1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • October 9, 2021 at 9:59 AM
    • #4,581

Ok, ovak ajmo stat na loptu.

Meni tjedan uopće nije bio loš. Pokoji uspješan trejd/scalp, malo plinaši i brodari.

NM solidan, SB na nuli, ZIM tek ušao (na feeling, dnevni graf još ne kazuje ništa).

TELL čekam, na SWN uzeo sitan trejd, CNX k'o stijena stamen. Zima će biti hladna.

Jedino onaj DOW čeka, čekam i ja njega :/

WSB i Twitter : jučer gledam DATS, graf lijep, znam da će gore. Otvaranje katastrofa, zaboravi kažem si i odoh dalje. Poslije je okrenuo prvo $9, pa $10 i završio na $12.5 ||

BSOD je spomenuo onaj CCXI, odobren im je lijek. Ja to nikad ne bih šortao, prvi dan. Pao na $30 natrag, ode na $38.41. No rekao je da pazimo, hvala BSOD. Nisam pazio, propuštena prilika. Moj bed.

Dakle i na ovakvom marketu se može. Long ili šort.

Balana neću ni čekat ni slušat, on igra svoje igre sa stotinama milijuna $ pa je njemu i 0.01% pomak dovoljan. Meni nije. Želim svoj FYM dok mi još ne otkazuju organi hahahah.

Kolega mymoon, pazite se 'slabih' dionica, s velikim ATR, pomacima cijene. Prometi presušuju, Zloćka je lijepo primijetila da često ne bude bounce. Sve manje easy money . Nafta, plin, transport trenutno caruju na srednji rok sigurno ali volatilnosti će biti i u tome.

Longići moji, ako pratite što uzet za dvije godine + (osim brodara) mislim da se sjajna prilika otvara u pot dionicama. Grafovi im grebu po dnu: ACB, CGC, SNDL, TLRY

Profitabilni još nisu ali je preko 30 US država već legaliziralo upotrebu a i federalnu razinu će imati uskoro, zakon je pred usvajanjem. Tržište je veliko.

Zanimljiv mi je i AMZN po ovim cijenama: oni će automatizirati sve što mogu, Covid-19 im nije problem, AWS i cloud raste, novi proizvodi stižu. Kladimo se da će prvu prodajnu transakciju i dostavu na Marsu obaviti oni, okej? Jučer je gazda držao bukvicu političarima.. Jaki su, kao država u državi.

Jučer slab jobs report. FED-u se opet zatvaraju vrata, da ne čini ništa. Njima je prioritet radna mjesta, u širokoj bazi. Dizanje kamata odgoda sigurno godina, godina i pol. (jučer analiza na Bloombergu, jedino UK može/ima preduvjete za dizanje kamata jer ih je shebao Brexit i nijedna druga centralna banka!) Tapering će ići vrlo oprezno, ako bude. No do slj. sjednice 3. Nov. smo mirni.

Ja ne vidim razloga za potop na tržištu iako sve manje vjerujem da je inflacija prolazna. Uz rast sirovina, rastu i plaće, eno sindikati se bune u EU, pa tako i rast plaća dodatno podgrijava cijene.

Jučer čitam članak na Tportalu, hrvati imaju mlrde na depozitima i naravno nekretninama, gdje je povrat cca 3-7% max bez troška održavanja. Ja sam jučer na jednoj dionici, u 5 min, uzeo 10%.

O čemu pričamo?

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • October 9, 2021 at 11:13 AM
    • #4,582

Hvala, vrlo vrijedne informacije.

Evo, samo da ne ispadne da izmišljam

US closes lower after global corporate tax deal
    Stocks indexes in New York finished trading lower on Friday following the global minimum corporate tax agreement announcement. Meanwhile, the White House said…
    breakingthenews.net
  • BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • October 9, 2021 at 11:14 AM
    • #4,583

Kolega accountant ,

jučer sam i ja imao propuštenih prilika, ali divljak CCXI je morao imati svu pažnju. Shortao sam na početku trgovine, i oko 19 h pri pokušaju proboja preko 41 odabrao jer mi je to tada tehnički bilo najlogičnije.

Bulkowski jako lijepo opisuje tehniku trgovanja kod odobrenja lijeka i na što treba paziti idućih dana, tako da ću se toga i držati.

Kasnije ću i priložiti graf.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • October 9, 2021 at 6:49 PM
    • #4,584

Tapering ide sigurno, ali inflacija je tu i neće posustati sa usporenim lancima opskrbe, energetskom krizom koja je tek počela a zima još nije tu.

Evo Libanon sa 7 milijuna ljudi nema struje, nestalo nafte.

Cijena plina preračunato u naftu je 130$, nafta je na 80$, znaći svi koji mogu sa plina preći na naftu, to sada rade. Nafta ide na 100$ i prije proljeća neće biti popuštanja.

Drugih problema koliko hoćeš, evo globalni porez, Biden želi porez na buyback koji kažu da je opet na rekordnim razinama i čak najveći driver burze, vjerojatno zato i ne pada puno, i ankete kažu da ako se uvede taj porez da će 50% firmi smanjiti buyback.

Kina ima borbu sa nekretninskim balonom koji ćini 25% BDP i to je tek počelo.

Dionice još nemaju alternativu, ali sve više je mogučih okidača koji mogu povući burzu 10-20% dolje.

Ja imam long jedino BLRX i ostalo u cashu i pokušavam trejdati ali ja sam godinama samo u biotechu i ne shortam dionice.

Balan iza sebe ima hedge fond koji ga pokriva i on radi kao savjetnik za njih i njihove klijente, za trgovati futuresima moraš imati bar 30.000 $ i nikada ne ideš sa cijelom lovom da se imaš sa čim čupati.

Sada ima i mikro ugovora koji nose 5$ za svaki pomak od jednog boda na S&P 500, redovni ugovor nosi 50$, ali je problem što se futuresima trguje 24h i tu često nema spavanja. Balan ima dežurnu ekipu u hedge fondu koji ga po potrebi bude po noći. Sve ima svoje.

Burza će biti volatilna i najbolje je dnevno trejdati, ali idučih 12 mjeseci to će biti po meni prije da će ići jače dolje nego što će rasti, naftne i plinske dionice su mogući dobitnici u toj prići. I kod njih će vrijediti i dalje pravilo da se kupuje svaki pad.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 10, 2021 at 9:50 AM
    • #4,585
    Top Shipping Stocks for Q4 2021
    These are the shipping stocks with the best value, fastest growth, and most momentum for Q4 2021.
    www.investopedia.com

https://finance.yahoo.com/news/this-crazy-shipping-crisis-explained-094340766.html

Da li je itko popratio ZIM ?

Niste li pisali da je papir " problematičan " ?

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • October 10, 2021 at 11:17 AM
    • #4,586
    Quote from BSOD

Kolega accountant ,

jučer sam i ja imao propuštenih prilika, ali divljak CCXI je morao imati svu pažnju. Shortao sam na početku trgovine, i oko 19 h pri pokušaju proboja preko 41 odabrao jer mi je to tada tehnički bilo najlogičnije.

Bulkowski jako lijepo opisuje tehniku trgovanja kod odobrenja lijeka i na što treba paziti idućih dana, tako da ću se toga i držati.

Kasnije ću i priložiti graf.

U prilogu graf sa objašnjenjem.

Prvo, treba vidjeti širu sliku, 10.04. smo imali pad od 40$, sa 49 na 9. Puno je ljudi ostalo zarobljeno u papiru, doduše i puno ih se iskrcalo, ali je većina ostala.

Nešto sam trgovao i u PM pa se to ne vidi, ali to su stvarno sitne količine bile.

Dakle, prva dva sata je bila očita rasprodaja na velikom volumenu. Nisam ušao prvu minutu, niti prvih 10. Otprilike. Prvi short (i nekoliko manjih), pa onda pokrivanje jer sam mislio da smo došli do dna, no dno je bilo ispod 30. Onda pauza, konsolidacija, nakon čega ulazim u long sa srednje velikim lot-om.

Držim, i prodajem. Nakon toga prelazimo 40, ali na malom volumenu, opet kratki short, pokrivanje pa ponovno short.

Dosta je to sve volatilno na minutnom grafu, veliki spread ponekad, nasilna trgovina i prema gore i prema dolje. Zastrašujuće je kada žele izbiti shortere, pa se popale njihovi stoploss-ovi, pa se cijena gura gore, istu minute se i spušta na početak. Ako je lot od 500 komada, u 10 sekundi si u minusu 250$, pa u idućih 20 ponovno na nuli. Teško je tu stavljati i stop loss jer takve nasilne kupnje te brzo izbace iz igre a nepotrebno.

Uglavnom, pratim, imamo trokutić, čekam ili long ili short. Biti će i volumena.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ponavljam, uzmite si margin account, počnite shortati, jer jednom kada tržište krene prema dolje, neselektivno će to biti.

Na "velikim" papirima se mogu zaraditi jako dobri novci.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • October 10, 2021 at 11:24 AM
    • #4,587
    Quote from zlocesti

https://www.investopedia.com/top-shipping-s…q4-2020-5078985

https://finance.yahoo.com/news/this-craz…-094340766.html

Postoji par razloga zasto je "problematican":

- ZIM nema svoje brodove nego unajmljulje od drugih. U pravilu su ugovori za najam broda dugorocni a ovo sta kompanije placaju njima za prevoz kontejnera kratkorocni. Trenutno brutalno mlate pare ali u nekoj nepovoljnoj situaciji pada cijena vozanja kontejnera oni bi se prvi nasli u problemu.

- ZIM je prije par godina bio u bankrotu i spasen je od raznih ulagaca. Npr veliki su Deutche Bank i kontejnerska kompanija Danaos (ticker DAC). Oni ce svakako zeljeti kapitalizirati svoju dobit, neki pisu da to vec i rade i time pritiscu cijenu.

U medjuvremenu je papir pojeftinio pa je sve manje problematican ;) Zapravo je smijesno ds se trzi na 1,4 p/e ali takav je odnos prema brodarima generalno. Uz to ce sjesti masna dividenda u Q1 2022. Preporucio sam ga za trade, ne za long ali svakim padom cijene je sve zanimljiviji :/

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 10, 2021 at 11:26 AM
    • #4,588

Brravo za školski odrađen trade !

Svaka čast.

Ima li ovdje itko da se pokajao što je išao trgovati vani ?

Ozbiljno pitam.

• baggio89
    Student
    Reakcija primljeno
    170
    • October 10, 2021 at 11:33 AM
    • #4,589
    Quote from zlocesti

Svaka čast.

Ozbiljno pitam.

Ima.

Ja.

Što nisam ranije išao.

Fenomenomenalno trziste.

Osjećas se zapravo kao da stvarno imaš te novce koji ti tamo pišu jer uvijek i u svakom trenutku možeš izaći po trenutnoj cijeni.

A ima za svakoga ponešto, kao da si dijete u dućanu sa slatkišima.

Quote from looserst
    Quote from zlocesti

https://www.investopedia.com/top-shipping-s…q4-2020-5078985

https://finance.yahoo.com/news/this-craz…-094340766.html

Postoji par razloga zasto je "problematican":

- ZIM nema svoje brodove nego unajmljulje od drugih. U pravilu su ugovori za najam broda dugorocni a ovo sta kompanije placaju njima za prevoz kontejnera kratkorocni. Trenutno brutalno mlate pare ali u nekoj nepovoljnoj situaciji pada cijena vozanja kontejnera oni bi se prvi nasli u problemu.

- ZIM je prije par godina bio u bankrotu i spasen je od raznih ulagaca. Npr veliki su Deutche Bank i kontejnerska kompanija Danaos (ticker DAC). Oni ce svakako zeljeti kapitalizirati svoju dobit, neki pisu da to vec i rade i time pritiscu cijenu.

U medjuvremenu je papir pojeftinio pa je sve manje problematican ;) Zapravo je smijesno ds se trzi na 1,4 p/e ali takav je odnos prema brodarima generalno. Uz to ce sjesti masna dividenda u Q1 2022. Preporucio sam ga za trade, ne za long ali svakim padom cijene je sve zanimljiviji :/

Display More

Multiple su preniske da se ne bi kupio ovaj papir. Naravno uvijek može dolje, ali... kad ako ne sad i na ovim cijenama.

Edited once, last by baggio89: Merged a post created by baggio89 into this post. (October 10, 2021 at 11:35 AM).

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • October 10, 2021 at 11:37 AM
    • #4,590
    Quote from zlocesti

Svaka čast.

Ozbiljno pitam.

ZSE pogledam jednom do dva puta tjedno i uvijek ustanovim isto - njesra.

Strane burze - sexy.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • October 10, 2021 at 2:38 PM
    • #4,591

Zloćka, US tržište je EV, Tesla može i neki drugi model/marka

ZSE je dizelaš jedno 13 godina star, koji dugo nije vidio servis

Svaki puta kad krene trgovanje u US osjetim rush, baš kao dijete na odjelu slatkiša, dok na ZSE su rijetki tjedni kad je živo kao sad na PODR, ili prije na KRAS

Preko Trading212 možeš iz dionice u dionicu skakati bez naknade praktički, dok za 'življi' trejd ja ne mogu bez IBKR

Informacija za donijeti odluku o dionici koliko hoćeš, neki puta treba dobro filtrirati koliko je toga, a kod nas duga suša od izvješća do izvješća. I onda dobiješ onu fenomenalnu formulaciju s LRH: društvo ostvaruje primarne ciljeve... <X

Kao što sam gore naveo, zašto se zadovoljiti dizelašem?

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • October 10, 2021 at 2:41 PM
    • #4,592
    Opinion: Why you won’t know it when a bear market starts
    It’s crucial to devise a strategy that you can live with through a bear market
    www.marketwatch.com

A ništa, trejdajmo dok ne ugase svjetlo :)

Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • October 10, 2021 at 4:42 PM
    • #4,593

Zamolio bih ako netko zna zašto na IBKR nekad naplate fee 1,2 € a nekad 3,75€.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • October 10, 2021 at 5:12 PM
    • #4,594
    Quote from Jure

Imaš dvije vrste naplate FIXED i TIERED.

To odabereš sam, koju želiš (objašnjenja je i razlika).

Meni naplaćuje po broju dionica koje kupim, nikada to nije bilo više od 2$.

Uglavnom ako su penny stock, pa kupim više tisuća komada, onda bude malo više.

Ima razlike i preko koje burze se transakcija radi, itd.

Meni uzme na dnevnoj bazi od 10 do 50$. Ništa to nije strašno, ako uzmemo u obzir da trgujem puno.

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • October 10, 2021 at 7:11 PM
    • #4,595
    Quote from Jure

IBKR vrlo skupe naknade u odnosu na neke druge brokere. Sama aplikacija nezgrapna i nepotrebno teška, napucana sa mali milijun nepotrebnih stvari. Po meni se puno toga može isprogramirati bolje i intuitivnije, jednostavnije, za lakši i brži trejd. Tko koristi i druge brokere zna o čemu pričam.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • October 10, 2021 at 7:14 PM
    • #4,596
    Quote from Miron
    Quote from Jure

IBKR vrlo skupe naknade u odnosu na neke druge brokere. Sama aplikacija nezgrapna i nepotrebno teška, napucana sa mali milijun nepotrebnih stvari. Po meni se puno toga može isprogramirati bolje i intuitivnije, jednostavnije, za lakši i brži trejd. Tko koristi i druge brokere zna o čemu pričam.

Kolega, može primjer nekog drugog pouzdanog brokera?

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • October 10, 2021 at 10:07 PM
    • #4,597

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Moj biotech je već u debelom bear marketu

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • October 11, 2021 at 11:15 AM
    • #4,598

Short CCXI na 40.40, rano pokrivanje na 39.70. Puno rano!

Danas je LUV na tapeti na otvaranju.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • October 11, 2021 at 1:26 PM
    • #4,599

Danas u igri PTGX!

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • October 11, 2021 at 2:13 PM
    • #4,600
    Quote from BSOD

Danas u igri PTGX!

Identična trgovina kao i u petak na CCXI.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 4, 2025 at 10:46 AM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. All

June 4, 2025 at 10:46 AM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 4, 2025 at 8:51 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      912k
      2k
    3. umalo

June 4, 2025 at 8:51 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 3, 2025 at 7:12 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

June 3, 2025 at 7:12 PM
    1. LKPC (Luka Ploče d.d.) 173

• Like 1
      • Neo
      • February 27, 2020 at 11:04 PM
      • Dionice
      • Neo
      • June 3, 2025 at 1:53 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      82k
      173
    3. umalo

June 3, 2025 at 1:53 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 12:37 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. All

June 3, 2025 at 12:37 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 10:46 AM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 4, 2025 at 8:51 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon June 3, 2025 at 7:12 PM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 3, 2025 at 12:37 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,616 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 član i 7 gostiju
  • TheMandarin