osim toga dižu se standardi u svijetu a o kini da ne spominjemo,avg kinez više nije sirotinja,svašta već on može kupiti pa shodno tome i da si

sobni termostat umjesto na 18 stavi na 20 ili više a posljedice su tektonske zar ne?

pa može avg kinez i ove godine za svoju obitelj u 365 dana ukupno kupiti 2-3 kile mesa više,govorimo o stotinama mil obitelji zar ne?

posljedice?

cijene soje isprati u prilogu,da nema je dovoljno ali što se dešava sa proizvodnjom kada roba značajno poskupi?posljedice za dry bulk?

a raste i kupovna moć indijaca,afrikanaca to je tek u povojima ali trend je snažno up,posljedice?

i do sad je demand rastao sada će neviđeno sinergijski povezano istovremeno stimulusi cijelog svijeta?

di bi bio kraj tom nabrajanju a sve ovdje u priličnoj mjeri već obrađeno samo treba utrošiti malo truda i vremena.

rezime one offa ima i toga ali puno više onog drugog,zdravog barem višegodišnjeg rastućeg demanda

a sve pri orderbooku pred zidom,ne može niže gotovo je,još je samo teoretski moguć i negativan supply kao posljedica demolition koji bi

neka bude i manje od toga biti će dovoljno da strpljivi se imaju čemu veseliti,trošiti godinama.

rezime po investitorski

p.s.

od 2020 očekujem loše rezultate u skladu sa covidom ali to je za mene sada sa ovakvim outlockom za mene bespredmetna rasprava.

tko misli da će na krilima toga se jeftinije pozicionirati sretno mu bilo,nije isključeno da ću se i ja pohvaliti ako se uspijem dokrcati ;)

može li bolje u životu?

Display More

Joj, joj, nije to win win. Nikada vise dokup padajucih nozeva.

• alias
    Guest
    • January 24, 2021 at 1:05 PM

Sve ti je netocno. Predugo je da ti se objasnjava. Ukratko, Kina ce s rastom gospodarstva trebati sve manje, a ne sve više roba, pogotovo ugljena i zeljezne rude. Golemi infrastrukturni projekti su vecinom iza Kine. Pa ne treba Peking 60 aerodroma npr. Zapadne ekonomije su ti primjer toga. Takoder, s rastom gospodarstva se ekonomije okrecu uslugama i potrošnji, a manje proizvodnji. I to mozes vidjeti na zapadu. Previše je toga za objasniti. Sve više i više kina takoder koristi reciklirano zeljezo. Taj trend ce se samo nastaviti. Soje je kina rekla uvesti 3 mil tona više. I to sam pisao da je 40 brodova. Uglavnom, pretpostavke su ti krive, po meni.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 1:18 PM
    Quote from alias

Sve ti je netocno. Predugo je da ti se objasnjava. Ukratko, Kina ce s rastom gospodarstva trebati sve manje, a ne sve više roba, pogotovo ugljena i zeljezne rude. Golemi infrastrukturni projekti su vecinom iza Kine. Pa ne treba Peking 60 aerodroma npr. Zapadne ekonomije su ti primjer toga. Takoder, s rastom gospodarstva se ekonomije okrecu uslugama i potrošnji, a manje proizvodnji. I to mozes vidjeti na zapadu. Previše je toga za objasniti. Sve više i više kina takoder koristi reciklirano zeljezo. Taj trend ce se samo nastaviti. Soje je kina rekla uvesti 3 mil tona više. I to sam pisao da je 40 brodova. Uglavnom, pretpostavke su ti krive, po meni.

ne zaboravi kina osvaja(gradi) afriku i južnu ameriku ;)

kine je i najveći svjetski proizvođač (izvoznik) svinjetine koju sve veća populacija svijeta više jede.

tek je krenuo oporavak od svinjske kuge.

veći stručnjaci od nas o ugljenu u prilogu.

rezimirat ćemo nekad....

Files

image_2021-01-24_131712.png 64.73 kB – 0 Downloads

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 24, 2021 at 1:23 PM
    Quote from Marielena
    Quote from migra

one off?

posljedice?

rezime po investitorski

p.s.

može li bolje u životu?

Display More

Joj, joj, nije to win win. Nikada vise dokup padajucih nozeva.

Display More

prije nego je sa 20 narasla na 3600

je pala s 100 na 20

dali je to tada bio padajući nož?

kako su prošli oni koji su ostali čekati na 15 kn do danas?

kako bi ti opisao svojim riječima taj oportuni gubitak?

ali molim lijepo u rukavicama jer sam i ja dio te ekipe || <X :cursing:

^^ :D

Files

image_2021-01-24_132118.png 26.46 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt