Evo čitam postove kolega na forumu,i smijem se raznim izračunima,po meni je draž ove dionice da nikavi izračuni neče dovest do magičnog broja,koji vidi neko tko kupuje ovu dionicu,živim da dođe do pripetavanja.
Hvala na pažnji i sretno svima.
Evo čitam postove kolega na forumu,i smijem se raznim izračunima,po meni je draž ove dionice da nikavi izračuni neče dovest do magičnog broja,koji vidi neko tko kupuje ovu dionicu,živim da dođe do pripetavanja.
Hvala na pažnji i sretno svima.
Treba valuaciju sagledati i sa druge strane. Ovo sto vi računate je prije sinergija, a nakon sinergija su neki drugi brojevi. Telekomi generalno posljednjih godina ne rastu, barem ne značajno, al konvergencija donosi ili može donijeti znacajne uštede koje se naravno vide ili će se vidjeti na budućoj Ebitdi. Te razlike mogu biti i 2-3 Ebitde gledano kroz vrednovanje. Dakle, da pojasnim, nakon akvizicije i integracije u svoj sustav, Ebitda Optime primjerice A1 vise neće biti (korigirana Ebitda) 133 milijuna kuna, nego veća, moguće i 180-200 milijuna kuna, jer su u ovoj, postojećoj Ebitdi sadržani i troškovi koje Optima trenutno plaća HT, a nakon integracije u A1 vise neće, barem ne u tome obimu. To je naravno pretpostavka, ali je telekom igrači iskazuju. Zato kad pogledate vrednovanje za UPC Austriju na 3. stranici dokumenta, iskazana je valuacija za stvarni EV Ebitda (prije sinergija), ali i onaj procijenjeni, nakon sinergija. Optima je uglavnom retail operater sa solidnim miksom proizvoda i nezanemarivim potencijalom (pogotovo za nekog tko tek želi stvoriti konvergentnog operatera) i zato bi korisiti mogle biti poprilične. Iako je meni to tesko kao laiku procijenjivati. Eto, ako sam malo pomogao, glede-mede... https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf
https://www.poslovni.hr/kompanije/unit…vatskoj-4216939
„Akvizicija tvrtke Tele2 Hrvatska za sve nas je važan korak u daljnjem jačanju pozicije vodećeg telekomunikacijskog i medijskog operatora u jugoistočnoj Europi. Vjerujemo da će buduća ulaganja United Grupe u hrvatsko tržište donijeti dodatne pogodnosti korisnicima koji su već ukazali povjerenje Tele2, ali i privući nove korisnike kvalitetom mreže, atraktivnom ponudom i vrhunskom uslugom“, istaknula je Victoriya Boklag, predsjednica Uprave United Grupe.
tko će skinuti ovog sa 10 000 kom na 6,20? Ovo je već degutantno gledati. Kakav lov u mutnom je ovo.
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/do-18…novac/10052926/
Evo probudio se i jutarnji
Temeljni kapital Optima telekoma je 694 milijuna kuna, kako je to proizašlo iz pretvaranja dijela dugova u vlasništvo u predstečajnoj nagodbi, a koliko bi potencijalni kupac mogao platiti za većinski paket, teško je procijeniti. Kako nam je nedavno rekao konzultant i sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, referirajući se na nedavno objavljen financijski izvještaj kompanije, “nema govora o vrijednostima koje se u posljednje vrijeme spominju temeljem nerealno visoke cijene dionica na burzi”.
Kako neki pisu nema ponuđača, meni osobno nije problem u dionici biti i čekati novi natječaj. Zašto nekima to toliko smeta nije mi jasno bas.
Uz dobro poslovanje koje Optima ima postići će se još veća vrijednost.
Slično ćeš dobiti ako koristiš punu Ebitdu koja iznosi cca 166 milijuna kuna. Iako to po mojem sudu nije metodološki korektno. Kad svojih 1000 milijuna kuna EV podijeliš sa 166 milijuna kuna na 6 kuna dobiti ćeš EV Ebitda nešto sitno preko 6.
Alternativno možeš vrednovati i preko EV/OpFCF al to je zbog nedostatka dosta podataka malo kompleksnije.
Da, mea culpa nisam koristio punu ebitda, inace priklonio bi se u ovom slucaju ovoj valuaciji zbog jednostavnosti a vrhunska preciznost ovdje nije nuzna iz vise razloga a neke spominjes u ovom postu povise..
Đuro Lubura je kompetentan da kaže kako je cijena na burzi nerealno visoka?
Treba valuaciju sagledati i sa druge strane. Ovo sto vi računate je prije sinergija, a nakon sinergija su neki drugi brojevi. Telekomi generalno posljednjih godina ne rastu, barem ne značajno, al konvergencija donosi ili može donijeti znacajne uštede koje se naravno vide ili će se vidjeti na budućoj Ebitdi. Te razlike mogu biti i 2-3 Ebitde gledano kroz vrednovanje. Dakle, da pojasnim, nakon akvizicije i integracije u svoj sustav, Ebitda Optime primjerice A1 vise neće biti (korigirana Ebitda) 133 milijuna kuna, nego veća, moguće i 180-200 milijuna kuna, jer su u ovoj, postojećoj Ebitdi sadržani i troškovi koje Optima trenutno plaća HT, a nakon integracije u A1 vise neće, barem ne u tome obimu. To je naravno pretpostavka, ali je telekom igrači iskazuju. Zato kad pogledate vrednovanje za UPC Austriju na 3. stranici dokumenta, iskazana je valuacija za stvarni EV Ebitda (prije sinergija), ali i onaj procijenjeni, nakon sinergija. Optima je uglavnom retail operater sa solidnim miksom proizvoda i nezanemarivim potencijalom (pogotovo za nekog tko tek želi stvoriti konvergentnog operatera) i zato bi korisiti mogle biti poprilične. Iako je meni to tesko kao laiku procijenjivati. Eto, ako sam malo pomogao, glede-mede... https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf
Da, zato sam i rekao prije par postova da je pitanje sta je ovdje realna ebitda danas i u buducnosti. Koliko sam se raspitao u bransi fiskni operateri mogu ostvarivati 25-35% ebitda. Ako je Optima na donjoj granici vjerujem da bi kao dio veceg, optimiziranog sustava krenula put gornjeg raspona.
Čiji je igrač Đuro Lubura?
tko će skinuti ovog sa 10 000 kom na 6,20? Ovo je već degutantno gledati. Kakav lov u mutnom je ovo.
Bude on vec pobjegao, nece ga trebati tjerati
Mislim da se ekipa previše zamara dnevnom trgovinom. Ne bojte se. RBA je zna se čiji igrač. Sve vam oni prate pa čak i sto se piše po forumima i po potrebi interveniraju.
Ja bih jako jako volio da im neki fond izvoza cijenu i pokupi te njihove papiriće. Vrijednost je značajno iznad ovih cijena i zato pamet u glavu i uključite racio. Ne slušajte nekakve Lubure i slične likove koji preko medija igraju za ovu ili onu stranu. Vrijednost je na strani dionicara, sve ostalo je buka u eteru koja se namjerno plasira.
To bi sve trebalo uredno prijaviti regulatoru pa neka onda on prema Zakonu o trzistu kapitala možebitno utvrđuje prekršajno ili kazneno djelo.
Profesionalna novina bi uključila u raspravu i zatražila misljenje dva ili tri neovisna analitičara, ne pamfletirala opetovano nekakvu izjavu koja nema veze sa valuacijom.
Profesionalna novina bi obradila slicne transakcije u regiji. Slicne transakcije koje je UG vec proveo, proucio i druge kontekste (npr. geopoliticke) itd.
Sve ono sto smo mi na ovom i onom pokojnom forumu davno napravili i dosli do neke cijene za koju je realno pretpostaviti da ce biti ostvarena.
Ali na zalost nema kod nas profesionalnih novina koje bi zagreble malo dublje i temeljitije. :-/
Ne bi ja letio sa procjenama o vrijednosti ovdje, kazem slabo ili nikako sam pratio ovu pricu ali evo sad malo sustizem info, vjerojatno je realno reci da Optima sama opstati ne moze, barem ne dugorocno. Koja je vrijednost komapnije koja bi van veceg sustava vjerojatno bankrotirala?
Vrijednost joj daje ovo preuzimanje, mozda slicno kao Gorenje prije nego sto su ga preuzeli kinezi, zaradilo se dobro ali realno komapnija sama nije mogla i da nije bilo preuzimanja kompanija bi pomalo otisla u zaborav.
Ovdje me mucio taj momenat ako ne bude ponuda, ali mislim da smo to otklonili sa ovom odgodom ili nismo, ne znam..
Svoje dionice u fiksnom operateru Optima telekom zajednički prodaju Zagrebačka banka (drži 36 posto) i HT holding (17 posto), a izmjena uvjeta dogodila se na zahtjev Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te, kako saznajemo, nakon sastanka u utorak koji se na tu temu održao u Agenciji.
Znači sastanak na tu temu je bio u utorak, odluka poslana u petak, javnost obaviještena o produžetku u ponedjeljak.
I sad ovdje pišu kako niti jedna ponuda sigurno nije stigla, jer kao tjedan dana prije kraja će stizati sve ponude. Naravno nitko od prisutnih drukera nije znao za ova sastanak u utorak, ali takvi detalji nisu bitni njima.
Sad izgleda da je žalba uložena davno prije kako bi se Optima mogla kupiti od nekoga van telekomunikacijske branše.
RBA ne prodaje, HPB nadokupljuje, a na forumu 20 stranica prelijevanje iz šupljeg u prazno,
Bude on vec pobjegao, nece ga trebati tjerati
evo popapan...nije stigo zbrisat
Kakve veze ima tko kupuje tko prodaje, ne radis odluku temeljem toga..jedino tovarish ovdje cini mi se odradio je domaci rad
Ne bi ja letio sa procjenama o vrijednosti ovdje, kazem slabo ili nikako sam pratio ovu pricu ali evo sad malo sustizem info, vjerojatno je realno reci da Optima sama opstati ne moze, barem ne dugorocno. Koja je vrijednost komapnije koja bi van veceg sustava vjerojatno bankrotirala?
Vrijednost joj daje ovo preuzimanje, mozda slicno kao Gorenje prije nego sto su ga preuzeli kinezi, zaradilo se dobro ali realno komapnija sama nije mogla i da nije bilo preuzimanja kompanija bi pomalo otisla u zaborav.
Ovdje me mucio taj momenat ako ne bude ponuda, ali mislim da smo to otklonili sa ovom odgodom ili nismo, ne znam..
A ne znamo da li su dva ili tri u igri ponuđača. Ako su dva, onda ne vjerujem da će HT odlagati proces jer jednom od njih je sigurno u interesu da sto prije zaključi transakciju (neće riskirati da i drugi bude u potpuno čistoj situaciji da je zatvori), a ako su tri (ili cak i vise) u igri (i ne moraju biti iz branše), utakmica je potpuno otvorena i tu samo dragi Bog može znati cjenovni ishod. Trojica koji igraju za istu stvar, gotovo je nemoguce da se apriori dogovore.
Profesionalna novina bi obradila slicne transakcije u regiji. Slicne transakcije koje je UG vec proveo, proucio i druge kontekste (npr. geopoliticke) itd.
Sve ono sto smo mi na ovom i onom pokojnom forumu davno napravili i dosli do neke cijene za koju je realno pretpostaviti da ce biti ostvarena.
Ali na zalost nema kod nas profesionalnih novina koje bi zagreble malo dublje i temeljitije. :-/
https://www.lider.media/lider-intellig…-kanditu-130227
Ja se ne bih brinuo jer neće Ana pustiti te novčiće da joj pobjegnu