Koliko godina imate solarne elektrane? Od ove godine ste u statusu PROIZVOĐAČA, ne SAMOOPSKRBE?
Ulaganje u solarne elektrane
-
ivan0003 -
May 14, 2020 at 10:52 PM
-
-
-
Elektranu imam dvije godine i u proizvođača su me bez obavijesti prebacili u ožujku ove godine da bi me u rujnu prebacili u samoopskrbe i odobrili me za 3900 kuna koja se stvorila zbog obračuna kao proizvođača u odnosu na samoopskrbe, treba dobro otvoriti oči jer te žele opljačkati ali po zakonu
-
Pa valjda si vidio i 1. Mjesecu jel si vise predao ili potrosio. Vec sa prvim racunom bi nekom sjeo za vrat ako su krivo izracunali a nakon X mjeseci…
-
Nisam prekoračio proizvodnju, jer uvijek više potrošim, u kući imam 5 stanova, a radi navodnog novog zakona nisam dobio obračun nekoliko mjeseci, u srpnju su mi poslali račun za dio veljače, ožujak, travanj, svibanj i lipanj. Težak je život čovjeku koji se ne želi umočiti u politiku, samo želi biti neovisan samomisleći
-
Ja sam od trenutka uključenja već u kazni. Ne dira to njih, a misliš si kak su Nijemci pošteni i precizni. Jesu u Njemačkoj vjerojatno, u Hrvatskoj se ponašaju kao Sicilijanci.
-
Njemačka svakom djetetu daje 350 eura bez obzira na imovinski cenzus, a kod nas ako si gladan kruha Hrvatska ti daje 200 kn po djetetu samo radi usporedbe koliko smo ne humano društvo i zašto gubimo populaciju
-
Ništa skoro ovih tmurnih dana nema proizvodnje. Inaće 10. mjesec je bio odličan. Natežem se s EON-om koji je inaće katastrofa. Na mailove odgovaraju 15. dan, na telefon čekaš odgovor ko godoa da čekaš i na kraju ti veli da pošalješ mail jer da nisu educirani. Uglavnom, iako sam s njima potpisao ispravan ugovor, s hep ods-om isto tako, obračunali su mi da za 650 kwh viška da moram 280 kn platit. I to zato jer su mi računali po formuli kao da sam prekoračio godišnji limit u proizvodnji iako sam tek upalio elektranu. U međuvremenu sam prešao na hepi i sad tvrde da mi ne mogu ispostavit ispravan račun jer im hep ods ne želi ispostavit mjerne podatke budući da nisam više njihov korisnik, valjda zbog gdpr-a. U hep ods-u, muke ježeve da objasniš situaciju jer ni oni ne kuže niš, hebe lud zbunjenog da napravi munjenog. Na kraju su mi potvrdili da su poslali prema eon-u ono kaj sam tražil, samo me zanima, s obzirom da više nisam njihov korisnik, kak će mi refundirat te kune koje sam u plusu.
Evo sad su mi poslali mail da uredno primaju mjerne podatke od hep ods-a. Nakon što sam pola dana izgubio natežući se s njima i hep ods-om.
Poštovani,
zahvaljujemo na Vašem e-mailu.
Ovim putem Vas obavještavamo kako HEP ODS d.o.o. i dalje vrši očitanje Vašeg brojila, podatke o Vašoj potrošnji E.ON Energija d.o.o. zaprima službenim putem od strane istih te na temelju toga izdaje račune.
Također bismo napomenuli kako smo od strane HEP ODS d.o.o. zaprimili informaciju da je prema obračunskom mjestu: 0702186926 evidentiran status samoopskrbljivača te ćete zaprimiti nettirane količine.
Nadalje bismo Vas obavijestili kako je E.ON Energija d.o.o. u procesu zaprimanja novih mjernih podataka od strane HEP ODS d.o.o.
Ljubazno Vas molimo za strpljenje do zaprimanja istih na kućnu adresu.
S poštovanjem,
Brigita
E.ON Služba za korisnike
-
Evo nove situacije, s obzirom da sam iz EON -a prešao u HEPI, nadao sam se da će biti normalnija situacija. Međutim nešto se u procesu odužilo pa su me privremeno prebacili u zajamčenog opskrbljivača HEP Elektru koja mi je ispostavila račun za 10. mjesec kao na nisam nijedan kWh predao u mrežu, a predao sam 709. Sad opet jovo nanovo zivkanja, natezanja i dokazivanja. Što reći? Kakvu posluku porat?
-
Koliko je trebalo da vas EON pusti tj prebaci? Naime u realizaciji smo elektrane, a sad smo na Eon-u, a htjeli bi ipak preći na HEP.
-
Istina, dok se sve to posloži sa HEPom, to je sizifov posao.
Ekipa koja tamo radi... neznam šta o njima reći, od komunikacije, dostupnosti, njihovog odgovora da će odgovoriti u roku 15 dana za najobičnije pitanje.. Do toga da ne možeš otić osobno popričati, da ti objasne... to je država u državi. Cirkus jedan.
A brdo toga bi riješili da imaju svoj forum da se može pročitati druge komentare i odgovore. Ali kad HEP ekipi to ne odgovara, niti ide u prilog. Zašto da pojednostave i ubrzaju, kad se može sve extra zakomplicrati..
-
-
Najjadnije od svega kada političari uvjeravaju neuki narod da je dobro sada u energetskoj krizi što imamo HEP u vlasništvu države, a da nemamo HEP danas bi imali solarne elektrane na bar 300000 krovova U RH i dakle isto toliko izvora proizvodnje struje, pa recimo neka neprijatelj sada proba uništavati energetsku infrastrukturu kao npr. u Ukrajni, što na ovo kaže Plenki veliki domoljub sa hrvatskom zastavom na reveru
-
-
Tko te isteka, kako?
-
onaj koji zapali prvi trafo do tebe. ako imaš svoje baterije onda si totalno neovisan tj. zavisan samo o vremenu i potrošnji. ako si samo inverzibilan na sistemu hep-a kad ode prva hidrocentrala otišao si i ti.
-
Ako ste čitali bateriju kolike mogućnosti akumulacije el.energije su nedavno proizveli Kinezi. Kinezi već danas skladište struju kao mi plin u skladištu Okoli
-
Koliko je trebalo da vas EON pusti tj prebaci? Naime u realizaciji smo elektrane, a sad smo na Eon-u, a htjeli bi ipak preći na HEP.
Pa negdje, polovicom rujna sam potpisao s hepi-jem, pa su me listopadu prebacili u hep elektru da bi od 01.11. bio u hepi-ju. Inaće, danas sam nazvao Hep elektru i sve mi je gospođa ljubazno objasnila i ispričala se, trebam samo poslikati račun i poslati na mail pa će popraviti. Za razliku od eona koji je kriminalan, privatna firma, Hepi mi se čini 10 kopalja bolji od eona što se tiče korisničkog iskustva, web stranica je puno bolja, operateri se jave puno brže, brže odgovaraju na mail, a imaju i nekave bodove koje možeš zamijenit za kune i jeftinija im je fiksna naknada za opskrbljivača. Eon se ponaša kao teleoperateri, sve ti u reklami obečaju, a poslije te guze i ne možeš ih se riješit na jednostavan način i da te ništa ne košta. Totalno su neozbiljni. Pitao sam ih kako će mi refundirat sredstva s obzirom da više nismo u ugovornom odnosu, ništa nisu odgovorili još. Obračunali su mi i mrežarinu koju nisu smjeli, živo ne zanima jesu li prosjedili te novce Hep ods-u ili su ih zadržali. Poslao sam mail direktoru hep ods-a, čisto sumnjam da će mi htjeti odgovoriti.
onaj koji zapali prvi trafo do tebe. ako imaš svoje baterije onda si totalno neovisan tj. zavisan samo o vremenu i potrošnji. ako si samo inverzibilan na sistemu hep-a kad ode prva hidrocentrala otišao si i ti.
Kolega Verdi, uz dužno poštovanje, puno pišete, ali više štetite nego koristite forumu svojim postovima.
-
tesla kad je izbacio onaj svoj solarni crijep cca 20$ po kvadratu odma si mogao kupiti i bateriju koja je lijepo izgledala i drži se u kući. manje od bojlera. mislim da je bila oko 5000$. znam da su poslije radili neku mega za 20 000 kućanstava negdje u australiji. to je bilo prije više od 10 godina.
-
Baterije su skupe, imaju rok trajanja, gubi se dodatno na konverziji i što je nabitnije, država ne daje poticaje za njih. Ne vidim financijsku isplativost kod ugradnje za kućanstva. Bateriju glumi mreža na mjesečnoj bazi. A baterije koje bi mogle energiju proizvedenu ljeti sačuvat za cijelu zimu bi jako puno koštale i zauzimale mjesta. Nestanci struje su rijetki i samo zbog toga nije isplativo ulagat u baterije.
-
preskupe. i navodno kad se zapale nemoš ugasiti. to je onda ko bomba u kući. vidio sam da neki rade sa kamionskim akumulatorima. opet to možeš kupovati malo po malo i rabljene.
-
Po trenutačnim cijenama struje, bez državnih poticaja to nije neka prevelika isplativost. Naravno, i ponude izvođača dosta variraju tako da bez poticaja pričamo o 15 godina povrata za gornji dio cijene što nema smisla ako statički računamo. Mene je uz poticaje, zajedno s brojilom i dodatnim sitnicama ispalo 60 000 kn 10 kwp. Mogao sam i jeftinije proći. Ušteda na struji će biti oko 9000 kn godišnje plus još dodatna ušteda to što ću kasnije potrošit subvencioniranih 2500 kwh. Ajmo reći, s poticajima bi bilo u mom slučaju oko 6 godina rok povrata. Sad su ukinuli pdv na dc stranu tako da je sada vjerojatno nešto jeftinije. Ako ima netko friške ponude, slobodno neka stavi, doprinijet će forumu.
-
-