Teško da će danas preko 5.5, dosta ekipe se nakrcalo ispod 5 Kn i sad žele uzeti lijepih 10% ili više bez muke, a nije im ni za zamjeriti...
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Ne znam zašto mi OPTE nije bila u fokusu, valjda je bilo prekomplicirano a i ne volim kad netko od zainteresiranih strana zaspe tijekom petinga.
1. trakavica ide dalje, odgoditi će se već odgođeno što sigurno nije trebalo biti odgođeno samo da bi se još jednom odgodilo
2. otkupna cijena garantira, i u ovim crnim vremenima, pozamašnu zaradu, prelistah korespodencije na sva tri foruma, izračune, proračune, usporedbe u svijetu i Regijonu, koliko puta EBDITa plus cijena svakog od 200 000 preptplatnika, i zarada je 20% po najsiromašnijim procjenama na sadašnju cijenu, a da ne govorim da je gro porcijenitelja govorio o dvoznamenkastim otkupnim cijenama. Ako je tome tako zašto cijena pada?
3. specijalizirao sam se za trgovanje na masovno psihološkim paradigmama ignorirajući u najvećem dijelu TA i FA, i mislim da je na OPTE sa te strane odrađen savršen posao u kojem se muzu novci još otamo od ispod dvije kune. Neki pristalice zavjere nazivaju taj obrazac "sindikalnim".
Kada se sve zbroji i oduzme, OPTE bi trebala biti 100% zicer pa i u ovim vremenima. Otkupna cijena će se znati skoro i puno je veća od trenutne, u sadašnjoj krizi teleoperateri se jako dobro drže, dakle sigurna oaza ( usudio bi se reći najsigurnija) na ZSE, ukoliko, ponavljam, prodaja ide a ni u najvećih skeptika nisam našao otkupnu cijenu manju od 6 kuna.nasuprot tome, više nitko ne ćereta na ovoj temi, cijena mrljavi trendu ispod pet kuna, grobna tišina ( i ta grobna tišina može biti antropopsihološki burzovni parametar ali ne bi sad o tome)
Zar da obična korona pojede trud od nekoliko godina nagađanja, gađanja i zavlačenja administracije ?
-
1. trakavica ide dalje, odgoditi će se već odgođeno što sigurno nije trebalo biti odgođeno samo da bi se još jednom odgodilo
2. otkupna cijena garantira, i u ovim crnim vremenima, pozamašnu zaradu, prelistah korespodencije na sva tri foruma, izračune, proračune, usporedbe u svijetu i Regijonu, koliko puta EBDITa plus cijena svakog od 200 000 preptplatnika, i zarada je 20% po najsiromašnijim procjenama na sadašnju cijenu, a da ne govorim da je gro porcijenitelja govorio o dvoznamenkastim otkupnim cijenama. Ako je tome tako zašto cijena pada?
Zar da obična korona pojede trud od nekoliko godina nagađanja, gađanja i zavlačenja administracije ?
Psihologija krda - kad sve pada, pada i Optima u kojoj je brdo spekulanata... Zatim to povlaci pucanje margina pa cijena jos vise pada... Problem je sto nema shortsellinga da se ta negativna spirala barem malo obuzda jer ovdje SVI gube...
Korona nije sistemski problem poput nekretninskog balona 2007-2008, vec trenutni 'glitch' na kojeg niti jedan model trgovanja/ulaganja nema odgovarajuci odgovor... To se zove visa sila i sa time se treba pomiriti... Algoritmi za trgovanje, raznorazne analize i slicno jednostavno nikada ovo prije nisu vidjeli i ne znaju kako funkcionirati... Recimo da je najbliza situacija ovoj globalnoj pandemiji zapravo globalno ratno stanje... Srecom (u nesreci), mi smo to prozivjeli pred 25-30 godina i znamo kako se postaviti u ovakvoj situaciji...
-
Gospon mymoon vidim provociras ljude i praveci se pametan , no ništa pametno niti novo nisi rekao. Iza srijede znat će mo sve, tad ćeš ili ti biti u pravu a mi idioti, ili će biti obrnuto. Šanse su podjednake bro
-
Pa ja ne bih rekao da sam idiot da se u srijedu ništa ne sazna ili da se prodaja odgodi na neki rok. Teške su i izvanredne okolnosti.
A s Optimom se u poslovnom smislu neće dogoditi ništa loše. Firma relativno stabilno posluje, u sektoru koji ne bi trebao imati vece probleme sa poslovanjem uslijed širenja Korona virusa. A i ima tutora koji ima 500 milijuna eura raspoloživih at hand, tako da ne bi trebalo biti brige. Zanemarimo li paniku i zazivanje armaggedona. Sve će na kraju biti dobro samo će cesta do kraja biti “malo vise” bumpy, nego se to prvotno očekivalo.
-
Cijena dionice Optime prati cijenu generalnog tržišta. Za razliku od drugih dionica na kojima je danas veliki minus i pitanje je kada i koliko će se oporaviti, priča oko Optime se s Corona virusom nije promijenila. Vjerovatnost da se Optima proda kao i cijena prodaje vrlo vjerovatno neće biti pogođena Corona virusom (dakle sve vjerovatnosti i izračuni od prije stoje), što za druge dionice ne možemo reći.
Apsurdno, ali dionice koje su izrazito stabilne (iz DAX-a 30) koje sam imao kao protutežu u portfelju prema Optimi, jer su za mene predstavljale puno sigurnije ulaganje u odnosu na Optimu, na kraju su potonule i pitanje je kada i koliko će se oporaviti. S druge strane rizici na Optimi se nisu promijenili niti su se promijenili moji targeti. Ali zato ću morati revidirati vremenske okvire i targete na dionicama koje sam (u normalnim okolnostima) smatrao puno manje rizičnim ulaganjima.
Što jedan virus napravi.
-
Šta mislite o sutra idemo li gore ili dole....
-
Šta mislite o sutra idemo li gore ili dole....
Jel moglo bit blesavije pitanje? Idemo tamo gdje idemo, tako svejedno... Ionako se ceka 18.03., no pitanje je sto ce biti i sa time s obzirom na izvanredne okolnosti... Ponuda za Optimu jednostavno trenutno nije vise u fokusu...
-
Dragi calvpso pitanje ne more bit glupo ,ali odgovor i te kako može,hvala na vašem odgovoru žulja me keš pa upitah..
-
Dragi calvpso pitanje ne more bit glupo ,ali odgovor i te kako može,hvala na vašem odgovoru žulja me keš pa upitah..
Ma sori, burno sam reagirao... Nije mi vise do niceg... Optima mi je sada zadnja na pameti...
Ne mogu ti nista savjetovati, Optima ce biti prodana mimo burze i to za par mjeseci nakon sto se vidi cije su ponude stigle za 3 dana...
Ovo je situacija padajucih nozeva i svi koji smo trgovali 2008 smo se isjekli i posjekli i rasjekli, tako da je po meni najbolje pricekati da se situacija iskristalizira pa onda na uzletu kupiti nesto... Ionako ce krenut surfanje na valovima kada se situacija okrene u pozitivu...
-
-
Očekujem da se objavi broj pristiglih ponuda , idući tjedan .
-
trgovac. i ja isto ocekujem. a cinjenica je da smo u petak imali mali rast. gledah bi ili ne dokupio.
dakle najkasnije u srijedu iza 16 sati cekamo vijesti.
-
Mozda sam subjektivan, ali nema apsolitno nikakvog razloga da netko tko je prostudirao cijelu situaciju i ima namjeru kupiti ne posalje mail u srijedu u 15.59.59 h.
Takodjer, nema niti razloga da i AZTN-u korona virus bude izgovor za nerad do daljnjeg.
To su uredski poslovi. Potpuno regularni. Obavljat ce se i kad cijela zemlja bude u karanteni. Nije to utakmica Lige prvaka.
Toliko o tome...
Mada je sve moguce. Jest.
Optima ce se prodati jer je takav nalog, konsolidira se trziste i to mora ici.
Izbor Grubisica sugerira i da HT hoce izaci iz toga sa sto vecom cifrom. Bar tako mislim...
-
Ne ocekujem objavu rezultata natjecaja prije ponedjeljka buduci je rok srijeda iza 16 sati.vjerojatno ce sacekati objavu nekoliko dana zbog dostave poste
-
Ma sasvim je moguce da se ne objavi nista neko vrijeme. Na ovoj dionici su prljave igre na najjace. Ali upravo to mi daje do znanja da vrijedi mnogo.
-
Vjerujem u prodaju OPTE no nekako mislim da u ovoj histeriji oko virusa moguće su određene odgode, bilo zbog nove moguće procjene i odluke AZTN-a, bilo zbog toga da kupci dignu ručnu i sačekaju da trenutna situacija prođe.. na kraju u stranim kompanijama ljudi su masovno posalni da rade iz "home offica". i svi se brinu samo oko svojih untarnjih protokola za izvanredne situacije.. i sam radim u takvoj kompaniji pa vidim kako to izgleda..
-
Ne sumnjam da će ponude/a biti. Mislim da do eventualne odgode prodaje može doći samo ukoliko budu preniske za HT i ZABA-u. Sve je pripremljeno za prodaju, to se vidjelo i prema GFI. Kupac vjerojatno već zna koliko mu Optima vrijedi i koliko za nju može ponuditi. Da su ponude predavane prije pola godine vjerojatno bi cijena bila veća nego što bi mogla biti sada. Zato i mislim da je ova situacija prilika za kupca. Gledajte samo po sebi. Pošto bi prodali prije mjesec i pol dana kada je objavljen natječaj, a pošto sada.
-
Mislim da nije realna niti moguća opcija da se natječaj 3 dana prije isteka odgodi radi korona virusa. Moguce je i realno da nakon što natječaj završi, i ako budu neke ponude stigle, da se tada prolongiraju sve aktivnosti vezane uz dubinko snimanje i ostale aktivnosti. No, realno govoreći, korona nebi smjela spriječiti nikoga da preda ponudu i tako osigura ulazak u drugi krug. O tome bi trebali biti i obajvesteni, nadam se do kraja tjedna.
-
Zbog karantene ( kazne....a nije mi jasno zbog čega....evo me opet...)
Stvarno mi nisu jasni ljudi koji ovo prodaju na ovim cijenama....Pa situacija je sad takva....baka se ne može danas operirati na S.Duhu, nema teretana...ali sve će to uskoro opet biti....
A Optima ide u prodaju sigurno...sad da ćemo možda kasniti 3 mj...ili možda i nećemo....zar je to bitno?
Cijena će biti sigurno dobra....pa ne utječe coronavirus na cijenu firme Optima...rezultati Optime će biti isti ili još i bolji za 1 i 2 Q...
Podravka,Saponija,Optima,Tele 2 a možda i HT će zaraditi više ili isto....ostali će osijetiti na prihodima...
Srtpit se i pazit da ne dobijete coronu i da ne prodate dionicu Optime.To vam je po meni najbolje trenutno.
-
Cijena ove dionice se oporavlja od pada bolje od ostatkta društva. Moguće će sutra vani predah u zelenom pa najnevjerojatnije će ovdje gori, a u najgoram slučaju još malo doli.
-
-