1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • alias
    Guest
    • January 29, 2021 at 7:40 PM
    Quote from migra

za generale koji danas likuju nad današnjim rastom stranih dry bulkera bilo bi dobro da pogledaju ovu temu unazad,što im je bilo servirano na ovoj temi.

bilo je tada mudrije a i danas je raditi na vlastitoj polici osiguranja ;)

a neki to očito i rade,razvidno iz današnje trgovine na atpl:)

u prilogu preporuke od 14.01.

Ne vidim tu atpl

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • January 29, 2021 at 7:45 PM

lijepo izgleda šta je je....https://www.braemarscreen.com/home

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 29, 2021 at 7:56 PM
    Quote from jasko

nije li ovo kapitulacija babaroge CNY?

babaroge se ne predaju lako ali nakon njih često sljedi kuckanje po vl glavi? ^^

šta ne čitaju,prate oni generala,lektora?doctor doom za dry bulk i posebno atpl? :/

tako kvalitetan benchmark ne pratiti? :/

ko ti to more platiti?

NHF generale i ti ćeš jednom pogoditi,progledati....

kladim se u to ako netko želi?

Files

image_2021-01-29_195234.png 517.77 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• alias
    Guest
    • January 29, 2021 at 8:25 PM
    Quote from migra
    Quote from jasko

nije li ovo kapitulacija babaroge CNY?

babaroge se ne predaju lako ali nakon njih često sljedi kuckanje po vl glavi? ^^

šta ne čitaju,prate oni generala,lektora?doctor doom za dry bulk i posebno atpl? :/

tako kvalitetan benchmark ne pratiti? :/

ko ti to more platiti?

NHF generale i ti ćeš jednom pogoditi,progledati....

kladim se u to ako netko želi?

Display More

Postao ti je prijatelj sliku o rastu brodara vani generale

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 30, 2021 at 10:35 AM

sa generalom prošlosti koji bježi od brojeva teško je raspravljati,ako mi neznamo zašto bježi od brojeva,valjda on zna ;)

napisao sam prije 2 dana:

Quote from migra

di su ti brojevi?popapala maca?

ali znaš da su "ništa posebno"??

pa kad ti ih netko drugi u ovom slučaju kao ja servira barem se potrudi malo proučiti,izvući neki smisleni zaključak?

podsjećam te da sam ti unutar 24 h predočio povijesni omjer kretanja vozarina za pmax i cape od 2011-2020?

nemaš to potrebu proučiti ,dovesti u svezu sa današnjim stanjem kako bi donio neki zaključak,što bi ti kao investitor trebao očekivati u budućnosti?

bježiš od brojeva a oni te sustižu?

znaš kako to završi?...

p.s.

nemoj biti prenestrpljiv,tika taka radi svoje,dio brojeva je već tu,još je dio na putu i nećeš dugo čekati priliku

da ih rezimiraš.

mislim imat ćeš priliku a o tebi ovisi... ;)

Display More

a koji su to servirani brojevi bili generalu od kojih je on tako panično bježao da ga ne pregaze?

da se odjavi sa teme,iako kratko ga je držalo...

oni koji su jasno sugerirali a potvrdilo se jučer sa završetkom siječnja da nije kako on kaže:

"...Dakle, jedino ja kazem da ova godina nece biti po nicemu posebna...."

+200% u odnosu na avg 2010-2020=ništa posebno???

već je ovaj siječanj a vrlo izgledno da će se prenjeti naQ1 i cijelu 2021 itekako poseban,10 godina neviđeno dobar.

pomalo.investitorske su diplome deponirane,doći će dan za rezime ;)

jedna od većih podvala bez brojeva naravno kao i uvijek do sada je isticanje da je P/Nav ispod 1 peer grupe ,to je u skladu sa njegovim pristupm brojevima, wishful thinking pa kaže:

"Iako su narasle cijene njihovih dionica oko 100% da se vecina jos trzi ispod NAV-a, "

prilog govori više od riječi.

toliko wishful thinkinga da se nemogu oteti dojmu da mu je nevjerojatno stalo,da ima ipak tu još nečeg osim rijetko viđenog altruimza? :/ ^^

jučer si je umislio da je našao istomišljenike u svom wishful thinkingu ali izgleda da mu šteka engleski? :/

čudno malo za nekog tko meni drži lektorske instrukcije iz engleskog? ^^

moguće i da je njegov engleski bolji,moje isprike ako sam zalutao na lektorski forum :D ;( :D

radi količine,dužine,brzine ispisanog jasno da su pogreške moguće,uostalom u potpisu svakog mog komentara stoji sve onome tko zna čitati. pa...

Files

image_2021-01-30_095036.png 171.52 kB – 0 Downloads ScreenShot191.jpg 38.13 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• alias
    Guest
    • January 30, 2021 at 10:57 AM

Koji napor si ti. Vjeruj mi da ja brojeve znam puno bolje nego ti, ali kad pises poput debila onda nema smisla raspravljati. Ja ne znam dal imas 12 godina ili sta, ali ovo je ispod svake granice normalnog komuniciranja. Taman imam neku virozu i problema sa želucem, ali proljev koji imam je nista nasprema tebe

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 30, 2021 at 2:16 PM

alias@

samo nastavljaš kako si krenuo u startu,upozorio sam te da kod mene to ne prolazi,možda si navikao kod drugih da ti se tolerira dociranje,vrijeđanje pa...

imao si priliku više puta da izneseš svoje argumente ali nisi ih htio potkrijepiti provjerljivim brojevima,već očekuješ da

radi tvojih motiva,ciljeva zadataka ne koristimo vl znanje i javno dostupne činjenice.

ova tema nije otvorena da bi takvi kao ti mogli nametati svoj wishful thinking...

bez argumenata koji imaju temelje u provjerljivim brojevima.

visio si na ovoj temi skoro dan i noć 15 dana možda i više od mene,ako sam ja kako si me nazvao d.b.l,

što si onda ti koji noću ne spava nego čita d.B. la??????

što se mene tiče nisi ovdje više poželjan gost,i više od toga,od danas kod mene ideš za sve vremena na blok listu a ti ako želiš dati sebi na malo vjerodostojnosti učinit ćeš jednako,staviti me na blok listu,samo nisam jednom imao posla sa takvima pa se nakon više godina ispostavilo da nisu za to imali 30sec vremena ili da nisu mogli živjeti bez čitanja,od straha da nešto ne propuste.

p.s.

otvaranje teme ti je besplatno,ako imaš hrabrosti raspali.

ne očekujem niti želim bilo kakvo pojašnjenje,ispriku jer ti ovo nije bilo prvi put.

sretno sa NEinvestiranjem u atpl.

• alias
    Guest
    • January 30, 2021 at 2:50 PM
    Quote from migra

alias@

samo nastavljaš kako si krenuo u startu,upozorio sam te da kod mene to ne prolazi,možda si navikao kod drugih da ti se tolerira dociranje,vrijeđanje pa...

imao si priliku više puta da izneseš svoje argumente ali nisi ih htio potkrijepiti provjerljivim brojevima,već očekuješ da

radi tvojih motiva,ciljeva zadataka ne koristimo vl znanje i javno dostupne činjenice.

ova tema nije otvorena da bi takvi kao ti mogli nametati svoj wishful thinking...

bez argumenata koji imaju temelje u provjerljivim brojevima.

visio si na ovoj temi skoro dan i noć 15 dana možda i više od mene,ako sam ja kako si me nazvao d.b.l,

što si onda ti koji noću ne spava nego čita d.B. la??????

što se mene tiče nisi ovdje više poželjan gost,i više od toga,od danas kod mene ideš za sve vremena na blok listu a ti ako želiš dati sebi na malo vjerodostojnosti učinit ćeš jednako,staviti me na blok listu,samo nisam jednom imao posla sa takvima pa se nakon više godina ispostavilo da nisu za to imali 30sec vremena ili da nisu mogli živjeti bez čitanja,od straha da nešto ne propuste.

p.s.

otvaranje teme ti je besplatno,ako imaš hrabrosti raspali.

ne očekujem niti želim bilo kakvo pojašnjenje,ispriku jer ti ovo nije bilo prvi put.

sretno sa NEinvestiranjem u atpl.

Display More

Ne čini mi to. Molim te. Poceti cu iznositi konkretne brojke. CnB. Majke mi. Dokaze na dokaze na dokaze. Ne bi bilo prvi put...

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 30, 2021 at 3:10 PM

bacimo se na materiju naravno bez wishful thinkinga,samo i isključivo sa argumentima,provjerljivim brojevima. kao i do sada,pacijentologija neka si otvori temu ako ima hrabrosti pa neka tamo prosipa svoje mudrosti koje nemaju veze sa stvarnim brojevima već onim imaginarnim prilogođenim motivima,ciljevima,zadacima a vrijeme će presuditi kao i uvijek do sada.

u zadnje vrijeme dotakli smo se i rasta vrijednosti SH,u prilogu dokazi kakvim tektonskim promjenama svjedočimo na mjesečnoj bazi,

porast vrijednosti za primjerice:

pmax 2012 pomak u cijeni za mjesec dana sa 14,5 na 16,3 mil$ + 12,4%.

radi se o istom brodogradilištu, sister ship. ;)

Files

ScreenShot200.jpg 69.58 kB – 0 Downloads

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 30, 2021 at 7:26 PM

prvi pad u sedam tjedana iako je već prije 6 tjedana trebao početi pad radi CNY?

vrlo važno: pad samo na capeovima,niže klase rastu :thumbup:

"ništa posebno"

priceless

Baltic index marks first weekly drop in seven on capesize weakness

https://www.hellenicshippingnews.com/category/shipp…ry-bulk-market/

Files

ScreenShot124.jpg 19.29 kB – 0 Downloads

• jasko
    Majstor
    Reakcija primljeno
    7,279
    • January 30, 2021 at 8:20 PM

After sinking 3.5% in 2020, the worst year since World War II, the global economy will grow 5.5% this year, the 190-country lending organization predicted. The new figure for 2021 is an upgrade from the 5.2% expansion the IMF forecast in October and would mark the fastest year of global growth since 2007.

In an update to its World Economic Outlook, the IMF said that it expects the U.S. economy -- the world’s biggest -- to expand 5.1% this year after collapsing 3.4% in 2020. No. 2 China is expected to record 8.1% growth after eking out a 2.3% increase in 2020.

The 19 countries European countries that share the euro currency will collectively register 4.2% growth this year after seeing economic output crater 7.2% in 2020, the IMF says. The Japanese economy is forecast to grow 3.1%, reversing a 5.1% decline in 2020.

The IMF gave India a big upgrade, thanks to a faster-than-expected recovery at its factories and farms: The Indian economy is forecast to expand 11.5% in 2021, fastest among major economies, and a turnaround from 2020’s decline of 8%.

This story has been corrected to show that 2021 forecast would mark the fastest year of global growth since 2007, not since 2010.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 30, 2021 at 9:45 PM

u 2020 global economy -3,5%

u 2021 global economy +5,5%

razlika je?

a)"ništa posebno"

b)veliko povećanje

c)jako veliko povećanje

iz generalskog kuta gledanje tih +5,5% je samo 0,5% preko 5% ,znači "ništa posebno"?

iz lektorskog kuta isto tu negdje....

iz investitorskog kuta značajno povećanje i izgledne značajne posljedice za poboljšanje utilizacije dry bulka sa značajnim posljedicama na avg vozarine.ako uzmemo u obzir 3 digits rast u siječnju tko ovdje ima razloga za mokre snove,noćne smjene sa čačkalicama,znojne dlanove prije otvaranja trgovine...

a tko za opušteno uživanje u onome što život nudi?:/

rezime sljedi nekad...

za međurezime još prerano ili bolje ne, mora i taj murphys law stat već jednom pa će biti manje nervoze više samokontrole,sreće...

a ako ipak ne stane murphy neka uđe u zapisnik da smo si sami izabrali po vl izboru,pa bi trebali "muški",kao odrasli ljudi.....

moje je mišljenje,iskustvo da smo po ovom kriteriju najdalje od zapadnih marketa,možda se ovaj puta iznenadim? :/

:)

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 30, 2021 at 9:54 PM

Rule of thumb: 5% povecanja utilizacije je 50% povecanje vozarina, ako ide s 85 na 90. Provjerite s bivsim brojevima iz perioda 2005-2011. Dozvoljavam da sam fulao ponesto, ali tu negdje je.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 30, 2021 at 10:31 PM

"The IMF gave India a big upgrade, thanks to a faster-than-expected recovery at its factories and farms: The Indian economy is forecast to expand 11.5% in 2021, fastest among major economies, and a turnaround from 2020’s decline of 8%."

budućnost pripada indiji i africi,jednostavno su po toliko parametara ispod priželjkivanih standarda da je prostor za rast nemjerljiv.

nikako ne treba smetnuti s uma da indija ubrzano ide prema statusu najmnogoljudnije države svijeta,koje je to buduće tržište?koji potencijal?

što je kina učinila za dry bulk?na bazi ekonomije velikih brojeva.

2020 -8%

2021+11,5%

neka bude "ništa posebno" kada mora tako biti.....

:)

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 30, 2021 at 11:27 PM

coal is dead,long live the coal

In a media statement, Queensland Resources Council Chief Executive Ian Macfarlane said coal industry jobs rose by almost 40% during the quarter – increasing from 28,072 to 39,075 positions.

“December trade data also shows the value of Australian coal exports rose by 26% over the previous month, showing coal continues to be an important part of the global energy and industrial mix and will be for years to come,”

https://www.mining.com/queenslands-coal-resource-jobs-soar/

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • January 30, 2021 at 11:35 PM

Indija u 2020ima je isto sto i Kina i 2000ima. Usporedite GDP Kine 2006 i Indije sada. I rast. Sve je jasno. Tko se okladi na suprotno zbrajat ce oportunitetne gubitke. Slijedi oluja koja ce sasvim moguce nadmasiti vrhove iz 2000ih. A i da ne opet je strava.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 31, 2021 at 12:02 AM

sa nekim pomakom i afrika će krenuti ubrzano naprijed,commodities market će to osjetiti,naravno to su dugoročne prognoze ali svakako je pozitivno

da će pomalo početi isporučivati kroz demand,pa nije ni kina preko noći "explodirala" već su prethodile godine pojačanog rasta.

indija je bitno bliže tom scenariju a već svjedočimo početku.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • January 31, 2021 at 12:12 AM

Migra, koliko puta ćemo još na ovoj temi čuti "ništa posebno" i sl.?

• alias
    Guest
    • January 31, 2021 at 7:03 AM

Ma tipovima ne mozes doci na kraj. Uopce ne kuze da sami sebi skacu u usta, a nit ne shvacaju sta pisem. Ne znam dal ne shvacaju ili jednostavno ne zele shvatiti. Jasko stavi tablicu uvoza neke zitarice po mjesecima prošle godine gdje se vidi da je u 1mj. 2020 uvezeno gotovo ništa u odnosu na prijasnje godine. U 2. i 3. mj isto puno manje nego prijasnjih. Atlantik i pacifik. U ostalih 9 mjeseci je onda usljedio uvoz do rekorda. Onda sad stavljaju kako je uvezeno 26% više ugljena u prosincu. U 1. mjesecu će isto biti uvezeno roba abnormalno, tako da će 12.mj 2020 i 1mj. 2021 biti daleko najbolji mjeseci u posljednjih 15 godina. Ali sta se dogodilo s vozarinama? Pa prosjecne su. Kao za dobrih mjeseci. Nista abnormalno. Jesu oni puno bolji nego prošlih godina, ali to ne igra nikakvu ulogu, jer se ovdje radi o prevozu kolicine. U kojem mjesecu ce se to dogoditi nema veze. E sad, ako ekipa misli da će se svaki mjesec uvažati po 25% više žitarica i ugljena i željeza nego prošle godine, onda im skidam kapu. Onda i bude godina nenormalna. Ja kad napisem prosjecna godina, mislim da ce godina biti ovakva. S vozarinama koje su dostatne vecini kompanija. Milijun puta sam to napisao. Neke kompanije voze jeftinije, druge skuplje. Dal je to normalno? Valjda oni misle da svi voze jednako i da su sve kompanije u dry balku iste. Dal ja vjerujem u sektor nakon 10 godina, a imam vecinu portfelja dionicu iz sektora? Pa valjda, inace ne bih imao. Covjek me proziva u svakoj svojoj poruci 20x i onda kad mu odgovoris napise "evo opet se javlja jer ima skrivene motive", a kad mu postavis konkretno pitanje on odgovara s necim potpuno desetim i frazama poput "dokaze na dokaze na dokaze, CnB, nista posebno" itd. Kazes mu da tu nema normalne rasprave i da je dosadan s glupostima koje piše i on se naljuti. Ok. I stalno kazem sam sebi kako cu prestati pisati, ali kad ne mogu kad me se stalno proziva i izvrce rijeci. Ono sta mi je super na forumu je da nije dozvoljeno da imas dva nicka, pa bar ovdje ne bubaju da si multinick kao na poslovnom. Tamo im je to bila glavna fora ako su dvojica mislila drugacije. Strasno je vrijeme doslo da ne mozes imati drugacije misljenje, a da nisi povezan s podzemljem. Trump je napravio velik problem cijelom svijetu sa svojim teorijama zavjere i fake newsovima. Bit ce to njegov vjecni doprinos racionalnom i demokratskom razmisljanju. Svijet je nakon njega postao sve žalosniji i podjeljeniji.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 31, 2021 at 10:05 AM
    Quote from 5. Element

Rule of thumb: 5% povecanja utilizacije je 50% povecanje vozarina, ako ide s 85 na 90. Provjerite s bivsim brojevima iz perioda 2005-2011. Dozvoljavam da sam fulao ponesto, ali tu negdje je.

evo aktualne materije,sa očekivanjima za 2021-2023.

a da to nadopunimo sa još CnB u prilogu očekivanja za TCE revenue i ebitda za 2021-2023.

ako bi se kojim slučajem takvi rezultati u budućnosti i percipirali kao "ništa posebno" (mokri snovi ako se mene pita ali o tom potom) opet posljedice nebi mogle izostati zar ne?

pa opet ispada da i navodna dilema najvećih pesimista uopće i nije dilema?

mi se ustvari oko primarnog slažemo,samo se ne slažemo oko intenziteta slatkih muka.

i oko toga di je ili di je bilo dno,najbolji trenutak za ulazak,

sve su to kamilica od dilema nasuprot neukrcaju na palubu?

a sudbina Večine je definirana kao neukrcaj,tako je uvijek bilo ,tako će uvijek biti,tako to mora biti...

rezime sljedi....

Files

ScreenShot203.jpg 50.22 kB – 0 Downloads image_2021-01-31_100524.png 284.06 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 932

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 11:10 PM
    2. Odgovora
      932
      Pregleda
      492k
      932
    3. borsa

May 28, 2025 at 11:10 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 7:16 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 28, 2025 at 7:16 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 28, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. vitoo

May 28, 2025 at 7:08 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 28, 2025 at 3:41 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 28, 2025 at 3:41 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 2:00 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 28, 2025 at 2:00 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

borsa May 28, 2025 at 11:10 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 28, 2025 at 7:16 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 28, 2025 at 3:41 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Što smo danas tržili

tento May 28, 2025 at 1:14 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 27, 2025 at 1:02 PM
  • Best buy

All May 27, 2025 at 12:54 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 27, 2025 at 12:45 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt