1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

DRY BULK

• migra
  • January 16, 2021 at 10:18 AM
  • looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 2, 2021 at 6:22 PM
    • #4,881
    Quote from Milo

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…e-foto-20211102 jel ovo pomaže ili odnemaže...tko će ga više znati :/

Vise pomaze nego odmaze. Neki su spremni ovo sta neki od nas nazivaju superciklus pripisati samo port congestionu. Nebi se iznenadio da brojevi na kraju to i pokazu.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 2, 2021 at 6:38 PM
    • #4,882
    Quote from looserst
    Quote from Milo

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…e-foto-20211102 jel ovo pomaže ili odnemaže...tko će ga više znati :/

Vise pomaze nego odmaze. Neki su spremni ovo sta neki od nas nazivaju superciklus pripisati samo port congestionu. Nebi se iznenadio da brojevi na kraju to i pokazu.

To naprosto ne moze biti tocno jer su se volumeni i rudace i ugljena, a pogotovo zitarica, znacajno povecali ove godine. Jedino ugljen nije premasio 2019. Sve ostalo jest.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• brajakica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,688
    • November 2, 2021 at 8:42 PM
    • #4,883
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

Koji dio mog posta je povrsan i brzoplet? Kakvu ja to paniku sirim prenoseci jednu vijest sa twittera, i to sa istog onog accounta sa kojega ti prenosis svaku pozitivnu vijest, ali nekako uspijes preskociti sve one koje pozivaju na oprez.

Da ti pomognem.

Prvo se trebas pitati kakav je kineski coal output zadnjih godina te zasto je takav. Nemoj samo bez razumijevanja gledati tablicu kako im zadnjih godina pada proizvodnja, vec se pitaj zasto je to tako, koje su to uzrocno-posljedicne veze.

Onda kada to proucis pogledaj koliki su kineski kapaciteti proizvodnje ugljena i koliko je starih zatvorenih rudnika zadnjih dana ponovo otvoreno.

Onda se pitaj zasto je uopce cijena ugljena ove godine toliko porasla, zasto su guzve u lukama tolike i moze li partija na to i kako utjecati najavom davanja prioriteta transportu ugljena u lukama.

Na kraju se zapitaj kako bi sve ovo moglo utjecati na cijenu ugljena, ali i na vozarine.

Mozemo mi ovdje razgovarati o tome hoce li partija te svoje planove stvarno i uspjeti provesti u djelo, ali ne mozes mi reci da ova vijest nije vazna. To je kolegice ignorantski. Moras znati staviti stvari u odredjeni kontekst da bi im shvatila znacenje, umjesto samo bez razumijevanja prenositi linkove sa twittera i crtala rakete. I daj mi reci kako mi pomaze ta tvoja tvrdnja da Kina ima rezerve ugljena za sljedecih 40 godina? Sta si time htjela reci?

Ja bih se zapitao i zasto se nakon ove najave cijena ugljena strmoglavila u tih svega par dana. Je li to odrzivo ili je samo panicna reakcija trzista na blef partije? Sta to cijeli svijet zna a da mi ovdje na forumu ne znamo. Kako ti ono kazes, oni svi nemaju pojma?

Display More

Jel mozemo sada zakljuciti da je ovo ipak bila vazna vijest? ;)

https://www.cnbc.com/2021/11/02/chi…port-shows.html

Far Eastern congestion is falling, now below 200 Capes for the first time since early Oct.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

Zakljucak po pitanju ugljena 50 dana prije nego kalendarski pocinje zima.

Stvarno dobra, jedna od boljih u 2021.🤭🤣

Kina moze privremeno razne egzibicije a na duze dolazi racun sa kamatama.

Samo strpljivo😉

Isto ce biti na iron ore, kineski GDP u slobodnom padu sa 8 na 5% za sada,veceg rasta GDP bez punih visokih peci nece biti, nikada do sada nije bilo.

Cim prode olimpijada krece veliki rast vozarina.

Zivi bili...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 2, 2021 at 8:52 PM
    • #4,884
    Quote from brajakica
    Quote from mitkko

Far Eastern congestion is falling, now below 200 Capes for the first time since early Oct.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Samo strpljivo😉

Isto ce biti na iron ore, kineski GDP u slobodnom padu sa 8 na 5% za sada,veceg rasta GDP bez punih visokih peci nece biti, nikada do sada nije bilo.

Zivi bili...

Display More

Steta je sto si tako tvrdoglava. Naravno da svijet nece prestati koristiti ugljen, nije to poanta. Poanta je da mi koji investiramo u brodare bi trebali pratiti takve i slicne vijesti kako bismo pokusali predvidjeti kako ce nam to utjecati na nasu investiciju i onda se pravovremeno pozicionirali.

Pa jel ne bi bilo zgodno da si recimo tada kada smo se natezali oko ovoga mozda prodala svoje dionice i sada ih opet kupila po cca 30% manjoj cijeni? Da si sa razumijevanjem pratila te i takve vijesti, sada bi bila puno opustenija.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • November 2, 2021 at 8:55 PM
    • #4,885
    Quote from brajakica
    Quote from mitkko

Samo strpljivo😉

Zivi bili...

Display More

Pa Olimpijada je u veljaci😅

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 2, 2021 at 8:57 PM
    • #4,886
    Quote from Marielena
    Quote from brajakica

Samo strpljivo😉

Zivi bili...

Display More

Display More

Nista to ne smeta, kolegica je tu ionako dugorocna :D

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • November 2, 2021 at 8:58 PM
    • #4,887
    Quote from mitkko
    Quote from brajakica

Samo strpljivo😉

Zivi bili...

Display More

Steta je sto si tako tvrdoglava. Naravno da svijet nece prestati koristiti ugljen, nije to poanta. Poanta je da mi koji investiramo u brodare bi trebali pratiti takve i slicne vijesti kako bismo pokusali predvidjeti kako ce nam to utjecati na nasu investiciju i onda se pravovremeno pozicionirali.

Pa jel ne bi bilo zgodno da si recimo tada kada smo se natezali oko ovoga mozda prodala svoje dionice i sada ih opet kupila po cca 30% manjoj cijeni? Da si sa razumijevanjem pratila te i takve vijesti, sada bi bila puno opustenija.

Display More

A vi ste kolega prodali svoj Jdpl?

Da smo svi prodali Atpl na takve vijesti sutra bismo povoljno kupovali na 250 kuna :)

Naravno mali trejderi mogu tako zaradjivati, ali ne mogu svi bas.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 2, 2021 at 9:23 PM
    • #4,888
    Quote from Marielena
    Quote from mitkko

Da smo svi prodali Atpl na takve vijesti sutra bismo povoljno kupovali na 250 kuna :)

Rekao bih da nije to bas tako. Kod nas samo mali broj investitora prati takve vijesti i reagira na vrijeme, dok se vecina zabavlja crtajuci rakete. Tako da taj mali broj investitora ne bi imao znacajan utjecaj na cijenu.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 2, 2021 at 9:26 PM
    • #4,889

Kratki osvrt na situaciju:

China: Lights Out. Is that Also the Case for Dry Bulk? — Breakwave Advisors
    Energy is Everything
    www.breakwaveadvisors.com
  • Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • November 2, 2021 at 9:43 PM
    • #4,890
    Quote from mitkko
    Quote from Marielena

Rekao bih da nije to bas tako. Kod nas samo mali broj investitora prati takve vijesti i reagira na vrijeme, dok se vecina zabavlja crtajuci rakete. Tako da taj mali broj investitora ne bi imao znacajan utjecaj na cijenu.

Naravno da se slazem sa ovime.

Samo i ja sam u pravu. Da svi prate i svi prodaju sutra bi cijena bila 250 kuna ;)

A te rakete su i meni isle na zivce :)

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • November 2, 2021 at 9:59 PM
    • #4,891
    Quote from Marielena
    Quote from brajakica

Samo strpljivo😉

Zivi bili...

Display More

Display More

Još bolje što je Olimpijada u veljači.....onda će i mitkko pogodit svoj target s početka godine ....... ;)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 2, 2021 at 10:05 PM
    • #4,892
    Quote from hugh
    Quote from Marielena

Još bolje što je Olimpijada u veljači.....onda će i mitkko pogodit svoj target s početka godine ....... ;)

Eto vidis, tko ceka - doceka ^^

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • November 2, 2021 at 10:09 PM
    • #4,893
    Quote from looserst
    Quote from Milo

Neznam, ali nadajmo se da je tako jel bilo bi bolje za sve.......ja sve to sad uzimam sa večom dozom opreza jel ako sa ovakvim gužvama u lukama ovako naglo "propadnu" vozarine koje su mjesecima polagano rasle za samo koji dan?........i dalje Kina kolo vodi, a kad opletu kolo to se čuje.......

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • November 2, 2021 at 10:21 PM
    • #4,894
    Quote from hugh
    Quote from looserst

Neznam, ali nadajmo se da je tako jel bilo bi bolje za sve.......ja sve to sad uzimam sa večom dozom opreza jel ako sa ovakvim gužvama u lukama ovako naglo "propadnu" vozarine koje su mjesecima polagano rasle za samo koji dan?........i dalje Kina kolo vodi, a kad opletu kolo to se čuje.......

Congestion pomaze i sto duze to bolje. A crvenom zmaju se trebamo pokloniti za sve dobro i lose (danas bi ih poslao u 3pm ali ako pogledam godinu moram reci hvala)

Kako je neko napisao: China is drybulk

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • November 2, 2021 at 10:57 PM
    • #4,895
    Quote from Marielena
    Quote from mitkko

Naravno da se slazem sa ovime.

Samo i ja sam u pravu. Da svi prate i svi prodaju sutra bi cijena bila 250 kuna ;)

A te rakete su i meni isle na zivce :)

O ovome se moze vjerojatno knjiga napisati. Kvaka je u tome da nikada ne prate svi i nikada nece. To je samo hipotetski. Zamisli da svi isto razmisljamo, ne bi uopce bilo trgovanja. Tu trzisnu (ne)efikasnost treba koristiti.

Postoji i jedna teorija koja govori o ovoj temi - Efficient Market Hypothesis. Zanimljiva stvar. Ja se osobno sa time uopce ne slazem, ali ima puno onih koji u to vjeruju pa je interesantno to prouciti da shvatis kako "protivnik" razmislja.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • November 2, 2021 at 11:59 PM
    • #4,896
    Quote from looserst

Kratki osvrt na situaciju:

https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…at-for-dry-bulk

Tu je sve sazeto kina vec neko vrijeme radi na kontroli nekretninskih cijena i unutarnjih nestabilnosti, medjutim u svom naumu se nenadano pojavio problem s energijom pa je kina primorana jos vise smanjiti svoj industrijski dio da iskontrolira problem s energijom u svemu tome drybulk je dobro prosao u periodu kada je kina posustala sa svojom potraznjom koja je inace bila do sada glavni uzrocnik drybulk rasta cijena i sad dolazimo do druge jednadzbe da u svemu ovome kineski gdp pati dosta jer je kina trenutno stavila prioritet da stabilizira energiju, a s tim dolazimo i do povecanja rizika kineske ekonomije ukoliko se to nastavi duze vrijeme, kina ce ocito cim uspije iskontrolirat energetski problem morat se posvetit utjecaju na padajuci gdp problem sta onda znaci povecan demand za drybulk od kine, sve u svemu koliko ja vidim postoji jedan zdravi market u drybulku koji ima demand s vise strana i laging od kine koji bio isto trebao u jednom trenutku dodat vise gasa.

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • November 3, 2021 at 6:15 AM
    • #4,897

https://www.hellenicshippingnews.com/positive-momen…ry-bulk-market/ evo, većina se zna ali eto...

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • November 3, 2021 at 12:11 PM
    • #4,898

What happened

Shares of dry bulk shippers Star Bulk Carriers (NASDAQ:SBLK) and Safe Bulkers (NYSE:SB) tumbled more than 10% in early trading on Tuesday. They then gained back ground, and at the close today, Star Bulk stock was down 6.8% and Safe Bulkers was back to only a 5.9% loss.

Dry Bulk Ship and Tug

IMAGE SOURCE: GETTY IMAGES.

So what

Since peaking above 5,600 in early October, the value of the Baltic Dry Index (which tracks shipping rates for vessels carrying cargo such as iron ore, coal, and grain) has tumbled nearly 25% in less than a month, including today's 2.6% loss. And the lower it goes, the less likely it is that Star Bulk and Safe Bulkers will keep raking in the profits that have helped to more than triple Star Bulk's share price over the past year and more than quintuple the shares of Safe Bulkers.

In short, investors today got spooked that the upward cycle in shipping rates has indeed come to an end.

Now what

That being said, not all the news is bad. And this could be why Star Bulk and Safe Bulkers' declines in share price first halted, then reversed today. Earlier this morning, a third dry bulk shipping company, Seanergy Marine, reported earnings that beat analyst expectations for both revenue and earnings.

Seanergy commented that the highest market levels of the last 12 years in the Capesize sector -- the largest class of dry bulk carriers -- saw daily chartering rates reach $87,000 a day at the start of the fourth quarter. And despite seeing those market levels decline over the past few weeks, Seanergy views this drop as a "short-term correction."

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • November 3, 2021 at 12:24 PM
    • #4,899

Premarket izgleda odlično, vidjet ćemo kad krene trgovanje....

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • November 3, 2021 at 3:10 PM
    • #4,900

Danas vani izgleda miran dan...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 3 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt