fyi... United Group announced that it has agreed to acquire Bulgarian telecom Vivacom. According to media it will be for a consideration of EUR 1.2bn, which puts EV/EBITDA transaction multiple at 6.5x.
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Konačno , evo prve vijesti koje smo čekali . Sada se mogu posvetiti OPTIMI .
-
40 mil eur za trećinu kompanije, EBITDA cca 18 mil
Cca 6,7 EBITDA (ako sam ja to dobro...)
https://www.digitaltveurope.com/2020/04/28/uni…eeces-forthnet/
I preuzeli ogroman dug kompanije u iznosu 310 milijuna..
znači, UG kupuje u regiji doslovce sve što se nudi (većinske udjele, manjinske udjele, s većim dugom, s manjim dugom, s manjim tržišnim udjelom, s većim tržišnim udjelom), a mi se brinemo da nema interesa za Optimu.
i baš svaki put do sada na ovoj dionici, kad god mislimo da su nam sve lađe potonule, grune nekakva ovakva vijest.
mislim da će HT ovdje skupo prodati kožu, jer shvaća koliko bi za njih opasno bilo da mu ovakva ekipa zatvori tržište, a logika govori da ni A1 neće škrtariti kao kod preuzimanja Iskona.
Samo da im ne zafali para za nas 😂
Ali i tako su izravno pokazali A1 koliko mogu platit pa nek se zamisle
upravo to.
mislim da većina ljudi još uvijek ne shvaća kolike su tvornice novaca telekomi, osiguranja i slične firme i da tu vrijede neka druga pravila.
ovo s Grcima me skroz iznenadilo, i to pozitivno.
mislim, dug Optime, koji nam je svima djelovao kao nekakav uteg, u ovim okolnostima izgleda kao kamilica prema Grcima.
usporedbe radi, Grci imaju 4x prihod više nego Optima, 4x više korisnika, ali i 4x veći dug, a EBITDA samo 2x veću, a i većinski prodavatelji su banke.
-
btw. UG temeljem ove objave spremna je dakle platiti otprilike 70% vise po dionici nego je trenutna valuacija istih na atenskoj burzi....a slicno ocekujemo i kod nas, pa nek se nastavi lipariti stucna ekipa.
-
Nda, a sto ako je taj UG kupio ono sto je htio? Ili ako zbog ove akvizicije vise nema mogucnosti posegnuti u carapu, kako to neki vole reci ovdje, da bi kupili ovaj nebruseni dijamant? Grka ima oko 10 milijuna , mi smo oko 3.5 milijuna pa i ne cudi da je taj opjevani UG posegnuo za Grckom. Neznam ovdje prevladava misljene da je ovo dobra vijest za OPTE no isto moze znaciti da je UG ovim iskorakom zavrsio svoj iskorak u regiji za godnu-dvije. Nije bas uobicajeno da se dvije ili akvizicije odigravaju u godini dana. Vi svi navijate da je to konacni dokaz, a ja ipak mislim da nisu todoric like igraci koji preplacaju akvizicije sa velikim dugovima - vise njih odjednom. Navalite s minusima
-
george:
UG vrlo dobro zna da TELE2 nije kompletan bez fiksnog dijela OPTE.....
-
gledam nesto kretanje te dionice u zadnja 3 mjeseca , ima pattern isti kao optima, pad sa sa 0.4 (optima 8.5) na 0.2 (optima 4.2) pa oporavak na 0.30 (optima 6) gdje osciliraju obe 10ak posto gore dolje.
Meni je slicnost nevjerojatna, jos kad bi i u prodaji bilo isti pattern , ajme veselja !
P.s. to bi bilo 10.2 kn po dionici ako ce mo braci Grcima vjerovati .
-
UG se raspitivao za Opte i prije transakcije tele2. Pametnom dosta
-
Zbog nečega je gospodin Nemšić imenovan u Nadzorni odbor Adrisa. Ako nije zbog nečijeg hira i prestiža.
A malo je vjerojatno da je UG došao u našu regiju samo po Tele 2
Koliko znam oni su izravna konkurencija A1 i HT u distribuciji TV programa... nije li tu zlatna koka, a ne u telefoniji ?
220 tisuća korisnika.
Ovdje svatko ima svoje interese.
Neki ne bi prodali, ako ne moraju. Ako moraju najradije bi sebi.
Neki bi kupili jeftino. Neki bi vjerojatno platili koliko treba.
Neki su po važećoj regulativi u povoljnijem položaju.
Sve to nadzire i nekakva europska komisija.
Sve skupa, kladionica
-
Zbog nečega je gospodin Nemšić imenovan u Nadzorni odbor Adrisa. Ako nije zbog nečijeg hira i prestiža.
Koliko znam oni su izravna konkurencija A1 i HT u distribuciji TV programa... nije li tu zlatna koka, a ne u telefoniji ?
220 tisuća korisnika.
Sve skupa, kladionica
Nema ovo veze sa kladionicom, već je samo pitanje koliko visoko ovo može otići.
Kladionica je termin koji se mogao koristiti prije dolaska UG na tržište, ali od tada se zahuktala bitka i jedino je pitanje koliko i kada će se zaraditi, dok nekakvi crni scenariji kako nema interesa za firmu i da nema prodaje pada u vodu.
Firma će biti prodana kupcu koji ponudi najviše i koji dokaze prodavateljima da je sposoban zatvoriti transakciju u dogledno vrijeme računajući na regulatorna odobrenja.
-
-
btw. UG temeljem ove objave spremna je dakle platiti otprilike 70% vise po dionici nego je trenutna valuacija istih na atenskoj burzi....a slicno ocekujemo i kod nas, pa nek se nastavi lipariti stucna ekipa.
Znamo li jesu li bili jedini ponuđač
-
Je ili nije jedini , ali raspolaže sa najviše novaca i želi biti lider na ovim prostorima , da nema konkurencije ,
a time i maximalni profit na tržištu . Ponudit će više od ostalih koji su se javili . IMHO .
-
220 tisuća korisnika.
Sve skupa, kladionica
Nema ovo veze sa kladionicom, već je samo pitanje koliko visoko ovo može otići.
Kladionica je termin koji se mogao koristiti prije dolaska UG na tržište, ali od tada se zahuktala bitka i jedino je pitanje koliko i kada će se zaraditi, dok nekakvi crni scenariji kako nema interesa za firmu i da nema prodaje pada u vodu.
Firma će biti prodana kupcu koji ponudi najviše i koji dokaze prodavateljima da je sposoban zatvoriti transakciju u dogledno vrijeme računajući na regulatorna odobrenja.
inače, ne sjećam se je li ovo već bilo objavljeno na forumu, ali u slučaju da AZTN bude zafrkavao oko odobrenja
United Group has been cleared by the European Commission to acquire Bulgarian operator Vivacom
i btw. neto dug ovdje kod Grka iznosi 480 M Eura str. 52 izvješća
-
st-brajo : mozete li mi "prevesti" ? u slucaju da bude zafrkavao sto slijedi... ?
i ovo sa neto dugom.. preslikano na OPTE?
hvala.
-
st-brajo : mozete li mi "prevesti" ? u slucaju da bude zafrkavao sto slijedi... ?
hvala.
naša regulativa (novi Zakon o elektroničkim medijima još nije donesen, ali je u izradi i UG intenzivno lobira) trenutno UG prijeći preuzimanje Optime, jer u svom vlasništvu imaju tv kanale, a kako Optima pruža usluge pay-tv-a, po našem trenutno zakonu to se smatra sukobom interesa.
evo sad sam iskopao, obzirom da UG u svom vlasništvu ima firmu u Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj (Tele2) i sada Grčkoj, čini se da se AZTN neće ništa ni pitati, ali po čl. 22 Uredbe, ako i sumnja da ova situacija (pay-tv i vlasništvo tv kanala) narušava tržišno natjecanje u RH, može komisiju pitati za mišljenje, al ovo pod uvjetom da se ne radi o koncentraciji o kojoj direktno odlučuje Europska komisija
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/…elex:32004R0139
Europska komisija direktno odlučuje o koncentracijama ako:
2. Koncentracija je od značaja za cijelu Zajednicu ako:
(a) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika, na svjetskom tržištu premašuje 5 000 milijuna EUR; i
(b) ukupan prihod unutar Zajednice, svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika premašuje 250 milijuna EUR,
osim ako, svaki od predmetnih poduzetnika, više od dvije trećine svojeg ukupnog prihoda u Zajednici ostvari u istoj državi članici.
3. Koncentracija, koja ne dosiže pragove iz stavka 2. od značaja je za cijelu Zajednicu ako:
(a) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika na svjetskom tržištu premašuje 2 500 milijuna EUR;
(b) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika u svakoj od najmanje tri države članice premašuje 100 milijuna EUR;
(c) ukupan prihod svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika, u svakoj od najmanje tri države članice iz točke (b) premašuje 25 milijuna EUR; i
(d) ukupan prihod unutar Zajednice svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika premašuje 100 milijuna EUR,
osim ako svaki od predmetnih poduzetnika više od dvije trećine svojeg prihoda unutar Zajednice ostvaruje u istoj državi članici.
što se duga tiče zbrojite Current i Non current liabilities i odbijete od Current assets (kratkoročne i dugoročne obveze - kratkotrajna imovina) i dobijete neto dug.
kod Grka ne znamo visinu ukupne transakcije, ali ako su dali 40 M Eura za 36% firme i znamo cijeli dug, to bi bilo da Grci vrijede 600 M Eura ili 2,4x dugotrajna imovina - dug.
kod Optime bi to bilo 105 M Eura za Equity ili 11,33 kn po dionici
Grci imaju i prenesenog gubitka 770 M Eura, znači skoro 7x više od Optime, a npr. Crnogorski Telekom ima 3x manju dobit iz poslovanja.
komparirajući Crnogorski Telekom i Grke sa Optimom, Optima još djeluje kao super firma.
-
https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionica…ifSim=OOPTE-R-A
Adiko časti, samo naprijed!
-
Tko god da prodaje, prodaje u strateškim trenucima, IMHO.
Tako ja to mislim gledajući u monitor u posljednjih godinu dvije.
To smo nekad zvali štopanje cijene.
Al' svatko svoje može prodavati po svom nahođenju. I iz svojih interesa
-
st-brajo tnx na trudu oko paralelnog prikaza samo mala korekcija sto se duga tice pa ipak svima ovdje sugeriram svoju metriku od ranije, neto dug je izrazen na stranici 111. te je sada jos malo veci vjerojatno zbog q1 2020 u prilogu. Vidim da se ljudi prilicno muce sa razumijevanjem pa sam pojednostavio pricu maximalno...
bilo kako bilo ovo su finese ali cak i u vrijeme pandemije pokazalo se da su valuacije fixnih providera osjetno vece stoga se imamo cemu veseliti u periodu koji slijedi...
-
Najprije, Forthenet je firma koja je insolventna i kao takva je preuzeta na način da će BC Partneri preuzeti dug banaka u visini od 310 milijuna eura. Dionice Fortheneta u vlasništvu tih istih banaka će biti plaćene 40 milijuna eura. UG će morati preuzeti i ostatak dionica sto će ih otprilike stajati još cca 60 milijuna eura (nešto malo manje). Dakle, EV bez (tekućih obveza) je defacto 410 milijuna eura, a Ebitda na razini od cca 37 milijuna eura. Dakle, EV / Ebitda je na razini 11 za potrebe prodajne transkacije. Kada bi se dodao i dug prema dobavljačima, ta miltipla bi bila još dosta viša. No, pri donošenju bilo kakvih konkretnih zaključaka treba znati da Forehenet nije klasičan fiksni teleoperater ala Optima nego Pay TV platforma, koja uključuje privatne televizije i cijeli niz digitalnih usluga sa dodanom vrijednošću. Kao i da tu transakciju treba primarno gledati na temelju vrijednosti asseta kojom ona upravlja (korisnika i tržišnog udjela), a ne preko uobičajenog povrata na kapital i imovinu te profitabilnosti.
hvala.
naša regulativa (novi Zakon o elektroničkim medijima još nije donesen, ali je u izradi i UG intenzivno lobira) trenutno UG prijeći preuzimanje Optime, jer u svom vlasništvu imaju tv kanale, a kako Optima pruža usluge pay-tv-a, po našem trenutno zakonu to se smatra sukobom interesa.
evo sad sam iskopao, obzirom da UG u svom vlasništvu ima firmu u Sloveniji, Bugarskoj, Hrvatskoj (Tele2) i sada Grčkoj, čini se da se AZTN neće ništa ni pitati, ali po čl. 22 Uredbe, ako i sumnja da ova situacija (pay-tv i vlasništvo tv kanala) narušava tržišno natjecanje u RH, može komisiju pitati za mišljenje, al ovo pod uvjetom da se ne radi o koncentraciji o kojoj direktno odlučuje Europska komisija
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/…elex:32004R0139
Europska komisija direktno odlučuje o koncentracijama ako:
2. Koncentracija je od značaja za cijelu Zajednicu ako:
(a) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika, na svjetskom tržištu premašuje 5 000 milijuna EUR; i
(b) ukupan prihod unutar Zajednice, svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika premašuje 250 milijuna EUR,
osim ako, svaki od predmetnih poduzetnika, više od dvije trećine svojeg ukupnog prihoda u Zajednici ostvari u istoj državi članici.
3. Koncentracija, koja ne dosiže pragove iz stavka 2. od značaja je za cijelu Zajednicu ako:
(a) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika na svjetskom tržištu premašuje 2 500 milijuna EUR;
(b) ukupan prihod svih predmetnih poduzetnika u svakoj od najmanje tri države članice premašuje 100 milijuna EUR;
(c) ukupan prihod svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika, u svakoj od najmanje tri države članice iz točke (b) premašuje 25 milijuna EUR; i
(d) ukupan prihod unutar Zajednice svakog od najmanje dvaju predmetnih poduzetnika premašuje 100 milijuna EUR,
osim ako svaki od predmetnih poduzetnika više od dvije trećine svojeg prihoda unutar Zajednice ostvaruje u istoj državi članici.
što se duga tiče zbrojite Current i Non current liabilities i odbijete od Current assets (kratkoročne i dugoročne obveze - kratkotrajna imovina) i dobijete neto dug.
kod Grka ne znamo visinu ukupne transakcije, ali ako su dali 40 M Eura za 36% firme i znamo cijeli dug, to bi bilo da Grci vrijede 600 M Eura ili 2,4x dugotrajna imovina - dug.
kod Optime bi to bilo 105 M Eura za Equity ili 11,33 kn po dionici
Grci imaju i prenesenog gubitka 770 M Eura, znači skoro 7x više od Optime, a npr. Crnogorski Telekom ima 3x manju dobit iz poslovanja.
komparirajući Crnogorski Telekom i Grke sa Optimom, Optima još djeluje kao super firma.
Cenogorski telekom ima Ebitdu na razinii 30 milijuna eura sto je značajno vise nego kod Optime (značajno je viša i Ebitda marža). Na poslovne prihode vece 10-15%. Ali TECG je konvergentan operater koji uključuje i mobilne operacije i ostale usluge po uzoru na HT u Hrvatskoj.
-
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADPL (AD Plastik d.d.) 3k