A koja je poanta prolongiranja natječaja ako se nitko nije javio? Da se u dva tjedna ipak netko predomisli??
Pa možda će biti neko glasanje u Saboru? Ili sličan bitan događaj?
A koja je poanta prolongiranja natječaja ako se nitko nije javio? Da se u dva tjedna ipak netko predomisli??
Pa možda će biti neko glasanje u Saboru? Ili sličan bitan događaj?
Dakle zaista nevjerojatan rasplet i zaplet situacije. Ako su 28.2 poslali dopis HTu da produlji natječaj zašto se to tek danas objavljuje. Moralo se isti dan reagirati (u petak)!! kako oni koji su mislili ponude poslati u ponedjeljak imaju iste uvjete kao i potencijalni budući ponuditelji. Ovako možda postoji nekoliko ponuda koje sad leže u ladici, ili ih je netko ne daj bože otvorio. U svakom slučaju, neznam koliko je ovo legalno , posebno radi ove obavijesti dva dana nakon isteka ponuda.
Zašto aztn nije tražio ovakvu promjenu odmah po objavi oglasa nego dan prije isteka roka je posebno pitanje. Očito je da je aztnu stalo da se Optima proda nekom trećem igraču, šalju te signale odavno. Mislim da će mo uskoro saznati jeli sve ovo dobro ili loše, jednostavno prevelika je ovo priča da ne sioalivaju na površinu informacije. Ako su došle ponude A1 I UGa do ponedjeljka , onda je ovo odlično, ako nisu onda je ovo pokušaj da se spasi što se spasiti da. Jedno je sigurno, neće nam biti dosadno, a sad bio u gubitku trenutno 20 ili 30 posto, dok ne prodas nisi niti izgubio
Kako se kupuju telekomi u srbiji
MR cash na koliko ste usli prosjecno ?
Smatram ovu objavu pozitivnom. Ona dokazuje interes nekoga (makar nije isključena mogućnost da netko bez interesa jednostavno hoće sve prolongirati, ali vjerujem da za to nema smisla). Dakle interes postoji.
Tko stoji iza ovoga? Vjerovatno nije AZTN sama odlučila promjieniti uvjete natječaja. Netko se žalio.
Tko? Ili zainteresirani fondovi ili tvrtke iz branši srodnih telekomunikacijama.
Imaju li tvrtke koje se ne bave telekomunikacijama računicu kupiti Optimu? Vjerovatno ne. Ovdje se prava vrijednost dobiva sinergijskim učinkom. Nije isključeno da neka tvrtka koja se bavi televizijom, masmedijima, reklamama i distribucijiom sadržaja, a ne direktno telekomunikacijama, želi kupiti Optimu. Takva tvtrka bi imala sinergijiski učinak. Sada bi i zakon trebao dopuštati takva okrupnjivanja pa zašto ne.
Ako li pak zakon ne dozovljava takva okrupnjivanja u potpunosti, možda je ovo samo spin UG-a da preko neke povezane tvrtke kupi Optimu. Na kraju krajeva, UG nije primarno telekomunikacijska tvrtka, već tvrtka koja se bavi medijima, reklamama i distribucijom sadržaja.
Možda su i fondovi ti koji žele kupiti, još malo dotjerati pa prodati. Novac je danas jeftin i treba ga negdje plasirati. Gotovo bilo koji plasman je bolji nego staviti novac u čarapu pa zašto se ne bi i fondovi uključili.
Razni su scenariji mogući, ali većina njih pokazuje da ima interesa. A ako ima interesa bit će i ponuda. Ako bude ponuda, znači da firma nekome nešto vrijedi. A ako bude više ponuda, bit će i cijena bolja.
Smatram ovu objavu pozitivnom
Natječaj objavljen na FT u Londonu prati cijeli financijski svijet , tako da očekujem više od dvije ponude .
Ah. Kada smo veseli nigdje nije tako veselo kao na Optimi
Ja mislim da je jedna bila prispjela.
Isto dobro, koliko je dobro, jer dvije su uvijek bolje.
Sada je otvoren put da se javi i netko tko eto nije u branši
Ovo je po meni Game Changer. Dvije ponude. Najmanje dvije.
Bok svima i hvala na dobrodošlici,
Zakon jasno definira minimalne uvjete natjecaja, a AZTN je ovim ocijenio da ne može prodavač definirati diskriminirajuće uvjete i biti pravno zaštićen pod izlikom “ ja sam pokušao prodati, ali vidite nije išlo”.
Ako je došao prigovor od druge strane uz predanu dokumentaciju tada AZTN može ocijeniti da je natječaj, ipak važeći, ali definira primjereni rok od 15 dana radi dopune dokumentacije. Novi natječaj je izbjegnut pod izlikom “da je razumno i očekivano da se ne bi promjenili rezultati natječaja”.
pozdrav svima
Bok svima i hvala na dobrodošlici,
Zakon jasno definira minimalne uvjete natjecaja, a AZTN je ovim ocijenio da ne može prodavač definirati diskriminirajuće uvjete i biti pravno zaštićen pod izlikom “ ja sam pokušao prodati, ali vidite nije išlo”.Ako je došao prigovor od druge strane uz predanu dokumentaciju tada AZTN može ocijeniti da je natječaj, ipak važeći, ali definira primjereni rok od 15 dana radi dopune dokumentacije. Novi natječaj je izbjegnut pod izlikom “da je razumno i očekivano da se ne bi promjenili rezultati natječaja”.
pozdrav svima
E to je već tumačenje primjerenije situaciji. 👍
Meni se ova izmjena u natječaju i produljenje roka čini kao neutralna vijest....ni dobra , ni loša. Jedino je tajming upitan.....ako je Aztn donijela odluku u petak , dostavila je zadnjeg dana roka u ponedjeljak , zašto se čekalo s objavom do danas ?
Uobičajeno je da se ponude šalju u zadnji čas tako da je ova izmjena natječaja trebala biti objavljena u ponedjeljak ujutro prije nego što su ponude pristigle ( ako su pristigle ).
Inače mi se čini da je i bilo potrebno izmijeniti formulaciju " dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija " jer je takav izričaj podložan arbitrarnosti , slobodnoj , diskrecionoj ocjeni i diskriminaciji ponuđača jer nema jasnih kriterija po kojima se može ustvrditi nečije relevantno stručno iskustvo.
Display MoreSmatram ovu objavu pozitivnom. Ona dokazuje interes nekoga (makar nije isključena mogućnost da netko bez interesa jednostavno hoće sve prolongirati, ali vjerujem da za to nema smisla). Dakle interes postoji.
Tko stoji iza ovoga? Vjerovatno nije AZTN sama odlučila promjieniti uvjete natječaja. Netko se žalio.
Tko? Ili zainteresirani fondovi ili tvrtke iz branši srodnih telekomunikacijama.
Imaju li tvrtke koje se ne bave telekomunikacijama računicu kupiti Optimu? Vjerovatno ne. Ovdje se prava vrijednost dobiva sinergijskim učinkom. Nije isključeno da neka tvrtka koja se bavi televizijom, masmedijima, reklamama i distribucijiom sadržaja, a ne direktno telekomunikacijama, želi kupiti Optimu. Takva tvtrka bi imala sinergijiski učinak. Sada bi i zakon trebao dopuštati takva okrupnjivanja pa zašto ne.
Ako li pak zakon ne dozovljava takva okrupnjivanja u potpunosti, možda je ovo samo spin UG-a da preko neke povezane tvrtke kupi Optimu. Na kraju krajeva, UG nije primarno telekomunikacijska tvrtka, već tvrtka koja se bavi medijima, reklamama i distribucijom sadržaja.
Možda su i fondovi ti koji žele kupiti, još malo dotjerati pa prodati. Novac je danas jeftin i treba ga negdje plasirati. Gotovo bilo koji plasman je bolji nego staviti novac u čarapu pa zašto se ne bi i fondovi uključili.
Razni su scenariji mogući, ali većina njih pokazuje da ima interesa. A ako ima interesa bit će i ponuda. Ako bude ponuda, znači da firma nekome nešto vrijedi. A ako bude više ponuda, bit će i cijena bolja.
Smatram ovu objavu pozitivnom
Ovo je najpametniji post otkad je izašla ova obavijest danas. Lijepo napisano i objašnjeno.
Ni ja nisam bas nacisto sto se tu desilo... Postoji pozitivno i negativno gledanje na ovu odluku...
Negativno gledanje - nitko se nije javio i produljuje se trajanje natjecaja uz 'relaxed rules' tako da se privuce barem neki investitor... Ovako bi svatko normalan zakljucio i ne bi pogrijesio... Taj ce vjerojatno sutra prodati...
Pozitivno gledanje - zelju da se prijavi je podnijelo puno vise potencijalnih ulagaca od planiranih, no s obzirom da se radi (vjerojatno) o fondovima koji nemaju direktnog iskustva u upravljanju telekomima, automatski su diskriminirani... AZTN je tu morao reagirati jer je cilj AZTNa stvaranje treceg telekoma...
Jedini problem je timing - zasto pobogu dan nakon predaje ponuda skidaju taj uvjet i olaksavaju prijavu na natjecaj? Kratki rok od 15 dana bi se mogao protumaciti da vec postoji zainteresirana strana koja ima svu dokumentaciju spremnu, ali nisu zadovoljavali taj jedan uvjet koji im je sada omogucen... A ako se njima omoguci, onda bi po mojoj nekoj procjeni mogli ocekivati poprilican broj zaintereiranih strana koje su do sada tumacile natjecaj na nacin da ce njihove ponude biti odmah odbacene te se nisu niti trudili prijaviti na natjecaj...
Nakon kratkog promisljanja, mislim da se ovdje za stvarno otvara mogucnost stvaranja treceg telekoma, potpuno neovisno da li ce to biti UG ili netko tko nikada nije bio na HR trzistu... Moguce da se desi da neki skroz lijevi fond preda ponudu koja se ne odbija i onda nekakvim partnerskim ugovorom dogovori sa Tele2 zajednicki nastup na trzistu (kao sto je EvoTV svojevremeno zajednicki nastupao sa Tele2 recimo)... I onda tako malo zajedno dok UG ne rijesi problematiku sa zakonom o elektronickim medijima i otkupi Optimu...
Razmisljam nesto dalje... Postoji jos jedan detalj - ako UG otkupi Optimu, vrlo vjerojatno ce ici na delistiranje Optime sa burze... Trajat ce cca. godinu dana, ali mali dionicari ce biti isplaceni i izgurani iz dionice... Dakle, po meni, UG (ukoliko oni predaju najbolju ponudu) ce morati ici u otkup dionica do te mjere da ce ih mozda cak i sa burze skidati kao sto je Saranovic skidao Kras s burze, samo kako bi dosegli razinu da mogu isplatiti preostale male dionicare... Da li itko zna koliku kolicinu dionica mora imati vecinski dionicar da izgura male dionicare?
problematicno jer nije objavljeni u FT.
Za tuzbu stvoreno.
U svokom slucaju izmjena kada su predane ponude je katastrofa.
Ovo prolazi samo ako nije bilo ponud
lp i tebi, vidim da si se tek logirao pa bi bilo ok da negdje napomeneš i nick pod kojim si prije pisao, tek ono transparentnosti radi...
...a odgovor na tvoje pitanje možeš pročitati nešto ranije u postu #938 od kol.Santo
Redom:
Transparentnost: nisam nikada nigdje ništa napisao, samo sam pažljivo čitao kako prošli tako i ovaj forum
Dalje, pitao sam vas za argumente, pozvali ste se na post od Sant-a. Pretpostavljam da time želite reći kako logiku i argumente koje sam spominjao mogu naći u tom njegovom postu.
Pa da vidimo:
"problematicno jer nije objavljeni u FT" - "problematično" zašto? hoće li tender naknadno biti ili neće biti objavljen u izmijenjenom obliku i u FT, znamo/znate li tu informaciju?
"Za tuzbu stvorenu" - članak kojeg zakona je prekršen i tužiti koga?
"U svokom slucaju izmjena kada su predane ponude je katastrofa" - "katastrofa" zbog čega točno i za koga? U kojem postotku slični tenderi budu naknadno izmijenjeni i kako se takva naknadna promjena reflektira na uspjeh takvih tendera - znamo/znate li tu informaciju?
"Ovo prolazi samo ako nije bilo ponud" - argumentacija ili osobna procjena?
Osobno, trudim se , ali eto ne vidim (zasad) niti jedan argument.
Ukažite mi molim vas ako sam nešto previdio, otvoren sam za radikalne promjene mišljenja kada sam suočen s argumentima, ne i s mišljenjima.
Mislim da ipak na kraju Optima pada u ruke UG. Kad se uzme siri drustveni i geopoliticki kontekst, da ne duljim, ipak postoji interes negdje izmedu avenije veceslava holjevca i velike gorice da optima dode u ruke UG. Bio to nekakav fond ili kako se vec zvali. Ovo je samo jedan od mehanizama osiguranja ka ostvarivanju tog cilja.
Pritom vjerujem uz dobru cijenu.
Ak nekaj mrzim čitat onda su to zakoni. Može mi netko pliz reć koji je to točno sporan zakon i članak po kojem UG ne može kupiti optimu.
Sorry na ovom, al stvarno mi ne ide to sa zakonima i člancima.
Display MoreNi ja nisam bas nacisto sto se tu desilo... Postoji pozitivno i negativno gledanje na ovu odluku...
Negativno gledanje - nitko se nije javio i produljuje se trajanje natjecaja uz 'relaxed rules' tako da se privuce barem neki investitor... Ovako bi svatko normalan zakljucio i ne bi pogrijesio... Taj ce vjerojatno sutra prodati...
Pozitivno gledanje - zelju da se prijavi je podnijelo puno vise potencijalnih ulagaca od planiranih, no s obzirom da se radi (vjerojatno) o fondovima koji nemaju direktnog iskustva u upravljanju telekomima, automatski su diskriminirani... AZTN je tu morao reagirati jer je cilj AZTNa stvaranje treceg telekoma...
Jedini problem je timing - zasto pobogu dan nakon predaje ponuda skidaju taj uvjet i olaksavaju prijavu na natjecaj? Kratki rok od 15 dana bi se mogao protumaciti da vec postoji zainteresirana strana koja ima svu dokumentaciju spremnu, ali nisu zadovoljavali taj jedan uvjet koji im je sada omogucen... A ako se njima omoguci, onda bi po mojoj nekoj procjeni mogli ocekivati poprilican broj zaintereiranih strana koje su do sada tumacile natjecaj na nacin da ce njihove ponude biti odmah odbacene te se nisu niti trudili prijaviti na natjecaj...Nakon kratkog promisljanja, mislim da se ovdje za stvarno otvara mogucnost stvaranja treceg telekoma, potpuno neovisno da li ce to biti UG ili netko tko nikada nije bio na HR trzistu... Moguce da se desi da neki skroz lijevi fond preda ponudu koja se ne odbija i onda nekakvim partnerskim ugovorom dogovori sa Tele2 zajednicki nastup na trzistu (kao sto je EvoTV svojevremeno zajednicki nastupao sa Tele2 recimo)... I onda tako malo zajedno dok UG ne rijesi problematiku sa zakonom o elektronickim medijima i otkupi Optimu...
Razmisljam nesto dalje... Postoji jos jedan detalj - ako UG otkupi Optimu, vrlo vjerojatno ce ici na delistiranje Optime sa burze... Trajat ce cca. godinu dana, ali mali dionicari ce biti isplaceni i izgurani iz dionice... Dakle, po meni, UG (ukoliko oni predaju najbolju ponudu) ce morati ici u otkup dionica do te mjere da ce ih mozda cak i sa burze skidati kao sto je Saranovic skidao Kras s burze, samo kako bi dosegli razinu da mogu isplatiti preostale male dionicare... Da li itko zna koliku kolicinu dionica mora imati vecinski dionicar da izgura male dionicare?
Prije ke bilo 95% dionica.....mislim da se ništa nije mijenjalo po tom pitanju.....
Čitam ovdje na forumu kako se puno raspravlja o tome je li izmjena uvjeta natječaja legitimna pred sam kraj natječaja? Pri tome se često smatra kako odvjetnička društva angažirana od strane HT-a za prodaju Optime rade neprofesionalno te kako otvaraju pristigle ponude prije završetka natječaja i dostavljaju drugim zainteresiranim stranama povjerljive informacije.
Želim vjerovati da nije tako. Želim vjerovati da rade savjesno i pošteno te da neće otvarati ponude do kraja produljenog trajanja natječaja.
Ako li nije tako i ako stvarno otvore ponude i dostave povjerljive informacije, ne vidim kako bi u ovom prvom krugu, gdje cijena nije konačna i gdje još nema pripetavanja, informacije dane drugim zainteresiranim strankama u natječaju mogle drastično utjecati na ishod istoga.
Uostalom, promjene tendera su jako česte u poslovnom svijetu. Ništa novo. Smatram da je ovo pozitivna vijest jer pokazuje interes ponuđača i eventualno, u preostala 2 tjedna, otvara put nekim novim ponuđačima. Nitko sretniji od dioničara ako se još neki ponuđači jave.
Ni ja nisam bas nacisto sto se tu desilo... Postoji pozitivno i negativno gledanje na ovu odluku...
Jedini problem je timing - zasto pobogu dan nakon predaje ponuda skidaju taj uvjet i olaksavaju prijavu na natjecaj? Kratki rok od 15 dana bi se mogao protumaciti da vec postoji zainteresirana strana koja ima svu dokumentaciju spremnu, ali nisu zadovoljavali taj jedan uvjet koji im je sada omogucen... A ako se njima omoguci, onda bi po mojoj nekoj procjeni mogli ocekivati poprilican broj zaintereiranih strana koje su do sada tumacile natjecaj na nacin da ce njihove ponude biti odmah odbacene te se nisu niti trudili prijaviti na natjecaj...Nakon kratkog promisljanja, mislim da se ovdje za stvarno otvara mogucnost stvaranja treceg telekoma, potpuno neovisno da li ce to biti UG ili netko tko nikada nije bio na HR trzistu... Moguce da se desi da neki skroz lijevi fond preda ponudu koja se ne odbija i onda nekakvim partnerskim ugovorom dogovori sa Tele2 zajednicki nastup na trzistu (kao sto je EvoTV svojevremeno zajednicki nastupao sa Tele2 recimo)... I onda tako malo zajedno dok UG ne rijesi problematiku sa zakonom o elektronickim medijima i otkupi Optimu...
Prije je bilo 95% dionica.....mislim da se po tom pitanju nije ništa mijenjalo....
Display Morekoji ste vi drukeri, ali nije vam za zamjeriti, utopljenik se i za slamku lovi...objava tendera je bila 31.01. i da je itko imao prigovor, uputio bi ga unutar najviše tjedan dana a ne na zadnji dan prije isteka istoga...
Lijepi pozdrav.
Gospodine Barbosa, kao iskusan forumaš spominjete utopljenike i drukere , što bi, predmnijevam, trebalo značiti da vi osobno niste jedan od takvih.
Posljedično pretpostavljam, a vi me ispravite ako sam u krivu, da također ni na koji način ne pokušavate "navlačiti" ljude niti na kupnju niti na prodaju, nego baratate isključivo logikom, argumentima, znanjem i iskustvom pri iznošenju vlastitih sudova .
Stoga vas lijepo molim za vaše mišljenje: kako tumačiti ovu iznenadnu promjenu uvjeta u tenderu i kako se ta promjena može logički i argumentirano promatrati u smislu pristiglih ponuda?
Npr, kada kažete "da je itko imao prigovor, uputio bi ga unutar najviše tjedan dana a ne na zadnji dan prije isteka istoga..." - kojom se logikom vodite jer vidimo da ima i oprečnih mišljenja? Zašto, npr, "najviše unutar tjedan dana", je li to nešto argumentirano ili je to ipak vaša osobna procjena utemeljena na ...?
ovo je super hhhh
Svaka cast
Display Moreproblematicno jer nije objavljeni u FT.
Za tuzbu stvoreno.
U svokom slucaju izmjena kada su predane ponude je katastrofa.
Ovo prolazi samo ako nije bilo ponud
lp i tebi, vidim da si se tek logirao pa bi bilo ok da negdje napomeneš i nick pod kojim si prije pisao, tek ono transparentnosti radi...
...a odgovor na tvoje pitanje možeš pročitati nešto ranije u postu #938 od kol.Santo
Redom:
Transparentnost: nisam nikada nigdje ništa napisao, samo sam pažljivo čitao kako prošli tako i ovaj forum
Dalje, pitao sam vas za argumente, pozvali ste se na post od Sant-a. Pretpostavljam da time želite reći kako logiku i argumente koje sam spominjao mogu naći u tom njegovom postu.
Pa da vidimo:
"problematicno jer nije objavljeni u FT" - "problematično" zašto? hoće li tender naknadno biti ili neće biti objavljen u izmijenjenom obliku i u FT, znamo/znate li tu informaciju?
"Za tuzbu stvorenu" - članak kojeg zakona je prekršen i tužiti koga?
"U svokom slucaju izmjena kada su predane ponude je katastrofa" - "katastrofa" zbog čega točno i za koga? U kojem postotku slični tenderi budu naknadno izmijenjeni i kako se takva naknadna promjena reflektira na uspjeh takvih tendera - znamo/znate li tu informaciju?
"Ovo prolazi samo ako nije bilo ponud" - argumentacija ili osobna procjena?
Osobno, trudim se , ali eto ne vidim (zasad) niti jedan argument.
Ukažite mi molim vas ako sam nešto previdio, otvoren sam za radikalne promjene mišljenja kada sam suočen s argumentima, ne i s mišljenjima.
Kakva objava u FT? Pa nije ovo novi natječaj nego izmjena u uvjetima postojećeg. Pa to je valjda jasno zašto je to učinjeno. Dakle, neće se javljati sad neki novi nego oni koji su se javili bit će im omogućeno da ravnopravno pristupe natjecanju. Odluka AZTN je napisana prije tri godine od tada se stosta promijenilo na domaćem telekom trzistu, ali i u svijetu financija. Interes fondova je danas ravnopravan interesu participanata iz istog businessa.