Zanimljivo štivo od Viktorije
Nije ništa potvrdila, ali je utješno da nije ništa opovrgnula.
Mislite da UG ne zeli vise OPTE? Da bude gradila svoju infrastukturu, a sve je moguce, kad im nas zakon ne ide na ruku.
Evo upravo uvršten novi ETF Crobex10 na ZSE, u kojem je i Optima
da, uvrštena sa najmanjim iznosom od 0,83 %...vjerojatni razlog i današnjem kratkotrajnom, neargumentiranom i propalom rastu iznad 5 kn, već opće poznatom u širem investicijskom narodu pod nazivom "bull-trap"..iliti u prijevodu klopka za naivne optimiste.
da, uvrštena sa najmanjim iznosom od 0,83 %...vjerojatni razlog i današnjem kratkotrajnom, neargumentiranom i propalom rastu iznad 5 kn, već opće poznatom u širem investicijskom narodu pod nazivom "bull-trap"..iliti u prijevodu klopka za naivne optimiste.
Pa sve dionice su vise manje rasle zadnjih par dana, ne vidim zasto bi kod optime to bilo neargumentirano. Ili smatrate da je cijeli krobi napravii bull trap za naivce?
..prije 5-6 mjeseci UG je u Sloveniji kupio jednog malog fiksnog operatera (mali operater na podrucje samo 1 opcine) koji ima samo 5 zaposlenih i cini mi se oko 800 korisnika ..po ovome vidim da UG se bori za svakog pretplatnika korisnika..kad to usporedim s OPTIMA koja ima 200000 korisnika ..a uz to UG nema fiksni usluge ,,a najavljuje vec sljedece godine ogromna ulaganje u fiksni dio i ponudi audiovideo sadrzaja onda mislim da UG ima ozbiljne namjera kupit OPTE...HT jos malo pa izlazi iz upravljanja OPTIME i mora prodat svojih 17% dionica...onda iza 10.07.2021 nema HT da usporava prodaju OPTIME i od tog datuma ocekivam expresnu prodaju OPTIME...a mozda se sve i rijesi do tog datuma..kako bilo da bilo vremena je sve manje ..OPTIMA ce sve vise bit u fokusu...
Ne znam jel vec bilo, ali nisam uspio naći tu niti na starom forumu:
1.) koliko otprilike košta provođenje 1 km optičkog kabla?
2.) koliko otprilike košta marketinški (ako se može nekako izračunati) da se pridobije 1 novi korisnik?
Sjećam se da sam negdje vidio te informacije i sad ih ne mogu naći.
Tnx
1.) koliko otprilike košta provođenje 1 km optičkog kabla?2.) koliko otprilike košta marketinški (ako se može nekako izračunati) da se pridobije 1 novi korisnik?
Tnx
Odgovor pod 1.) ne znam, ali odgovor pod točkom 2.) bi bio oko 50-tak EUR u državama EU.
Svakako, neka me netko sa točnijom informacijom ispravi.
GO goes as United Group increases stake in Forthnet
QuoteAmsterdam-based United Group has reached an agreement to increase its stake in Greek telco Forthnet by acquiring shares from Maltese firm GO. A report from Liberal says that United Group will pay EUR3.23 million (USD3.8 million) for the 9.63% share of Forthnet held by GO, adding to its existing 33.2% stake. United Group also has a call option on an additional 22.6% interest held by a group of four Greek banks, which could take its ownership of Forthnet to more than 65%. Other shareholders in Forthnet include Massar Investments (14.4%), Wind Hellas (14.1%) and Vodafone Greece (below 5%).
2.) koliko otprilike košta marketinški (ako se može nekako izračunati) da se pridobije 1 novi korisnik?
1. Od koju tisucu eura ako samo guras novi kabel kroz postojecu infrastrukturu do par stotina tisuca za kompleksne vlasnicke strukture, dozvole ili prijelaz rijeka, planina ili prijevoja.
2. Generalno si dobro prosao ako te akvizicija kosta zaradu od novog korisnika kroz prvu godinu ugovora.
1. Od koju tisucu eura ako samo guras novi kabel kroz postojecu infrastrukturu do par stotina tisuca za kompleksne vlasnicke strukture, dozvole ili prijelaz rijeka, planina ili prijevoja.
2. Generalno si dobro prosao ako te akvizicija kosta zaradu od novog korisnika kroz prvu godinu ugovora.
1. Preciznije bi bilo oko 50 000 kn za km ako postoje cijevi i optika prolazi bez problema kroz iste cijevi. Bitno je naglasiti kako u svim gradovima su poprilično ispunjene cijevi sa optikom od A1, HT i optima stoga na mnogim mjestima neće biti moguće uvlačiti novi kabel bez investicije u gradnju novog dijela DTK za koji treba ishoditi podosta dozvola Itd.
Pročitao sam 10-tak članaka o preuzimanju Forthneta i dosta je teško pratiti vlasničku strukturu gdje je vlasništvo isprepleteno s dugovanjima koja su jako velika. Procijenio sam da je UG postigao okvirni dogovor na razini od 9-11,2 x EBITDA.
Zamolio bih nekoga tko je bolji u kalkulacijama od mene neka izračuna točnije vrijednosti.
1. Preciznije bi bilo oko 50 000 kn za km ako postoje cijevi i optika prolazi bez problema kroz iste cijevi. Bitno je naglasiti kako u svim gradovima su poprilično ispunjene cijevi sa optikom od A1, HT i optima stoga na mnogim mjestima neće biti moguće uvlačiti novi kabel bez investicije u gradnju novog dijela DTK za koji treba ishoditi podosta dozvola Itd.
to mozda i vrijedi za best case scenario al u optima uvjetima se treba ovaj vas broj mnoziti sa faktorom 4 za neki prosjecni trosak. Pred nekoliko postova sam pisao nesto vise na tu temu...
prva transakcija sa grcima je provedena po multipli od 10, treba izvrtiti forum negdje tamo u ljeto gdje sam racunao i pokazao ovo kada je bilo objavljeno, treba reci i da je ovo odvojena transakcija od ove najnovije i ne mora nuzno biti po istim uvjetima
Loderunner
---Cijene stjecanja nema. Samo su izdali ekvivalent vrijednosti fonda u dionicama onome od koga su prenijeli dionice Optime. ------------
Meni je to indikativno. Pa u našoj je regiji Interkapital Smart Money. Ne ulaze da izgube.
Plus poslovni kompleks UG u Buzinu
Plus njihova najava da planiraju biti vodeći u regiji. Sumnjam da za to misle utrošiti čitavo desetljeće, počevši od nule
Sve skupa, meni su to sve lijepi dijelovi mozaika, koji se uklapaju
1.) koliko otprilike košta provođenje 1 km optičkog kabla?2.) koliko otprilike košta marketinški (ako se može nekako izračunati) da se pridobije 1 novi korisnik?
Tnx
A to je vrlo rastezljiva računica u apsolutnim iznosima.... i zaista ovisi o brojnim parametrima, strategiji, trzisnoj poziciji, implementiranoj tehnologiji, razini pokrivenosti uslugom i stosta drugog.... to može biti od 200-tinjak eura do 1.300 eura (s uključenom vrijednosti equitya i duga, dakle prema EV valuaciji) po RGU (revenue generated units), a teoretski je moguće u bas specifičnim situacijama i vise. RGU je tehnički precizniji i dosta uži pojam od korisnika (subsribers). Tih 1.300 je plaćeno kod akvizicije UPC Austria od strane DT. Postoje i neki modeli kako je to moguće računati (jednadžbe) al ja ih uglavnom uzimam kao teoretske primjere za shvaćanje vrednovanja, a ne stvarne modele primjenjive u praksi. Jer svatko valuira situaciju iz svoje perspektive i tržišnog položaja kao i očekivanih benefita u budućnosti.
https://www.mobileworldlive.com/featured-conte…for-upc-austria
Str 6., broj akviziranih RGU u UPC - “fisknih” 1,431 milijun.
prva transakcija sa grcima je provedena po multipli od 10, treba izvrtiti forum negdje tamo u ljeto gdje sam racunao i pokazao ovo kada je bilo objavljeno, treba reci i da je ovo odvojena transakcija od ove najnovije i ne mora nuzno biti po istim uvjetima
Ova zadnja transakcija je po multipli od 1x od EBITDA-e, ali je dug firme 9x EBITDA, tako da se zaista dolazi do multiple 10x.
Ova zadnja transakcija je po multipli od 1x od EBITDA-e, ali je dug firme 9x EBITDA, tako da se zaista dolazi do multiple 10x.
Kolika bi onda bila cijena dionice u prodaji po tim multiplama 10×EBITDA prevedeno na jezik Optime, uzevsi u obzir EBITDA-u i cjelokupni dug Optime?
BudFox ako ja dobro računam malo više od 19 kn / dionici =?
BudFox ako ja dobro računam malo više od 19 kn / dionici =?
Oduzmi prvo dug. Kod ovog grčkog telekoma dug je pojeo 90% vrijednosti.
Ne kaže se bez vraga "dužan k'o Grčka".