A ako uopce uspiju prodati paket, vidjeti cemo po koliko trziste trenutno vrednuje dionicu.
IGH (Institut IGH d.d.)
-
-
-
Jos jednom. Svatko tko misli da IGH prodaje dionice iz bilo kojeg drugog razloga osim za pokrice trenutnih troskova je potpuno oduzet od stvarnosti. Trial, 7 godina je sad proslo, i ulazimo u osmu, od kad smo ti i ja zapeli raspravljati o IGH-u. Od onda je pao sa 1000kn na 70kn i sad narastao na 140. Ti ces reci da mu se cijena uduplala, a ja da je pao 90%. I znam da si ti zaradio hrpu love na njemu, jer prodajes visoko, a kupujes nisko, ali lovu si mogao bilo gdje drugdje udvostruciti u to vrijeme, bez ikakvog rizika. IGH prezivljava i to je to. A jos veca fora je da ce IGH nadgledati zagreb nakon potresa. Ajme meni, takvih fora se ni bakic ne bi sjetio na svom blogu, kad je izmisljao koju će sve lovu DDJH zaraditi od poslovanja. Jedno cu priznati, a to je da je poslovanje IGH-a trenutno mnogo stabilnije nego je bilo prije nekoliko godina, ali da vrijedi i lipu više od 140kn; nikako. Lova u njemu je mrtav kapital.
Kojih trenutnih troskova? Kako firmu poput IGH mogu spasiti 2 milijuna kuna? Pa taj paket od njih kupi neki srednje veliki investitor?
Znam da dugove ne vracaju i da su prezaduzeni, ali sto ce 2 milijuna kuna promijeniti?
Ma za kavu i ostalo. Ali zamisli ovo. Ako ne mogu nit pokriti trenutne troskove sa 2 mil kuna, kako će tek to utuci u strateške projekte? kakvi su to strateski projekti?
-
Jos jednom. Svatko tko misli da IGH prodaje dionice iz bilo kojeg drugog razloga osim za pokrice trenutnih troskova je potpuno oduzet od stvarnosti. Trial, 7 godina je sad proslo, i ulazimo u osmu, od kad smo ti i ja zapeli raspravljati o IGH-u. Od onda je pao sa 1000kn na 70kn i sad narastao na 140. Ti ces reci da mu se cijena uduplala, a ja da je pao 90%. I znam da si ti zaradio hrpu love na njemu, jer prodajes visoko, a kupujes nisko, ali lovu si mogao bilo gdje drugdje udvostruciti u to vrijeme, bez ikakvog rizika. IGH prezivljava i to je to. A jos veca fora je da ce IGH nadgledati zagreb nakon potresa. Ajme meni, takvih fora se ni bakic ne bi sjetio na svom blogu, kad je izmisljao koju će sve lovu DDJH zaraditi od poslovanja. Jedno cu priznati, a to je da je poslovanje IGH-a trenutno mnogo stabilnije nego je bilo prije nekoliko godina, ali da vrijedi i lipu više od 140kn; nikako. Lova u njemu je mrtav kapital.
Kojih trenutnih troskova? Kako firmu poput IGH mogu spasiti 2 milijuna kuna? Pa taj paket od njih kupi neki srednje veliki investitor?
Znam da dugove ne vracaju i da su prezaduzeni, ali sto ce 2 milijuna kuna promijeniti?
Dva milijuna može značiti smanjenje tereta duga 5, 6 ili 10 milijuna kuna. A 10 ili 15 milijuna za 30 ili 50. Ja mislim da oni to ne prodaju radi smanjenja operativnih troškova, nego ih netko moguće drži za "gušu" i prijeti im da im "slomi vrat". Dugovima firmi tipa IGH, Dalekovod i sličnih se do nekog doba moglo trgovati uz značajan diskont (vjerojatno je to moguće i danas iako pretpostavljam da su se diskonti u međuvremenu smanjili). Kad napišem značajan mislim na 30-40% nominale. U tom smislu ta dva milijuna mogu biti nekakav kolateral za strukturirano financiranje i zatvaranje nečeg, i poslužiti kao haircut.
-
ja da sam npr. sergey kao što nisam nazvao bi jednog od sto mojih prebogatih prijatelja rusa i zamolio ga da kupi ovu siću koju ću mu otkupiti skuplje za neki rok. za rusa je to kikiriki i toliko će mu kćerka potrošiti na novogodišnjem derneku. a nedaj bože da ode na skijanje u švicu jer će to biti 3x skuplje.
-
Dva milijuna može značiti smanjenje tereta duga 5, 6 ili 10 milijuna kuna. A 10 ili 15 milijuna za 30 ili 50. Ja mislim da oni to ne prodaju radi smanjenja operativnih troškova, nego ih netko moguće drži za "gušu" i prijeti im da im "slomi vrat". Dugovima firmi tipa IGH, Dalekovod i sličnih se do nekog doba moglo trgovati uz značajan diskont (vjerojatno je to moguće i danas iako pretpostavljam da su se diskonti u međuvremenu smanjili). Kad napišem značajan mislim na 30-40% nominale. U tom smislu ta dva milijuna mogu biti nekakav kolateral za strukturirano financiranje i zatvaranje nečeg, i poslužiti kao haircut.
Puno napisano, ništa pametno rečeno. Naprosto, isprazno filozofiranje.
Lijepo su u službenoj objavi napisali zašto se prodaju te dionice. Namjena je ulaganje u Marterru d.o.o. i ETZ d.d., a svakom sa zrnom soli u glavi je valjda jasno da će se te dvije firme aktivirati i pokrenuti u poslovima oko obnove Zagreba, jer sam IGH ima jako puno svog drugog posla.
Netko ih drži za "gušu i slomit će im vrat". Moš mislit. Smijeh živi.
-
"Ukoliko su dionice duže vrijeme u trezoru, društvo snažnije osjeća posljedice njihovog držanja, s obzirom da vlastite dionice vežu financijska sredstva umjesto da se tim sredstvima omogući bolje poslovanje". Valjda su u IGH-u ovo pročitali, pa se pokrenuli.
-
A gledajte u revidiranom financijskom izvješću za 2019. godinu na stranici 42 piše da su imali dospjeli dug do datuma zaključenja izvješća u visini od 53,2 milijuna kuna i to senior dug temeljem kojeg vjerovnici i svakome trenutku mogu pokrenuti prisilnu naplatu. Nemamo kasnijih podataka što se s tim dugom događa, no vjerojatno ga nisu vratili, a činjenica da je dug i dalje vjerojatno neplaćen ili njegov dio, potkrepljuje tezu ili moju procjenu da ih netko moguće "stišće ili drži za gušu".
Ovaj dio oko vlastitih dionica neću posebno komentirati jer Zakon o trgovačkim društvima jasno propisuje što se i u kojim situacijama smije raditi sa vlastitim dionicama. One sigurno prema ZTD-u nisu namijenjene za burzovno trgovanje i spekuliranje od strane uprave društva.
-
Puno napisano, ništa pametno rečeno. Naprosto, isprazno filozofiranje.
Lijepo su u službenoj objavi napisali zašto se prodaju te dionice. Namjena je ulaganje u Marterru d.o.o. i ETZ d.d., a svakom sa zrnom soli u glavi je valjda jasno da će se te dvije firme aktivirati i pokrenuti u poslovima oko obnove Zagreba, jer sam IGH ima jako puno svog drugog posla.
Netko ih drži za "gušu i slomit će im vrat". Moš mislit. Smijeh živi.
Eh, koliko si ti puta koristio tu svoju logiku i pamet u ovih osam godina, pa ništa od toga. Niti jednom nisi pogodio. Naprosto si preoptimistican u duši. Prošlo je i 32 kvartala, pa si i njih fulao. Mislis da će ovaj put biti drugacije? Sumnjam Ali, boze moj, treba bit uporan i vjerovati.
-
Srećom, pa u sektoru gotovo da nema krize.
-
U Kineza puno para, a pogled im je bačen na pravo mjesto.
-
-
Robert Petrosian, predsjednik Uprave IGH
"Ulaganja u infrastrukturu - kriza povezana s trenutnom pandemijom Covida-19 pogodila je sve gospodarske grane, pa tako i građevinu. Zato je pravo vrijeme da država iskoristi svoju fiskalnu moć za potporu gospodarstvu i minimiziranje štete. Jedan od načina za pomoć je davanje prioriteta ulaganjima u ceste, mostove, zračne luke, tranzitne sustave, energiju (klasičnu i onu iz obnovljivih izvora energije), telekomunikacije i druge davno predviđene građevinske projekte ..........
-
U Kineza puno para, a pogled im je bačen na pravo mjesto.
Čuda rade sa Tehnikom, a i u Kumrovcu je neviđen prosperitet. Kada kriza Corone prođe, karanfili u rukama ozarenih turista će pohitati u netom obnovljenu Partijsku školicu. Suza će mnogima tada u oku zaiskriti....
-
Robert Petrosian, predsjednik Uprave IGH
"Ulaganja u infrastrukturu - kriza povezana s trenutnom pandemijom Covida-19 pogodila je sve gospodarske grane, pa tako i građevinu. Zato je pravo vrijeme da država iskoristi svoju fiskalnu moć za potporu gospodarstvu i minimiziranje štete. Jedan od načina za pomoć je davanje prioriteta ulaganjima u ceste, mostove, zračne luke, tranzitne sustave, energiju (klasičnu i onu iz obnovljivih izvora energije), telekomunikacije i druge davno predviđene građevinske projekte ..........
Ovo su zelje tog gospodina. Da, bilo bi lijepo.
-
Zanimljiva je stvar da sektor građevine nije u krizi ali mi na zse imamo tu "sreču" da su na burzi izlistane samo one dionice povezane sa građevinarstvom koje su u krizi......i to dubokoj......ako ta kriza nije nepremostiva biti če i love na tim dionicama jednog dana......ali ne več sutra več jednog dana ako "projektiraju i izgrade dobre mostove" za izalazak iz krize.....ali za to če za početak biti potrebno početi vračati dugove jel drugovi su s parama otišli la papa......opret bi se mogli malo nasmijati trial.....što kažete?
Ovako nekako:
- mijenjali su drugove za dugove......dugovi došli a drugovi ošli.......
Ne sekirajte se. Bit će sve ok.
-
Ja mislim da i IGH i DLKV imaju perspektivu, ali prvo treba vratiti dugove.
Svi smo na proljece kupovali te dionice jer ce rasti, narasli su 100 posto, a znali smo da ne vracaju dugove. Pricalo se oni ugovaraju velike poslove. Pa oni su oduvijek i radili velike poslove. Od tuda i dugovi
Ja mislim da ce tu biti nuzna neka dokapitalizacija, a onda se moze krenuti naprijed.
-
Koješta. Kakva dokapitalizacija? Dovoljno će biti da se odrade i naplate svi trenutno ugovoreni poslovi. Ali da se i s Radeljevićem vidi što će biti.
-
sve ima svoje razloge
-
sve ima svoje razloge
Treba još "samo" preživit do 2050 g. i onda smo na konju......
-
sve ima svoje razloge
Treba još "samo" preživit do 2050 g. i onda smo na konju......
Ako smo preživjeli do sada a jesmo ,živi smo , živjet ćemo i dalje
-
Zerica dobrih vijesti.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-