1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 18, 2020 at 2:33 PM
    • #3,061
    Quote from Headhunter

Onda procjena optime u razini 120 - 150 milijuna € drži vodu.

Vise ljudi iz TK branše mi je reklo da će opte otići u tom rasponu novom vlasniku, a kad povučemo paralelu sa ostalim transakcijama ima smisla i drži vodu.

jel ovo sa dugom ili bez?

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • May 18, 2020 at 2:34 PM
    • #3,062

ja bih rekao sa dugom. dakel kad se odbije dug.

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • May 18, 2020 at 2:37 PM
    • #3,063
    Quote from st-brajo
    Quote from Headhunter

Vise ljudi iz TK branše mi je reklo da će opte otići u tom rasponu novom vlasniku, a kad povučemo paralelu sa ostalim transakcijama ima smisla i drži vodu.

jel ovo sa dugom ili bez?

Sa uključenim dugom

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 18, 2020 at 2:38 PM
    • #3,064
    Quote from dionicar

ja bih rekao sa dugom. dakel kad se odbije dug.

nisam shvatio.

jel ovo što ste naveli cijena samo equity-a (dioničkog kapitala) ili cijena cijele transakcije (equity + dug)?

bitna je razlika ^^

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 18, 2020 at 2:45 PM
    • #3,065
    Quote from Headhunter

ovo kod Crnogoraca je bio ukupan bruto dug koji je bio pokriven kratkoročnom imovinom.

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • May 18, 2020 at 2:51 PM
    • #3,066

Pa ok prodalo se 75% firme za 123 milje € na puno manjem tržištu, gdje je i standard lošiji. Ima tu puno različitih parametara koja se mogu sagledati, a evo i još jednog:

Društvo je kao osnivač i jedini imatelj udjela u povezanom društvu OT-Optima Telekom d.o.o., Slovenija, u izvještajnom razdoblju pro- mijenilo sjedište navedenog društva na adre- su Industrijska cesta 002E, 6310 Izola- Isola, Slovenija i imenovala novog direktora društva Maria Markovića, iz Zagreba, Prevoj 93, zapo- slenika Društva.

Sto stoji iza ove firme u Sloveniji jeli tko proučio?

Moja pretpostavka da je riječ o nekoj optici

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 18, 2020 at 3:06 PM
    • #3,067
    Quote from Headhunter

Pa ok prodalo se 75% firme za 123 milje € na puno manjem tržištu, gdje je i standard lošiji. Ima tu puno različitih parametara koja se mogu sagledati, a evo i još jednog:

Društvo je kao osnivač i jedini imatelj udjela u povezanom društvu OT-Optima Telekom d.o.o., Slovenija, u izvještajnom razdoblju pro- mijenilo sjedište navedenog društva na adre- su Industrijska cesta 002E, 6310 Izola- Isola, Slovenija i imenovala novog direktora društva Maria Markovića, iz Zagreba, Prevoj 93, zapo- slenika Društva.

Sto stoji iza ove firme u Sloveniji jeli tko proučio?

Moja pretpostavka da je riječ o nekoj optici

Optima ima 75 M Eura duga koji nije pokriven kratkotrajnom imovinom, a vrijednost preostale imovine je 75 M Eura.

istina, imovina je manja jer nemaju i komponentu mobile telefonije, ali je poslovanje 3x efikasnije.

jedina je razlika 20% manji vlasnički udio i šta Optima, u slučaju kupnje od UG, postaje jaki igrač na tržištu, tj. ovdje ti prodaje konkurencija, a tamo je bio samo jedan kupac po fer cijeni.

zato sam i govorio o 10 kn po dionici u scenariju nadbidavanja koji svi očekujemo.

osim ako kolege govore o ciframa 120 - 150 M EUR za udio ZABA-e i HT-a umanjeno za dug.

onda je priča još vedrija (do 15 kn po dionici)

Edited 2 times, last by st-brajo (May 18, 2020 at 3:24 PM).

• naim
    Guest
    • May 18, 2020 at 3:07 PM
    • #3,068

Kod transkacije TECG nije bilo nikakve premije jer je firma preprodana sa Mađarskog telekoma na HT. Obje firme je konačni vlasnik DT - Deutsche telekom. Dakle, samo Equity je kod TECG bio vrednovan oko 163 milijuna eura. Za 100% firme.

• Optimistcro
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    586
    • May 19, 2020 at 12:08 AM
    • #3,069

Moja procjena jest da će optima biti preplaćena, i skljućivo iz razloga koji se zove tele2... Možemo mi povlaćiti paralele sa svim transkacijama u okolici zbrajati equity, uspoređivati.... Ali najvažniji parametar i okidač za cijenu je isključivo tele 2......

Ozbiljnim ulagačima se vjerovatno kosi s logikom da je u ovom slučaju rješenje zagonetke vrlo vrlo vrlo jednostavno, zato i zakompliciraju stvar, idu duboko, kopaju, izokrenu materiju nebi li poslagali kockice.

Sve je to dio igre ali mislim da je u ovom slučaju, po treći put, isključivo tele2 okidač... Sve ostalo je manje relevantno u formiranju konačne cijene i premije... A možda se i varam jer bih tako htio da bude... Sve je moguće

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 19, 2020 at 4:53 PM
    • #3,070

https://www.seebiz.eu/tehnologija/ra…travnju/232583/

"Među zanimljivijim trendovima u komunikacijama u ožujku i travnju, a u odnosu na razdoblje prije krize, izdvajaju 25-postotni porast razgovora sa fiksnih telefona, u čemu telekomi već godinama bilježe pad.

Ipak, to nije značilo i porast broja korisnika te telefonije, koji pada svake godine zbog porasta mobilnih komunikacija.

Tome dodaju i da većina korisnika fiksnih telefona u sklopu paketa ima i druge usluge, poput fiksnog interneta i tv-a, a veliki porast minuta u fiksnoj mreži velikim dijelom pripisuju i radu od kuće, lakšem međunarodnom telefonskom spajanju kad su u pitanje veće poslovne video konferencije, kao i online nastava.

Kako idemo u stabilizaciju u domovima i na poslu, tako se ponovo više okrećemo mobilnim komunikacijama, no vjerujemo da će se promet u fiksnoj internet mreži i u budućnosti zadržati nešto iznad razine prije krize."

• trgovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    163
    • May 20, 2020 at 10:36 AM
    • #3,071

Na domaćem tržištu za A1 Hrvatska svakako je prvi i najvažniji cilj osvojiti Optima Telekom što bi u ovom trenutku svakako odgovaralo i trenutnom upravitelju i jednom od većinskih vlasnika Optima Telekoma Hrvatskom Telekomu. Takav scenarij gotovo bi onemogućio Tele2 Hrvatska za daljnji razvoj, pa će biti zanimljivo vidjeti tko će i kada kupiti Optima Telekom.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 20, 2020 at 5:34 PM
    • #3,072

http://hr.n1info.com/Biznis/a510631…m-oporavku.html

"Komisija navodi da pouzdanost internetske povezanosti u Hrvatskoj izaziva zabrinutost. Kućanstva nemaju pristup brzom širokopojasnom internetu, posebice u ruralnim područjima, što predstavlja prepreku za rad i učenje na daljinu, posebice za studente, siromašnije obitelji i osobe s invaliditetom. Postoji rizik da te skupine stanovništva budu isključene iz naglog prijelaza u digitalno društvo."

ovdje je u pravilu Optima bila jedini ozbiljan konkurent HT-u, a i sada ima dobru poziciju zbog projekta WiFi4EU.

i iz ovog razloga bi bilo dobro da UG bude kupac, jer ni A1 ni HT nemaju ni volje ni želje upuštati se u ovu priču.

HT parazitira na prisvajanju DTK mreže koja se velikim dijelom gradila u bivšoj državi i nešto malo u ovoj prije privatizacije HT-a, a A1 je kupovao fiksne operatere koji su ili bili u gadnim problemima ili bi bili jedini kupac (već sam postao scenarij sa Iskonom).

osobno navijam za UG kako zbog tržišta u cjelini, tako i zbog korisnika i malih dioničara.

A1 će vjerojatno ponuditi neku fer cijenu ili nešto ispod, UG će vjerojatno imati i onaj adut tv prava za HNL o kojem su kolege pričale, a ni kapital za ulaganje im nije nikad dosad bio problem.

ne smijemo zaboraviti i da iza UG stoji i Europska banka za obnovu i razvoj koja budno prati domaće tržište kapitala.

https://www.seebiz.eu/trzista/cetiri…oduzeca/232704/

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • May 20, 2020 at 11:03 PM
    • #3,073

pratio sam ja ovo od početka, logirao se odmah da mi netko ne mazne nick ali sam imao nekih problema zbog adrese koja ide na ime ( i ne znam koja mi je) jer koristim gmail. istina bok nije se imalo šta pametno ni napisati. nadam se da će se to promjeniti.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • May 21, 2020 at 11:56 AM
    • #3,074
    Quote from st-brajo

"Komisija navodi da pouzdanost internetske povezanosti u Hrvatskoj izaziva zabrinutost. Kućanstva nemaju pristup brzom širokopojasnom internetu, posebice u ruralnim područjima, što predstavlja prepreku za rad i učenje na daljinu, posebice za studente, siromašnije obitelji i osobe s invaliditetom. Postoji rizik da te skupine stanovništva budu isključene iz naglog prijelaza u digitalno društvo."

Radi se dosta po pitanju sirenja opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima u zadnje vrijeme... Imas HT koji je u PGZ poprilicno jako krenuo sa planiranjem i izgradnjom opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima... A druga stvar je da je u PGZ pokrenut RUNE projekt kojim se spajaju ruralna podrucja na opticke mreze - https://www.ruralnetwork.eu/hr.html, to je neki projekt koji se radi zajedno sa Slovencima i financiran je od strane CEBF - https://www.cebfund.eu.

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 21, 2020 at 12:36 PM
    • #3,075
    Quote from calypso
    Quote from st-brajo

Radi se dosta po pitanju sirenja opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima u zadnje vrijeme... Imas HT koji je u PGZ poprilicno jako krenuo sa planiranjem i izgradnjom opticke infrastrukture u ruralnim podrucjima... A druga stvar je da je u PGZ pokrenut RUNE projekt kojim se spajaju ruralna podrucja na opticke mreze - https://www.ruralnetwork.eu/hr.html, to je neki projekt koji se radi zajedno sa Slovencima i financiran je od strane CEBF - https://www.cebfund.eu.

možda u PGZ.

al znam da optika nije dovedena ni u rubno područje Splita (Strožanac - mjesto na samoj granici Grada Splita i Općine Podstrana), a da ne spominjem okolicu Trogira ili Dalmatinsku zagoru.

govorimo o području oko 2. grada po veličini u RH i području od oko 500.000 ljudi (aglomeracija Trogir - Omiš).

tu je zadnje ulaganje HT-a bilo prije njegove privatizacije, a vidimo kako se A1 "satrao" da korisnike privuče sebi.

da ne spominjem potrebe radi turizma i slično.

bez jakog trećeg svi gubimo i tu se više nema šta ni dodati ni oduzeti.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • May 21, 2020 at 1:12 PM
    • #3,076

Povodom trenutne situacije oko potencijala rasta cijene, pitam poznavaoce, kako to da je taj potencijal bio tako skriven da je godinama cijena bila oko 2 kune i niže. Kada se još laički pogleda odnos duga i kapitala ne čudi me da kupci ne lome na ovim cijenama. Kada ukalkuliramo i da je to hrvatsko tržište kapitala ljudi se boje povratka na kunu ili dvije gdje bi gubici bili golemi. Strah je tu prisutan.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 21, 2020 at 1:20 PM
    • #3,077
    Quote from nimimada

Povodom trenutne situacije oko potencijala rasta cijene, pitam poznavaoce, kako to da je taj potencijal bio tako skriven da je godinama cijena bila oko 2 kune i niže. Kada se još laički pogleda odnos duga i kapitala ne čudi me da kupci ne lome na ovim cijenama. Kada ukalkuliramo i da je to hrvatsko tržište kapitala ljudi se boje povratka na kunu ili dvije gdje bi gubici bili golemi. Strah je tu prisutan.

ne morate nas ništa pitati.

uzmite knjigu dioničara i malo istražujte na internetu.

tamo sa preko 100.000 dionica ima dosta ljudi iz financijskog sektora koji su ovo kupovali baš oko 2 kn.

i dajte malo provrtite forum.

kolege su se stvarno potrudili da iskopaju sve moguće i nemoguće podatke vezano za evaluacije i slične transakcije u okruženju.

i na kraju donesite svoju odluku.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • May 21, 2020 at 1:22 PM
    • #3,078
    Quote from st-brajo
    Quote from calypso

možda u PGZ.

al znam da optika nije dovedena ni u rubno područje Splita (Strožanac - mjesto na samoj granici Grada Splita i Općine Podstrana), a da ne spominjem okolicu Trogira ili Dalmatinsku zagoru.

govorimo o području oko 2. grada po veličini u RH i području od oko 500.000 ljudi (aglomeracija Trogir - Omiš).

tu je zadnje ulaganje HT-a bilo prije njegove privatizacije, a vidimo kako se A1 "satrao" da korisnike privuče sebi.

da ne spominjem potrebe radi turizma i slično.

bez jakog trećeg svi gubimo i tu se više nema šta ni dodati ni oduzeti.

Display More

Meni su kao poslovnom korisniku u Ugovor upisali simetričnu brzinu 100/100 (tako nešto), ne znajući da infrastrukture u gradu u kojem radim za to nemaju.

Onda su kroz cijelu ulicu provukli optiku.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• maga
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    325
    • May 21, 2020 at 2:35 PM
    • #3,079
    Quote from st-brajo
    Quote from nimimada

ne morate nas ništa pitati.

uzmite knjigu dioničara i malo istražujte na internetu.

tamo sa preko 100.000 dionica ima dosta ljudi iz financijskog sektora koji su ovo kupovali baš oko 2 kn.

i dajte malo provrtite forum.

kolege su se stvarno potrudili da iskopaju sve moguće i nemoguće podatke vezano za evaluacije i slične transakcije u okruženju.

i na kraju donesite svoju odluku.

Display More

Kolega nimimada vi ste se malo pobrkali, ovo ovdje nije skup prodavatelja dionica Optime gdje bismo mi vas trebali uvjeriti u nesto sto eto vi sami ne vidite ili vam nije izgledno, a sve u cilju da vam utrpamo nase dionice. Stoga nema razloga da se po n-ti put za vase potrebe nesto razlaze i ponavlja, a ukoliko vas zakljucak po pitanju valuacije nije za vas povoljan, pronadjite druge prilike, ne brinite za nas... i sretno zaista....

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • May 21, 2020 at 3:15 PM
    • #3,080
    Quote from nimimada

Savjet - prouciti tko je prodavao ispod 2kn i radi cega, onda ce stvari biti malo jasnije...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 23, 2025 at 12:47 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. mikromakrto

May 23, 2025 at 12:47 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:43 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Sheki

May 23, 2025 at 12:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:34 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      912k
      2.1k
    3. Takamina

May 23, 2025 at 12:34 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:01 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. kukurijek

May 23, 2025 at 12:01 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 11:53 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. bluelionZG

May 23, 2025 at 11:53 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

mikromakrto May 23, 2025 at 12:47 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Sheki May 23, 2025 at 12:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Takamina May 23, 2025 at 12:34 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

kukurijek May 23, 2025 at 12:01 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG May 23, 2025 at 11:53 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago