Pozdrav svima, dali netko od vas trguje na američkom tržištu i kako plaćate porez? dali je kao i u hrvatskoj jednom godišnje ili ima neki drugi režim, čitao sam zakon i nisam se najbolje snašao, pa ako netko ima informaciju iz prve ruke puno bi pomoglo
Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala
-
-
-
Jednostavno moram podijeliti sa svekolikim pucanstvom... Dakle, danas Snap Inc. raste preko 35% na prometu od pazi sad...
6 MILIJARDI DOLARA
Stvarno se pitam kog vraga radimo na ZSE i igramo se sa ovim navlakusama?!
Update... Danasnji promet je cca. 200 milijuna dolara... Svejedno, vidio sam i vece dnevne promete na NASDAQu...
koliki je porez na zaradu na američkoj ili njemačkoj burzi?
-
Update... Danasnji promet je cca. 200 milijuna dolara... Svejedno, vidio sam i vece dnevne promete na NASDAQu...
koliki je porez na zaradu na američkoj ili njemačkoj burzi?
https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_g…e_United_States
S tim da Ameri imaju pravo priznavanja gubitaka iz prošlih razdoblja maksimalno 3k$ godišnje.
-
kome plaćamo porez na kapitalnu dobit za NYSE, amerima ili našima ili i jednima i drugima?
-
i jednima i drugima
-
pregovori sa SADom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja su u tijeku...ali tesko da ce zazivjeti ove godine
-
Ovdje postoji samo jedna sitnica... a to je porez
Kako platiti porez u USA ? Lako za naš
Možda ukinu dvostruko oporezivanje
-
Ovdje postoji samo jedna sitnica... a to je porez
Kako platiti porez u USA ? Lako za naš
Možda ukinu dvostruko oporezivanje
koji?
porez od dividende se odmah odbije od isplate
-
Brinuo me porez na kapitalnu dobit.
Al' nice, nismo rezidenti
-
Figurativni hodogram:
Trgujem na Revolut.
Danas ću na dionici Amazina zaraditi 100 dolara jet sam iste kupio i prodao, sa zaradom.
Imam osam dana da odem u poreznu, tamo ispunim obrazac za Registar poreznih obveznika.
Nakon mjesec dana, svu zaradu iz inozemstva zbrojim, ispišem JOPPD, platim.
To ponavljam svaki mjesec (JOPPD)
Fala
-
-
my moon odakle to ?
-
karlo postavio slično pitanje. Mislim oke je ne plaćati porez (pogledati listu neplatiša u medijima ;zbljuv), no popularnost Revoluta raste, a kopanja za uhljebe sve praznija, pa bi mi kriminalci koji trgujemo dionicama mogli doć u žižu interesa.
-
Evo, nisam ja nabadao, tu je sve objašnjeno:
https://lider.media/aktualno/divid…nozemstva-35658
Objašnjeno je SVE, no meni je prerano ujutro da sve i pokopčam.
Vezano na prethodni post, otpada jednomjesečno hodanje s JOPPD u poreznu, potom ako vam Kćer/ sin student zaradi pare, nećete gubiti olakšice jer se dohodak izbonozemstva vodi zasebno /može voditi zasebno?/ itd.
No kako to funkcionira na primjeru Revoluta?
Trebali bi potvrde o plaćenom pprezu u USA, potom bi, iako nemamo ugovor o dvostrukom oporezivanju/ doplatili razliku.
No nismo bili vlasnici dionica.
Novim Zakonom o porezu na dohodak uvedeno je znatno pojednostavnjenje postupka oporezivanja dividendi i udjela u dobiti primljenih iz inozemstva. Ako je u državi u kojoj je ostvaren primitak ustegnut porez na dohodak, prema bilo kojoj stopi, primatelj dividende ne mora u Hrvatskoj plaćati predujam poreza na dohodak. Nema obvezu ni podnositi obrazac JOPPD, niti tijekom godine informirati Poreznu upravu o ostvarenim primicima po toj osnovi.
P.S.
Znam da se možemo igrati noja, no ne unedogled.
Kad pukne histerija za trgovanjem vani, kladarama doma će pasti promet i oslobađa se duh u boci.
-
ako student ostvari dobitak od kapitalne dobiti mora se prijavit u registar poreznih obveznika. Ako roditelj ima olaksicu na studenta a student je zaradio manje od 15000kn nista roditelj ne gubi. Ako je student zaradio vise od 15000 kn roditelj gubi olaksicu. Roditelj moze odmah svojem racunovodstvu reci da mu je dijete ostvarilo 15000kn i da ga skinu kao olaksicu. Druga mogucnost je da roditelj ne poduzme nista. Na kraju godine Roditelj mora vratit kompletnu olaksicu jer se olaksica ostvaruje na godisnjoj razini a ne datumom stjecanja-prelaska 15000kn.
Ako student ostvari kapitalnu dobit iz inozenstva ne mjenja se nista jer roditelj ne podnosi prijavu dohodka studenta nego se samo gleda dal je student ostvario dobit i kolku.
U poreznu ne moras svaki dan prijavljivat zaradu, jer da ides svaki dan u poreznu placat porez kako bi prebio gubitak?
Porez na kapitalnu dobit se obracunava na godisnjoj razini. Znaci s 31.12. uzmes sve prohode i sve gubitke i dobijes zaradu na koju onda obracunas 12% poreza i na to dodas prirez(18% ZG). i odna tosve moras upisat u JOPD obrazac i odnjet u poreznu do 28.2. iduce godine.
-
Jesus.
Ajmo ne zaraditi
-
hvala Emile,znači i domaće i strane dionice idu preko istog joppd a.
ostaje tih osam dana od prve zarade vani , samo prijaviti da postoji priljev izvana?
-
Mogu samo rec iz osobnog primjera.
Ako student nema poreznu a nema je i zaradio je nesto trgujuc dionicama (moj slucaj je da su bile dionice tesle) ima 8 dana da to javi poreznoj.
Nakon toga vodi evidenciju trgovanja i na kraju godine mora prijavit dobit . E dal je isti joppd obrazac za domace i strano neznam jer smo se informirali za konkretan slucaj (inozemni) a dosad nismo jos nijedan predali. ovo je prva godina kad ce to morat.
Roditelj je u potpuno drugoj kategoriji i nema nikakve veze kako dijete zaradjuje novac. Dal je student zaradio u Badelu ili ZSE ili trgujuc TESLom je nebitno. Kad uzdrzavani clan predje 15000 kuna roditelj gubi olaksicu za tu godinu.
Gore navedeno nam je potvrdila TETA u poreznoj.
-
https://web.erstebroker.hr/documents/002/…dobit_Erste.pdf
Ovdje ima dosta dobrih objašnjenja i informacija , nama je je bilo od velike koristi kod prijave poreza na kapitalnu dobit ostvarenu trgovanjem na inozemnim burzama . -
ok.
primjer, ne mora se ići u poreznu 8 dana od zarade jer kao zaposlen i predavatelj joppd prijašnjih godina na domaće dionice već imam porezni broj.
do kraja veljače zbrojiti ću domaću i američku zaradu i platiti porez.
kada se (uskoro) potpiše ugovor o dvostrukom oporezivanju USA- Hrvatska, plaćati ću manji ili nikakav porez na USA zaradu u Hrvatskoj, to će ovisiti o sadržaju samog ugovora
sve navedeno je osobna interpretacijaa i ne odgovaram za točnost iste
-
kolko sam upoznat - kad se potpise ugovor sa SAD neces placat porez na dividendu jer tvrtka odma to odbije pri isplati (kao i kod nas) a na kapitalnu od trgovanja ces placat i dalje jer i sad ne placas na kapitalnu od prodaje u SAD-u.
Al moracu te citirat :
"sve navedeno je osobna interpretacijaa i ne odgovaram za točnost iste :)"
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-