1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Američki predsjednički izbori 2020

• Krokodil
  • November 1, 2020 at 11:09 AM
  • toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • November 18, 2020 at 10:58 AM

Jedan dobar primjer o tome koliko išta utječe na ekonomiju SAD-a iz usta Warena Buffeta. Bez obzira na okolnosti koje su se kroz blisku povjest (1942 na ovamo) događale uključujući izbore njihova ekonomija jednostavno nezaustavljivo ide naprijed. Tako da po tom pitanju Trump, Biden, netko treći - irelevantno. Naravno postoje druge stvari u kojime nije svejedno tko je najmoćniji čovjek SAD-a , ali s investitorske točke gledišta je to više manje nebitno.

10.000 dolara uloženih 1942 u indeksni fond S&P 500 danas vrijedi 51 milion dolara (od 1:36)

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • November 18, 2020 at 2:07 PM

A realno, tako je u cijelom kapitalistickom svijetu. U onom dijelu svijeta koji se 1945-1990 borio s komunizmom, bas i ne. Najbolji primjer je Njemacka koja i 30 godina nakon ujedinjenja ima ogromne razlike izmedju istoka i zapada. Dok je zapad Njemacke jedan od najbogatijih i najprivlacnijih dijelova svijeta, istok je, izuzev Berlina, tek nesto malo privlacniji od Poljske ili Hrvatske.

Nije da Amerika ima nesto posebno sto nitko drugi nema. Oni imaju srecu sto zadnjih 150 godina nisu imali rat na svom teritoriju dok se u istom tom periodu u Europi dogadjaju ratovi kakve povijest ne pamti i koji unazadjuju svaku zahvacenu zemlju po par desetljeca. Ako itko to zna, znamo mi.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 18, 2020 at 3:59 PM

iako svi misle da će se s pojavom vakcine sve vratiti na staro, to je daleko od istine.

nedavno je izišla nova kineska petoljetka u kojoj se oni pripremaju za deglobalizaciju.

prvi korak je nedavno potpisani Australo-Azijski sporazum o slobodnoj trgovini iz kojeg je izišla Indija (zbog pritiska poplave uvoza prejeftine kineske robe pogonjene devalviranim yuan-om na steroidima) koja je nedavno potpisala trgovinski sporazum sa USA.

s druge strane, Amerika polako stvara svoj ekonomski blok na krilima USMCA sporazuma, a Europa, Afrika i Južna Amerika su trenutno ni vamo ni tamo.

kako god američki izbori na kraju završili (nije bitno što narod misli već koga će elektori izabrati 14.12.), Trump je pustio duha iz boce.

ljudi su duboko nezadovoljni trenutnim ekonomskim stanjem u zemlji koje se vuče još i prije ove krize, a nekritičko printanje/devalviranje dolara koje Demokrati misle provesti će samo pogoršati stvari, jer su se Amerikanci u potpunosti deindustrijalizirali, a nema plana kako industriju vratiti nazad (dapače, Demokrati još i više misle dignuti porez na korporacije da otjeraju i ovo malo industrije što je još ostalo u USA).

da stvar bude još luđa, američki Demokrati/Socijalisti stalno žugaju kako je Bezos bogat i kako ga treba oporezivati, a onda kupuju na Amazonu, jer su lijeni prošetati do prvog dućana koji možda ima nešto više cijene kako bi poticali male poduzetnike.

ista stvar je i Apple-om, jer j.beš socijalista bez iphone-a.

kako god ova priča na kraju završila, kad ovo sve skupa prođe čeka nas jedna potpuno nova ekonomija.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • November 18, 2020 at 6:55 PM
    Quote from st-brajo

iako svi misle da će se s pojavom vakcine sve vratiti na staro, to je daleko od istine.

nedavno je izišla nova kineska petoljetka u kojoj se oni pripremaju za deglobalizaciju.

prvi korak je nedavno potpisani Australo-Azijski sporazum o slobodnoj trgovini iz kojeg je izišla Indija (zbog pritiska poplave uvoza prejeftine kineske robe pogonjene devalviranim yuan-om na steroidima) koja je nedavno potpisala trgovinski sporazum sa USA.

s druge strane, Amerika polako stvara svoj ekonomski blok na krilima USMCA sporazuma, a Europa, Afrika i Južna Amerika su trenutno ni vamo ni tamo.

kako god američki izbori na kraju završili (nije bitno što narod misli već koga će elektori izabrati 14.12.), Trump je pustio duha iz boce.

ljudi su duboko nezadovoljni trenutnim ekonomskim stanjem u zemlji koje se vuče još i prije ove krize, a nekritičko printanje/devalviranje dolara koje Demokrati misle provesti će samo pogoršati stvari, jer su se Amerikanci u potpunosti deindustrijalizirali, a nema plana kako industriju vratiti nazad (dapače, Demokrati još i više misle dignuti porez na korporacije da otjeraju i ovo malo industrije što je još ostalo u USA).

da stvar bude još luđa, američki Demokrati/Socijalisti stalno žugaju kako je Bezos bogat i kako ga treba oporezivati, a onda kupuju na Amazonu, jer su lijeni prošetati do prvog dućana koji možda ima nešto više cijene kako bi poticali male poduzetnike.

ista stvar je i Apple-om, jer j.beš socijalista bez iphone-a.

kako god ova priča na kraju završila, kad ovo sve skupa prođe čeka nas jedna potpuno nova ekonomija.

Display More

EU je napravila najveću grešku ne potpisivanjem TIPP sporazuma sa US, što će nas košta u budućnosti zbog toga jer bi taj blok bio ekonomski najjači u povijesti. Nijedna Kina i ostali ne bi mogli parirati tome, tj morali bi se prilagoditi. Al eto, za sad, tako je kako je

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • November 19, 2020 at 9:09 AM
    Quote from st-brajo

(nije bitno što narod misli već koga će elektori izabrati 14.12.

A može završit i u Senatu u 1. mjesecu.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • November 26, 2020 at 6:25 PM
    Quote from etoimene
    Quote from st-brajo

(nije bitno što narod misli već koga će elektori izabrati 14.12.

A može završit i u Senatu u 1. mjesecu.

Korak bliže Senatu.

https://www.washingtontimes.com/news/2020/nov/…alting-electio/

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • November 27, 2020 at 10:43 AM

Nešto sam krivo shvatio. Nije Senat nego House.

Ta varijanta je na jako dugom štapu i tamo Republikanci imaju većinu (1 država, jedan glas).

Zadnji put je tako završilo 1824. Dosta davno. :)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • December 12, 2020 at 9:02 AM

evo, na CNN-u opet počele reportaže kako se u Venezueli teško živi, kako su ljudi gladni, kako je porast prostitucije, itd.

i prije ove situacije s virusom na djelu je bila ista stvar.

naivac Maduro misli da će se s Bidenom nešto dogovoriti, a ekipa u back office-u jedva čeka da dolje ispuca arsenal, jer dugo nije bilo neke akcije.

vražji Trump sve umrtvio, John Bolton lud od muke.

s druge strane, Trump nastavlja sa potpisivanjem mirovnih sporazuma Izraela sa arapskim zemljama.

samo mi jedna stvar nije jasna.

ako su Demokrati tobože "zeleni", čemu onda petljanje u zemlju koja leži na najvećim svjetskim zalihama nafte :/

šta im ne bi trebalo biti u interesu da je dolje toliko loše da se u naftu i njeno eksploatiranje ne ulaže ako već toliko žarko žele "zeleni" svijet?

ili je ova priča sa "zelenjavom" samo izlika do opet netko okrene velike novce? :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • December 12, 2020 at 9:26 AM
    Quote from st-brajo

ako su Demokrati tobože "zeleni", čemu onda petljanje u zemlju koja leži na najvećim svjetskim zalihama nafte :/

šta im ne bi trebalo biti u interesu da je dolje toliko loše da se u naftu i njeno eksploatiranje ne ulaže ako već toliko žarko žele "zeleni" svijet?

ili je ova priča sa "zelenjavom" samo izlika do opet netko okrene velike novce? :/

Ha, ne znas ti to. To ti je dole zelena nafta iz zelenih suma. Mirisi po svjeze ubranom cvijecu.

Kako kazu americki vojni industrijalci, kakva korist od skladista oruzja ako ga ne koristis.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • December 14, 2020 at 1:46 PM

Hehehe, baš me zanima kako će ovi naši "genijalci" sa foruma objasniti nama "fašistima" kako to da će odjednom njihovi fini, zeleni, lijevi, tolerantni, liberalni Demokrati početi sa dijeljenjem "demokracije" i "slobode" pomoću B52, F22, F35, Tomahawkova i ostalih divota i to uglavnom sve nekim ne-bijelim zemljicama koje leže na velikim zalihama nafte...

Možete o Trumpu misliti što hoćete, ali SAD nije napao ni okupirao nikoga dok je on bio predsjednik, dapače propagirao je pregovore i mir posvuda. Zato ga i jesu sustavno pljucali i napadali po svim režimskim medijima diljem svijeta.

Ja sam osobno gotov pričanjem s ljudima koji u 2020 više vjeruju IČEMU što pročitaju na Indexu, Jutarnjem, Večernjem, Tportalu, 24 sata ili ičemu sličnom i to nakon mora dokaza o kakvoj je besramnoj propagandi tu riječ. Dapače, ne samo da upijaju te laži nego na temelju toga izgrađuju svoj bolestan moralni sustav, totalno usmjeren na štetu samih sebe, a da su pri tom uvjereni da su svi koji ne kokodakaju istu propagandu ZLI FAŠISTI koje treba satrati bez milosti - takvi su za mene je niža vrsta nedostojna jedne sekunde mog vremena i jedne kapi moje žući.

PS: Donald Trump je dobio izbore, a Jeffry Epstein se nije ubio - tko se ne slaže, zaobiđite me u širokom luku, ne zanimate me.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • December 14, 2020 at 1:56 PM
    Quote from rambo_5

Hehehe, baš me zanima kako će ovi naši "genijalci" sa foruma objasniti nama "fašistima" kako to da će odjednom njihovi fini, zeleni, lijevi, tolerantni, liberalni Demokrati početi sa dijeljenjem "demokracije" i "slobode" pomoću B52, F22, F35, Tomahawkova i ostalih divota i to uglavnom sve nekim ne-bijelim zemljicama koje leže na velikim zalihama nafte...

Možete o Trumpu misliti što hoćete, ali SAD nije napao ni okupirao nikoga dok je on bio predsjednik, dapače propagirao je pregovore i mir posvuda. Zato ga i jesu sustavno pljucali i napadali po svim režimskim medijima diljem svijeta.

Ja sam osobno gotov pričanjem s ljudima koji u 2020 više vjeruju IČEMU što pročitaju na Indexu, Jutarnjem, Večernjem, Tportalu, 24 sata ili ičemu sličnom i to nakon mora dokaza o kakvoj je besramnoj propagandi tu riječ. Dapače, ne samo da upijaju te laži nego na temelju toga izgrađuju svoj bolestan moralni sustav, totalno usmjeren na štetu samih sebe, a da su pri tom uvjereni da su svi koji ne kokodakaju istu propagandu ZLI FAŠISTI koje treba satrati bez milosti - takvi su za mene je niža vrsta nedostojna jedne sekunde mog vremena i jedne kapi moje žući.

PS: Donald Trump je dobio izbore, a Jeffry Epstein se nije ubio - tko se ne slaže, zaobiđite me u širokom luku, ne zanimate me.

moraces prestat pisat po javnim forumima ako ne zelis dobivat odgovore na svoje postove.

Donald Duck je dobio izbore samo u svojem imaginarnom crticu. Pardon, u svojem i tvojem imaginarnom crticu...

Donald je poremecena osoba i za nju moze bit samo jos vise p... osoba koja je nedostojna sekunde icijeg vremena pa molim da zaobilaze javna okupljanja i javne forume...

LP od nize vrste:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • December 14, 2020 at 2:00 PM

Tko si ti da ikome braniš javna okupljanja, pisanja po javnim forumima, iznošenje svojih mišljenja sa kojima se ti ne sviđaš?! Makar to upakirao sa "molim"? Srećom takvi kao ti su maknuti sa vlasti 45-te, pa opet 91-e, pa su vaše ideje samo na razini "molbe". Ako vam se ne sviđe tuđe mišljenje, imate opciju IGNORE, molio bih vas da je u mom slučaju svakako odaberete. Ja hoću u vašem. Pozdrav.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • December 14, 2020 at 2:02 PM
    Quote from rambo_5

Tko si ti da ikome braniš javna okupljanja, pisanja po javnim forumima, iznošenje svojih mišljenja sa kojima se ti ne sviđaš?! Makar to upakirao sa "molim"? Srećom takvi kao ti su maknuti sa vlasti 45-te, pa opet 91-e, pa su vaše ideje samo na razini "molbe". Ako vam se ne sviđe tuđe mišljenje, imate opciju IGNORE, molio bih vas da je u mom slučaju svakako odaberete. Ja hoću u vašem. Pozdrav.

tipicni si trol.

Pa ti si napisao da ti nitko ne odgovara tko se ne slaze s tvojim misljenjem a vidim da i dalje trolas ko da si turbo stisnuo.

Ipak te zanimamo? odgovaras svima i pises da ti ne odgovaraju ako se ne slazu s tobom.. pravi si sljedbenik D.Ducka :)

Brojimo glasove sve dok glasaju za mene a kad vise ne glasaju za mene izbori su gotovi i ja sam pobjednik . Pa to ni mala djeca u vrticu ne bi popu...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

Edited once, last by emil (December 14, 2020 at 2:17 PM).

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • December 14, 2020 at 2:40 PM

Evo Emile, uspješno si stavljen na ignore, molio bih te da staviš i ti mene pa da završimo s ovom online dramom. Ti vjeruj u što god hoćeš, ja ću u svoje, između nas je Grand Canyon, komunikacija je nemoguća.

PS: ja tebi i sličnima NIKAD ne bi zabranio javno izricanje svojih mišljenja i stavova, samo naprijed, ali isto tako mi je ne trebaju sviđati niti ih ne trebam gledati i slušati. Samo naprijed, ali ne zanimaš me.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • December 14, 2020 at 2:45 PM
    Quote from rambo_5

Evo Emile, uspješno si stavljen na ignore, molio bih te da staviš i ti mene pa da završimo s ovom online dramom. Ti vjeruj u što god hoćeš, ja ću u svoje, između nas je Grand Canyon, komunikacija je nemoguća.

PS: ja tebi i sličnima NIKAD ne bi zabranio javno izricanje svojih mišljenja i stavova, samo naprijed, ali isto tako mi je ne trebaju sviđati niti ih ne trebam gledati i slušati. Samo naprijed, ali ne zanimaš me.

evo rambo ja tebe necu stavit na ignore jer volim citat bajke-sf i iracionalne clanke, a tvoji su sve to u jednom.

ne bi mi zabranio, al si rekao da ti nitko ne odgovara na tvoje postove ako se ne slazu s tobom??? eto kao sto rekohu prvoj recenici - prava komedija su tvoji postovi...

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • December 14, 2020 at 5:50 PM

Hoće li se aktivirati do petka?

https://www.whitehouse.gov/presidential-a…tates-election/

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • December 15, 2020 at 12:16 AM

Za one koji su mislili da elektori neće potvrditi volju birača, kao da je to smiješna banana država, pa evo vam gospodo:

Elektori potvrdili Bidenovu pobjedu

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • December 15, 2020 at 1:45 PM
    Quote from etoimene

Hoće li se aktivirati do petka?

https://www.whitehouse.gov/presidential-a…tates-election/

izborne kutije su koristile software za koji je upravo na CNN-u objavljeno da je hakiran, ali na način da je hakirano sve drugo što je koristilo taj software osim izbornih kutija :D

i meni se čini da cijela ova priča još uvijek nije gotova.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • December 15, 2020 at 3:05 PM

Aktivacija ovisi o izvještaju ovog lika.

https://www.dni.gov/index.php/who-…al-intelligence

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Ratc…ican_politician)

Mislim da je vrlo izvjesna, s obzirom na njegov CV.

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • December 15, 2020 at 7:01 PM

Meni se čini da je priča gotova, ali ne zato jer nije bilo gadnih muljaža i varanja, jer je bilo i za to ima jaaaaaako puno dokaza, nego zato jer SVI koji su dio sistema i ovisni o sistemu u SAD-u će rađe prihvatiti ovu prljavštinu nego riskirati kolaps cijelog sistema - a svaki sistem, najviše od svih politički, ovisi o stabilnosti i povjerenju. S ovom svinjarijom su gadno ugrozili povjerenje u sistem, ali neće dopustiti da još ugroze i stabilnost. Naravno u toj priči su još i strani igrači, ponajprije Kina, čiji dugi pipci sve više izlaze na svjetlo dana, ali i drugi (Izrael, Rusija, Saudijci...).

Ipak mislim da će duga sjena Trumpa i pitanja koja je otvorio biti još dugo tu sa nama i da se duh populizma više neće moći vratiti natrag u bocu. Narod je osjetio da je cijeli sistem usmjeren protiv njegovih interesa, a kad jednom to vidiš ne možeš više nikad ne vidjeti.

Red pill:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 20, 2025 at 11:29 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      923k
      2k
    3. umalo

June 20, 2025 at 11:29 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 775

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 20, 2025 at 4:29 PM
    2. Odgovora
      775
      Pregleda
      423k
      775
    3. Tešanj

June 20, 2025 at 4:29 PM
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 20, 2025 at 2:51 PM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. bjane

June 20, 2025 at 2:51 PM
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • June 20, 2025 at 2:26 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

June 20, 2025 at 2:26 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 19, 2025 at 9:20 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      848k
      1.9k
    3. misterno

June 19, 2025 at 9:20 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 20, 2025 at 11:29 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Tešanj June 20, 2025 at 4:29 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

bjane June 20, 2025 at 2:51 PM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All June 20, 2025 at 2:26 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 19, 2025 at 9:20 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

JoSko111 June 18, 2025 at 1:59 PM
  • Što smo danas tržili

All June 17, 2025 at 2:59 PM
  • MDKA (Medika d.d.)

Jure June 16, 2025 at 3:02 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

darac11 June 14, 2025 at 3:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon June 13, 2025 at 7:21 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, 2 months ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 3 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt