I ono glavno.
Kada će se realizirati prodaja Optime?
Otišao taj vlak, skupština već počela, a možda i gotova.
I ono glavno.
Kada će se realizirati prodaja Optime?
Otišao taj vlak, skupština već počela, a možda i gotova.
As a consequence of the rising uncertainties following the outbreak of the Covid-19 pandemic, back in April 2020 A1 Telekom Austria Group suspended its initial outlook for 2020 of approximately 1-2% growth in total revenues and of capital expenditures before spectrum and acquisitions of approximately EUR 770 mn. Due to the meanwhile better visibility of the impacts of the pandemic and of the countermeasures taken, the Management of A1 Telekom Austria Group has decided to present a new outlook for the financial year 2020.
...
As the situation presents itself at the moment, the Management of A1 Telekom Austria Group expects for the full year 2020 a moderate decrease in total revenues of approximately 2%. Capital expenditures before spectrum investments and acquisitions are intended to be cut by approximately 25% from the initial out-look of EUR 770 mn to ensure full flexibility and strengthen the free cash flow profile. As stated above, this outlook is subject to no material deterioration of the pandemic situation.
Valjda ce biti dovoljno za opte, ali režu...
Ali ima i ovo:
The new investment plan does not include investments in new spectrum for 5G applications and potential acquisitions.
https://mobile-reuters-com.cdn.ampproject.org/v/s/mobile.reu…s-idUSKCN24F2IT
Polako, vidjet ćemo sto se to kuha u loncu.
Nema rasta bez preuzimanja manjih operatera, a optima je zadnji dio kolača na tržištu i nije bas malen dio kolača od infrastrukture do baze korisnika.
Još cca 10 dana i ako se nitko ne oglasi negativno to bi trebalo biti to, a transakcija se može zatvoriti i u 2021 ja sa tim nemam problema.
Telekom Srbije daje 155 mil Eur za IPKO (Operater na Kosovu). Ipko ima 100 000 fixnih i 600 000 mobilnih pretplatnika.
Nemrem nac neke friske brojeve evaluacije ali u Ipko je telekom slovenije (100% vlasnik) dosta love upucavao jer su bili u problemima.
According to the figures of the ARKEP,40 there were 274,000 fixed broadband connections in Kosovo at the
end of the third quarter of 2017, with IPKO achieving a market share of 47.02%.
There were nearly 2.2 million mobile telephony users, translating to a population penetration rate of 121.6%.
IPKO’s market share was 35.1%.
Evo preciznijih brojeva. Ipko je cca duplo veci od opte po broju korsnika i ide za 155mil eur. Nije usporedivo sa opte bez detaljnije analize.
Ajde da sada to prenesete na opte koliko bi bio opte?
Pa naravno da nije. Kosovo i Albanija su u telekom svijetu “siva zona”. Od tamo se nedavno čak i Deutsche Telekom povukao. Odnosno bolje rečeno - pobjegao. Pojam koji najbolje opisuje tamošnju situaciju i u biznisu i u uobičajenom životu jest: nestabilnost.
Po meni nije vjerojatno da će Telekom Srbija to znog političkih i strateških razloga konačno i uspjeti kupiti. Tako da....
According to the figures of the ARKEP,40 there were 274,000 fixed broadband connections in Kosovo at the
end of the third quarter of 2017, with IPKO achieving a market share of 47.02%.
There were nearly 2.2 million mobile telephony users, translating to a population penetration rate of 121.6%.
IPKO’s market share was 35.1%.
Evo preciznijih brojeva. Ipko je cca duplo veci od opte po broju korsnika i ide za 155mil eur. Nije usporedivo sa opte bez detaljnije analize.
Moraš izračunati ARPU. Sama komparacija broja korisnika je besmislena jer prihodi po korisniku na Kosovu i Hrvatskoj vjerojatno nisu direktno usporedivi. Ali su usporedivi recimo u Hrvatskoj i Austriji.... kako znam, pa gledajuci podatke iz ove nedavne akvizicije: https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf
Na mobitelu Sam. Na terenu. Moze prijevod tvog gore linka? Hvala
Puno brojku I Jos na engleskom.. dakle konkretno preslokajte mi na OPTE
Čini mi se da nitko nije, pa onda ja objavljujem:
https://zse.hr/userdocsimages…gXp1f4wTA==.pdf
https://zse.hr/userdocsimages…C5BX9Qn4g==.pdf
Prekosutra je FI:
https://www.optima.hr/info/kalendar-korporativnih-dogadanja
Očekujem pad prihoda, pad broja korisnika i lagani gubitak, i tako sve dok se ne promjeni vlasnik.
Ovo je izgleda neki novi portal:
Display MoreČini mi se da nitko nije, pa onda ja objavljujem:
https://zse.hr/userdocsimages…gXp1f4wTA==.pdf
https://zse.hr/userdocsimages…C5BX9Qn4g==.pdf
Prekosutra je FI:
https://www.optima.hr/info/kalendar-korporativnih-dogadanja
Očekujem pad prihoda, pad broja korisnika i tako sve dok se ne promjeni vlasnik.
Ovo je izgleda neki novi portal:
polako, kolega.
imali su neke akcije u Q2 da privuku nove korisnike.
a kolega sa portala ima i svoju temu na forumu
Rezultati 2Q ne bi trebali utjecat na cijenu jer bitna je samo koja ce cijena prodajna bit dogovorena..sve ostalo sporedno
Rezultati 2Q ne bi trebali utjecat na cijenu jer bitna je samo koja ce cijena prodajna bit dogovorena..sve ostalo sporedno
Istina, međutim, kratkoročno bi mogao imati utjecaj.
Ma gledajte, Optimi Ebitda raste zadnjih par godina, zadnjih pet je na razini preko 100 mil kn godišnje, a gledano kvartalno (TTM) i preko 150 milja zadnjih par kvartala. Operativno rade dakle dobro. Ono što ih ubija je otplata rata PSNa pa im je novč. tok užaš, rade za to plus posuđuju od HTa.
No dug HTa će se morati riješiti u okviru prodaje i mislim da bi tu moglo doći do spoticanja, ako ne bude ništa od deala do kraja 2020. g.
Ma gledajte, Optimi Ebitda raste zadnjih par godina, zadnjih pet je na razini preko 100 mil kn godišnje, a gledano kvartalno (TTM) i preko 150 milja zadnjih par kvartala. Operativno rade dakle dobro. Ono što ih ubija je otplata rata PSNa pa im je novč. tok užaš, rade za to plus posuđuju od HTa.
No dug HTa će se morati riješiti u okviru prodaje i mislim da bi tu moglo doći do spoticanja, ako ne bude ništa od deala do kraja 2020. g.
Hoće li biti išta od deala trebali bi saznati do 31.07. Ako se do tada HT ne oglasi to znači da kupac postoji, jer ući u razdoblje iza 31.07. a ne raspolagati dokazima za završetak transakcije je igranje sa agencijom aztn i njihovim rješenjem. U slučaju da se oglase kako su im ponude neprihvatljive ili istih nema onda Inv banka preuzima prodaju i očekujemo pad cijene na razinu 3,5 ili 4 kn na burzi ali dugoročno će se firma opet prodati tako da bit će uzbudljivo.
Sto znaci rijesiti dug?
Ako misliš da se mora otplatiti, u cijelosti, ne mora. Otplatit će se samo onaj prema HT. Ionako se transakcija utvrđuje kroz EV, dakle dug je uključen, a dionicari će dobiti svoj dio tog EV. Koliko je to, to ćemo saznati kad prodaja dodje do svog kraja.
Hoće li biti išta od deala trebali bi saznati do 31.07. Ako se do tada HT ne oglasi to znači da kupac postoji, jer ući u razdoblje iza 31.07. a ne raspolagati dokazima za završetak transakcije je igranje sa agencijom aztn i njihovim rješenjem. U slučaju da se oglase kako su im ponude neprihvatljive ili istih nema onda Inv banka preuzima prodaju i očekujemo pad cijene na razinu 3,5 ili 4 kn na burzi ali dugoročno će se firma opet prodati tako da bit će uzbudljivo.
Ja ne mislim da se itko mora oglasiti na taj ili neki drugi datum. Oglasit će se kad se firma proda (ili ne proda). Tako sam ja shvatio HT-ovo priopćenje o vođenju procesa prodaje: https://zse.hr/userdocsimages…NbjBMLkbA==.pdf
Ako se firma ne proda do 31.07. Tj ako nemaju ponudu koja im je zadovoljavajuća obvezni su se oglasiti i prebaciti prodaju na inv banku.
Ako postoji ponuda koja je prihvatljiva onda se ne moraju oglasiti, ali nam je to znak kako sve ide u dobrom smjeru.
Ja ne mislim da se itko mora oglasiti na taj ili neki drugi datum. Oglasit će se kad se firma proda (ili ne proda). Tako sam ja shvatio HT-ovo priopćenje o vođenju procesa prodaje: https://zse.hr/userdocsimages…NbjBMLkbA==.pdf
ovo što kolega naim navodi je točno.
jedna dobra duša koja je bila na skupštini HT-a nam je prenijela informaciju da proces prodaje Optime ide svojim tokom i da ćemo o transakciji biti na vrijeme obaviješteni.
dug prema HT-u dospijeva 30.06.2021., a gro obveza iz predstečajne do 2024. godine.
obveze koje preostaju nakon toga nisu tolike da opterećuju poslovanje Optime.
ako se ovaj scenarij ostvari, cijena će biti idealna za dokup.
al onda bi Vam Neo mogao doći pisati na ovoj temi, a nisam siguran da to želite
nego jel će biti prihodi ukupno u kvartalu veći od 100 mil kn?
meni se čini da što više odugovlače s prodajom, to je krvna slika lošija