Turističke dionice i perspektive
-
-
-
Upravo je otkazan ITB u Berlinu!
-
Ima da se guštamo ovo ljeto u hotelima s 5 zvjezdica
:-))
-
Nikad nismo znali, a ni sada ne znamo!
Kakav koronavirus kod nas, što se se raspisali kao da se takmičimo gdje ga više ima?
U Hrvatskoj nitko nema virus, e ljudi moji, i ovaj turizam će uništiti!!! -
Prenosim post Nenada Bakica:
Korona: Reakcija i pretjerana reakcija
Tržišta kapitala su najbolji unaprijedni procjenitelj perspektiva, u njima su sažeta očekivanja onih koji upravljaju tuđim i svojim novcem, dakle 'skin in the game' (dakle 'izjave' s ogromnom težinom, a ne isprazna trkeljanja), i ta očekivanja se ostvaruju ODMAH (i nikad ne vjerujte medijima koji kažu 'investitori rasprodaju naftu/dionice/zlato jer se uvijek radi o u stvari malim volumenima koji promjene ruke, a za svaku prodaju postoji jedna kupnja - promjena cijena je INFORMACIJA o procjeni perspektiva, a ne 'investitori rasprodaju/prekupljuju').
Međutim, i tržišta, upravo zbog naravi trenutne procjene, često reagiraju histerično-hiperaktivno. Tako je naša najveća turistička kompanija Valamar zbog korone u kratkom periodu izgubila na vrijednosti 1,5 milijardi kuna, toliko koliko bi bilo primjereno da idućih 12 mjeseci ima sve troškove kao prošlih 12 mjeseci, a ne prihoduje ni kune (bude zatvoren na 12 mjeseci, plaća sve plaće i za ljude koji neće raditi i proizvodi i posluži hranu za goste koji neće doći).
A jučer je objavio da će isplatiti dividendu od 1,20 kuna po dionici, odnosno prinos od oko 4% po sadašnjim cijenama.
NAFTA, hiperreakcija nekih novinara: pad cijena nafte nije ''problem za državni proračun', nego poticaj biznisima kako hi lakše prebrodili šok, ne otpustili ljude i slično.
Napomena: imam dionice Valamara
-
može se dogoditi da Hrvatska bude puna
Tko će popuniti Hrvatsku? Talijani? Čak i da teoretski nemamo niti jednog bolesnog, za nas je veliki zdravstveni rizik dolazak turista iz inozemstva.
-
.. a virus je sezonalnog tipa i nestaje na višim temperatura kakve su kod nas već od kraja 4. mjeseca.
Odakle vam ova informacija? To nitko jošne zna. U Australiji je 30c pa Corona nije nestala,naprotiv..
-
Prenosim post Nenada Bakica:
Korona: Reakcija i pretjerana reakcija
Tržišta kapitala su najbolji unaprijedni procjenitelj perspektiva, u njima su sažeta očekivanja onih koji upravljaju tuđim i svojim novcem, dakle 'skin in the game' (dakle 'izjave' s ogromnom težinom, a ne isprazna trkeljanja), i ta očekivanja se ostvaruju ODMAH (i nikad ne vjerujte medijima koji kažu 'investitori rasprodaju naftu/dionice/zlato jer se uvijek radi o u stvari malim volumenima koji promjene ruke, a za svaku prodaju postoji jedna kupnja - promjena cijena je INFORMACIJA o procjeni perspektiva, a ne 'investitori rasprodaju/prekupljuju').
Međutim, i tržišta, upravo zbog naravi trenutne procjene, često reagiraju histerično-hiperaktivno. Tako je naša najveća turistička kompanija Valamar zbog korone u kratkom periodu izgubila na vrijednosti 1,5 milijardi kuna, toliko koliko bi bilo primjereno da idućih 12 mjeseci ima sve troškove kao prošlih 12 mjeseci, a ne prihoduje ni kune (bude zatvoren na 12 mjeseci, plaća sve plaće i za ljude koji neće raditi i proizvodi i posluži hranu za goste koji neće doći).
A jučer je objavio da će isplatiti dividendu od 1,20 kuna po dionici, odnosno prinos od oko 4% po sadašnjim cijenama.
NAFTA, hiperreakcija nekih novinara: pad cijena nafte nije ''problem za državni proračun', nego poticaj biznisima kako hi lakše prebrodili šok, ne otpustili ljude i slično.
Napomena: imam dionice Valamara
ovaj i njegove "deep value" investicije svaki danom sve više izgledaju kao gospodin Magma.
ljudi, pamet u glavu i sami procjenjujte, ovaj i slični su daleko od Buffeta
-
-
https://www.poslovni.hr/trzista/prijet…-godine-4218245
Šefica Europske središnje banke Christine Lagarde upozorila je da Europi prijeti ekonomski šok poput onog iz 2008
-
-
Veliki danak neiskustvu neiskusnih ulagaca.Sve sam ovo vec vidio 2008. popodne gledas djia ujutro zse. I nema kraja agoniji. Onda krivo procjenis, kupis. I onda opet gledas agoniju popodne-ujutro. I onda si vec nakon 10 g mooozda u plusu. Upozoravao sam na ovo ali me moderatori konstantno moderiraju. A to mi cak moglo biti i kazneno djelo. To kao da netko govori da je dosao opasan virus i odete u samoizolaciju a vi mu hocete zatvorit usta i cenzurirat. Vidli smo u Kini... samo moderirajte. Netko ce valjda procitat. Ak jednom samo spasim lovu vrijedi pisanja...
Sve si lijepo napisao al ovo ti je privatan forum kojem je dano pravo javnosti. Ja bih te iste sekunde obrisao da mi uvijeno “prijetiš” kaznenim prijavama. Sto tebe briga sto će tko raditi. Ti imaš pravo prenijeti svoje iskustvo, al očito imaš i stalan motiv da trolas i ponavljas jedno te isto.
Da, ozbiljna kriza i recesija polako ulaze u nase domove, al radi toga nećemo sad virtualno nikome prijetiti niti napadati nego ćemo se adekvatno pripremiti za situaciju. Koliko je u našoj moći. Al ne treba stalno zazivati vraga, pogotovo u ovako osjetljivim situacijama.
-
A ovaj put nas izrazita sezonalnost možda i može spasiti, ako se sve smiri za mjesec, dva..
-
Ma kolege, brojke su jedno psihologija na burzi nesto drugo. A ovaj virus je uništio turizam ove godine i nažalost biti ce ovdje jako vruća sezona. Zaboravite trzisnu kapitalizaciju i investicijske iznose.
Pamet u glavu
-
razmišljam o nečemu, volio bih čuti vaša mišljenja.
kao najveću prijetnju turizmu u cjelini vidim mogućnost da ova (ne)opravdana kriza oko virusa (virus nije tema) i mjere koje vidimo da se ovih dana poduzimaju u smislu njegovog obuzdavanja, dugoročno promijene način putovanja i pristup istima.
naime, što želim reći: u zadnjih smo 10-ak godina svjedočili nevjerojatnoj ekspanziji putovanja, avio prijevoznika, cruisera, firmi za posredovanje po pitanju smještaja, glazebnih festivala, gastronosmske ponude i ivenata, itd, sve usko vezano za turizam. rekao bih da je ova suvremena internetom pospješena logistika lansirala turizam i vezane djelatnosti u nebo, opravdano. kako sam iz dubrovnika, a i naputovao sam se u životu (neturistički), svjedočio sam svemu iz, rekao bih, prve ruke.
međutim, razmišljam što će uslijediti ako ovaj virus ili neki naredni, usadi makar mrvicu bojazni vezano za putovanja i boravak u drugim zemljama, uvjetuje neke nove higijenske navike, stavi neke limite na ljudske kontakte, način komunikacije, itd
ako paradigma ostane ista, doći će, vjerujem, kada tada opet sve na svoje mjesto.
ali ako se uvedu neke nove restrikcije, poput onih "sigurnosnih" nakon 9/11, npr neke higijenske ili neke koje zahtijevaju da ste procijepljeni protiv virusa x,y,z, zanima me kako će se to odraziti dugoročno na turizam i vezane djelatnosti.
-
amerika je na rubu ulaska u medvjeđe tržište/trump će poduzeti sve da do toga ne dođe a isto tako i europa i italija.
ako bude lijepo vrijeme do kraja godine turisti će se-hoteli izvući i uspješno završiti i ovu godinu.
Po meni sada sve ovisi o prognozi vremena do kraja godine.
-
amerika je na rubu ulaska u medvjeđe tržište/trump će poduzeti sve da do toga ne dođe a isto tako i europa i italija.
ako bude lijepo vrijeme do kraja godine turisti će se-hoteli izvući i uspješno završiti i ovu godinu.
Po meni sada sve ovisi o prognozi vremena do kraja godine.
Vise neznas sta da mislis... i ja sam mislio da ce se sve smiriti sa toplijim vremenom, kroz tjedan, dva.. ili mjesec, dva..., jer gripe nema po ljeti uglavnom... ali u Australiji je sada ljeto, tj. kraj ljeta i imaju vise zarazenih od nas... tako ce biti cupavo... tako da ne ovisi o prognozi vremena nego o necemu totalno desetom... a sta je iza svega ovoga, budemo vidjeli ??
-
Teške riječi i brojke padaju, a sve zbog bolesti kojom je trenutno u svijetu zaraženo 75 tisuća ljudi, odnosno 0,001% svjetske populacije, a umrlo je manje od šest tisuća ljudi. Ako ćemo to aproksimirati na RH, to bi značilo 40 bolesnih (trenutno ih imamo 36) i troje umrlih. Ako nam gospodarstvo zemlje ovisi o troje umrlih i 40 bolesnih, onda bi se trebali zapitati što ćemo s alkoholom i drogama, padovima sa skela, strujom, ilegalnim oružjem, obiteljskim nasiljem, etc. jer sve te stvari godišnje u Hrvatskoj, a i cijelome svijetu, ubiju ili osakate nekoliko tisuća puta više ljudi.
Ovo je novi virus i pošto još nije do kraja poznato koja su mu svojstva i slabe točke, protiv njega se bori metodama starima preko 500 godina, kroz blaži ili teži oblik karantene i de facto ga se pušta da se ispuše, što smo mogli vidjeti i na slučaju blizanaca u ZG koji su ozdravili. Doslovno su ležali u bolnici dok nisu postali negativni na testiranju. Zbog mnogih nepoznanica oko virusa, izaziva i strah među ljudima. Koliko je taj strah opravdan, neka svatko odluči za sebe. Osobno, ovo je sve pretjerano. Oprezan treba biti (uvijek), ali apsolutno je nepotrebno tovarenje tonama brašna i ulja. Zasigurno su i mediji, možda u najboljoj namjeri, pridonijeli panici, kao i društvene mreže putem kojih se šire glupe priče "iz prve ruke".
Nije ni malo čudno što su Kina i Italija najpogođenije ovim virusom. Dok se Kini može "oprostiti" dio propusta pošto prvih nekoliko tjedana nisu imali pojma s čime se bave, Talijani su u potpunosti zakazali, na svim razinama. Dodatno, sjever Italije je industrijski najzagađeniji dio Europe, što je očito pogodovalo razvoju virusa, kao i u Kini. Prigodno, sve bazne stanice na sjeveru Italije su trenutno ugašene: https://waqi.info/hr/#/c/42.086/11.414/4.3z
Ovo što rade kod nas Beroš i Markotić su stvarno svjetski primjeri kako upravljati u kriznim situacijama. To će se sigurno reflektirati i u bržem okončanju epidemije kod nas ili barem upravljanim kretanjem virusa. Ako se dogodi kataklizma, i turista bude 50% manje (a neće), to je opet 10-11 milijuna turista. A oni će birati kvalitetu, sigurno se neće gurati u apartmančiću iznad magistrale da bi osjetili "mediteran kakav je nekad bio".
-
Imas skroz krivu percepciju usporedjujes tezinu corone s drugim stvarima a uopce ne uzimas u obzir da je ta statistika takva radi pustih mjera sprijecavanja prenosenja i karantene, kada bi izbacio taj faktor dosao bi do zastrasujuce statistike u konacnici
-
Prazno, ljudi iz kuca ne idu u vlastitom gradu. Kako i kada ce nam turisti poceti dolaziti, mislim da nitko sa sigurnoscu ne moze znati.
-
Imas skroz krivu percepciju usporedjujes tezinu corone s drugim stvarima a uopce ne uzimas u obzir da je ta statistika takva radi pustih mjera sprijecavanja prenosenja i karantene, kada bi izbacio taj faktor dosao bi do zastrasujuce statistike u konacnici
Pa naravno da je to rezultat karantena i drugih mjera, pa nećemo sjedit i čekat da vidimo što će napravit nego se boriti protiv toga.
Na isti način se nekada borilo protiv mnogih drugih virusnih infekcija, uključujući gripu. Danas imamo cjepiva, koja su daleko od idealnih jer nitko ne može 100% reći koji će se soj pojaviti koje godine, pa su osmišljena četverovalentna cjepiva. Tako će uskoro biti i za koronu. To tada, karantene su najbezbolnije rješenje.
Ako se virus ponaša imalo kao drugi virusi, za očekivati je smirenje s dolaskom toplijeg vremena, ali ne mora biti 100%. Kako god da se okrene, ljudi će se prilagoditi. Kao što smo se prilagodili na puno toplije vrijeme nego je bilo prije 30 godina, na potpuno drugačiju hranu, radne navike i mnoge druge stvari koje današnje generacije uzimaju zdravo za gotovo, a prije samo 30 godina su bile nezamislive. I već kroz koji mjesec nikoga neće brinuti korona.
Kao što nas više ne brinu zika virus ili ebola radi kojih smo se tresle prošlih godina. Ljudi masovno putuju u Izrael koji je u permanentnom ratnom sukobu od 1948., odlaze u Černobil koji ne treba ni objašnjavati, sjevernu Afriku gdje se vlast nasilno smjenjuje po par-nepar sistemu... A gdje neće u mirnu Hrvatsku, koja je u srcu Europe i nudi (skoro) sve što ti treba.
Malo optimizma ljudi. Pobjedili smo mi i puno veće prijetnje, gdje nećemo ovo
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k