Pa ja mislim da kupaca ima i to onih velikih. Pitanje je samo vide li se već na burzovnoj tečajnici ili se tek naziru?
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Pisao sam još u svibnju što se tu može očekivati.
Dakle nema ništa od objave 10. srpnja - dionica ide down.
Nema ništa od ZEM-a jer je sezona godišnjih odmora - dionica ide down.
Izađe polugodišnji FI - dionica ide još malo down.
Lako bi mogla do 3-3,5 kn, osim ako se ne pojavi kakav usisač, a i to nije isključeno.
Kolovoz - stagnacija cijene, letargija, a možda i lagani interes za kupovinu.
U jesen rasplet ZEM-a, a onda ako Bog da do kraja godine ili početkom iduće se objavi kupac. Pa slijedi odobrenje regulatora (mjesec-dva-tri) i u konačnici poziv za preuzimanje svih dionica od strane novog kupca.
Dakle, kako sada stvari stoje, nema ništa od konačne prodaje do prva tri mjeseca ili polovine iduće godine.
Ovo je bilo dosta predvidivo. Osim za tvrdoglave...ne treba tu nikakav grah i ostala čaranja.
I sam HT je rekao da ništa od prodaje ove godine.
Sad je samo pitanje na koliko će biti dno.
Da se neće ništa dogoditi do jeseni, sad je već sigurno, a cijena se još uvijek solidno drži.
Samo da ne bude još loših vijesti...
-
Dno je tu i to dvostruko, tehnički gledano.
Ja očekujem rast interesa i cijene od petka…. Pa nadalje. A sad, po putu se svašta može odigrati, a i ne mora. Potraga je krenula…. Traže se “najslabije karike”.
-
Pa ja mislim da kupaca ima i to onih velikih. Pitanje je samo vide li se već na burzovnoj tečajnici ili se tek naziru?
Aha, naziru... mislite još su u "pelenama" treba strpljenja dok do ZSE ne odrastu!
-
Nemoj te gledat sve tako crno.Možda bude i dobrih vjesti, dosta nas je zaglavilo ovdje.Nije ugodno za gledat trenutno, ni stat u dionici, ali ipak mislim da postoji kupac, i da zaba neće izgubit puno, ako izgubi...uglavnom da sad prodajem bio bi puša, idem do kraja pa šta bude.Ako padne na 3 nadokupit ću još...
-
Nemoj te gledat sve tako crno.Možda bude i dobrih vjesti, dosta nas je zaglavilo ovdje.Nije ugodno za gledat trenutno, ni stat u dionici, ali ipak mislim da postoji kupac, i da zaba neće izgubit puno, ako izgubi...uglavnom da sad prodajem bio bi puša, idem do kraja pa šta bude.Ako padne na 3 nadokupit ću još...
Kupac postoji to je vise manje sigurno, ključno je postoje li dva. Jel ako postoje dva onda bi moglo biti uistinu zanimljivo.
Al čak i da ne postoje dva kupca, konkurencija može odigrati prljavo. Sto uopće ne mora biti loše za male dioničare.
-
Kako stvari stoje do jeseni cemo zatvoriti i taj famozni gap na 3.30kn a na tim cijenama planiram posegnuti i za marginom...
-
Kupac postoji to je vise manje sigurno, ključno je postoje li dva.
Flight daj nam samo reci, obzirom si tako siguran za kupce, postoji li uopce prodavatelj?
-
Da. Prodavatelj je Zagrebačka banka. Ona će vjerojatno prodati Optimu kad se ispune svi potrebni uvjeti za kupoprodaju.
Mislim tu se još uvijek inzistira na trećem operateru zbog tržišnog natjecanja i udjela otprije 7 godina. Kako ja shvacam situaciju, ti tržišni udjeli vise nisu bas takvi (po pojedinim vrstama “fiksnih” usluga), pa je moje misiljenje da se Optima može (bez posebnih uvjeta) prodati najboljem ponuditelju, tko god to bio. “Drugi, treći ili netko četvrti”.
Svašta se tu još može odigrati. Ako ce se poštovati fairplay sve bi se moglo odigrati sukladno dosadasnjim ocekivanjima. Ali ako neće…. E onda bi mogli očekivati i neočekivano. “Neočekivano” ne znaci nuzno los ishod za manjinske dioničare.
-
Sto ce se dogoditi ako se ne proda do 10. srpnja ili se nece nista dogoditi?
-
-
Da. Prodavatelj je Zagrebačka banka. Ona će vjerojatno prodati Optimu kad se ispune svi potrebni uvjeti za kupoprodaju.
Jos nije. A kad preuzme upravljanje ostaje pitanje da li ce biti prodavatelj ili "prodavatelj" kakvog smo imali i do sada. Imam neki spurius da ce ZaBi i dalje HT biti visi na ljestvici klijenata nego buduci treci igrac.
Sto se "inzistiranja" na trecem igracu tice, to je vec svima i iz aviona jasno da smo davno preletili te krajeve.
-
Zaba će to prodati. Nema tu posebne ljubavi između bivših ljubavnika.
Pusti ti to, cini se da AZTN ima svoju Agendu. Oni bas hoće tog nekog trećeg (ili x-tog) i Optimu u bilo kojoj varijanti van ikakvog domašaja HT-a (a za A1 nisam siguran)
-
Ništa se posebno neće ili ne bi trebalo dogoditi, prodat će se vjerojatno iza 10. srpnja samo nažalost ne znamo točno kada i koji se sve uvjeti moraju ispuniti da kupoprodaja bude uspješna i konačna.
-
Upravljanje Optimom preuzima ZABA, a HT gubi upravljačka i glasačka prava i mora ih prenijeti na ZABA-u ili neku treću osobu.
Osim toga, HT mora ovlastiti ZABA-u da proda sve dionice HT-a.
ZABA in, HT out.
Sve u svemu, mislim da bi trebalo uslijediti mirnije razdoblje i nadam se da će ZABA bolje upravljati Optimom i prodajom iste.
A koliko će se i da li će se cijena dionice porušiti u narednom razdoblju ovisi o svima vama.
Ja ću se strpiti, pregristi go.no i čekati. Kad nisam iskoristio tolike prilike do sada, šta sad da radim!?
Ne želim biti papak kao ekipa na HMST koji su godinama čekali na prodaju, pa odustali zadnjih mjesec-dva-tri pred finiš.
Doduše, Hoteli Maestral su bili opipljivi i na krasnom mjestu, a Optima je prilično loša i maglovita firma koja iz kvartala u kvartal manje vrijedi.
-
Ne želim biti papak kao ekipa na HMST koji su godinama čekali na prodaju, pa odustali zadnjih mjesec-dva-tri pred finiš.
Doduše, Hoteli Maestral su bili opipljivi i na krasnom mjestu, a Optima je prilično loša i maglovita firma koja iz kvartala u kvartal manje vrijedi.
Nije nam Optima toliko losa i maglovita koliko nam je proces transparentne prodaje bio los i maglovit. Nesto kao u onoj engleskoj poslovici - I have smoke and I'm blind as a bat, please fart so I know where to blow.
-
Doslovno svaki korak je bio u milimetar prema onome što je AZTN tražio, ali baš svaki.
To što je netko očekivao da će HT što prije ići otvarati vrata konkurenciji, bilo A1, bilo UG, to je drugo. Ali sve je po propisima bilo i biti će.
-
Do 7 kn ima sad već 70%, tako da je to već prilično atraktivno.
Budući da je vjerojatnost za prodaju dosta viša nego ona da je neće biti, opet se tu eto može puno zaraditi u kratko vrijeme.
-
Je, valuacija je ista samo:
-prvo se mislilo da će možda HT to brzo rješiti (bar neki) jer mora prodati
-onda se mislilo da bude pripetavanja i da se cijena može nabijat preko 10+
-onda se mislilo da je korona sve sjebala i da je delay moguć
-onda se angažirala externa inv banka, kao nešto ozbiljno u procesu prodaje
-onda se mislilo da ZEM prijeći UG
-onda na kraju je očito da HT ima perfidnu namjeru otezati prodaju do samog kraja pa ispada cijeli tender farsa
-onda se misli da ZABA bude to brzo rješila
-itd...plus varijaije na shemu
Valuacija OPTE je cijelo vrijeme "isto", sa svojim bremenom laganog gubitka korisnika.
A okolnosti ove gore kroz prizmu "što svak misli o tome" je doprinosila negativnom sentimentu.
Mislim, otpetljat će se ovo, ali ako je HT imao kupce a nije želio prodati onda je to navlačenje za nos i čemu taj tender - farsa. AZTN mu je samo držao ljestve (unatoč što su "možda" imali najbolju namjeru dovesti trećega".
U birtiji bi rekli da je ovo obmana, ali prljava igra je iza toga.
Stoga kakve šanse ima valuacija spram tih sranja??
U normalnom svijetu velike, ali vamo valuacija je samo komadić varijable.
Mislim pa i sam si komentirao da je "HT prepustio odluku odabira kojem konkurentu" ide OPTE. Stvarno i ove polu činjenice na to navode al u kojem svemiru je to pametna odluka nekog monopolista mi je van pameti. Pa dam onome koji će me manje bolit u tržišnoj utakmici. Stoga vjerujem da ima i totalnih sranja iza ovoga, ono - klasično za naše prostore. Kako valuacija može tome konkurirati, šmrc
-
Je, valuacija je ista samo:
-prvo se mislilo da će možda HT to brzo rješiti (bar neki) jer mora prodati
-onda se mislilo da bude pripetavanja i da se cijena može nabijat preko 10+
-onda se mislilo da je korona sve sjebala i da je delay moguć
-onda se angažirala externa inv banka, kao nešto ozbiljno u procesu prodaje
-onda se mislilo da ZEM prijeći UG
-onda na kraju je očito da HT ima perfidnu namjeru otezati prodaju do samog kraja pa ispada cijeli tender farsa
-onda se misli da ZABA bude to brzo rješila
-itd...plus varijaije na shemu
Valuacija OPTE je cijelo vrijeme "isto", sa svojim bremenom laganog gubitka korisnika.
A okolnosti ove gore kroz prizmu "što svak misli o tome" je doprinosila negativnom sentimentu.
Mislim, otpetljat će se ovo, ali ako je HT imao kupce a nije želio prodati onda je to navlačenje za nos i čemu taj tender - farsa. AZTN mu je samo držao ljestve (unatoč što su "možda" imali najbolju namjeru dovesti trećega".
U birtiji bi rekli da je ovo obmana, ali prljava igra je iza toga.
Stoga kakve šanse ima valuacija spram tih sranja??
U normalnom svijetu velike, ali vamo valuacija je samo komadić varijable.
Mislim pa i sam si komentirao da je "HT prepustio odluku odabira kojem konkurentu" ide OPTE. Stvarno i ove polu činjenice na to navode al u kojem svemiru je to pametna odluka nekog monopolista mi je van pameti. Pa dam onome koji će me manje bolit u tržišnoj utakmici. Stoga vjerujem da ima i totalnih sranja iza ovoga, ono - klasično za naše prostore. Kako valuacija može tome konkurirati, šmrc
Pa nije cijelo vrijeme isto, ali suštinski jest od 6,5 do 8 EV Ebitda.
Ja razumijem ogoročenje, al za 2 ili 3 Ev Ebitda se neće prodati jer ništa nije tako jeftino nikad prodalo. Da HT je prepustio. Moje i tvoje mišljenje o tome ne znači ništa jer mi na cijeli proces gledamo sa strane. HT radi u svojem interesu, njemu više Optima nije konsolidirani dio i u skladu s time ona će vjerojatno uskoro postati i konkurencija.
Znam, sad bi svi htjeli da su mogli prodati po 6 i pol ili više pa sad ponovno kupovati, a gle... na burzi smo, da je sve tako predvidljivo, svi bi imali love na bacanje. Nema tu mnogo filozofije. Kupuj jeftino ili jeftinije pa prodaj skuplje ili skupo, a na koncu balade ćemo znati jesmo li ili nismo bili u pravu. Tako je ama baš sa svakom dionicom. Al ako govorimo i pišemo o preuzimanjima ona se vrte od 6 do 8 EV Ebitda, pa kalkulator u ruke i računajte!
-
A zasto bi to HT i Zaba prodavali pod moras ? Neka prodaju dobro. Onaj koji zeli to kupiti neka ponudi fer cijenu, a ne 3 EBITDA .
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner