1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • crnispot
    Student
    Reakcija primljeno
    86
    • March 11, 2020 at 10:14 PM
    • #1,401
    Quote from Optimistcro

Kolega mrcash, uvijek za zanimanjem čitam Vaše postove... Na tragu Vašeg zadnjeg posta moje pitanje za iskusne kolege i ekonomske stručnjake...... Dosta smo zadnjih mjeseci spominjali ebitu, obveze i sl ali malo vrijednost pretplatnika.. Mene zanima dali postoji nekakva, makar okvirna projekcija, izračun koliko košta izgradnja telekomunikacijskog sustava, tvrtke od 200000 pretplatnika? Koliko košta 200000 pretplatnika?

Telekomi, a pogotovo na zasićenom tržištu kao što je naše, imaju SAC (subscriber acquisition cost) među najvišima od sektora.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 11, 2020 at 10:22 PM
    • #1,402

Do odgode nece doc ako je A1 siguran da ce imat konkurenta na natjecaju jer sebi ne bi smio dozvolit da optima padne u druge ruke, sad koliko su oni sigurni na to i da li ce riskirat pa se ne javit mislim da s tim stvarima nitko pametan ne riskira uostalom prvi dio natjecaja nije obvezatan da moras kupit tako da mislim ce svaki ozbilniji kandidat koji ima interesa uci na prvi dio natjecaja, a onda ovisno o zainteresiranima na tom prvom natjecaju svatko ce kreirat strategiju s nacinom kupnje, jedan zainteresirani nudi najmanju premiju na cijenu, dvoje to je vec onda igra.

• sivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • March 11, 2020 at 10:26 PM
    • #1,403

Nadam se da ste u pravu. Rekao bih da su to razlozi zbog kojih još nisam prodao ovu dionicu, iako kad se sve crveni a vjerojatno će se i nastaviti nije lako ostati suzdržan.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • March 11, 2020 at 10:28 PM
    • #1,404
    Quote from StatusQuo

Do odgode nece doc ako je A1 siguran da ce imat konkurenta na natjecaju jer sebi ne bi smio dozvolit da optima padne u druge ruke, sad koliko su oni sigurni na to i da li ce riskirat pa se ne javit mislim da s tim stvarima nitko pametan ne riskira uostalom prvi dio natjecaja nije obvezatan da moras kupit tako da mislim ce svaki ozbilniji kandidat koji ima interesa uci na prvi dio natjecaja, a onda ovisno o zainteresiranima na tom prvom natjecaju svatko ce kreirat strategiju s nacinom kupnje, jedan zainteresirani nudi najmanju premiju na cijenu, dvoje to je vec onda igra.

ovo izgleda jedino normalno razmišljanje ako gledamo u smislu borbe A1 i UG.......možda postoje i neki "zaobilazni" putevi za koje mi neznamo,ali ako se gleda u kontekstu ova dva igrača i jedni i drugi bi to trebali željeti jako..... UG kako bi postao ozbiljan igrač na našem tržištu a A1 kako bi sačuvala poziciju br2......u svakom slučaju, prijava na natječaj za vrijeme neobvezujućih ponuda je nešto što bi bar A1 trebao učiniti, znao ili ne znao hoće li se netko drugi prijaviti......a sada je već očito da u ovom produljenju dolazi i netko drugi, ili treći.....nezanam više što već na ovoj temi nije napisano, ali pada mi na pamet samo : ako nešto izgleda kao patka i glasa se kao patka, onda je vjerojatno riječ o patki......i po tome ispada da ovo neče biti "patka".....

Edited 2 times, last by hugh (March 11, 2020 at 10:36 PM).

• Kajnak
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • March 11, 2020 at 10:36 PM
    • #1,405

Dobra vijest je što se ukidanjem SportKluba otvorila mogućnost da na Iskon.TV uvrstimo kanale Arena Sport, koji također nude puno ekskluzivnih sadržaja. Ova grupa kanala se u povijesti emitiranja u Hrvatskoj pokazala kao ravnopravni konkurent SportKlubu; u Iskonu je bila spominjana kao najpoželjnija skupina sportskih kanala.

Arena konkurent SK. Hahaha. Arena ima HNL+talijansku ligu. SportKlub ima španjolsku i englesku ligu. To je baš isto. I sada povežite to sa Tele2 i optimom. Konkurenciji se gaće tresu.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 11, 2020 at 10:44 PM
    • #1,406
    Quote from hugh
    Quote from StatusQuo

ovo izgleda jedino normalno razmišljanje ako gledamo u smislu borbe A1 i UG.......možda postoje i neki "zaobilazni" putevi za koje mi neznamo,ali ako se gleda u kontekstu ova dva igrača i jedni i drugi bi to trebali željeti jako..... UG kako bi postao ozbiljan igrač na našem tržištu a A1 kako bi sačuvala poziciju br2......u svakom slučaju, prijava na natječaj za vrijeme neobvezujućih ponuda je nešto što bi bar A1 trebao učiniti, znao ili ne znao hoće li se netko drugi prijaviti......a sada je već očito da u ovom produljenju dolazi i netko drugi, ili treći.....nezanam više što već na ovoj temi nije napisano, ali pada mi na pamet samo : ako nešto izgleda kao patka i glasa se kao patka, onda je vjerojatno riječ o patki......i po tome ispada da ovo neče biti "patka".....

Eto to mi je netko logicno razmisljanje iako neman coronu moran priznat da mi isto muti po mozgu X(

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • March 11, 2020 at 10:58 PM
    • #1,407

mislim da nam je svima koji aktivno pratimo i trgujemo tako jel smo više, manje navikli na zse letargiju pa sad odjednom mozak mora "radit 100 na sat" a bilo bi nam svima bolje da je tako stalno a ne samo u padu.....nadam se samo da će sve ovo što prije završit, što zbog zdravlja ljudi, što zbog zdravlja nas koji trgujemo....makar kad vidimo dob ljudi koji umire u Italiji, a kažu da je to 80+ stvarno se čovjek pita jel to sve vrijedno ove histerije.....i da me nebi netko krivo shvatio, svaki je život bitan ali ja i za sebe gledam i razmišljam da ću biti sretan ako doživim 80 a onda nek me nosi Corona,Bekc's, Ožujsko , Staropramen ili što god hoće.....

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 11, 2020 at 11:06 PM
    • #1,408

5.5 kuna je 380 mil kapitalizacije samo da napisem, s druge strane ht je po novome znatno izlozen prema optimi jer je financirao vracanje duga svojim pozajmicama, ne znam napamet koliko je to ali mislim da je sigurno preko 250 mil jer u to treba dodat i obveze prema dobavljacima koje su vecinom od ht jos kad zbrojis udjel od 17%, znaci ht je poprilicno izlozen optimi da bi se igrao s njom tek tako.

• trgovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    163
    • March 11, 2020 at 11:58 PM
    • #1,409
    Quote from Optimistcro

Kolega mrcash, uvijek za zanimanjem čitam Vaše postove... Na tragu Vašeg zadnjeg posta moje pitanje za iskusne kolege i ekonomske stručnjake...... Dosta smo zadnjih mjeseci spominjali ebitu, obveze i sl ali malo vrijednost pretplatnika.. Mene zanima dali postoji nekakva, makar okvirna projekcija, izračun koliko košta izgradnja telekomunikacijskog sustava, tvrtke od 200000 pretplatnika? Koliko košta 200000 pretplatnika?

200 000 pretplatnika je stari podatak .

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • March 12, 2020 at 1:04 AM
    • #1,410

izgradnja firme sa 200 000 pretplatnika kosta sve dugove iz psn optime, a koji su dijelom pretvoreni u dionice, a dijelom se vracaju iz poslovanja...do sada je to preko milijardu kuna

• ejovrh
    Student
    Reakcija primljeno
    52
    • March 12, 2020 at 9:29 AM
    • #1,411

Vezano za TV sadržaje koje kolege spominju, Arena Sport i SK kanali se ne mogu usporediti. Različite sadržaje nude kako je netko već naveo, ali sve su to premium lige, ali ipak različite.

Kod nas u BiH Telemach (UG vlasnik) ima čudnu politiku, prije dvije ogdine su bili problemi oko prikazivanja SK kanala na telekm platformama. Taman kad se to riješilo sad se pravi problem oko prikazivanja Nov@ BH kanala (opet vlasništvo UG) i recimo sinoć preko mog operatera nema Liverpool-a, jer su morali zatamniti HRT2 zbog prava prijenosa. UG je tražio posebnu naknadu po korisniku od sva tri telekom operatera za pravo prikazivanja kanala Nov@BH i Nov@ Sport, ali su ih ovi glatko odbili svi.

Ako UG kupi Optimu i postane treći operater pretpostavljam da će sada te igrice s kanalima (pretežno sportskim) preći i na tržište Hrvatske.

• Lukasenko
    Student
    Reakcija primljeno
    171
    • March 12, 2020 at 9:33 AM
    • #1,412

vezano uz bilo kakve sadržaje Opte je na 4,8

• ejovrh
    Student
    Reakcija primljeno
    52
    • March 12, 2020 at 9:50 AM
    • #1,413

ja mislim da je za danas OPTE dotakla dno, ali samo zbog toga što (valjda) ide prodaja kontrolnog paketa, inače mislim da bi još tonula skupa s ostatkom.

Pretpostavljam da za 7 dana stižu ponude za prvi krug.

• bokkajima
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • March 12, 2020 at 10:25 AM
    • #1,414

grozno je gledati što rade sa svim dionicama, jedina dobra dionica je sada optima jer ona ima svoju konkretnu priču a to je da ide u prodaju tako da cijena na burzi tu ne igra neku ulogu

jedino sto je dobra sada za spekulante za kupi/prodaj

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • March 12, 2020 at 10:28 AM
    • #1,415

mislim da sada prodaju još onih par koji su u plusu...

ja čekam rasplet, pa ili pukovnik ili pokojnik...

• narko
    Student
    Reakcija primljeno
    123
    • March 12, 2020 at 10:37 AM
    • #1,416
    Quote from jack_zg

Moj plan je sada prodati dionice (drugih firmi) s kojima sam u minusu, i odmah ih kupiti natrag. Na taj način smanjujem kapitalnu dobit koju ću imati kada na kraju prodam dionice OPTE.

I evo još jedna negativna nuspojava poreza na kapitalnu dobit. Namjerno se prodaje s minusom da se smanji osnovica za oporezivanje.

Da se razumijemo, ne krivim kolegu, kolega radi u svom najboljem interesu

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • March 12, 2020 at 10:38 AM
    • #1,417
    Quote from Ivan

Nisam baš siguran da će ponude u ovakvim okolnostima stići. A to znači samo jedno....

Mislite da ponude neće stići zbog corona virusa. Pa ako netko misli kupiti Optimu već ima pripremljene novce za kupnju i plan kako to napraviti. O takvim stvarima se ne odlučuje preko noći. Krize dođu i prođu. Telekomunikacije će funkcionirati u krizi, a i nakon krize. Za kupca je ovo najbolje vrijeme za kupovinu.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • March 12, 2020 at 10:42 AM
    • #1,418

Proda s minusom da bi kupio na istoj cijeni s kojom misli ostvariti plus pri prodaji? Platit će porez od zarade, umanjen za ostvareni minus. Aktivnost od nikakve koristi.

• bokkajima
    Početnik
    Reakcija primljeno
    5
    • March 12, 2020 at 10:43 AM
    • #1,419

U krizi ce telekomunikacije funkcionirati bolje nego bilo sto.

Kad sve stave u karantenu samo cemo sjedit doma telefonirat, uzimat jos vece pakete i gledat tko ima bolju ponudu TV programa...nece nas zanima cijena, samo dobri programi i puno brzog interneta

• machor12
    Student
    Reakcija primljeno
    263
    • March 12, 2020 at 11:01 AM
    • #1,420

Obustava trgovanja do daljnjega:

https://zse.hr/default.aspx?id=96794

Pametna odluka. E sad bi možda 3-mjesečni prosjek mogao biti pozitivan faktor za nas male dioničare.

Ima netko izračun? Hvala

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 18 gostiju