1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • February 28, 2020 at 1:01 PM
    Quote from tin

...po kojim god kriterijima gledali ako uzmemo dosadašnje prodaje telekoma 8 kn je minimum...barem ja to tako vidim...e sad hoće li biti ponudau prvom ili drugom krugu to treba vidjeti...pitanje svih pitanja koje mene osobno je da li će UG konkurirati s obzirom na vrijedeći zako u HR....ako UG bude u igri sa A1 onda stvarno bi bilo čudo da ode ispod 10 kn...

Siguran sam da ce do ponedeljka doci barem dvije ponude. No to je samo ulaznica za utrku. Jamcevina za pregled zubi i kopita konju prije utrke.

Problem koji Tin spominje vidim malo drugacije. Postavite si pitanje koliko Optima vrijedi buducem kupcu bez IPTV korisnika i ugovora. Da ne ulazim previse, nije dobro da isti pravni subjekti imaju "common carier" i "content producer" status. Deregulacija nije uvijek rjesenje.

Ukoliko HT prebaci dio, ili sve IPTV korisnike na sebe, kao i sto je konsolidirao dugovanja, mislim da ce biti zadovoljan kod predaje konja buducem konkurentu i za manje od 10kn po papiricu. Aeinz je tu u boljoj poziciji jer njemu optimalan konj vrijedi nesto vise a HT ostaje u boljoj poziciji sa samo jednim prijateljskim konkurentom.

Unatoc tome, nije mi bas jasna ova rasprodaja koja je pocela jos prosli tjedan i prije korone.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • February 28, 2020 at 1:09 PM
    Quote from LodeRunner

Ukoliko HT prebaci dio, ili sve IPTV korisnike na sebe, kao i sto je konsolidirao dugovanja, mislim da ce biti zadovoljan kod predaje konja buducem konkurentu i za manje od 10kn po papiricu. Aeinz je tu u boljoj poziciji jer njemu optimalan konj vrijedi nesto vise a HT ostaje u boljoj poziciji sa samo jednim prijateljskim konkurentom.

AZTN ce blokirati bilokakvo prebacivanje korisnika jer je to doslovno u sukobu interesa i svega sto je AZTN pokusavala sprijeciti sve ove godine... Cilj koji AZTN pokusava ostvariti je stvaranje jos jednog telekoma, i sam si vidio u AZTN dokumentaciji da ukoliko dvije najvece ponude budu jednake, prednost se daje onom ponudjacu koji jos nije na trzistu...

Dakle, ovo sto si gore napisao doslovno mozes pobrisati jer prvi AZTN to nece dopustiti...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Iknow
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    228
    • February 28, 2020 at 1:33 PM

Ok, ja nemam pojma.

Eh, da je za svaku glupost po kuna, ti bi bio milijarder.

Nazalost, crtkanje i spajanje točkica po ekranu nas je odvelo na pogrešne staze.

Vratimo se mi konstruktivnoj raspravi. Moja analiza pokazuje da gledano prema RGU Optoma ostvaruje prihode po RGU na razini ove akvizicije odnosno firme: https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf

Da pojednostavim računicu, prema mojoj procjeni Optima ima oko 370.000 RGU, a UPC 1.431.000

UPC je zajedno sa dugom placen 1,9 milijardi eura ili na cca proforma 10EV/Ebitda i nešto vise od 6, EV/sales. Dakle, za dostizanje konvergentnosti(povezivanju fiksnih i mobilnih operacija) plaća se poprilicna premija. Otuda cijena ne bi smjela biti ispod 200 milijuna eura za EV odnosno cca 120-130 milijuna eura za equity. Al ajmo sve diskontirati iz ovog ili onog razloga za 20% (tehnoloških zaostataka), dolazimo do dakle cijene od 150 milijuna eura, sto umanjeno za neto dug za 60-70-tak milijuna eura, nam daje cca 80-90 milijuna eura za equity, a to je 8,6 do 9,7 kuna po dionici. Ja osobno ne očekujem manje od tog iznosa.

• -Jura-
    Reakcija primljeno
    37
    • February 28, 2020 at 1:42 PM

Nema potrebe diskontirati ništa, jer objektivno nema razloga, već treba uračunati premiju.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • February 28, 2020 at 1:47 PM

Ovako nekako je izgledala Opte, do nedavno. Djelovanje računica je pri rastu krivulje, Korona pri padu krivulje.

Files

ab.png 105.91 kB – 0 Downloads
  • Orange55
    Student
    Reakcija primljeno
    159
    • February 28, 2020 at 1:50 PM

UG je kupio Tele 2 ....zbog cega?

Da bude treci mob operater u velikoj drzavi Hr? Ili da proba jos nesto kupiti ( Optima ) i povecati svoju moc na trzistu?!

To ti je kao da sad kupis novi BMW ali hoces da ti prodaju model bez klime,ABS,servo....dovoljno ti je da on vozi .....

Dajte ljudi mucnite malo....

A1 je isto ozbiljan igrac i zeli sve kupiti sto se je dalo prodati u HR ( ali uvijek su izgubili )....

A vidjet cemo od ponedeljka kakva je situacija....a ova cijena je ispod bilo kakve vrijednosti u bransi....

Pogledajte sta su vam napisali ostali o vrijednosti kupnje....Tele2, Vivacom,Metronet....

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 28, 2020 at 1:58 PM
    Quote from Orange55

Da bude treci mob operater u velikoj drzavi Hr? Ili da proba jos nesto kupiti ( Optima ) i povecati svoju moc na trzistu?!

To ti je kao da sad kupis novi BMW ali hoces da ti prodaju model bez klime,ABS,servo....dovoljno ti je da on vozi .....

A1 je isto ozbiljan igrac i zeli sve kupiti sto se je dalo prodati u HR ( ali uvijek su izgubili )....

A vidjet cemo od ponedeljka kakva je situacija....a ova cijena je ispod bilo kakve vrijednosti u bransi....

Pogledajte sta su vam napisali ostali o vrijednosti kupnje....Tele2, Vivacom,Metronet....

Display More

da, i svejedno svako malo netko istrese 50 000 kom a ima oči i zna čitati...

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • February 28, 2020 at 2:06 PM
    Quote from NaBiduAsku

Ja cekam na bidu, al nikako da mi istrese kolko sam voljan kupit... :/ Mamuim, di su nestali dezurni strasljivci...

BTW., ovo je strasno kakav je ovo lov u mutnom, trebalo bi pogledati knjigu dionicara...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Orange55
    Student
    Reakcija primljeno
    159
    • February 28, 2020 at 2:12 PM

Ja sam kupio knjigu...

Ovaj na br10 je kupovao HPBS 6 i mislim da ovog nije bilo prije Ers..zbirni cc 300.000 kom i puno privatnih osoba i OTP Banka dva puta sa slicnom kolicinom ( mozda su bili od prije ? )...,

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • February 28, 2020 at 2:13 PM

Svaki dan proteklih 7 dana kupovao sam knjigu dioničara. Gledajte cijenom se manipulira gadno, a to je moguće vidjeti ako svaki dan knjigu analizirate. U srijedu, četvrtak i petak preko 4 skrbnicka računa od 3 brokeraja I zagrebačke banke netko je kupio 320 tis komada po prosječnoj cijeni od 7.2 kn i više. U ponedjeljak je svu tu količinu iskrcao po 6.2 prosječno. Dakle netko je namjerno izgubio 50 tis eura minimalno. Sva prodaja u ponedjeljak došla je od strane tog nekog, dok je sva kupnja došla od strane pojedinaca i hpb-a koji je ušao u top 10. Ostala količina je protrejdana.

U utorak je preko skrbnickih Croatia banke ponovo kupovano, a sa tih istih skrbnickih je npr u prošli četvrtak prodavano. To su vam količine od 60, 70 tis komada, ovisno koliko treba taj dan. Ove količine što pometu kupnju tu i tamo, su sa tih skrbnickih Croatia banke po meni.

Jedino objašnjenje zasto se ovo radi je da se pokušava tromjesečni prosjek obuzdati, I vjerojatno će se nastaviti tako dok ne bude neka objava ili slično.

• Iknow
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    228
    • February 28, 2020 at 2:42 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Orange55

Display More

Display More

A gle, svatko ima svoju procjenu. Možda netko cijeni da će se prodaja odužiti ili tipuje na neku drugu priliku. Dosta toga je palo, ljudi trebaju novce. Možda netko ima priličnu količinu pa smanjuje rizik prodajući dio. Optima ima nemali broj ne bas malih dionicara. A nisu svi trejderi da se igraju na bidu odnosno asku. Svašta može biti... svatko ima neki svoj razlog.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 28, 2020 at 2:42 PM

evo čim malo kao krene skidat ask odmah kazna po bidu, ovo je baš manipulacija, u čijem interesu?

• Iknow
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    228
    • February 28, 2020 at 2:45 PM
    Quote from Mrcash

Svaki dan proteklih 7 dana kupovao sam knjigu dioničara. Gledajte cijenom se manipulira gadno, a to je moguće vidjeti ako svaki dan knjigu analizirate. U srijedu, četvrtak i petak preko 4 skrbnicka računa od 3 brokeraja I zagrebačke banke netko je kupio 320 tis komada po prosječnoj cijeni od 7.2 kn i više. U ponedjeljak je svu tu količinu iskrcao po 6.2 prosječno. Dakle netko je namjerno izgubio 50 tis eura minimalno. Sva prodaja u ponedjeljak došla je od strane tog nekog, dok je sva kupnja došla od strane pojedinaca i hpb-a koji je ušao u top 10. Ostala količina je protrejdana.

U utorak je preko skrbnickih Croatia banke ponovo kupovano, a sa tih istih skrbnickih je npr u prošli četvrtak prodavano. To su vam količine od 60, 70 tis komada, ovisno koliko treba taj dan. Ove količine što pometu kupnju tu i tamo, su sa tih skrbnickih Croatia banke po meni.

Jedino objašnjenje zasto se ovo radi je da se pokušava tromjesečni prosjek obuzdati, I vjerojatno će se nastaviti tako dok ne bude neka objava ili slično.

Pa ako je tako ide prijava regulatoru pa nek on utvrdjuje činjenice i postupanja. Hvala na info!

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 28, 2020 at 2:47 PM

ma kakva prijava regulatoru, ovo je nered od države i tržišta kapitala.

• Orange55
    Student
    Reakcija primljeno
    159
    • February 28, 2020 at 2:49 PM

Kome to odgovara?

Da tako ruši cijenu?

Mislim na ove igrače prodavač/kupac?

I tko to radi?

• Kajnak
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • February 28, 2020 at 2:55 PM

Po trgovanju se da zaključiti da se prosjek drži na oko 7,5 kn. Ako je to koncenzus kupca i prodavatelja bojim se da ništa od dvoznamenkaste ponude. Nadam se da će se brzo dogovoriti da ne gledamo ovaj igrokaz od burze i od trgovanja.

• barbosa
    Guest
    • February 28, 2020 at 3:10 PM

to sa javnim natječajom i prosjekom tržišta je totalna zbunjola i ne bi trebalo imati veze jedno s drugim, ili prodaješ po javnom natječaju ili na tk po prosjeku...što sad npr. da dođe ponuda po 7 kn i ht se složi a prosjek tk je 8 i kako u zpdd-u piše da su svi dioničari istopravni i da ne smije biti razlike među nima, ponuditelj mora platiti 8 kn svima...onda natječaj nema smisla, jednostavno sa par milja nabriješ tržište i digneš prosjek a fundamente tko hebe...

• du_Lac
    Student
    Reakcija primljeno
    116
    • February 28, 2020 at 3:24 PM
    Quote from Mrcash

Ne vjerujem da su ovo igre zbog tromjesečnog prosjeka. Trebalo bi bolje istražiti tko stoji ili koje odluke stoje iza ovih nekoliko računa i fondova koji su ušli.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 28, 2020 at 3:43 PM

al se lupa po kupnji... zadnji skosi za napuniti rođake?

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 28, 2020 at 3:45 PM

Posve predvidivo, u uobicajeno vrijeme, desant na bid.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 23, 2025 at 12:47 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. mikromakrto

May 23, 2025 at 12:47 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:43 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Sheki

May 23, 2025 at 12:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:34 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      912k
      2.1k
    3. Takamina

May 23, 2025 at 12:34 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:01 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. kukurijek

May 23, 2025 at 12:01 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 11:53 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. bluelionZG

May 23, 2025 at 11:53 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

mikromakrto May 23, 2025 at 12:47 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Sheki May 23, 2025 at 12:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Takamina May 23, 2025 at 12:34 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

kukurijek May 23, 2025 at 12:01 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG May 23, 2025 at 11:53 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago