Mala škola dionica - YouTube kanal

 • Danas pričam o osnovnim pojmovima ekonomije, prava i investiranja, točnije o riziku. Objašnjavam što je, definiram ga sa pravne i ekonomske strane, te savjetujem kako umanjiti rizik i kako ga kontrolirati!

 • Jedna od najpoželjnijih dionica za imati u svom portfoliju u prošloj 2020.g. Danas provjeravamo financijska izvješća ponajprije za Q4 2020.g., te ćemo vidjeti zbog kojih razloga su porasli i preko 15% u jednom danu.

 • Danas analiziram jednog od najčešće korištenih budget brokera, a to je Trading 212.

  Otkrite prednosti, nedostatke, kakve su naknade i kakve su platforme za korištenje.

  Jedna od većih prednosti je i parcijalno kupovanje dionica, odnosno da za određnu količinu novca možete kupiti željene dionice, te možete stvarati i vlastiti "pie" u koji možete ulagati pa se novac raspodjeli na vaše pozicije.

  Isto tako niske naknade i odlično dizajnirane web i mobilne aplikacije daju zanimljivo iskustvo trgovanja.

  Glavna pitanja glede minusa su sigurnost "bugarskog" brokera, nedostatak pojedinih penny dionica i popriličan "spread"!

 • Provjerite što se je dešavalo sa dionicom GameStopa, koja je pozadinska priča ovog događaja, kakva je uloga Reddita u tome svemu, zašto pojedine dionice rastu eksplozivno i općenito o volatilnosti tržišta zadnjih dana!

 • Napravio sam ovaj video, kao putokaz svim početnicima, kako početi s ulaganjem u dionice, na što paziti, gdje saznati više informacija o dionicama i ETF-ovima, kako se gradi kvalitetan početnički portfelj orjentiran na dugoročno ulaganje i rast, te u kojem omjeru kupiti koje vrijednosne papire!

 • Napravio sam ovaj video, kao putokaz svim početnicima, kako početi s ulaganjem u dionice, na što paziti, gdje saznati više informacija o dionicama i ETF-ovima, kako se gradi kvalitetan početnički portfelj orjentiran na dugoročno ulaganje i rast, te u kojem omjeru kupiti koje vrijednosne papire!

  Kad budes imao vremena napravi video kako poceti ulagati na zagrebacku burzu i zasto je dobro ulagati na burzu, a ne drzati pare na banci.

  Najbolje je to kroz dividendne dionice, koje imaju veci dividend yield ;).

  Nesto slicno kao sto si u zadnjem video, samo se vise koncentrirati na zagrebacku burzu.


  Da malo poticemo ljude da ulazu novce na burzu, a ne da ih inflacija jede u banci :).


  Mozes im i inflaciju u tom video malo pojasniti, kako im novci vremenom gube kupovnu moc.


  Recimo kroz primjer nekog svima poznatog proizvoda tipa cokolade koja je prije 10 godina vrijedila 5 kuna, a sada em sto vrijedi minimum 10kn jos su je i gramazom smanjili, one od 100 grama su sad cesto 80 grama a velike od 300 grama su sada od 270 grama.

  A uz sve to ECB i FED zele jos vecu inflaciju...


  Ljudi ne razumiju inflaciju, treba ih po tom pitanju educirati.

 • Da, da, da, dobra ideja. Često baš diskutiram s ljudima o inflaciji, pa to završi često na slikovitim pričama kako se nekada moglo za npr 100kn kupiti puna košara stvari iz trgovina, a danas za 100kn se kupi trećina toga, a na prvu za iste novce.

  Nažalost baš nisam orjentiran prema zagrebačkoj burzi i domaćim investicijama, ali svakako da se može i iz ovakvih videa izvući sličan zaključak i primjeniti na svoju situaciju. Imam na Patreon zajednici jedino par investitora s kojima surađujem oko zagrebačke burze i domaćih investicija.  Danas pričam od dividendi, temeljna tema i obveza za poznavanje svakog ozbiljnog investitora, početnici se saznati što je dividenda, kako i kada se isplaćuje, a oni malo napredniji zašto se isplaćuje dividenda, koje su kvalitetne "dividend" korporacije, te sigurno će sve zanimati da li se može i na koji način živjeti od dividende. Navodim praktičan primjer kako zaraditi od dividende minimalnu hrvatsku plaću. Popratite ovu temu i uživajte!

  Edited 2 times, last by gepard0: Merged a post created by gepard0 into this post. ().

 • Obrađujem aktualnu temu, točnije pričam o tome da li je tržište precijenjeno i napuhano, te da li prijeti pad cijene dionica. Pričam o overvalued dionicama, radim usporedbu ove situacije sa poznatom "dot com" krizom, te općenito pričam da li je sada dobro vrijeme za ulaganje ili je bolje pričekati!?

 • Danas pričam o temeljnim pojmovima oko fundamentalne analize. Pričam i objašnjavam što je PE ratio, kako se računa, što je EPS ili Earnings per share i kako se računa, te što nam to govori o cijeni dionice, te kako nam to pomaže da prilikom analize dionica usporedimo te pokazatelje i donesemo racionalan zaključak?

 • Odgovaram na pitanja što su frakcionalne dionice, koje su njihove prednosti i nedostatci, da li takve dionice isplaćuju dividendu, te prikazat ću kako se vrši aktivacija i kupovina frakcionalnih dionica putem Interactive Brokersa!

 • U periodu ove kratke tržišne korekcije, analiziram 3 brzorastuće korporacije koje su u trendu pada što bi moglo biti i dobra prilika za investiranjem u njih u ovom trenutku. Sve tri korporacije su orjentirane prema budućim tehnologijama, te imaju progresivan trend ostvarivanja prihoda i zarade. Provjerite koje su im prednosti i mane, da li su precijenjene, te kakvi su im financijski pokazatelji!

 • Provjerite 5 konkretnih i temeljnih načela za dugoročno investiranje koja su bezvremenski savjet za svakog novog ili već naprednog investitora, te prođite kroz detaljno objašnjavanje svakog na konkretnim primjerima iz praktičnog svijeta investicija.