Suprotno tumačenju većine, kompletni proces prodaje, uključujući obvezujuću ponudu imao se završiti sa 31.7.2020. Kako nije, unatoč uvjeravanju mnogih kako se UG žuri, idemo "Jovo nanovo", oglas, interes, ponuda. Samo se nadam zeru transparentnije. Općenito se u drugom krugu daju niže ponude nego u prvom, tako da ne očekujem da ćemo dočekati 10+ kn po dionici. Da su kupci bili spremni na toliko prošlo bi iz prve, no iznenađenja su rijetka, ali moguća.
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
“U slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime odnosno ako podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optime.“
U rješenju piše ovo sto ja navodim i uvjerite se i sami da je to točno na stranici 2. rješenja. http://www.aztn.hr/ea/wp-content/…32013-02007.pdf
Dakle, u svim originalnim dokumentima je uvjerltovana objektivna prihvatljivost ponude kao faktor koji je odlučujuć za uspješnu kupoprodaju. Priopćenje na stranicama AZTN od 4, kolovoza je šturi tekst koji je ustvari obavijest i očito je napisan na brzinu i takav ne pregledan pušten u javnost radi konstantnih pritisaka da se nešto brzo objavi.
U načelu je slična stvar ima li ili nema ponuda ili su one objektivno neprihvatljive jer obje situacije produžuju proces i zahtjevaju angažiranje investicijske banke. Kako ja to vidim, interesa je bilo, al je očito da se kupci i prodavatelji nisu mogli dogovoriti oko cijene i drugih uvjeta. Neki vjerojatno nisu bili još ni regulatorno do kraja usklađeni pa to može biti prepreka za uspješno okončanje prodaje.
Nažalost, mnogo se ovdje insinuira i pogrešno i zlonamjerno komentira, čak i sluzbene dokumente. Dovoljno je u citatu izbaciti jednu riječ ili neki dio da se promijeni prvotni smisao odredbe odnosno rješenja.
po meni ht mora angazirati banku, ako ne proda do 31.07. Ovako oni mogu aztnu slati dopise iducih 10 godina kako su u pregovorima. Ja na interes za preuzimanje Optime tumacim obvezujucom ponudom, a ne samo clanak u gloriji u kojoj a1 ili ug kaze da zainteresirni smo.
Upravo tako. Smatram da je rok od 4,5 mjeseca bio prekratak da se postupak završi te je nastupila obveza angažiranja investicijske banke. Vjerujem da je HT od početka računao na taj scenarij.
Suprotno tumačenju većine, kompletni proces prodaje, uključujući obvezujuću ponudu imao se završiti sa 31.7.2020. Kako nije, unatoč uvjeravanju mnogih kako se UG žuri, idemo "Jovo nanovo", oglas, interes, ponuda. Samo se nadam zeru transparentnije. Općenito se u drugom krugu daju niže ponude nego u prvom, tako da ne očekujem da ćemo dočekati 10+ kn po dionici. Da su kupci bili spremni na toliko prošlo bi iz prve, no iznenađenja su rijetka, ali moguća.
Vjerujem da ponuda ima i da se neće ponavljati natječaj. Ako se i ponovi, ne mora biti da će ponude biti niže. Ponude će ovisiti o samoj vrijednosti Optime (ili o njenoj vrijednosti za krajnjeg kupca), što smatram da se nije puno promijenilo, i o samoj situaciji na tržištu koja se, unatoč COVID-19 situaciji, razvija prilično dobro.
-
Misljenja Sam I dalje da banke ne gube - pogledajte samo presude oko konverzije kredita CHF u kn / eur. No osobno I dalje smatram da ispod onih procjenjenih 7.5kn ne ide. Kreso je ulazio I po 6.. a pogledajte gdje je sve radio na njegovom LinkedIn profile
-
Šta ako: nitko se ne javi na tender osim nekog lika koji ponudi 1 kn za cijeli HTov paket dionica Optime. Je li investicijska banka tada dužna prodati liku za kunu HTov dio? Pretpostavimo da je ponuda valjana i da udovoljava smjernicama AZTNa
-
Danas mirno,pomaka ni gore i dole,baš kako sugerira sitacija.
Čeka se kniga i u njoj stanje.
Ako je netko prodao,netko je i uzeo? Valjda je logički.!
AKO se sve svodi na psihologiju i utjecaj na kretanje cijene, ima i tu logike.Zar ne..
-
i jos jedno pitanje da li sada zaba mora ici u paketu? htu je nalozeno da mora prodati, ali to ne ukljucuje zabu. oni su imali dogovor da kada ht prodaje da proda i zabin dio, ali da li to vrijedi i za inv. banku?
-
Aj' cijepamo dlaku na tri dijela
Pesimisti su izašli, ostali optimisti, a oni su ko' sekta...
Bollinger squeeze na petominutnom grafu, u nekom će pravcu okrenuti
Chaikin upućuje na manji pritisak na prodaji i jaku kupnju
To kratkoročno, dugoročno smo i tako svi mrtvi
-
Nije šala, ako investicijska banka nema ovlasti / obvezu prodati HTov dio čak po kunu, nego se i dalje HT pita za odobrenje onda ova priča može / hoće trajati godinama dok od Optime doslovno ne ostane prazna ljuštura. Još jednom, da li se HT više išta pita u procesu prodaje kad ga preuzme investicijska banka?
-
Nije šala, ako investicijska banka nema ovlasti / obvezu prodati HTov dio čak po kunu, nego se i dalje HT pita za odobrenje onda ova priča može / hoće trajati godinama dok od Optime doslovno ne ostane prazna ljuštura. Još jednom, da li se HT više išta pita u procesu prodaje kad ga preuzme investicijska banka?
HT ima samo manji dio dionica (oko 17%). Puno veći paket ima ZABA. Ako ZABA proda, prodat će i mali te će kupac imati kontrolni paket dionica. Tada HT postaje manji dioničar što im ne znači apsolutno ništa te im je najbolje prodati svoj dio u paketu sa ZABA-om.
-
i jos jedno pitanje da li sada zaba mora ici u paketu? htu je nalozeno da mora prodati, ali to ne ukljucuje zabu. oni su imali dogovor da kada ht prodaje da proda i zabin dio, ali da li to vrijedi i za inv. banku?
Ako su dogovor imali samo do tada do kada Ht vodi prodaju onda vjerovatno ne mora jel sad prodaje inv. banka. No i njima je u interesu da idu s Ht-om kako bi postigli bolju cijenu budući da se tada radi o večinskom paketu. No, sudeći prema tome kako se prodaja odvija nebi me iznenadili ni svakojaki preokreti u dogovorima ukoliko dođe do nekog drugačijeg načina prodaje i pristupa pregovorima inv. banke u odnosu sa kupcima i načinu na koji je to Ht vodio.
-
-
Nemoze banka nastaviti gdje je HT stao to bi bilo apsurdno, mora ići ponovni natječaj, vjerojatno sa blazim uvjetima za kupce. Dakle sve ide ispočetka, realno nema sanse u skorije vrijeme da se stvari rjese. Pisali smo ovdje i to kako HTu i Zabi ne odgovara prodaja preko inv banke , da im je to skupo i slično, e sad ili stvarno nije bilo kupaca ili se htu isplati i ovakav razvoj situacije jer najskuplje je da im dodje konkurencija , teško je biti pametan u svemu ovome .
-
Postoji i teoretska mogucnost da i nakon sto HT izgubi prava sve ostane status quo.
Jos godinama, zauvijek. Optima radi, placa dugove, nema prodaje. Nikad.
AZTN je samo bitno da se dekonsolidira iz HT grupe, a kakve ce dogovore raditi HT i ZABA neformalno, hoce li to cuclati jos godinama nikog nije briga.
Ovo je naprosto lose odradjen posao. Vjerovatno namjerno.
-
Meni to izgleda Jovo, da će svo ovo morati ići na novo, jel ako ovaj Ht nema stvarnu namjeru to prodati a kupci ne nude ni približno koliko ovi traže ovo se ne nebude prodalo nikad pa čak ni onda.
-
Investicijska banka nema nikakvu obvezu. Obvezu ima HT. Investicijska banka sluzi samo kao katalizator prodaje ako dobro obavi svoj posao i ako je uistinu neophodna. Nije HT blokiran i ovršen pa da neki povjerenik (investicijska banka) radi prinudnu prodaju njegove imovine. Investicijsku banku angažira HT. On je i plaća, pa sigurno ona neće pokusavati naci kupca i sklopiti prodaju protiv interesa HT-a (i Zabe). Ako investicijska banka ne proda dionice HT-a i Zabe onda će sredinom 2021 prestati upravljačka prava HT-a i onda će Zaba i/ili HT prodati svoje dionice najboljem ponuđaču s kojim dogovore posao. Sad ćeš ti vjerojatno pitati, a zašto odmah ne prodaju.... pa zato jer im se može (+ sve objektivne prepreke).
Prodat će onda kad on (ili oni) procjene da im je najbolje ili kad dogovore odgovarajuće uvjete i cijenu, u okviru propozicija iz rješenja AZTN o uvjetno dopuštenoj koncentraciji.
Ja mislim da se opcenito svi ovdje oslanjaju na nekakve datume. Prodaja može sutra završiti ili trajati još godinu i vise dana.
-
Postoji i teoretska mogucnost da i nakon sto HT izgubi prava sve ostane status quo.
AZTN je samo bitno da se dekonsolidira iz HT grupe, a kakve ce dogovore raditi HT i ZABA neformalno, hoce li to cuclati jos godinama nikog nije briga.
Sve što smo do sada vidjeli upravo i vodi tom zaključku.
-
Pa gle, HT je taj koji angazira investicijsku banku, valjda ga se onda i nesto pita.
Kada vidim sta se sve ovdje pise, stvarno mislim da je najbolje da jedina slijedeca informacija koju cujemo o prodaji Optime je ta da je prodana za toliko i toliko novaca nekom kupcu. Hoce li to biti ove, slijedece ili one godine iza, meni ne igra puno.
Prodaja ide dalje, a HT je pri pocetku kontrole nad Optimom rekao da mu je krajnji cilj unosno prodati svoj i ZABAin dio, odnosno tako naplatiti dugove i potrazivnja na ime upravljanja Optimom.
Kazu ljudi da se ovdje odugovlaci sa prodajom sto uopce nije tocno. Ovakvi procesi jednostavno dugo traju, 6-12 mjeseci u normalnim uvjetima. AZTN je tu pogrijesio propisavsi prekratak rok (i u normalnim uvjetima), valjda sa namjerom da pozuri prodaju.
-
Investicijska banka nema nikakvu obvezu. Obvezu ima HT. Investicijska banka sluzi samo kao katalizator prodaje ako dobro obavi svoj posao i ako je uistinu neophodna. Nije HT blokiran i ovršen pa da neki povjerenik (investicijska banka) radi prinudnu prodaju njegove imovine. Investicijsku banku angažira HT. On je i plaća, pa sigurno ona neće pokusavati naci kupca i sklopiti prodaju protiv interesa HT-a (i Zabe). Ako investicijska banka ne proda dionice HT-a i Zabe onda će sredinom 2021 prestati upravljačka prava HT-a i onda će Zaba i/ili HT prodati svoje dionice najboljem ponuđaču s kojim dogovore posao. Sad ćeš to sigurno pitati, a zašto odmah ne prodaju.... pa zato jer im se može.
Prodate će onda kad oni procjene da im je najbolje ili kad dogovore odgovarajuće uvjete i cijenu, u okviru propozicija iz rješenja AZTN o uvjetno dopuštenoj koncentraciji.
Ja mislim da se opcenito svi ovdje oslanjaju na nekakve datume. Prodaja može sutra završiti ili trajati još godinu i vise dana.
Da, ali ako HT procijeni da to njemu vrijedi recimo 20 kn po dionici, a nitko toliko nije spreman platiti, imamo status quo do daljnjega, sve po pravilima. HTu to odgovara. Nešto će se dogoditi samo ako se HT više ništa ne pita nego ako inv.banka propiše tender i tko prvi njegova djevojka. Zato je moje pitanje ključno, pita li se HT više išta ili ne? Je li inv.banka ima ovlasti samostalno prodati HTov dio najboljem ponuđaču ili ne?
-
Ne postoji. Jer je jasno da Zaba samostalno neće upravljati Optimom. A neće ni AZTN dopustiti vise neku novu koncentraciju s A1 i slično. Tada bi se vjerojatno islo na prodaju bilo kome po medjusobno prihvtaljivoj cijeni, naravno nekome kome je uopće regulatorno dopusteno da Optimu kupi. I ja mislim da to uopće ne bi bilo loše jer onda bi Zaba vodila prodaju i moguće dogovorila i postigla bolje uvjete od HT kojem očito bas i nije interes brzi rastanak od Optime.
Investicijska banka nema nikakvu obvezu. Obvezu ima HT. Investicijska banka sluzi samo kao katalizator prodaje ako dobro obavi svoj posao i ako je uistinu neophodna. Nije HT blokiran i ovršen pa da neki povjerenik (investicijska banka) radi prinudnu prodaju njegove imovine. Investicijsku banku angažira HT. On je i plaća, pa sigurno ona neće pokusavati naci kupca i sklopiti prodaju protiv interesa HT-a (i Zabe). Ako investicijska banka ne proda dionice HT-a i Zabe onda će sredinom 2021 prestati upravljačka prava HT-a i onda će Zaba i/ili HT prodati svoje dionice najboljem ponuđaču s kojim dogovore posao. Sad ćeš to sigurno pitati, a zašto odmah ne prodaju.... pa zato jer im se može.
Prodate će onda kad oni procjene da im je najbolje ili kad dogovore odgovarajuće uvjete i cijenu, u okviru propozicija iz rješenja AZTN o uvjetno dopuštenoj koncentraciji.
Da, ali ako HT procijeni da to njemu vrijedi recimo 20 kn po dionici, a nitko toliko nije spreman platiti, imamo status quo do daljnjega, sve po pravilima. HTu to odgovara. Nešto će se dogoditi samo ako se HT više ništa ne pita nego ako inv.banka propiše tender i tko prvi njegova djevojka. Zato je moje pitanje ključno, pita li se HT više išta ili ne? Je li inv.banka ima ovlasti samostalno prodati HTov dio najboljem ponuđaču ili ne?
Jer posrednik za nekretnine ima pravo prodati nekretninu ukoliko se prodavatelj ne usuglasi sa cijenom i drugim uvjetima?
-
Problem je u tome sto je HT imao obvezu raspisati natjecaj, i proveo ga je, angazirati banku, i jest, i izgubiti prava, i to ce ako treba, ali nigdje ne pise da ima obvezu do tada i tada prodati dionice, pod prisilom, a pogotovo ne ZABA. Zapravo, nakon srpnja 2021. nitko vise nema nikakvih obveza. Mozda kamate i neulazak treceg cine status quo najboljom varijantom za obje strane.
-
Ne postoji. Jer je jasno da Zaba samostalno neće upravljati Optimom. A neće ni AZTN dopustiti vise neku novu koncentraciju s A1 i slično. Tada bi se vjerojatno islo na prodaju bilo kome po medjusobno prihvtaljivoj cijeni, naravno nekome kome je uopće regulatorno dopusteno da Optimu kupi. I ja mislim da to uopće ne bi bilo loše jer onda bi Zaba vodila prodaju i moguće dogovorila i postigla bolje uvjete od HT kojem očito bas i nije interes brzi rastanak od Optime.
Jer posrednik za nekretnine ima pravo prodati nekretninu ukoliko se prodavatelj ne usuglasi sa cijenom i drugim uvjetima?
Onda smo izloženi volji HTa. Ako ne želi prodati može ovo zavlačiti koliko god želi, sve po pravilima. Ako želi, prodat će. AZTN je tu damo ukras...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun