Lubura se diskcalificirao skroz. Totalni pajac.
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/do-18…novac/10052926/
U natječaju koji je HT objavio potkraj siječnja u Financial Timesu pozivaju se samo ponuđači koji imaju “dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija”. Sada se može javiti bilo koja kompanija ili fond koji imaju dovoljno novca, a to pak znači da je zaista otvorena mogućnost da se na tržištu pojavi treći igrač u nepokretnim komunikacijama, uz HT i A1. Upravo je to i bila namjera koju je AZTN objavio kada je, 2017. godine, donio rješenje u kojem nalaže da Optima mora u prodaju te da HT njome samo privremeno upravlja nakon provedenog predstečajnog postupka 2014. godine. Optima je u tom postupku završila opterećena dugovima, kada su najveći vjerovnici, Zaba i HT, postali dioničari i preuzeli upravljanje.
- Donoseći te mjere, mi namjerno nismo postavili ograničenja oko toga tko može biti kupac i zato smo sada tražili izmjene - kažu nam u Agenciji.
Za ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, koliko drže HT i Zagrebačka banka, nije poznato jesu li ponude (i koliko njih) već stigle, a pretpostavlja se da su zainteresirani A1 (bivši Vipnet) i United Group, tvrtka koja je nedavno kupila Tele2 Hrvatska (i u vlasništvu ima Novu TV te N1 televiziju).
-
Temeljni kapital Optima telekoma je 694 milijuna kuna, kako je to proizašlo iz pretvaranja dijela dugova u vlasništvo u predstečajnoj nagodbi, a koliko bi potencijalni kupac mogao platiti za većinski paket, teško je procijeniti. Kako nam je nedavno rekao konzultant i sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, referirajući se na nedavno objavljen financijski izvještaj kompanije, “nema govora o vrijednostima koje se u posljednje vrijeme spominju temeljem nerealno visoke cijene dionica na burzi”.
PR neciji
U medijima se ništa ne pojavljuje slučajno, pogotovo oko većih projekata gdje ima više interesnih sfera.
-
a ne znam što više misliti o svemu, ovako nešto izjavljivati... ako ne bude u pravu ovo je za zatvor.
-
a ne znam što više misliti o svemu, ovako nešto izjavljivati... ako ne bude u pravu ovo je za zatvor.
Ja se sve nekako bojim da Đuro ne bi ispao da je jedini glas razuma u cijeloj ovoj histeriji i nabacivanju ciframa.
-
Ja se sve nekako bojim da Đuro ne bi ispao da je jedini glas razuma u cijeloj ovoj histeriji i nabacivanju ciframa.
Onda lijepo ruku pod ruku s njim i podijelite si celiju. Tip je kriminalac, placenik i treba ga poslati na Goli otok da tuca kamenje na przioni.
-
malo off-topic
Ja ti imam generalni stav ako se u nekoj dionici ne osjećaš dobro ili imaš bilo kakve velike vrijednosne dvojbe, onda je lijepo prodaš. I nađeš neku drugu u kojoj se osjećaš dobro.Naravno to je samo moj stav i ne preporucujem ga javno, ali mislim da ništa nije vrijedno nemirnog sna i svakodnevnih frustracija. Naravno, stav se ne mora uvijek pokazati ispravnim, al zato postoji fundament i racio, pa ako i kada se ide kontra njega, onda zaista ne znam sto nam je činiti?!
-
....pa čovjek govori da nisu realna visoka očekivanja koja se spominju...a spominjalo se 16,18 i 20 kn...to sigurno nije realno...inače od te njegove izjave cijena na burzi pal 25 %.....nisam stručnjak i analitičar ali ne vjerujem da će ići ispod jednogodišnjeg prometa koji ima OPTE...dakle ispod 550 000 000 kn...po meni to je minimum....
-
Zanimljivi su ovi nalozi od oko 17.000 od 6,40 - 6,60, znači opet se brani neki uzlet, ali mislim kad dođe vrijeme čitaj uskoro, da im ni to neće pomoći kontrolirati cijenu.
-
....pa čovjek govori da nisu realna visoka očekivanja koja se spominju...a spominjalo se 16,18 i 20 kn...to sigurno nije realno...inače od te njegove izjave cijena na burzi pal 25 %.....nisam stručnjak i analitičar ali ne vjerujem da će ići ispod jednogodišnjeg prometa koji ima OPTE...dakle ispod 550 000 000 kn...po meni to je minimum....
Tip govori da je sadasnja cijena na burzi nerealno previsoka. Znaci po njemu bi trebala biti 2-3, mozda 4 kn max. Tako nesto izjaviti... To moras biti ili debelo placen ili zestoko retardiran.
-
-
Evo kralja u 15:55 na 6,05
-
Ne bi ja letio sa procjenama o vrijednosti ovdje, kazem slabo ili nikako sam pratio ovu pricu ali evo sad malo sustizem info, vjerojatno je realno reci da Optima sama opstati ne moze, barem ne dugorocno. Koja je vrijednost komapnije koja bi van veceg sustava vjerojatno bankrotirala?
Vrijednost joj daje ovo preuzimanje, mozda slicno kao Gorenje prije nego sto su ga preuzeli kinezi, zaradilo se dobro ali realno komapnija sama nije mogla i da nije bilo preuzimanja kompanija bi pomalo otisla u zaborav.
Ovdje me mucio taj momenat ako ne bude ponuda, ali mislim da smo to otklonili sa ovom odgodom ili nismo, ne znam..
Pa i Metronet je prodan za cca 310 milijuna kuna u predstecajnoj sa prihodima od cca 210 milijuna kuna i kamatonsonim dugom od cca 280 milijuna kuna. Da li je Metronet koji je inače nazovimo ga “korporativni” telekom bez sire zemljopisne prisutnosti mogao nastaviti dugoorcno samostalno? Nije.
No to ga nije spriječilo da se proda na 1,5xsales i 2,8x EV/sales. -
Evo netko tu spominje kolika vrijednost je optime nakon sinergije, pa za to ne morate ic poprilicno daleko vec sada se iz izvjesca vidi da optima sa ht telekomom ostvaruje oko 200 mil rashoda to je vidljivo u revidiranom iz 2018 , pa prema tome sigurno ht na tim prihodima ostvaruje zaradu sad svatko moze svojevoljno uzet koja je tu marza, iako su tu cjenici definirani nema tu popusta optima ima iste cijene kao i netko drugi, pa eto koliko bi bilo realno uzest da ht na tih 200mil ostvaruje marze 30% ? i na to jos dodajte 133 mil ebitda od optime i to bi onda na kraju bio sinergijska zarada koju optima moze ostvarit, a da ne govorim daljnja usteda na troskovima osoblja, duplih kolokacija, sinergijska zarada te trece strane za svoje poslovanje od imovine optime tu su ogromni novci u pitanju
-
..a da ne pricamo koliki je financijski i vremenski trosak privlacenja 200 000 korisnika... Na ovakvom trzistu to su ogromni troskovi.
-
https://www.ictbusiness.info/telekomunikaci…a-vlasnik-tele2
'U 20 godina poslovanja, United Grupa je kupila i uspješno integrirala više od 100 kompanija.'
Recimo da imaju iskustva u akvizicijama.
-
Najbolje za državu i sve građane Hrvatske je da dođe 3 operater.
Da konačno bude bolji i jeftiniji internet, jeftinija telefoniranja i TV.Ovo što rade HT i A1 je tako iživljavanje na građanima Hrvatske....
A to su Austrijanci i Njemci.....njima plačamo sve skupo i još iznose dividendu i zaradu iz države....halo Vlada HR!!!!!!
Nadam se da tko god drugi da kupi Optimu a najbolje bi bilo UG da će razbiti taj uigrani tandem....
Lijepo je danas Predsjednica Uprave United Grupe V.Boklag rekla da će još investirati u HR tržište .....
-
https://www.ictbusiness.info/telekomunikaci…a-vlasnik-tele2
'U 20 godina poslovanja, United Grupa je kupila i uspješno integrirala više od 100 kompanija.'
Recimo da imaju iskustva u akvizicijama.
To takodjer govori koliko je mala vjerojatnost da ne kupe OPTE, kada rade u prosjeku 5 akvizicija godišnje.
Mislim da ovi iz A1 trebaju dooooobro odriješiti kesu ako im je stalo do OpTE, a i bilo bi im u konačnici lukrativno, jer ako sada plate više imat će poslije manje problema s konkurencijom.
-
Sinoc mi je ovo poslala moja prijateljica lulu. Trenutno u egzilu. Ako je pogrijesila bolje joj je da se i ne vraca. Opet igra na cypher.
Složio bih se sa kolegicom Lulu. Nezgodno je samo što je ovo sada bearish cypher ali se i na njemu da zaraditi
Pojašnjenje na grafu. Targeti 7,00 i 7,50.
PS. Kada ćete nam vratiti Lulu?
-
Metronet je prodan 2,8 x sales
Tele 2 je prodana 7,2 x korigirana ebitda koja je iznosila oko 180 miliona kuna
Svi su imali dugove
Po kojoj logici ce optima biti prodana za manje ?
Da ide po 2 x sales to je vec 1 milijarda, da ide 7 x 130 miliona opet je skoro milijarda.
-
Metronet je prodan 2,8 x sales
Tele 2 je prodana 7,2 x korigirana ebitda koja je iznosila oko 180 miliona kuna
Svi su imali dugove
Po kojoj logici ce optima biti prodana za manje ?
Da ide po 2 x sales to je vec 1 milijarda, da ide 7 x 130 miliona opet je skoro milijarda.
Ja sam shvatio da je Metronet prodan za 2,8 EV/sales. To znaci da je zbroj plaćenog equitya i dugova iznosio 2,8 sales. Sam equity je placen 1,5 sales. To bi za Optimu bilo cca stotinjak milijuna eura za equity. Al sve te mjere ne treba gledati izdvojeno već vise njih zajedno.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner