1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

SNBA (Slatinska Banka d.d.)

• calypso
  • May 18, 2020 at 3:29 PM
  • calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 4, 2020 at 4:57 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from calypso

https://zse.hr/userdocsimages…14efc73fc12.pdf

Razmisljam na glas...

Prema broju dionica (84758), dionice koje su bile pod brojem 1. - ŽUPIĆ & PARTNERI D.O.O. prelaze u ruke Madjarskog MKB fonda... Dakle, pozicija jedan i dva su onda Madjari sa ukupno 17.5%... I sad slazem dalje kontrukciju...

1. CERP - mislim da bi drzava bila voljna prodati sve sto joj ne treba jer joj treba novaca, tako da ce tu moci dobiti 5.23%...

2. Ako je netko od ovih likova iz Top10 madjarski igrac, mogli bi imati preko 25% da krenu u preuzimanje...

I to je onda savrsena dionica po mom stilu ulaganja... Potencijalno preuzimanje... :)

Imam odredjenu kolicinu SNBA i ne namjeravam prodavati preko burze... :)

Display More

jeste Meštrovića, bivšeg predsjednika NK Osijek brojali?

on Vam je njihov igrač.

kolega očito ne prati nogomet ^^

Display More

Znam ja tko je on, samo nisam javno htio nista spominjati... Sve u svemu, sa njim imaju 23.05%...

Uzmi u obzir da SB-S d.d. (mislim da je to trezor) ima oko 7% dionica, ovi vjerojatno vec sada imaju taman 25% glasackih prava i moglo bi ovo krenuti u obveznu objavljivanja ponude za preuzimanje...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

Edited once, last by calypso (September 4, 2020 at 5:05 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 4, 2020 at 5:12 PM
    Quote from calypso

Znam ja tko je on, samo nisam javno htio nista spominjati... Sve u svemu, sa njim imaju 23.05%...

Uzmi u obzir da SB-S d.d. (mislim da je to trezor) ima oko 7% dionica, ovi vjerojatno vec sada imaju taman 25% glasackih prava i moglo bi ovo krenuti u obveznu objavljivanja ponude za preuzimanje...

mislim da prvo institucije moraju utvrditi da se radi o povezanim osobama, al čini mi se da oni tako brzo ne spajaju kockice kao Vi ;)

u svakom slučaju, zanimljivo :)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 4, 2020 at 5:16 PM

Nisu sva preuzimanja fer.

Vaba je najsvježiji primjer

Ajmo se nadati boljem

• MihoMato
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    206
    • September 5, 2020 at 2:26 PM

Nešto se počelo događati, odmotavati, ali Ja kao mali dioničar (premda i nisam baš mali dioničar - recimo srednji po količini dionica ), sam vrlo skeptičan o daljnjem ishodu preuzimanja. Ipak je ovo balkan, mali mogu samo gledati i čekati kosti. Idemo dalje ,optimistički.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 5, 2020 at 5:18 PM
    Quote from MihoMato

Nešto se počelo događati, odmotavati, ali Ja kao mali dioničar (premda i nisam baš mali dioničar - recimo srednji po količini dionica ), sam vrlo skeptičan o daljnjem ishodu preuzimanja. Ipak je ovo balkan, mali mogu samo gledati i čekati kosti. Idemo dalje ,optimistički.

Sad sam pozbrajao, pomnozio, podijelio i pooduzimao i ispada da jos uvijek nemaju 25% (MKB, Beta i Mestrovic), dapace, imaju pazi koliko... Dakle, fali im ravno 7 ili 8 dionica za 25% + 1 dionicu... :D

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ovo jednostavno nema nikakvog smisla, da imaju manje od 25% dionica... Ne znam sta sa time mogu napraviti, kontrolu nad firmom nemaju... Naravno da ce pokusati sve zivo i nezivo samo da plate sto manje (mislim, pa tko to ne bi pokusao napraviti, ja sigurno bih)... BVPS za 2019. godinu je 180kn, tako da imaju neki orjentir koliko to vrijedi... P/E je 10.87, kolko sam shvatio, to je normalan P/E za banku...

Cisto primjera radi, pronasao sam trenutak kada je Splitska Banka prodana Societe Generale tamo u 04/2006... Societe Generale je platio Splitsku Banku cca. 1 milijardu EUR, sto je bilo nekih 4.5-5x knjigovodstvene vrijednosti... (https://www.jutarnji.hr/naslovnica/spl…neraleu-3320030)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

E sad, sta ocekivati od SNBA, nemam pojma, ipak to nije banka koja je po velicini kao sto je Splitska banka tada bila, no opet sa druge strane, zadovoljio bih se i sa 2-3x knjigovodstvene vrijednosti... :)

• MihoMato
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    206
    • September 5, 2020 at 9:42 PM

Kao što je sve u Hrvatskoj nariktano tj.dogovoreno , tako je i preuzimanje ove banke sve već dogovoreno. Normalno imaju 24,99 % dionica - kako ne bi morali dati sada javnu ponudu , a kada se stvore druge okolnosti tada će objaviti da imaju 51,00 % . Sve je to jasno kao dan, nažalost mafija upravlja. Ja moje neću dati ispod 1,5 book-a pa makar morao čekati još 10 god. Kriv sam sam, trebao sam prodati 2007 kada je bila 500 kuna

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 5, 2020 at 10:53 PM
    Quote from MihoMato

Kao što je sve u Hrvatskoj nariktano tj.dogovoreno , tako je i preuzimanje ove banke sve već dogovoreno. Normalno imaju 24,99 % dionica - kako ne bi morali dati sada javnu ponudu , a kada se stvore druge okolnosti tada će objaviti da imaju 51,00 % . Sve je to jasno kao dan, nažalost mafija upravlja. Ja moje neću dati ispod 1,5 book-a pa makar morao čekati još 10 god. Kriv sam sam, trebao sam prodati 2007 kada je bila 500 kuna

U trenutku kada budu presli prag 25% + 1 dionica, uci ce u obvezu objave ponude za preuzimanje... Jedini nacin da to izbjegnu je da dokapitaliziraju (kao sto su Pivci svojedobno izveli sa Krasem)...

Pitanje je samo koju cijenu po dionici ce ovi Madjari ponuditi... Ako budu brzi, onda tromjesecni prosjek (koji je glupost i to ce im rijetko tko prodati, s obzirom da se sada cijena dionica vucara po najnizim razinama), al ako trziste napokon shvati igru i digne tromjesecni prosjek na vise razine, e onda cemo pricati o prodaji...

• KikiRiki
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • September 12, 2020 at 8:10 PM

Ako pogledamo nedavnu ponudu za KABA te prošlogodišnju za MDKA ne treba očekivati ništa atraktivno.

Nažalost SNBA generalno je već godinama u padu a uspoređivati cijenu preuzimanja u davnoj prošlosti s BV nema baš nikakvog smisla kad se dionice banka prodaju od oko 0,85 BV (ZABA, PBZ) do čak 0,39 BV (HPB).

Već dugo se ne spominje status tužbe vezano za imovinu Jugobanke koja se potražuje iz Srbije.

Šansa da SNBA to izgubi je malena ali ipak postoji dok god se na državnom nivou ne riješi pitanje sukcesije.

Po svemu tome potencijal premije pri ev. preuzimanju nije veći od 20% na trenutnu cijenu.

Shodno tome, premija ne opravdava rizik budući da se preuzimanje ne mora dogoditi.

S druge strane ulaganje u 'blue chip' dionice će gotovo sigurno u narednih nekoliko godina ostvariti taj prinos bilo kroz cijenu bilo kroz dividendu uz istodobnu likvidnost u svakom trenutku.

Imam dionice SNBA, gore navedeno je moje osobno mišljenje te nije nagovor na kupnju ni na prodaju.

• KikiRiki
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • September 29, 2020 at 11:01 AM

Sudeći po spuštanju Ask-a tu se nešto zbiva, očigledno ima upućenih u zbivanja tamo...

Vjerojatno madari spremaju ponudu po 3-mj. prosjeku 👎

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 29, 2020 at 12:33 PM
    Quote from KikiRiki

Sudeći po spuštanju Ask-a tu se nešto zbiva, očigledno ima upućenih u zbivanja tamo...

Pa nije bas da su neki iznosi ogromni izlozeni opcenito... Ono, nema ni 20kEUR na asku...

• KikiRiki
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • September 29, 2020 at 8:22 PM
    Quote from calypso
    Quote from KikiRiki

Pa nije bas da su neki iznosi ogromni izlozeni opcenito... Ono, nema ni 20kEUR na asku...

.da dionica je skroz nelikvidna...i kako stvari stoje, budući da nema dovoljno trgovinskih dana, izgledna je ponuda po 'procjeni revizora'.

Nažalost, sprema nam se scenario tipa KABA...

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 29, 2020 at 10:38 PM
    Quote from KikiRiki
    Quote from calypso

.da dionica je skroz nelikvidna...i kako stvari stoje, budući da nema dovoljno trgovinskih dana, izgledna je ponuda po 'procjeni revizora'.

Nažalost, sprema nam se scenario tipa KABA...

Pa i nije bas da je nelikvidna... Mozda nije bas najlikvidnija, ali trguje se sa njom... Cek da krene suskanje oko preuzimanja malo jace pa ce se krenut i malo vis trgovat...

Inace, KABA i SNBA veze nemaju jedna sa drugom... Kod KABA je stvar u tome da vecinski vlasnik vec ima oko 80% kapitala firme i dali su dobrovoljnu ponudu za preuzimanje ostatka dionica jer planiraju napraviti delistiranje sa burze...

Kod SNBA ne postoji jedinstveni vlasnik sa vecinskim paketom (50%+1 dionica) tako da ce potencijalni preuzimatelj morati prvo skupljati (na burzi ili mimo burze) 25%+1 dionicu cime ce zakonski uci u obvezu objavljivanja obvezne ponude za preuzimanje (Clanak 9, ZPDD)... Sad, ako zele steci vecinski paket (dakle, 50%+1) dionicu, a ne vidim zasto bi isli prelaziti 25% ako nece krenuti u ozbiljno preuzimanje firme, onda ce morati kupiti sve sto mogu sa burze i mimo burze... Na burzi nemas ni 15-20kEUR u svim nalozima na asku, tako da ce morati pregovarati sa ekipom iz Top10... Mogu samo pretpostaviti po kojoj cijeni ce im ekipa iz Top10 prodati svoje dionice, ali nekako sam siguran da to nece biti cifre sa burze... Prica ide dalje - kada predju 25%+1 dionicu, zakonski ulaze u obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje... E sada nastupamo mi... Ukratko - prouci ZPDD...

Ako ponude nekakav bijedni tromjesecni prosjek, onda ne prodajes... Njima je u interesu da steknu cca. 75% dionica kako bi mogli pokrenuti delistiranje jer ne znam zasto bi isli kupovati neki manjinski paket dionica banke... Taj dio je pak definiran Zakonom o trzistu kapitala iz 2018...

ZTK - https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzben…07_65_1329.html

ZPDD - https://www.zakon.hr/z/360/Zakon-o-preuzimanju-dioničkih-društava).

Ti po svom, ja imam podosta dionica i ne mislim bas prodati po ovim cijenama... Situacija nema veze sa KABA situacijom... A cak i tamo sve sto trebas reci na Glavnoj skupstini je da ne prihvacas odluku o delistiranju i odma ti moraju ponuditi otkup tvojih dionica po 'pravicnoj' cijeni koja je isto tako tromjesecni ponderirani prosjek, no odredjuje se u tromjesecnom periodu prije objave sazivanja Glavne skupstine... Drugim rijecima - ima sasvim dovoljno vremena da se cijena KABE na burzi digne na malo vise razine od ove koju nude ova dvojica...

• KikiRiki
    Student
    Reakcija primljeno
    136
    • September 29, 2020 at 10:54 PM

calypso

Hvala kolega na iscrpnom objašnjenju! 👍😊

• MihoMato
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    206
    • September 30, 2020 at 11:19 AM

Kolega Calypso, zaista odlično objašnjenje, zahvaljujem na Vašem trudu , slažem se u svemu sa Vama ,

samo ovdje se i CERP nešto pita - što će oni napraviti sa njihovim dionicama ?. Bili su počeli nešto sramežljivo prodavati ,te su odmah prestali .

Ako je Župić & p. prodali svoj dio , zašto se to ne vidi sada u vlasničkoj strukturi ???? ili je to samo igra.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 30, 2020 at 12:57 PM
    Quote from MihoMato

Kolega Calypso, zaista odlično objašnjenje, zahvaljujem na Vašem trudu , slažem se u svemu sa Vama ,

samo ovdje se i CERP nešto pita - što će oni napraviti sa njihovim dionicama ?. Bili su počeli nešto sramežljivo prodavati ,te su odmah prestali .

Ako je Župić & p. prodali svoj dio , zašto se to ne vidi sada u vlasničkoj strukturi ???? ili je to samo igra.

Zupic&Co su rijesili svoje dionice vec, to je islo vec MKB Fondu, pisao sam vec o tome... 02.09.2020. je ugovor potpisan, a dionice ce biti naknadno stecene (tada ce se i Top10 azurirati)...

Link na moj post - RE: SNBA (Slatinska Banka d.d.)

Objava na ZSE - https://zse.hr/userdocsimages…14efc73fc12.pdf

Ovdje imas link na njihovu stranicu prevedenu na engleski...

https://translate.google.com/translate?sl=a…efektetesi-alap

A CERP bi mogao svojih 5% prodati u direktnim pregovorima sa buducim vlasnicima, nema potrebe da to na burzi prodaju..

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • September 30, 2020 at 2:44 PM

https://www.vecernji.hr/biznis/mkb-ban…ne-kuna-1434802

MKB krece i po Slatinsku... Skroz drukcija prica od KABA...

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 20, 2020 at 10:04 AM

Izgleda ipak ne..

Mađarski MKB Bank ipak odustao od preuzimanja Slatinske banke

Kako je dioničare i ostalu zainteresiranu javnost obavijestio Marin Prskalo, član Uprave Slatinske banke, MKB je prethodno na burzi u Budimpešti objavio informaciju "o prekidu ispitivanja mogućnosti i uvjeta stjecanja dioničkog udjela" u Slatinskoj banci bez podnošenja ponude.

Činilo se prilično izglednim da će mađarska banka iskoristiti kupnju Slatinske banke za ulazak na hrvatsko tržište. U lipnju je započela dubinsko snimanje male slavonske banke, a početkom rujna mađarski investicijski fond MKB je kupio 84.768 redovnih dionica od slavonskog fonda SZAIF, pojedinačno najvećeg dioničara banke, te time stekao udjel od 9,22 posto. Zašto je po veličini četvrta mađarska banka na kraju ipak odustala od očekivane kupnje, zasad nije poznato.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• naim
    Guest
    • October 20, 2020 at 10:53 AM
    Quote from LodeRunner

Izgleda ipak ne..

Mađarski MKB Bank ipak odustao od preuzimanja Slatinske banke

Kako je dioničare i ostalu zainteresiranu javnost obavijestio Marin Prskalo, član Uprave Slatinske banke, MKB je prethodno na burzi u Budimpešti objavio informaciju "o prekidu ispitivanja mogućnosti i uvjeta stjecanja dioničkog udjela" u Slatinskoj banci bez podnošenja ponude.

Činilo se prilično izglednim da će mađarska banka iskoristiti kupnju Slatinske banke za ulazak na hrvatsko tržište. U lipnju je započela dubinsko snimanje male slavonske banke, a početkom rujna mađarski investicijski fond MKB je kupio 84.768 redovnih dionica od slavonskog fonda SZAIF, pojedinačno najvećeg dioničara banke, te time stekao udjel od 9,22 posto. Zašto je po veličini četvrta mađarska banka na kraju ipak odustala od očekivane kupnje, zasad nije poznato.

Znaci, moje pjesme moji snovi....

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 20, 2020 at 11:03 AM
    Quote from naim

Cudno, jer jos od kraja prosle godine meni dolaze informacije da Madjari snimaju banku i da se dovode odredjeni specijalisti radi ciscenja operativnog poslovanja. Ukoliko je ovo istina, ocito im se promijenila strategija. Potrosili su tu i vremena i novaca.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• MihoMato
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    206
    • October 20, 2020 at 12:13 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from naim

Cudno, jer jos od kraja prosle godine meni dolaze informacije da Madjari snimaju banku i da se dovode odredjeni specijalisti radi ciscenja operativnog poslovanja. Ukoliko je ovo istina, ocito im se promijenila strategija. Potrosili su tu i vremena i novaca.

Mislili su je kupit po 50,00 kuna, ma nije SNBA kao i KABA. Treba se tu promučit da dobiješ 50,05% vlasništva. sve ispod toga je bezvrijedno.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 17, 2025 at 10:40 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 17, 2025 at 10:40 AM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      907k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 17, 2025 at 10:40 AM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 2 months ago