Takodjer, taj isti KKR sa partnerima je u lipnju ove godine dao ponudu za kupnju spanjolskog operatera MasMovil Ibercom SA. Ponudili su €22.50 po dionici, sto je na dan ponude bilo 20% premije na zavrsnu cijenu.
Nastavak na ovu pricu.
Takodjer, taj isti KKR sa partnerima je u lipnju ove godine dao ponudu za kupnju spanjolskog operatera MasMovil Ibercom SA. Ponudili su €22.50 po dionici, sto je na dan ponude bilo 20% premije na zavrsnu cijenu.
Nastavak na ovu pricu.
Tele 2 je objavio natječaj za poslove na portalu moj posao : tehničar za izgradnju pasivne optičke mreže, inženjer za izradu pasivne optičke mreže i viši Expert za sustave medijacije... moguće je da se pomalo kockice slažu u pozitivnom smjeru. https://www.moj-posao.net/Posao/494076/I…ticke-mreze-mz/
Prije svega, ovo nije topic za Tele2.
A osim toga, iako insinuiraš da bi to moglo značiti da se pripremaju za integraciju Optime, to u stvari znači da su se polako počeli pripremati za izgradnju svoje optičke mreže.
Za Optimu za sada nema zaintersiranih, i to je žalosna činjenica.
Ne znamo čak niti da li je konačno angažirana investicijska banka.
Tu smo se svi koji imamo dionice dobro nasukali na duže razdoblje, možda i višegodišnje, pod uvjetom da u međuvremenu ponovno ne završi u stečaju obzirom da je svi cijede, a iz kvartala u kvartal gubi prihode i korisnike.
Display MoreTele 2 je objavio natječaj za poslove na portalu moj posao : tehničar za izgradnju pasivne optičke mreže, inženjer za izradu pasivne optičke mreže i viši Expert za sustave medijacije... moguće je da se pomalo kockice slažu u pozitivnom smjeru. https://www.moj-posao.net/Posao/494076/I…ticke-mreze-mz/
Prije svega, ovo nije topic za Tele2.
A osim toga, iako insinuiraš da bi to moglo značiti da se pripremaju na integraciju Optime, to u stvari znači da su polako počeli pripremati izgradnju svoje optičke mreže.
Za Optimu za sada nema zaintersiranih, i to je žalosna činjenica.
Ne znamo čak niti da li je konačno angažirana investicijska banka.
Tu smo se svi koji imamo dionice dobro nasukali na duže razdoblje, možda i višegodišnje, pod uvjetom da u međuvremenu ponovno ne završi u stečaju obzirom da je svi cijede, a iz kvartala u kvartal gubi prihode i korisnike.
Odakle je činjenica da nema zainteresiranih?
Pišeš dezinformaciju. Niti je potvrđeno da ima niti je potvrđeno da nema zainteresiranih.
Osobna interpretacija nije činjenica.
Odakle je činjenica da nema zainteresiranih?
Pišeš dezinformaciju. Niti je potvrđeno da ima niti je potvrđeno da nema zainteresiranih.
Pa je li HT nastavio postupak prodaje ili je obavijestio AZTN da će angažirati investicijsku banku?
U čemu se sastoji moja osobna interpretacija i koja je to moja dezinormacija?
Smatram da sam naučio čitati sa razumjevanjem, a lijepo piše u Rješenju:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzben…07_75_1879.html
U slučaju da po proteku roka od 6 (šest) mjeseci od dana utvrđenog početka prodaje dionica Optime ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime ili da iskazani interes odnosno podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje.
Šta se tu još ima potvrđivati ili inetrpretirati? Jasno je da jasnije biti ne može !
A ti koji misliš da ponuda ima, daj mi dokaz za svoju tvrdnju, lijepo objavi neki dokaz ili link pa da svi vidimo !
Svi vi koji kenjate da ima ponuda zapravo pišete laži i neistine. Izvolite to dokazati !
Jedini dokaz kojim nedvojbeno raspolažemo je taj da ponuda nema ili nisu bile prihvatljive, sve drugo su konstrukcije, izmišljotine, manipulacije i vlažni snovi.
Kolega Jubito U ovom dijelu je ključno objašnjenje "odnosno podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive". Normalno je u poslovnom svijetu da se ponudi jedno kao prva ponuda, a na kraju završi nešto sasvim drugo. U ovom slučaju ako netko ponudi npr. 5-6 kn., a prodavač ne želi dati ispod npr. 8-9 kn. onda ne mora pasti dogovor u prvom krugu.
Kupac gleda da prođe što jeftinije a prodavač da proda što skuplje...
Pogledajte samo povijest potencijalne prodaje LEDO-a i potencijalni interes od strane Podravke. To nije interes koji traje samo 2-3 mjeseca od strane Podravke.
Ako je ponuditelj nudio 5-6 kn, a kupac tražio 8-9 kn, šanse da se dogovore je mala da ne kažem nikakva. Kupac mora dati ponudu za svih skoro 70 milijuna dionica. Razlika 9-5=4 knx70 000 000= 280.000.000 kn.!!!
A viidis ja ti mislim da cijena nije bila jedina prepreka, zapravo kljucna prepreka. Prodaja je pala u previše neizvjesnom razdoblju kada sve multinacionalke guraju rezervne planove i planove “usporenog moda i štednje” zbog porasta neizvjesnosti. Čak i ove u telekom biznisu. Kad se situacija oko Covida19 i (ne)izvjesnosti gospodarske krize razbistre, deal će biti izgledniji.
Ovdje se igra utakmica u smislu teorije igara i deal se neće dogoditi na način: vidjeno - kupljeno. I gotovo nikad se u sferi M&A transakcija to tako ne događa. Svatko gura svoj interes i ima neki plan. Osnovni, rezervni i konačni. Kako sva ocekivanja nisu ad-hoc usklađena, potrebni su i resursi i vrijeme za posao. Naravno i malo sreće da se poklope i neke egzogene okolnosti i varijable da se stavi konačan potpis na ugovor.
Kolega Jubito U ovom dijelu je ključno objašnjenje "odnosno podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive". Normalno je u poslovnom svijetu da se ponudi jedno kao prva ponuda, a na kraju završi nešto sasvim drugo. U ovom slučaju ako netko ponudi npr. 5-6 kn., a prodavač ne želi dati ispod npr. 8-9 kn. onda ne mora pasti dogovor u prvom krugu.
Pogledajte samo povijest potencijalne prodaje LEDO-a i potencijalni interes od strane Podravke. To nije interes koji traje samo 2-3 mjeseca od strane Podravke.
Možeš se tješiti koliko hoćeš, ali je jedina dokaziva činjenica da ponuda nema.
A što se tiče objektivno prihvatljivih ponuda, čisto sumanjam da bi netko dao ponudu ispod one koja je bila sastavni dio natječajne dokumentacije pripremljene još u srpnju 2019. godine, a koju nikad nismo saznali.
Pa svaki normalan i ozbiljan kupac zna da ne može dati ponudu ispod minimalne tražene cijene jer bi to bilo neprihvatljivo!
Zadnja poznata cijena koja se koliko-toliko spominje je 7,31kn za dionicu H1 telekoma prilikom pripajanja Optimi (neki koji spominju tu cijenu nisu spospobni niti naći gdje se to spominje):
Zamjena dionica prilikom spajanja H1 i Optime se obavila na način da su dioničari H1 dobili 0,75 dionica Optime za 1 dionicu H1.
https://www.optima.hr/system/documen…TELEKOM_d.d.pdf
Iz toga se može zaključiti da je Optima za HT tada vrijedila oko 9,74 kn, a vjerojatno je i u procjeni koja je pripremljena za natječaj 2019. godine bila slična ili nešto viša.
A 2017. se nagađalo da će HT kupiti Optimu za 528 milijuna kuna, što bi bilo 7,60kn/dionici.
Koliko sam ja proučavao ta preuzimanja, telekomi se najčešće prodaju za najmanje 6xEBITDA ili 7xEBITDA pa naviše.
Dakle nisu to neki novci za nekog ozbiljnog kupca koji želi kupiti Optimu, ali izgleda da je nitko ne želi.
Toliko od mene, a vi sad maštajte, mislite, smatrajte i vjerujte kako god vam drago, ali dok se tu ne objavi bilo kakav dokaz da kupac i ponuda postoji, sve to vaše samozadovoljavanje i međusobno tješenje je trla baba lan.
PS
Ledo i Optimu se baš nikako ne može uspoređivati.
I ne samo to nego si potpuno pogrešno interpretirao procjenu revizora za potrebe omjera zamjene dionica u pripajanju. Ne derivira se tu nikakva cijena od 9,74 kn nego je tada revizor utvrdio cijenu za potrebe poslovne kombinacije pripajanja od 7,31 kuna. Dakle, dionicari H1 su dobili zauzvrat dionice Optime po utvrdjenom omjeru od 1:0,75 (taj omjer zapravo znaci da su dioncari H1 za jednu dionicu svoje kompanije dobili 0,75 dionica Optime). Otuda se na nikakv način ne derivira procjena dionice Optime jer je ista utvrđena elaboratom od strane revizora i nedvosmisleno navedena (7,31 kuna). To je učinjeno da bi se kvantificoralo dodatno izdanje dionica za potrebe dionicara H-1 koji su ih kroz proces pripajanja, stekli. Svašta ti tu pogrešno tumačiš i insinuiras.... sto je najgore, za neke činjenice čak i nisi zlonamjeran već je jasno da ih ne razumijes i da ih tumačiš nekorektno.
Zadnja poznata cijena koja se koliko-toliko spominje je 7,31kn za dionicu H1 telekoma prilikom pripajanja Optimi
Vidim da mi ovaj link ne radi, pa prilažem izrezak iz dokumenta:
Mene sada samo brine a i veseli ako izvješće na Q3 bude dobro ili čak više od toga.
Onda više nećemo oko ovih 4kn na burzi razgovarati, već barem za stepenicu idemo gore!
Izvješće će biti lošije nego prethodno, i tako svako sljedeće sve dok se ne promjeni vlasnik ili OPTE ode u stečaj.
Očekujem daljnji lagani pad ili stagnacija prihoda, lagani pad korisnika i manji gubitak.
I posljednično pad cijene dionice.
I , što ćemo onda ???
Ja očekujem na vlas isto.... al' svejedno se neću obrušiti na bid.
Čekati ću. Oduljilo se i još će.
Jeste li ikada kupovali stan, koji Vam se i svidio ?
Jeste li se prvo ciganili, pa na koncu platili ? Zašto bi ovdje bilo drugačije ?
Sumnjam da velike kompanije tek tako vade novac iz džepa. I njima upravljaju samo ljudi, isto krvavi ispod kože kao i mi.
Zašto bi platili skuplje, ako ne moraju. I tako to traje, i traje........
Opte nikada nije bilo lako držati, ni na 1,80 kada se zveckalo stečajem, niti sada kada se priča da ponuda nema, što je nonsence samo po sebi
Vip bi po logici stvari kupio samo da zapriječi dolazak trećeg, treći bi kupio da uđe na tržište, HT ne bi prodao da ne mora, Zabi treba novac a ne udio u telekomunikacijama i tako riba ribi grize rep
I , što ćemo onda ???
Nemam pojma, zato i jesam nervozan.
Nisam siguran da treba prodati, a nisam siguran niti da je pametno držati.
Za sada držim pa kako bude ....
Display MoreOdakle je činjenica da nema zainteresiranih?
Pa je li HT nastavio postupak prodaje ili je obavijestio AZTN da će angažirati investicijsku banku?
U čemu se sastoji moja osobna interpretacija i koja je to moja dezinormacija?
Smatram da sam naučio čitati sa razumjevanjem, a lijepo piše u Rješenju:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzben…07_75_1879.html
U slučaju da po proteku roka od 6 (šest) mjeseci od dana utvrđenog početka prodaje dionica Optime ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime ili da iskazani interes odnosno podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje.
Šta se tu još ima potvrđivati ili inetrpretirati? Jasno je da jasnije biti ne može !
A ti koji misliš da ponuda ima, daj mi dokaz za svoju tvrdnju, lijepo objavi neki dokaz ili link pa da svi vidimo !
Svi vi koji kenjate da ima ponuda zapravo pišete laži i neistine. Izvolite to dokazati !
Jedini dokaz kojim nedvojbeno raspolažemo je taj da ponuda nema ili nisu bile prihvatljive, sve drugo su konstrukcije, izmišljotine, manipulacije i vlažni snovi.
o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju
Pa sta nisu agenciju obavijestili samo da su angazirali investicijsku banku sta su zakonski morali sa datumom,a da nije bilo ponuda ili interesa morali su i to obavijestiti a to po meni nisu napravili
o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju
Pa sta nisu agenciju obavijestili samo da su angazirali investicijsku banku sta su zakonski morali sa datumom,a da nije bilo ponuda ili interesa morali su i to obavijestiti a to po meni nisu napravili
Nije HT agenciju obavijestio da su angažirali investicijsku banku nego da će angažirati investicijsku banku.
http://www.aztn.hr/dodatno-priopc…e-telekoma-d-d/
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/ht-po…ptime/10446877/
Nije ih zakon obvezao da angažiraju investicijsku banku, nego im je to naloženo rješenjem AZTN-a u slučaju da nemaju ponude ili ponude nisu prihvatljive.
Kad su obavijestili AZTN da idu na angažiranje investicijske banke to je značilo isto kao da su izvijestili da nemaju kupca ili prihvatljive ponude.
Što je najgore, mi i dalje ne znamo da li su barem investicijsku banku našli ili je "još traže".
Natječaj je završio 18.3. Drugi natječaj investicijska banka dosad nije raspisala pa je pretpostavka da se pregovara sa potencijalnim kupcima koji su poslali ponude na natječaj koji je još valjani .
Logika mi govori , ako se očekuje loše FI za Q3 da će svaki normalan prodavač požuriti s prodajom odnosno odabirom kupca prije objave izvještaja ako bi isti mogao loše utjecati na cijenu .
Ledica ; a što ako FI za Q3 bude dobro ? Dugovi se vraćaju Optima je sve manje i manje dužna..
Ledica ; a što ako FI za Q3 bude dobro ? Dugovi se vraćaju Optima je sve manje i manje dužna..
Još bolja situacija , vrijednost Optime će porasti pa tako i cijena dionice u ponudi 😀
Mislim da bi izvješće moglo biti bolje u usporedbi sa Q3 prošle godine. Već i u Q2-2020 je za razliku od 2019je bio značajan rast(dupli) podaktovnih usluga
a to je dobar pokazatelj i bitna stavka prihoda za svakog operatora. U ovoj godini je OPTE sustavno zvala i nudila produljenja za svoje ugovore kod rezidencijalih i poslovnih korisnika te akvizirala hrpu novih. Ne vjerujem da nisu i u Q3 na tom planu postigli dobre rezultate.
Mislim da bi izvješće moglo biti bolje u usporedbi sa Q3 prošle godine. Već i u Q2-2020 je za razliku od 2019je bio značajan rast(dupli) podaktovnih usluga
a to je dobar pokazatelj i bitna stavka prihoda za svakog operatora. U ovoj godini je OPTE sustavno zvala i nudila produljenja za svoje ugovore kod rezidencijalih i poslovnih korisnika te akvizirala hrpu novih. Ne vjerujem da nisu i u Q3 na tom planu postigli dobre rezultate.
Dobre poslovne rezultate?! Mickey, ma o čemu ti to ?
Jel mi gledamo isto izvješće ili ti imaš neko drugo?
Koliko ja vidim, izgubili su tisuće korisnika u gotovo svim segmentima.