Koliko su novaca izgubili domaći investicijski fonodovi:
https://hrportfolio.hr/vijesti/fondov…luji-8242-71907
Normi, hvala na linku, ali kriva tema. Za sada imamo samo dva ETF fonda.
A ovi iz linka nisu ti.
Koliko su novaca izgubili domaći investicijski fonodovi:
https://hrportfolio.hr/vijesti/fondov…luji-8242-71907
Normi, hvala na linku, ali kriva tema. Za sada imamo samo dva ETF fonda.
A ovi iz linka nisu ti.
Ekipa jel tko kupovao udjele u ETF-ovima na našoj burzi i koja su vaša mišljenja o tome?
Ekipa jel tko kupovao udjele u ETF-ovima na našoj burzi i koja su vaša mišljenja o tome?
Imam osobno 7BET i 7SLO te smatram da je to jedna od rijetkih dobrih stvari koja je uvedena na zse zadnjih godina. Akomuliraju dividendu, sastav im je ok, troškovi ispod 1% godišnje. I imaš market makera za ući i izaći. Volio bi da dodaju još koji sličan iz istočne Europe gdje su valuacije još koliko/toliko niske.
7SLO i 7BET
Može se ući i izaći bez problema razlika samo 0,02€ 7SLO i 0,01€ 7BET
7BET uzeo kad se pojavio i za sada vrlo dobar 25% za 7 mjeseci
7SLO imam duže al je jedno vrijeme išao dolje tak da tu imam nekih 20%
ja sam isto kupovao i prodavao pa opet kupio 7slo i 7cro. 7 bet kupio na početku tako da sad imam sva 3 u portfelju.
Dobra godina (za sada)
Izgleda dobro za 7SLO
Slovenska sezona poslovnog izvještavanja započela je pozitivno, a prvi veliki igrači – Krka, Telekom Slovenije, Petrol i NLB – osigurali su optimistične prognoze i povjerenje među ulagačima.
7BET već neko vrijeme ima negativan prinos.
Gdje pratite događanja i kretanja vezana za rumunjske dionice?
7SLO porastao 40% 2024. - prema ovom članku i 2025. bi trebala biti dobra...
Piše za 7SLO 33% + dividende pa kao 40%. Ne pratim baš ove naše ETF. Ako kupim 7SLO da li dobijem i dividendu?
Piše za 7SLO 33% + dividende pa kao 40%. Ne pratim baš ove naše ETF. Ako kupim 7SLO da li dobijem i dividendu?
Ovi ETF-ovi od InterCapitala su akumulirajući. Dividenda se uplaćuje u imovinu fonda i na taj način raste cijena udjela.
Ovi ETF-ovi od InterCapitala su akumulirajući. Dividenda se uplaćuje u imovinu fonda i na taj način raste cijena udjela.
Koliko prinos imaš u 24-oj u ETF-u ? Pitam zato jer sam jos uvijek ljut na sebe sto sam prvih jedno 4-5 godina burekario po fondovima sakupljajući mrvice, umjesto da sam odmah krenuo na ZSE i ostvario dobit vrijednu pažnje, zalaganja i ulaganja.
Tek sam krenuo u rujnu.
Ulažem preko Geniusa u njihove ETF da izbjegnem troškove brokera.
U 4 mjeseca je CRO preko 15%, a SLO oko 7%.
Ali nisma detaljno računao.
Tek sam krenuo u rujnu.
Ulažem preko Geniusa u njihove ETF da izbjegnem troškove brokera.
U 4 mjeseca je CRO preko 15%, a SLO oko 7%.
Ali nisma detaljno računao.
Ok to je sasvim dobar rezultat za fond, mada ti je jasno da oni ako pametno ulažu imaju osjetno veći plus. Mene recimo je smetalo što su u doba kada sam ulagao u fondove nisam transparentno mogao vidjeti u koje tvrtke ulažu a recimo meni zanimljive tvrtke su ostvarivale godišnje po 50-150% + a ja sam dobiva 15 .... a rizik je kada sam vidio da fond manageri nemaju ama bas nikakvu odgovornost i jos kako rade kod nas regulatori i da politika tu debelo ima prste nije mi dugo trebalo da krenem u samostalne pohode. Ali to sam ja.
Sve što navodiš vezano za (investicijske) fondove je dio razloga zašto mi se sviđaju ovi ETF-ovi od Intercapitala.
Oni repliciraju indexe. U mjesečnom izvještaju točno vidiš koliki je udio koje pozicije i u sumi je zbroj tih pozicija >95% za SLO i HR Za ETF koji prati Rumunjsko tržište (7BET) U izvještaju je suma pozicija preko 85%.
Općenito je to razlog zašto mi se ETF kao proizvod puno više sviđaju nego investicijski fondovi + imaju jeftinije naknade.
Istina, naknade ovih Intercapitalovih ETF su i dalje skuplje nego naknade od svjetskih ETF.
U konačnici se svodi na to da lajkam rad Interkapitala i to da se u njihove ETF može ulagati putem Genius aplikcije bez brokerskih troškova na (skroz jednostavan) način kao i kupnja klasičnih investicijskih fondova.
Sve što navodiš vezano za (investicijske) fondove je dio razloga zašto mi se sviđaju ovi ETF-ovi od Intercapitala.
Oni repliciraju indexe. U mjesečnom izvještaju točno vidiš koliki je udio koje pozicije i u sumi je zbroj tih pozicija >95% za SLO i HR Za ETF koji prati Rumunjsko tržište (7BET) U izvještaju je suma pozicija preko 85%.
Općenito je to razlog zašto mi se ETF kao proizvod puno više sviđaju nego investicijski fondovi + imaju jeftinije naknade.
Istina, naknade ovih Intercapitalovih ETF su i dalje skuplje nego naknade od svjetskih ETF.
U konačnici se svodi na to da lajkam rad Interkapitala i to da se u njihove ETF može ulagati putem Genius aplikcije bez brokerskih troškova na (skroz jednostavan) način kao i kupnja klasičnih investicijskih fondova.
Da, situacija je nešto bolja od IF-ova. Nemam iskustva, a bojim se da niti neću imati. Barem dok dionice lijepo privreduju.